Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
oliverasek napisał(a):Ja osobiście miałem aktywny tempomaty z ACC w DSG i sprawdzał się bardzo dobrze, dlatego bardzo się zdziwiłem oglądając filmy autocentrum z golfem gtd bodajże gdzie uznawali ACC za skrajnie nieskuteczne. Jedyna ułomność tych systemów ukazywała się na autostradzie, kiedy chcąc wyprzedzić auto jadące na prawym pasie, ja już połową auta byłem na lewym pasie, jednocześnie zmniejszając odległość do wyprzedzanego auta i nagle ZONK, ACC samo gwałtownie hamowało do prędkości auta które miałem wyprzedzić. Działał tak jak ktoś wyżej wspomniał do 160 km/h
(Cupra 265)
komoornik napisał(a):oliverasek napisał(a):Ja osobiście miałem aktywny tempomaty z ACC w DSG i sprawdzał się bardzo dobrze, dlatego bardzo się zdziwiłem oglądając filmy autocentrum z golfem gtd bodajże gdzie uznawali ACC za skrajnie nieskuteczne. Jedyna ułomność tych systemów ukazywała się na autostradzie, kiedy chcąc wyprzedzić auto jadące na prawym pasie, ja już połową auta byłem na lewym pasie, jednocześnie zmniejszając odległość do wyprzedzanego auta i nagle ZONK, ACC samo gwałtownie hamowało do prędkości auta które miałem wyprzedzić. Działał tak jak ktoś wyżej wspomniał do 160 km/h
(Cupra 265)
Poprawili to w polifcie, dodali tzw. asystenta wyprzedzania - po włączeniu kierunkowskazu auto nie zwalnia (ewentualnie przyspiesza) nawet jeśli radar rozpoznaje auto przed nami.
marwisn napisał(a):Asystent świateł działa słabo bo to prosty system oparty na kamerze, która wypatruje świateł z przeciwka i włącza długie zerojedynkowo. W normalnym ruchu i przy obecnym jego natężeniu trafić pustą drogę po horyzont to jak trafić w lotka.
marwisn napisał(a):Automatyczne długie włączyły się kilka razy jak droga była puściutka
kamskam napisał(a):Witajcie mam pytanie planuje zakup Ibizy 1.5 i czy da się wyłączć aktywny tempomat? W sensie zeby dzialal on jak zwykly, a nie jak aktywny? Czy aktywny musi byc zawsze aktywny? W ibizie chyba nie ma asystenta pasa wiec co wtedy jak pojazd po prawo bedzie jechal wolniej? Zahamuje mi? Wtedy wolalbym zapiac 170 na tempomacie lewy pas i długa bez zadnych udziwnien.
artospaj napisał(a): że aktywny tempomat "zwróci" Ci się przy pierwszym uratowanym dzwonie
kamskam napisał(a):Dziekuje za odpowiedzi rozumiem, że wyjechal Ci nagle samochod i aktywny tempomat przyhamowal? A to nie zadzialal przypadkiem front assist?
kamskam napisał(a):Mały off top czy Wy jak zamawialiscie auto to podpisywaliscie umowe gdzie bylo napisane ze dealer moze podniesc cene auta miesiac przed odbiorem? Czy to ten akurat tak kombinuje i nalezy isc do innego?
artospaj napisał(a):Pamiętaj tylko żeby było jasno napisane przy zamówieniu że płacisz zaliczkę (a nie zadatek), co daje Ci to potem możliwość odstąpienia od umowy bez konsekwencji finansowych.
kamskam napisał(a):A czy ubezpieczenie sie tez wpisuje na zamowieniu?
komoornik napisał(a):A tak to hamować Cię może jak będzie wolniejszy pojazd na lewym pasie, ale da się to wyłączyć.
ACC jest zintegrowany z kamerą i rozpoznaje pasy ruchu. Nie zauważyłem, aby pojazd na pasie obok wpływał na jego pracę. Korzystam z tego systemu dużo i bardzo rzadko trzeba pomóc sobie gazem ( który ma pierwszeństwo przed acc,ale nie wyłącza acc). Ogólnie kupując Leona acc po prostu było w jakimś tam pakiecie, ale jest to miód na drogi za miasto, teraz zmieniam auto i przy wyborze kolejnego acc było podstawowym punktem wyposażenia. Bardzo polecam zakup acc.Tomek-FmLeasing napisał(a):komoornik napisał(a):A tak to hamować Cię może jak będzie wolniejszy pojazd na lewym pasie, ale da się to wyłączyć.
Można to jakoś wyłączyć? Żeby móc wyprzedzać prawym pasem? Wie ktoś jak? Z góry dzięki.
trezor napisał(a):samochód zwalnia dokładnie tak samo, jakby był przed Tobą. Jeśli nie użyje się pedału gazu, to sam nie wyprzedzi. I o to pewnie koledze Tomek-FmLeasing chodziło.
trezor napisał(a):Mianowicie jeśli jedziesz prawym pasem, a ktoś jedzie pasem z Twojej lewej strony, to oczywiście jest rozróżniany, jak pojazd na pasie obok (tak jest prezentowany na wyświetlaczu), ale samochód zwalnia dokładnie tak samo, jakby był przed Tobą.
jaras1221 napisał(a):a czy ACC przy hamowaniu przed wolniej jadącym samochodem włącza światła hamowania? Bo tak sie zastanawiam szybko podjeżdżając ...hmm
dudek_jd napisał(a):trezor napisał(a):
Mianowicie jeśli jedziesz prawym pasem, a ktoś jedzie pasem z Twojej lewej strony, to oczywiście jest rozróżniany, jak pojazd na pasie obok (tak jest prezentowany na wyświetlaczu), ale samochód zwalnia dokładnie tak samo, jakby był przed Tobą.
To trochę lipton, konkurencja z wyższej półki robi tak że wystarczy kierunek i delikatne rozpoczęcie manewru zmiany pasa i auto samo przyspiesza. Może zrobią aktualizację kiedyś?
dudek_jd napisał(a):Czyli czekaj, jak jedziesz prawym a lewy zajęty to on jest taki cwany że nie pozwala Ci z prawej wyprzedzić?
Tomek-FmLeasing napisał(a):trezor napisał(a):samochód zwalnia dokładnie tak samo, jakby był przed Tobą. Jeśli nie użyje się pedału gazu, to sam nie wyprzedzi. I o to pewnie koledze Tomek-FmLeasing chodziło.
Dokładnie
O'K, czyli wygląda na to, że trzeba z tym żyć...
komoornik napisał(a):Tomek-FmLeasing napisał(a):trezor napisał(a):samochód zwalnia dokładnie tak samo, jakby był przed Tobą. Jeśli nie użyje się pedału gazu, to sam nie wyprzedzi. I o to pewnie koledze Tomek-FmLeasing chodziło.
Dokładnie
O'K, czyli wygląda na to, że trzeba z tym żyć...
Nie, nie trzeba z tym żyć.
Odpowiada za to Byte 2 Bit 5 w sterowniku 13
komoornik napisał(a):Odpowiada za to Byte 2 Bit 5 w sterowniku 13
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości