Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
dar3k napisał(a):Wybacz, ale nie wierzę
sdss napisał(a):W fl jest to samo?
dar3k napisał(a):Wybacz, ale nie wierzę
dar3k napisał(a):Ciesze się. Jak lekkie parowanie wystąpi, dajcie znać.
maciek89 napisał(a):dar3k napisał(a):Wybacz, ale nie wierzę
LOL
Niuch napisał(a):Może kolega się lepiej czuje, wmawiając innym, że na pewno to mają, tylko nie zauważyli. To takie typowo polskie, że jak drugiemu dzieje się to samo, to lżej na sercu się robi. Ja mam auto już ponad rok - ani razu nie zaparowały, a garażuję pod chmurką. Więc tak jak maciek mówi, to nie jest TTTM, tylko producent umywa ręce, bo za dużo by go kosztowało, żeby usunąć tą, jakby nie patrzeć, fatalną usterkę.
Cobra_o7o napisał(a):.
Więc jeśli komuś reflektory zaparowują mocno czyli tak że para stoi na drodze światła z ledów - ASO. Jeśli nie parują ale woda się skrapla - ASO.
Jeśli widać wodę w reflektorze- ASO.
W innych przypadkach - nic z tym nie zrobisz, odpuść- będziesz zdrowszy i szcześliwszy, ewentualnie popraw wentylację - da satysfakcję i naprawi sytuację.
dar3k napisał(a):choc nadal uwazam, ze mogles tego nie zauwazyc, dlatego jeszcze raz napisze, ze nie wierze i musisz z tym żyć. Byc moze Maciek poruszasz sie w takich warunkach, w ktorych nie trafiles jeszcze w odpowiednie okienko pogodowe.
karlos napisał(a):Mój przypadek doskonale pokazuje, że tu o coś więcej chodzi. Dziś rano - 7 st. C, powrót - 2 st. C - zero parowania. Więc nie tylko różnica temperatur przeszkadza tym reflektorom.
Cobra_o7o napisał(a):Proponuję poczytać o problemie parowania szyb w domach/mieszkaniach. Jest tego mnóstwo w internecie.
Problem jest bardzo podobny i szeroko opisany.
Może niektórzy z Was choć trochę zmienią podejście do tematu i zgodzą się choć trochę z tym że zjawisko może występować.
Pewnie i/lub być może dałoby się zaprojektować lepiej te lampy, tak by parowanie nie występowało - tylko że pewnie trzeba by było zainstalować wentylatory, które podobnie jak system chłodzenia turbiny, aktywowały by się po zgaszeniu silnika.
Reflektory zaparowują podczas postoju, gdy wentylacja jest dużo słabsza.
Punkt rosy też nie jest stały, zmienia się cały czas a jest powiązany z tym parowaniem.
Mogę się założyć że porównując parowanie lamp w tym samym samochodzie nad morzem i w górach obserwacje będą zupełnie inne.
Na koniec mały lifehack - trzymasz samochód w garażu, nawet nieco ogrzewanym - nie zamykaj tam Leona, reflektory będą zaparowane znacznie rzadziej.
Cobra_o7o napisał(a):Proponuję poczytać o problemie parowania szyb w domach/mieszkaniach
Lampy są zapewne takie same, a kwestia paruje/nie paruje zależy od kombinacji warunków atmosferycznych, sposobu garażowania, częstości mycia... Może jeszcze jakichś innych czynników? W tym (nad)gorliwości śledzenia tematu przez właściciela heh...Mi się wydaje że problem jest bo jednak nie wszystkim parują, więc się da wykonać poprawnie lampę.
jepek napisał(a):Przeczytałem cały temat i w kilku przypadkach ujawniły się również pęknięcie reflektorów. Bardzo proszę o kontakt osoby które również mają problem z pęknięciami na reflektorach. Tutaj moja historia https://www.wykop.pl/link/4227313/histo ... at-polska/
wazon83 napisał(a):Zaczynam się martwić o reflektory w mojej Cuprze.
maciek89 napisał(a):wazon83 napisał(a):Zaczynam się martwić o reflektory w mojej Cuprze.
Cupra, czy nie Cupra... Przecież to tylko seat, którego można kupić poniżej 60tys PLN, więc nie oczekuj jakości, szczególnie robiąc downgrade z BMW. Obsługa w ASO też jest typowo budżetowa i zwykle wszystko to wina klienta.Na pocieszenie, że nie wszyscy mają problemy z reflektorami, a co do lamp z tyłu to ja od razu po odbiorze wrzucałem ledy w kierunki i wsteczny (przed liftem były żarówki), potem nie dokręcałem na siłę, bo problem był już znany i po prawie 3 latach i 70tys km nie ma żadnych oznak pęknięć i szczelność jest na 100%. Jesteś po prostu zdany na siebie i szczęście.
maciek89 napisał(a):Najlepsze, że zrobili lifta i powtórzyli wszystkie bolączki przedlifta- na to już niestety ręce opadają.
wazon83 napisał(a):
Co do serwisu premium, mam wrażenie, że jeśli chodzi o podejście do klienta i reklamacji, marki premium wcale nie są wzorcem. Osobiście najlepiej oceniam serwis Toyoty, która z moich doświadczeń nigdy nie próbuje wykpić się z wad fabrycznych. Kiedyś mojemu ojcu wymienili silnik Diesla 2.2 d w 5-letnim aucie już po gwarancji.
Pik napisał(a):Nie popadajmy w paranoje, problem z pękniętymi reflektorami nie jest jakiś powszechny, a doświadczenia z serwisem Seata bywają dobre jak i złe. Jak w każdej marce.
maciek89 napisał(a):Cupra, czy nie Cupra... Przecież to tylko seat, którego można kupić poniżej 60tys PLN, więc nie oczekuj jakości
jepek napisał(a):a to musi być tylko mała część ludzi, którzy doświadczyli tego samego.
wazon83 napisał(a):Dla mnie case jest o tyle słaby, że Krotowski-Cichy Szczecin to również mój dealer. Na dniach odbieram auto, a już zaczynam się martwić kłopotami. Tego jeszcze nie przerabiałem.
Cobra_o7o napisał(a):wazon83 napisał(a):Dla mnie case jest o tyle słaby, że Krotowski-Cichy Szczecin to również mój dealer. Na dniach odbieram auto, a już zaczynam się martwić kłopotami. Tego jeszcze nie przerabiałem.
A co to jest case?
Będziesz szukał dziury to ją znajdziesz. Odbierz samochód i nie zastanawiaj się co się popsuje. Bo to takie myślenie doprowadza do awarii.
To tak jak z placebo i przepowiedniami wróżbitów - tylko od wiary odbiorcy - czyli tego co myśli, zależy czy się okażą skuteczne.
wazon83 napisał(a):Takiego przyczynowania fizyka nie zna.
Sturnn napisał(a):Po sobie widzę, że im więcej czytam to forum tym bardziej zaczynam szukać identycznych problemów u siebie mimo, że wczesniej ich nie zauważałemCzasem niewiedza jest błogosławieństwiem.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość