kamivil napisał(a):Nie przypominam sobie żeby jakikolwiek samochód po dłuższym zatrzymaniu sam kontynuował jazdę. Może tesla, ale w najnowszej wersji autopilota również już wymusza reakcję kierowcy celem wznowienia jazdy.
Jeśli mamy włączony start-stop to w momencie wykrycia ruchu pojazdu poprzedzającego samochód sam uruchomi silnik, ale już nie włączy się do jazdy. Tak to działa w Leonie po FL i w nowszych modelach koncernu VW.
Czyli w sumie nie widzę sensu we włączaniu traffic jam. Obecnie pociagnę manetkę do siebie to Leon też zaczyna jechać. To, że odpala silnik na start/stop, jak się auto przed nami ruszy to potwierdzam. Jednak nie jest to super, czasem ktoś drgnie o 10cm a u mnie silnik wstaje. Dlatego ze start/stop korzystam tylko w grubym korku, jak faktycznie stoję lub na przejeździe kolejowym. Chciałbym zrobić inwersję w tej funkcji, żeby po uruchomieniu była wyłączona, a ja bym włączał, kiedy bym chciał.
Doczytałem również, że przy front assist jest ochrona pieszych. Tylko do końca nie wiem, jak dokładnie to działa. Np. mazda fajtycznie staje, jak zaczynam jechać auto przede mną. Fajnie można to przetestować przy jakimś szlabanie. Leona testowałem wyjeżdżając w wysoką trawę, zatrzymał się. Nie wiem tylko na ile to będzie skuteczne, kiedy faktycznie będzie mi musiał dupę uratować.