Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Opcję wyposażeniowe, które włączyli/nie włączyli w ASO.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Opcję wyposażeniowe, które włączyli/nie włączyli w ASO.

Postprzez wasiuziom » 1 czerwca 2018, 21:17

Marcin75 napisał(a):
Blad napisał(a):Tak. Też pytałem we Wro. Ok, 1000 zł - ponoć wymagana jest zmiana gniazda USB i odblokowanie

Te wyprodukowane po 23 tygodniu 2016 nie wymagają wymiany gniazda USB. Przerabiałem to, niestety u mnie trzeba było wymienić.

Mój wyprodukowany w listopadzie 16r. i jak się okazuje też muszę mieć wymienione gniazdo .. nie wiem jak to zweryfikować zeby mnie nie naciągnęli dodatkowo?
Masz jakieś mailowe potwierdzenie?

W ASO w Łodzi Full Link- koszt ok. 900 zł (kod i gniazdo).
Włączenie testów zegarów - 150 zł. Po tym jak powiedziałem ze w innych ASO to darmo to tylko krótko.. "taką mamy cenę". Auto na gwarancji więc nie grzebię bo zaraz się doczepią.
wasiuziom
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: LEON ST 2016
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez michuFR » 14 czerwca 2018, 19:16

Czy da się coś zrobić, żeby po naciśnięciu środkowego przycisku na pilocie, klapa bagażnika sama podniosła się? Wczoraj pod marketem, widziałem jak gość w Leonie coś takiego miał. Nie wiem jaka to była wersja wyposażenia, ale na pewno nie FR.
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez LooKatME » 14 czerwca 2018, 19:22

Siłowniki musisz zmienić
LooKatME
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez mczelny2401 » 14 czerwca 2018, 20:40

michuFR napisał(a):Czy da się coś zrobić, żeby po naciśnięciu środkowego przycisku na pilocie, klapa bagażnika sama podniosła się? Wczoraj pod marketem, widziałem jak gość w Leonie coś takiego miał. Nie wiem jaka to była wersja wyposażenia, ale na pewno nie FR.

Masz tu wszystko:
viewtopic.php?f=90&t=53840&p=728854&hilit=Klapy+z+pilota#p728854
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez michuFR » 14 czerwca 2018, 21:22

Dzięki :-)
michuFR
Sport
Sport

Postprzez sarius » 10 lipca 2018, 15:29

Siema, mam Leona z maja tego roku. Jest DSG, aktywny tempomat i kamera. Czy włączał ktoś z Was dodatkowo wykrywanie pieszych i jazdę w korku? Teraz muszę w korku za każdym razem pociągnąć manetkę od tempomatu, żeby zaczął jechać, a fajnie by było, jakby sam jeździł :)

sarius
Signo
Signo

Auto: Leon 3 ST 150KM DSG

Postprzez kamivil » 10 lipca 2018, 16:11

sarius napisał(a):Siema, mam Leona z maja tego roku. Jest DSG, aktywny tempomat i kamera. Czy włączał ktoś z Was dodatkowo wykrywanie pieszych i jazdę w korku? Teraz muszę w korku za każdym razem pociągnąć manetkę od tempomatu, żeby zaczął jechać, a fajnie by było, jakby sam jeździł :)

To czy masz jazdę w korku tzw. jam assist czy jej nie masz, nie zmienia faktu, że po zatrzymaniu samochodu +3s musisz tak samo wznawiać ruszenie manetką (lub gazem). Jazda w korku pozwala na utrzymanie w pasie ruchu od 0 km/h oraz nieco dłuższe prowadzenie samochodu bez trzymania kierownicy do prędkości 60 km/h, nic więcej.
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez sarius » 10 lipca 2018, 19:10

kamivil napisał(a):
sarius napisał(a):Siema, mam Leona z maja tego roku. Jest DSG, aktywny tempomat i kamera. Czy włączał ktoś z Was dodatkowo wykrywanie pieszych i jazdę w korku? Teraz muszę w korku za każdym razem pociągnąć manetkę od tempomatu, żeby zaczął jechać, a fajnie by było, jakby sam jeździł :)

To czy masz jazdę w korku tzw. jam assist czy jej nie masz, nie zmienia faktu, że po zatrzymaniu samochodu +3s musisz tak samo wznawiać ruszenie manetką (lub gazem). Jazda w korku pozwala na utrzymanie w pasie ruchu od 0 km/h oraz nieco dłuższe prowadzenie samochodu bez trzymania kierownicy do prędkości 60 km/h, nic więcej.

Ok, ale i tak chciałbym to aktywować. Wykrywanie pieszych również. W związku z tym pytam, czy już ktoś to robił. Czy ten "jam assist" jest normalnie widoczny w asystentach obok "front assist" i "line assist"?
Toledo 1.9 TDI ASV 110KM -> Leon ST Xcellence 5F8 1.4 DSG 150 KM MY18 :)
sarius
Signo
Signo

Postprzez flito » 10 lipca 2018, 21:35

sarius napisał(a):Ok, ale i tak chciałbym to aktywować. Wykrywanie pieszych również

jeśli masz aktywny tempomat to masz front assist, czyli między innymi wykrywanie pieszych.
Żebyś nie musiał używać manetki do wznawiania jazdy w korku, musisz kupić audi :D
Zachar kiedyś o tym odcinek robił
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON

Postprzez kamivil » 10 lipca 2018, 22:07

Nie przypominam sobie żeby jakikolwiek samochód po dłuższym zatrzymaniu sam kontynuował jazdę. Może tesla, ale w najnowszej wersji autopilota również już wymusza reakcję kierowcy celem wznowienia jazdy.
Jeśli mamy włączony start-stop to w momencie wykrycia ruchu pojazdu poprzedzającego samochód sam uruchomi silnik, ale już nie włączy się do jazdy. Tak to działa w Leonie po FL i w nowszych modelach koncernu VW.
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez flito » 10 lipca 2018, 22:21

kamivil napisał(a):Nie przypominam sobie żeby jakikolwiek samochód po dłuższym zatrzymaniu sam kontynuował jazdę

Racja,sprawdzilem i w audi tez jednak trzeba nacisnac resume
flito
Signo
Signo

Auto: Seat LEON

Postprzez sarius » 11 lipca 2018, 09:48

kamivil napisał(a):Nie przypominam sobie żeby jakikolwiek samochód po dłuższym zatrzymaniu sam kontynuował jazdę. Może tesla, ale w najnowszej wersji autopilota również już wymusza reakcję kierowcy celem wznowienia jazdy.
Jeśli mamy włączony start-stop to w momencie wykrycia ruchu pojazdu poprzedzającego samochód sam uruchomi silnik, ale już nie włączy się do jazdy. Tak to działa w Leonie po FL i w nowszych modelach koncernu VW.
Czyli w sumie nie widzę sensu we włączaniu traffic jam. Obecnie pociagnę manetkę do siebie to Leon też zaczyna jechać. To, że odpala silnik na start/stop, jak się auto przed nami ruszy to potwierdzam. Jednak nie jest to super, czasem ktoś drgnie o 10cm a u mnie silnik wstaje. Dlatego ze start/stop korzystam tylko w grubym korku, jak faktycznie stoję lub na przejeździe kolejowym. Chciałbym zrobić inwersję w tej funkcji, żeby po uruchomieniu była wyłączona, a ja bym włączał, kiedy bym chciał.

Doczytałem również, że przy front assist jest ochrona pieszych. Tylko do końca nie wiem, jak dokładnie to działa. Np. mazda fajtycznie staje, jak zaczynam jechać auto przede mną. Fajnie można to przetestować przy jakimś szlabanie. Leona testowałem wyjeżdżając w wysoką trawę, zatrzymał się. Nie wiem tylko na ile to będzie skuteczne, kiedy faktycznie będzie mi musiał dupę uratować.

sarius
Signo
Signo

Postprzez michuFR » 11 lipca 2018, 17:31

sarius napisał(a):Chciałbym zrobić inwersję w tej funkcji, żeby po uruchomieniu była wyłączona, a ja bym włączał, kiedy bym chciał.

Mówisz o start/stop?
michuFR
Sport
Sport

Postprzez Oracle » 11 lipca 2018, 21:02

sarius napisał(a):Tylko do końca nie wiem, jak dokładnie to działa. Np. mazda faktycznie staje, jak zaczynam jechać auto przede mną.

He, Panie, Mazda staje nawet na widok spalin poprzedzającego samochodu... :-P

https://www.youtube.com/watch?v=TiIXFRUFncs
https://www.youtube.com/watch?v=vERn3I4LMCk

:mrgreen:
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez sarius » 11 lipca 2018, 22:01

michuFR napisał(a):
sarius napisał(a):Chciałbym zrobić inwersję w tej funkcji, żeby po uruchomieniu była wyłączona, a ja bym włączał, kiedy bym chciał.

Mówisz o start/stop?
Tak i już wiem, że się nie da. Jest jednak rozwiązanie na zachodzie za 100€, które wpina się między przycisk start/stop a urządzenia wykonawcze. Dzięki niemu ciągle pamiętane jest ostatnio wybrane ustawienie. Jednak na to się na razie nie skuszę, bo auto jest na gwarancji. Jak coś to temat ogarnia VAGSYSTEMS we Wrocławiu.

sarius
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 11 lipca 2018, 22:31

Oracle napisał(a):
sarius napisał(a):Tylko do końca nie wiem, jak dokładnie to działa. Np. mazda faktycznie staje, jak zaczynam jechać auto przede mną.

He, Panie, Mazda staje nawet na widok spalin poprzedzającego samochodu... :-P

https://www.youtube.com/watch?v=TiIXFRUFncs
https://www.youtube.com/watch?v=vERn3I4LMCk

:mrgreen:
Dla przypomnienia lub dla nowych Leonów - test Hanki Mostowiak. 4 minuta.
https://youtu.be/Iqe-nMZSlt4
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez KubaaBia » 12 lipca 2018, 06:13

kamivil napisał(a):Nie przypominam sobie żeby jakikolwiek samochód po dłuższym zatrzymaniu sam kontynuował jazdę. Może tesla, ale w najnowszej wersji autopilota również już wymusza reakcję kierowcy celem wznowienia jazdy.

W najnowszym golfie jak masz DSG i wlaczone ACC to auto samo zatrzyma sie i ruszy ale na maks 5s pozniej musiz wlasnie ruszyc manetka lub gaz.

sarius napisał(a):
michuFR napisał(a):

Mówisz o start/stop?
Tak i już wiem, że się nie da. Jest jednak rozwiązanie na zachodzie za 100€, które wpina się między przycisk start/stop a urządzenia wykonawcze. Dzięki niemu ciągle pamiętane jest ostatnio wybrane ustawienie. Jednak na to się na razie nie skuszę, bo auto jest na gwarancji. Jak coś to temat ogarnia VAGSYSTEMS we Wrocławiu.

Przede wszystkim mozna z góry wylaczyc START/STOP zmieniając kilka rzeczy po czym przyciskiem start/stop mozna to wlaczyc :)
Rowniez mozna calkowicie wylaczyc start/stop bez wlaczenia przyciskiem.
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez zdenek » 12 lipca 2018, 06:18

Gdy kupowałem auto salonowe, to wziąłem tylko te najpotrzebniejsze rzeczy jak klimatyzację, dodatkowe boczne poduszki powietrzne, trochę ładniejszy kokpit, z lepszej jakości tworzywa. Nie muszę mieć opcji sterowania w kierownicy, bo można bez tego żyć. Podobnie jak bez felg aluminiowych.
zdenek
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.9 TDI
Silnik: BKC 1.9

Postprzez LooKatME » 13 lipca 2018, 07:13

Gdy ja kupowałem auto salonowe to przeszło mi przez myśl pytanie czy oby na pewno go potrzebuje bez wnikania czy obecność kół i kierownicy są faktycznie niezbędne. Przecież są autobusy z klimatyzacją, tramwaje, SKM, WKD, KM a nawet metro...
LooKatME
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez KubaaBia » 13 lipca 2018, 08:17

maryousz napisał(a):Gdy ja kupowałem auto salonowe to przeszło mi przez myśl pytanie czy oby na pewno go potrzebuje bez wnikania czy obecność kół i kierownicy są faktycznie niezbędne. Przecież są autobusy z klimatyzacją, tramwaje, SKM, WKD, KM a nawet metro...

Zanim ja kupiłem auto nowe z salonu które zawiera ładne felgi (zeby nie jezdzic na tandednych kolpakach), sterownie z kierownicy (bezpieczenstwo bez odrywania rąk od kierownicy), komplet poduszek,keyless sresy i tego inne bajery, jedynie odpuscilem dach panoramiczny "bo po cholere mi zeby jeszcze ptaki mi srały na głowe"..i nie wziełem..

Ale po co ?
Przeciez mozna miec konia,taniej i ekologiczniej bo nawóz itp ale i tez na nim wszedzie sie dojedzie predzej czy pozniej i jeden grzyb w jakim komforcie..
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez sarius » 13 lipca 2018, 09:20

sarius napisał(a):
michuFR napisał(a):

Mówisz o start/stop?

KubaaBia napisał(a):Przede wszystkim mozna z góry wylaczyc START/STOP zmieniając kilka rzeczy po czym przyciskiem start/stop mozna to wlaczyc :)
Rowniez mozna calkowicie wylaczyc start/stop bez wlaczenia przyciskiem.

Byłem w VAGSYSTEMS i po lifcie, czyli w moim aucie (ponoć) można tylko całkowicie wyłączyć start/stop, albo skorzystać z rozwiązania, o którym pisałem - jest możliwość, że chłopaki czegoś do końca nie wiedzą, ale raczej bardzo dobrze się na tym znają. Przed liftem można było chyba więcej z tym start/stop zrobić.

zdenek napisał(a):Gdy kupowałem auto salonowe, to wziąłem tylko te najpotrzebniejsze rzeczy jak klimatyzację, dodatkowe boczne poduszki powietrzne, trochę ładniejszy kokpit, z lepszej jakości tworzywa. Nie muszę mieć opcji sterowania w kierownicy, bo można bez tego żyć. Podobnie jak bez felg aluminiowych.

Co to wnosi do naszej dyskusji? Kupiłeś, co chciałeś. My zapłaciliśmy dodatkowo za bogate wyposażenie i na jego temat teraz rozmawiamy.
Toledo 1.9 TDI ASV 110KM -> Leon ST Xcellence 5F8 1.4 DSG 150 KM MY18 :)
sarius
Signo
Signo

Postprzez Indianin » 2 sierpnia 2018, 16:24

A propo full linka- czy po odblokowaniu tegoż mój panel środkowy (dotykowy) bedzie dzialal jak monitor komputera? Czyli: jesli ogladam cos na komórce to takze bede to widzial na ekranie Seata?
Indianin
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon 1.4 125 KM

Postprzez biz0n » 2 sierpnia 2018, 22:16

Niestety, nie.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Xcellence

Postprzez Indianin » 2 sierpnia 2018, 22:44

Czyli..co daje mi full link?
Indianin
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon 1.4 125 KM

Postprzez trixtin » 3 sierpnia 2018, 02:01

Możliwość uzywania: Android Auto, Apple Car Play ewentualnie Mirror Link.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST

Postprzez KubaaBia » 3 sierpnia 2018, 06:57

Jak bedziesz chcial odczytac e-maila na komórce (iphone) to ekran w samochodzie wróci do głownego menu. Np. klikniesz w telefonie mapy to otworza sie mapy na fullinku, tak samo ejst z spotify,muzyka,wiadomosci,polaczenia. Ale niestety nie da sie korzystac normalnei z telefony np. safari a na fulllinku miec mape.
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez szadubaba » 8 sierpnia 2018, 19:19

W OBDELEVEN start/stop w leonie po lifcie mozna wylaczyc zmieniajac wartosc wymaganego napiecia z 7V na 12V - start stop sie nigdy nie wlaczy bo nie beda spelnione warunki. Sprawdzone.
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez KubaaBia » 9 sierpnia 2018, 07:23

Zaden bład sie nie pojawia itp ?

A ktos bawil w takie ustawienia ze jak zamykasz auto to szyby automatycznie sie zamykaja ?
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez sarius » 19 września 2018, 11:34

KubaaBia napisał(a):Jak bedziesz chcial odczytac e-maila na komórce (iphone) to ekran w samochodzie wróci do głownego menu. Np. klikniesz w telefonie mapy to otworza sie mapy na fullinku, tak samo ejst z spotify,muzyka,wiadomosci,polaczenia. Ale niestety nie da sie korzystac normalnei z telefony np. safari a na fulllinku miec mape.
Nie. Można normalnie czytać maila na telefonie, a na ekranie samochodu mieć włączoną nawigację. Działają oba ekrany jednocześnie. Przykładowo spotify w aplikacji AndroidAuto jest ubogi i zdarza mi się brać telefon do ręki i na nim wybrać to, czego chcę słuchać. Jest to jednak rzadkie, bo playlisty można normalnie przeglądać.
AndroidAuto jest ogólnie zarąbisty. Nie wyobrażam sobie go nie mieć teraz w samochodzie.

sarius
Signo
Signo

Postprzez Daro2 » 21 lipca 2019, 16:43

Siema jutro odbieram frke, możecie napisać co powinno być włączone? a o co poprosić żeby włączyli? Wątek przeczytałem ale mam obawy czy wszystko będzie włączone, czy VK ma jakieś powitanie?
Daro2
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AHW 1.4

Postprzez mczelny2401 » 21 lipca 2019, 16:59

Będziesz miał włączone to co zamówiłeś i za co zapłaciłeś. My niby skąd mamy wiedzieć jakie wybrałeś pakiety
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Daro2 » 21 lipca 2019, 18:19

mczelny2401 napisał(a):Będziesz miał włączone to co zamówiłeś i za co zapłaciłeś. My niby skąd mamy wiedzieć jakie wybrałeś pakiety

A jakie pakiety można wybrać oprócz comfort+ ?
Wątek dotyczy chyba tego czego nie włączyli a powinni, prawda?
Daro2
Stella
Stella

Postprzez mczelny2401 » 21 lipca 2019, 19:12

Nie. To co mogą uruchomić ale nie muszą
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Daro2 » 21 lipca 2019, 19:34

mczelny2401 napisał(a):Nie. To co mogą uruchomić ale nie muszą

Ok to w takim razie inaczej zadam pytanie,
Co Panowie mogą uruchomić podczas wydawania nowego auta a nie muszą? O co poprosić?
Daro2
Stella
Stella

Postprzez mczelny2401 » 21 lipca 2019, 19:43

Raczej nic ci nie uruchomią ani nie przekodują bo auto odbierasz wypucowane w specialnie wyznaczonym miejscu a tam nie mają ani sprzętu ani odpowiedniej osoby do tego a przynajmniej tak odbiory wyglądały u mnie i pewnie u większośći

-- 21 lipca 2019, 19:43 --

Lepiej skup się na papierach czy jest wszystko ok i czy auto nie posiada usterek czy wad lakierniczych. Kodowania zawsze możesz zrobić w późniejszym czasie :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Daro2 » 21 lipca 2019, 20:34

mczelny2401 napisał(a):Raczej nic ci nie uruchomią ani nie przekodują bo auto odbierasz wypucowane w specialnie wyznaczonym miejscu a tam nie mają ani sprzętu ani odpowiedniej osoby do tego a przynajmniej tak odbiory wyglądały u mnie i pewnie u większośći

-- 21 lipca 2019, 19:43 --

Lepiej skup się na papierach czy jest wszystko ok i czy auto nie posiada usterek czy wad lakierniczych. Kodowania zawsze możesz zrobić w późniejszym czasie :wink:

Tak wiem jak wygląda odbiór auta, w zeszłym roku odbierałem nową frke i tam miałem większość włączone, brakowało tylko powitania :-)
Ale ok dzięki za odpowiedź, na pewno przypilnuję papierów i stanu auta
pozdrawiam
Daro2
Stella
Stella

Postprzez michuFR » 5 sierpnia 2022, 14:01

Da się zrobić żeby po otwarciu klapy bagażnika, zapalało się oświetlenie tylko bagażnika a nie całego wnętrza pojazdu?
michuFR
Sport
Sport

Postprzez mateusz0 » 8 sierpnia 2022, 06:44

W polifcie znajdziesz to w Centralna elektryka 09 > adaptacje > oświetlenie wnętrza 2 generacji > innenlicht bei offenem heckdeckel einschalten > not active (domyślnie active)
mateusz0
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 5F
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez michuFR » 8 sierpnia 2022, 18:22

Mam przed lifta.
michuFR
Sport
Sport

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne