Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
ajej87 napisał(a):Słuchajcie, mam obecnie Frkę z 1.8 TSI bez DCC, czego najbardziej żałuję.
Jest jakiś sposób na polepszenie komfortu? Mam tu na mysli opony/felgi, bedzie odczuwalna roznica w porownaniu ze standardowymi 17"?
mongo2001 napisał(a):Hejo. To czym będzie różnił się tryb Eco od normal? Mowa tu o 125km.
Cobra_o7o napisał(a):Nie wiem jak przy mniejszych silnikach ale Cupra ma koło dwumasowe i w trybie innym niż sport/cupra/manual stanowczo zbyt nisko kręci silnikiem co IMHO wpływa negatywnie na jego żywotność.
Pozostawienie np. trybu sportowego i wyłączenie silnika nie powoduje zmiany trybu pracy. Byłoby to bezsensem, co dopiero zmiana tylko niektórych punktów trybu.
Co też słychać jeśli sound actuator działa fabrycznie.
KrecikTurbo napisał(a):Nawet uważam, że to najlepsze rozwiązanie bo nie wiem po co miałaby mi skrzynia przeciągać biegi na zimnym silniku, a przełączanie skrzyni D/Ś jest mega wygodne i szybkie.
marekwroc napisał(a):widze, ze jest kilka roznych tematow o tych trybach wiec podepne sie pod ten. sprawa dotyczy zwyklego 1.4 150km dsg.
czy wrzucanie lewarkiem miedzy D, a S jest tozsame ze zmiana profilu normal-sport? czy to sa dwie rozne kwestie?
ostatnio jezdzac po miescie wrzucilem lewarkiem na S i naciskajac pedal gazu auto rusza z trudem. musze pedal wcisnac gleboko i obroty rosna do 2500 i dopiero auto ospale rusza, tak jakby mial silnik kosiarki o mocy 2km albo jakbym ruszal z 3/4 biegu. gdy wrzuce lewarkiem na D samochod od razu lepiej reaguje, lekko nacisne pedal gazu i juz auto rusza majac obroty ok 1500 i to nawet potrafi sie wyrwac ze startu.
S to gorzej niz na trybie eco. o co tu chodzi?
mczelny2401 napisał(a):Dla mnie 5F w każdym trybie jest tępy na pedał gazu w 1M lekko naciskałeś i jechał jak trzeba
Krzyzak napisał(a):mczelny2401 napisał(a):Dla mnie 5F w każdym trybie jest tępy na pedał gazu w 1M lekko naciskałeś i jechał jak trzeba
a czy nie chodzi przypadkiem o to, że 5F ma elektroniczną przepustnicę? - gaz ma potencjometr a przepustnica silniczek i stąd lagi w działaniu
wcześniej pewnie była linka (5F FR to mój pierwszy seat, więc nie wiem) i dlatego reakcja była natychmiast
też wolę linkę ze względu na reakcję, jednak pewne systemy wymagają elektronicznej przepustnicy
i tak nie jest źle skoro się przyzwyczaiłem - miałem okazję jechać np. nissanem primera - tam był dramat, lagi rzędu sekundy
Krzyzak napisał(a):a czy nie chodzi przypadkiem o to, że 5F ma elektroniczną przepustnicę? - gaz ma potencjometr a przepustnica silniczek i stąd lagi w działaniu
wcześniej pewnie była linka (5F FR to mój pierwszy seat, więc nie wiem) i dlatego reakcja była natychmiast
Krzyzak napisał(a):też wolę linkę ze względu na reakcję
Eleonor napisał(a):W Xcellence brak tego
Limak9 napisał(a):Zostaje pedalbox
A po co wciskasz pedał hamulca przy ruszaniu? Może to jest przyczyną?marekwroc napisał(a):gdy ustawie tryb jazdy na sport i skrzynie na S to nadal pedal hamulca trzeba dosc gleboko nacisnac
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości