Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Podnoszenie z pilota tylnej klapy

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Podnoszenie z pilota tylnej klapy

Postprzez bzykofm » 22 listopada 2017, 22:23

raflo83 napisał(a):patrząc na to, ile siły użył do zamknięcia, to zamykając na co dzień taką klapę można zaprzestać chodzenia na siłownię :-P

Te, które ja podesłałem wymagają dużo mniejszej siły. I polskie :-D
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Postprzez Katalonczyk » 23 listopada 2017, 08:12

bzykofm napisał(a):
raflo83 napisał(a):patrząc na to, ile siły użył do zamknięcia, to zamykając na co dzień taką klapę można zaprzestać chodzenia na siłownię :-P

Masz może jakiś filmik jak to działa? Chodzi mi głównie o info jak szybko klapa się otwiera i czy tak samo trzeba piz*ąć żeby zamknąć?
Katalonczyk
Signo
Signo

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez dejm » 23 listopada 2017, 08:49

raflo83, miał zamach, ale znowu nie tragizujmy - nie było tak źle :-D :-D

-- 23 listopada 2017, 09:49 --

bzykofm napisał(a):

tylko one nie są do wersji ST ( czyt. kombi) :roll: :roll:
dejm
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez dudek_jd » 23 listopada 2017, 10:36

poszperajcie po internecie opinie ludzi którzy porobili to w golfach, bo po zamówieniu swojego leosia trafiłem dokładnie na te filmiki (moja poprzednia Vectra C miała elektrycznie otwieraną i zamykaną klapę i nie chciałem z tego rezygnować przy nowym aucie)- zacząłem czytać i pamiętam że zrezygnowałem bo opisywali przypadki z problemami z zamkami bo te siłowniki i gumki/gąbki stawiają ciągły opór na zamek klapy i w efekcie po jakimś czasie się skobel wytarł. Z doświadczeń osoby która miała takie rozwiązanie a teraz nie ma uważam że leon ma klapę zrobioną dobrze, bo pobrudzić się za bardzo nie pobrudzi- tylko od logo. Zamykając na seryjnych siłownikach klapa chodzi bardzo lekko- jak odebrałem auto w marcu to tęskniłem za tym, teraz nie tęsknie.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez pingor » 23 grudnia 2017, 20:01

Obrazek

Odgrzewam trochę kotleta - aktualnie również chce zamontować automatyczne otwieranie klapy w ST z jednego względu - rysujące się logo .... Poprzednio w cordobie wyglądało to strasznie już i zimą przymarzało ....
Trochę pogmerałem w necie i widziałem,że nikt się nie zainteresował odbojnikami z Scirocco - 1K8827761D.

Testował to ktoś w 5F ?
pingor
Stella +
Stella +

Auto: LEON ST 2017
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez bzykofm » 23 grudnia 2017, 20:46

W 1P nie za bardzo zdały egzamin. Owszem, odbijały klapę i to dość konkretnie, ale bez odpowiednich siłowników niewiele dadzą. Pytanie jak taki stały nacisk wpłynie na zamek. Jak coś to za połowę ceny mogę prawie nówki opchnąć :mrgreen:
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez pingor » 2 stycznia 2018, 18:10

Dzisiaj dostałem 2x 1K8827761D od Scirocco. W porównaniu z ori odbojami ustawionymi w połowie regulacji, te mam na minimum ustawiona i różnica jest może 1mm więcej na tych od scirocco - praktycznie bez znaczenia. Nagrałem filmik jak to aktualnie działa. Klapa ładnie odskakuje i można ją bez problemu otworzyć za dolną krawędź. W końcu nie będę musiał dotykać znaczka i się martwić jak przymarznie :D Aktualnie mam ori siłowniki, ponieważ EUROAUTO-ZBYT2 ( firma która sprzedaje na alledrogo ) dedykowane siłowniki ze sprężynkami chwilowo nie wie jakie powinni być w Leonie ST, a mimo moich chęci pomocy olali temat dobrania na odległość - mimo że zapłacił bym nawet za 2-3 różne komplety, sprawdził jak działa każdy i zostawił sobie najlepsze pozostałe odesłał.

FILMIK: https://youtu.be/72RaZbAJyr0

Zalety samych odbojów są takie, że klapa zamyka się dokładnie tak samo jak przed zmianą odbojów, nie trzeba używać większej siły :mrgreen:
Słyszałem również, że siłowniki ze sprężynkami w niskich temperaturach działają gorzej, w połączeniu z odbojami ze scirocco myślę, że to nie będzie tak widoczne i powinno to działać lepiej :mrgreen:

W kwestii zamka hmmm - palcem spokojnie te odboje można ściskać - a przy montażu siłowników ze sprężynkami też jakiś nacisk na zamek będzie występował... Skoro w scirocco były takie ori to myślę, że LEON też to przetrzyma :cfaniak:
pingor
Stella +
Stella +

Postprzez maniek1991 » 1 marca 2018, 17:52

Panowie, a nie ma samych sprężyn które można zamontować na stokowe siłownik do automatycznego otwierania ?
maniek1991
Stella
Stella

Auto: Seat
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Katalonczyk » 1 marca 2018, 20:12

maniek1991 napisał(a):Panowie, a nie ma samych sprężyn które można zamontować na stokowe siłownik do automatycznego otwierania ?

O takie coś chodziło? http://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-seat-leon-iii-i6996789910.html
Katalonczyk
Signo
Signo

Postprzez maniek1991 » 1 marca 2018, 20:19

Otóż to , a ma ktoś takie zamontowane , chciałbym wiedzieć ile siły trzeba użyć do zamknięcie, ogólnie to chciałem żeby to w miarę delikatnie otwierało się , nie musi być to demon prędkości . Słyszałem również ze takie sprężyny napierają na zamek i jest możliwe jego uszkodzenie, nie wiem czy to mit czy nie. Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi lub podobnymi spręzynami ?, czy jednak lepiej kupić już cały komplet siłowników przystosowanych do otwierania. Jakieś propozycje ?
maniek1991
Stella
Stella

Auto: Seat
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez pingor » 1 marca 2018, 20:23

Komplet bo siłowniki są mocniejsze niż oryginalne. Jak dla mnie kwestia zamka to bujda. Ta firma zajmuje się tym nie od dziś i pozytywne opinie chodza po necie.
pingor
Stella +
Stella +

Postprzez Calak » 6 marca 2018, 15:50

Dzisiaj mi przyszły siłowniki do wersji ST. Jak zamontuję to zdam relację jak to chodzi :-)

Obrazek
Calak
Signo
Signo

Auto: Seat Leon St FR

Postprzez dejm » 7 marca 2018, 07:19

Calak napisał(a):Dzisiaj mi przyszły siłowniki do wersji ST. Jak zamontuję to zdam relację jak to chodzi :-)

Obrazek

czekam z niecierpliwością :aniol: :aniol: BTW. możesz się pochwalić, gdzie i za ile kupiłeś?
dejm
Signo
Signo

Postprzez pingor » 7 marca 2018, 09:54

Myślę, że tu - lub u nich tylko, że przez allegro
http://eaz2.pl/automatyczne-otwieranie-bagażnika/461-automatyczne-otwieranie-bagażnika-leon-iii-st.html
pingor
Stella +
Stella +

Postprzez dejm » 7 marca 2018, 12:08

pingor napisał(a):Myślę, że tu - lub u nich tylko, że przez allegro
http://eaz2.pl/automatyczne-otwieranie-bagażnika/461-automatyczne-otwieranie-bagażnika-leon-iii-st.html

dzięki, zamówione :mrgreen:
dejm
Signo
Signo

Postprzez Calak » 7 marca 2018, 16:01

Ja też od nich brałem. Poniżej link jak to działa u mnie
https://www.youtube.com/watch?v=JtfRdPiLf6M

I kilka spostrzeżeń po zamontowaniu. Generalnie nastawiony byłem że bagażnik będzie się ciężko zamykał. Jednak wcale nie jest źle. Przy użyciu tej samej siły jak przy oryginałach klapa się nie domknie tylko zatrzaśnie na tzw. pierwszy ząb. Używając niewiele więcej siły zamyka się bez problemu. Reasumując jestem zadowolony bo widać że producent przyłożył się do produktu i widać że otwiera się z normalną prędkością a z zamknięciem też nikt nie powinien mieć problemów. Naczytałem się sporo że cięzko to chodzi itd. lecz uważam że to jest przesada. Jest naprawdę ok. Ja z mojego punktu widzenia polecam.
Calak
Signo
Signo

Postprzez mczelny2401 » 7 marca 2018, 19:04

Dziś rano również pomyślałem o zakupie tych siłowników a po południu padł mi zamek w klapie :mrgreen: Tak więc zamki się psują nawet bez tych siłowników
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez dejm » 26 marca 2018, 09:54

Podzielę się swoimi spostrzeżeniami nt siłowników..
prierwsze przyszły- montaż do dosłownie 1 min... działa, ale zawsze za drugim razem- za pierwszym nie podnoszą, otwieram klapę, zamykam, i ponowna próba zawsze zakończona sukcesem. Zgłosiłem problem do producenta, szybka reakcja - siłowniki wymienione na nowe.. Niestety sytuacja ta sama, klapa się otwiera zawsze za drugim razem..
dziś domówiłem regulowane odbojniki klapy z sirocco ( http://allegro.pl/odbojnik-odbijak-klap ... 37441.html ) mam nadzieję, że problem zostanie rozwiazany, bo do poprawnego otwarcia potrzeba delikatnego uniesienia klapy.
Co do samego zamykania, nie ma praktycznie różnicy - same siłowniki nie są dużo mocniejsze od oryginalnych, bodajże 20N .Sprężyny powodują tylko lekki opór w ostatniej fazie domykania
dejm
Signo
Signo

Postprzez Calak » 26 marca 2018, 18:49

dejm napisał(a):Podzielę się swoimi spostrzeżeniami nt siłowników..
prierwsze przyszły- montaż do dosłownie 1 min... działa, ale zawsze za drugim razem- za pierwszym nie podnoszą, otwieram klapę, zamykam, i ponowna próba zawsze zakończona sukcesem. Zgłosiłem problem do producenta, szybka reakcja - siłowniki wymienione na nowe.. Niestety sytuacja ta sama, klapa się otwiera zawsze za drugim razem..
dziś domówiłem regulowane odbojniki klapy z sirocco ( http://allegro.pl/odbojnik-odbijak-klap ... 37441.html ) mam nadzieję, że problem zostanie rozwiazany, bo do poprawnego otwarcia potrzeba delikatnego uniesienia klapy.
Co do samego zamykania, nie ma praktycznie różnicy - same siłowniki nie są dużo mocniejsze od oryginalnych, bodajże 20N .Sprężyny powodują tylko lekki opór w ostatniej fazie domykania

Nasze odboje są regulowane. Wystarczy poluzować torksem o 3 ząbki i będzie ok
Calak
Signo
Signo

Postprzez dejm » 30 marca 2018, 06:32

Calak napisał(a):

ale z Scirocco wypychają dodatkowo klapę, mają sprężynę dzięki nim ów zestaw działa za każdym razem bezproblemowo :brawo: także prócz zestawu siłowników ze sprężynami, zalecam kupić także odbojniki 1K8827761D :mrgreen:
dejm
Signo
Signo

Postprzez pingor » 30 marca 2018, 06:59

dejm napisał(a):
Calak napisał(a):

ale z Scirocco wypychają dodatkowo klapę, mają sprężynę dzięki nim ów zestaw działa za każdym razem bezproblemowo :brawo: także prócz zestawu siłowników ze sprężynami, zalecam kupić także odbojniki 1K8827761D :mrgreen:

Jestem tego samego zdania ;) jedynie jak był mocny mróz to mi zamarzały w pozycji zamkniętej
pingor
Stella +
Stella +

Postprzez gdx » 4 kwietnia 2018, 19:32

Zrobione. Etap 1. Na razie z odbojami nic nie robiłem. Trudniej zamknąć klapę, ale już pokonuje barierę "nie trzaskać".
gdx
Stella +
Stella +

Auto: mercedes
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez marwisn » 15 kwietnia 2018, 08:48

Również zamontowałem mocniejsze siłowniki ze sprężynami. Konkretnie z tej aukcji : http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6996789910

Klapa stawia wyraźnie większy opór. Normalnie zamykała się pod wpływem własnego ciężaru. Teraz trzeba jej pomóc, ale bez przesadnego n...........a.

Efekt końcowy : https://youtu.be/Dw_azH0Gsvg
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez Cobra_o7o » 15 kwietnia 2018, 21:07

pingor napisał(a):Zalety samych odbojów są takie, że klapa zamyka się dokładnie tak samo jak przed zmianą odbojów, nie trzeba używać większej siły :mrgreen:

Może nie dużo większej, ale na pewno większej. Żeby oddały większą siłę, musisz z większą siłą na nie zadziałać.

pingor napisał(a):W kwestii zamka hmmm - palcem spokojnie te odboje można ściskać - a przy montażu siłowników ze sprężynkami też jakiś nacisk na zamek będzie występował... Skoro w scirocco były takie ori to myślę, że LEON też to przetrzyma :cfaniak:

Odboje jedynie powiększają szparę po odblokowaniu zamka. Zatem działają ze znacznie mniejszą siła jak siłownik, który unosi klapę całkowicie.
To jest czysta fizyka, oparta na stałym oddziaływaniu sił. Jeśli siła, która tylko lekko podbijała klapę, zacznie ją unosić, zacznie też wpływać bardziej i w sposób stały na element, który nie pozwala tej sile unieść klapę - na zamek.

To nie jest bujda. Co nie pozwala otworzyć się klapie? Grawitacja i zamek. Grawitacja ciągnie klapę do dołu, zamek chwyta za ucho i trzyma.
Zamek przeciwdziała sile uszczelki, odbojników i siłom próbującym podnieść klapę podczas jazdy, między innymi bezwładności.
Owszem, o ile mechanizm zamka może nie pozwalać na jego otwarcie przez pociągnięcie za klapę, o tyle stała i zwiększona siła próbująca podnieść klapę jakoś wpływa na elementy, które nie pozwalają na uniesienie klapy - jej ucho, ramię zamka zaczepione za ucho (możliwe że coś jeszcze w zamku - nie znam jego budowy). Więc w najlepszym wypadku szlifowane jest ucho lub/i ramię zamka.
W konsekwencji, jeśli nie zepsuje się mechanizm zamykania klapy, może dojść do zmniejszenia szczelności pomiędzy klapą a nadwoziem - klapa będzie nieco wyżej w swej pozycji "zamknięta".

Prawie zamówiłem siłowniki z allegro ale im więcej tu o tym piszę, tym bardziej sam siebie od tego pomysłu odpycham.

W przypadku wersji keyless, przeróbka klapy jest bez sensu, nawet gdyby nie było zjawisk szybszego zużywania elementów zamknięcia klapy.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez marwisn » 16 kwietnia 2018, 04:12

Bardzo ciekawy i merytoryczny wywód.

Zadam tylko jedno pytanie. Dlaczego w żadnym aucie HB lub kombi klapa nie stuka na dziurach i nierównościach?

Właśnie z powodu zjawiska które tak dobrze opisałeś. To ono kasuje luz między uchem w nadwoziu, a rygielem zamyka w klapie.

Więc ja bym nie demonizował wpływu tych siłowników na mechanizm zamknięcia klapy ;).
marwisn
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 16 kwietnia 2018, 12:06

marwisn napisał(a): Dlaczego w żadnym aucie HB lub kombi klapa nie stuka na dziurach i nierównościach?

Jako że nie sprzedałem jeszcze poprzedniego HB, mam takiego. Aktualnie by nie trzaskał zamek, muszę owijać ucho w klapie taśmą.
Regulacja zamka nie pomaga bo gdy zamek trzyma dobrze, klapa bardzo trudno się zamyka - zamek jest zbyt nisko.
Dodatkowo, tak doregulowanego zamka centralny nie potrafi otworzyć.
Ten luz to efekt lat pracy w normalnych warunkach - fabryczne rozwiązanie.

Słychać zamek bo sama klapa opierająca się na uszczelce i odbojnikach nie posiada możliwości obijania się inaczej jak uchem w zamku.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez marwisn » 16 kwietnia 2018, 14:34

Strasznie zawiłe to co piszesz ;).

Ja nigdy takich problemów nie miałem, a zawsze Van, kombi albo HB.
marwisn
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 16 kwietnia 2018, 20:26

A ja już kilka razy pomagałem znajomym rozprawić się z upierdliwą klapą w HB.
Francuskie, japońskie, włoskie. Niemieckich - VAGowskich jeszcze nie miałem okazji.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez wanraf89 » 20 kwietnia 2018, 20:18

dejm napisał(a):Podzielę się swoimi spostrzeżeniami nt siłowników..

Tez mialem problem ze czasami klapa sama sie nie otwierala a tylko odskakiwala na tych silownikach ale rozwiazalem problem smarujac silownik delikatnie smarem moze i nawet wazelina techniczna pomoze. Teraz za kazdym razem sama sie otwiera i nie potrzebuje pomocy.
wanraf89
Signo
Signo

Auto: Cupra300 2017

Postprzez Cobra_o7o » 22 kwietnia 2018, 09:16

Gdybyś psiknął teflonem w sprayu, ktory po wyschnieciu pozostawia nalot trwały przynajmniej kilka miesiecy, odporny na mrozy i wygrzewanie, miałbyś świetnie nasmarowane siłowniki niezbierąjace kurzu.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez Danut » 10 maja 2018, 08:45

Niedawno też się zdecydowałem na tą modyfikacje i szczerze polecam. Nie zamyka się klapy jakoś ciężko jest minimalna różnica tylko przy dolnym przymykaniu klapy. Wcześniej zamykała się pod własnym ciężarem i wystarczyło ja puścić teraz trzeba troszke jej pomóc ale nie nazwał bym tego trzaskaniem tylko przymykaniem.

Jesli kogoś to interesuje to moje siłowniki są stąd: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6996789910
Danut
Stella +
Stella +

Auto: Leon III

Postprzez marwisn » 10 maja 2018, 14:46

Kupiliśmy te same ;).
marwisn
Sport
Sport

Postprzez grzergrz » 18 maja 2018, 15:47

ja również mam te same i jestem bardzo zadowolony, działa świetnie a zamykanie klapy wcale nie stanowi jakiegoś większego problemu, trzeba odrobinę mocniej docisnąć i tyle :)
grzergrz
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: LEON III FR

Postprzez michuFR » 17 czerwca 2018, 21:31

Co by nie tworzyć nowego tematu... Podjeżdżam pod sklep, nie wysiadam z auta, dziewczyny podchodzi z zakupami, chce otworzyć bagażnik i nie może. Dopiero gdy otworzę drzwi od kierowcy to udaje się jej otworzyć bagażnik. To jest jakaś blokada, czy o co chodzi?
michuFR
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez mczelny2401 » 17 czerwca 2018, 21:41

michuFR napisał(a):Co by nie tworzyć nowego tematu... Podjeżdżam pod sklep, nie wysiadam z auta, dziewczyny podchodzi z zakupami, chce otworzyć bagażnik i nie może. Dopiero gdy otworzę drzwi od kierowcy to udaje się jej otworzyć bagażnik. To jest jakaś blokada, czy o co chodzi?

Po przekroczeniu 20 km/h sam się zamyka więc wystarczy przy klamce nacisnąc guzik by odblokować zamki :wink:

-- 17 czerwca 2018, 22:41 --

W menu Car możesz wyłączyć automatyczne zamykanie
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez michuFR » 18 czerwca 2018, 00:07

mczelny2401 napisał(a):by odblokować zamki

Ale zamki w drzwiach nie są zablokowane, bo dezaktywowałem to tak jak wspominałeś w menu Car. Mi tylko zamek bagażnika coś trzyma, po otwarciu drzwi kierowcy dopiero puszcza.
michuFR
Sport
Sport

Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Tomektr » 18 czerwca 2018, 06:57

Mimo wyłączenia blokady w menu to bagażnik trzeba odblokować przyciskiem na drzwiach chyba że uchylisz drzwi kierowcy. To jest zabezpieczenie przed kradzieżą np na światłach.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez brzooza » 12 lipca 2018, 15:56

cześć ! :)

ja mam natomiast pytanie (nawiązujące oczywiście do tematu) czy wystarczy kupić tylko takie dwie sprężynki i będzie to samo?
Kod: Zaznacz cały
https://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x32-z-i7435366372.html?reco_id=2d7913ba-85e3-11e8-8714-246e9680cb48#thumb/1

Bo to chyba właśnie ona podowuje że klapa odskakuje od zamka?
brzooza
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez Katalonczyk » 12 lipca 2018, 19:32

brzooza napisał(a):cześć ! :)

ja mam natomiast pytanie (nawiązujące oczywiście do tematu) czy wystarczy kupić tylko takie dwie sprężynki i będzie to samo?
Kod: Zaznacz cały
https://allegro.pl/automatyczne-otwieranie-bagaznika-sprezyna-19x32-z-i7435366372.html?reco_id=2d7913ba-85e3-11e8-8714-246e9680cb48#thumb/1

Bo to chyba właśnie ona podowuje że klapa odskakuje od zamka?

Sama sprężynka nie wystarczy. Seryjne siłowniki są za słabe. Poza tym trzeba ją jakoś zablokować.
Katalonczyk
Signo
Signo

Postprzez gdx » 18 września 2018, 16:52

Zamontowane dodatkowo odboje z scirrokko. Dużo lepszy efekt. Klapa ładnie podskakuje na początek a amortyzatory pchają dalej. Póki co nie powtarza się tylko same uchylenie ale w najgorszym przypadku otwarcie do połowy. Pewnie trzeba będzie trochę posmarować.

Takie coś powinno być seryjne...

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka
gdx
Stella +
Stella +

Auto: mercedes

Postprzez AKa » 18 września 2018, 23:47

U siebie mam zamontowane sprężynki z nowymi silownikami. Działa tak jak na filmiku
https://youtu.be/iqpBDxUVq78
"Literówki" są spowodowane pisaniem na telefonie.
AKa
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: MB Gla250 4matic

Postprzez wesyr » 19 września 2018, 08:49

AKa napisał(a):U siebie mam zamontowane sprężynki z nowymi silownikami. Działa tak jak na filmiku
https://youtu.be/iqpBDxUVq78

Jak z siłą zamykania ? Masz może linka jakie i skąd kupiłeś ?
wesyr
Stella
Stella

Region: śląskie

Postprzez AKa » 19 września 2018, 19:35

O te kupiłem: https://allegro.pl/automatyczne-otwiera ... 89910.html

I tak musiałem zmienić bo w zimne poranki musiałem jej pomagać żeby się podniosła. Po pięciu latach miały prawo.

Trzeba włożyć więcej siły żeby zamknąć- zwłaszcza w momencie sprężania sprężyny odbojnikowej. Żona jest niezadowolona bo musi się siłować, ale koniec końców wystarczy solidniejszy zamach i nie ma problemów.
"Literówki" są spowodowane pisaniem na telefonie.
AKa
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: MB Gla250 4matic

Postprzez trzepol » 9 marca 2019, 11:51

Panowie

Czy po zamontowaniu silownikow z allegro ze sprezynakmi tez na koniec klapa mocno uderza az drga gora dol ? Ja dzis zamontowalem i nie bardzo mi sie podoba ta koncowa faza otwierania....

https://youtu.be/WtFe7EKZx9g

https://youtu.be/Yf8pMs9Ohgg

https://youtu.be/bGWwz0xVFWM
trzepol
Sport
Sport

Auto: Leon FR ST 2018
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez kukulek88 » 14 marca 2019, 10:39

trzepol napisał(a):Panowie

Czy po zamontowaniu silownikow z allegro ze sprezynakmi tez na koniec klapa mocno uderza az drga gora dol ? Ja dzis zamontowalem i nie bardzo mi sie podoba ta koncowa faza otwierania....

https://youtu.be/WtFe7EKZx9g

https://youtu.be/Yf8pMs9Ohgg

https://youtu.be/bGWwz0xVFWM

na aukcji piszą że nie nadają się do aut ze spoilerami i lotkami.
kukulek88
Stella
Stella

Auto: Leon III FR
Silnik: CDAA 1.8

Postprzez brzooza » 14 marca 2019, 13:45

Chyba tak musi być, wydaje się jakby był za słaby bo klapa trochę ciągnie w dół.
A to ze jest spoiler dodatkowo (chociaż kolega wyżej nie ma) to nic nie zmienia.
brzooza
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez trzepol » 15 marca 2019, 16:47

Dzisiaj dostalem drugi zestaw i mam wrazenie ze jest nawet gorzej jeszcze bardziej klapa trzaska na koncu. Po prostu na koncu otwierania nie ma amortyzacji tylko sie odbija.
Nie wiem czy we wersji ST FR po liftingu klapa jest lzejsza ze silowniki za mocno pchaja ? Ogladalem uu kolegi w HB przed liftem FR i plynnie mu sie otwiera.

W ma ktos z was ST FR po lifcie z tymi silownikami ze sprezynkami ?
trzepol
Sport
Sport

Auto: Leon FR ST 2018

znaczek marki seat blokujący sie w pozycji otwartej

Postprzez jaras1221 » 23 marca 2019, 20:51

Witam forumowiczów. Moje pytanie czy macie jakies patenty na znaczek seata w bagażniku blokujący sie w pozycji otwartej. Czy ktos może wie jak skutecznie naprawić . czy serwis to robi jeśli samochód jest na gwarancji czy może mówią że "ten typ tak ma"?
jaras1221
Stella
Stella

Auto: seat leon fr sw

Re: znaczek marki seat blokujący sie w pozycji otwartej

Postprzez Tomektr » 24 marca 2019, 10:44

Demontujesz od środka plastik klapy, odpinasz wtyczkę, odkrecasz 3 nakrętki 10ki i masz cały znaczek na zewnątrz. Wbijasz śrubokrętem ośke na której chodzi znaczek, czyścisz papierem ściernym nalot (przez niego się blokuje), smarujesz i składasz.
Psikanie od zewnątrz na 99% nie pomoże bo smar nie dojdzie tam a tylko wkoło wszystko uwalisz i będzie się syf przyklejał. Godzina roboty na spokojnie.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Re: znaczek marki seat blokujący sie w pozycji otwartej

Postprzez pingor » 25 marca 2019, 08:52

W rocznych Seatach to już norma, że nie zawsze się zamknie. Ja rozwiązałem problem inaczej - założyłem siłowniki do klapy i otwieram klapę z pilota. Plusy są tego dwa - zimą jak znaczek zamarza nie muszę z nim walczyć, drugi że do otwarcia bagażnika nie trzeba dotykać znaczka - przy brudnej klapie bardzo się rysuje i denerwuje. Montaż siłowników ze sprężynkami 2 minuty :D
pingor
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat