Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Gwarancja 4 lata co obejmuje, czego nie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Gwarancja 4 lata co obejmuje, czego nie

Postprzez valdes73 » 15 grudnia 2017, 08:49

Witam,
myślę, że dobrze było by wpisywać w wątku Wasze doświadczenia z realizacji oferowanej przez Seata 4 letniej gwarancji. Co w praktyce obejmuje, czego nie. Wasze spostrzeżenia - czyli z odmową jakich napraw się spotkaliście, ale też jakie naprawy uznano, na jakie można w ramach tej gwarancji liczyć. Proszę o rzeczowe wpisy. Myślę, że wątek się przyda.
valdes73
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Gwarancja 4 lata co obejmuje, czego nie

Postprzez Le0nZawodowiec » 16 grudnia 2017, 01:35

Na pewno elementow zawieszenia nie obejmuje. Jezeli po dwoch latach wyleje amortyzator to na gwarancji nie wymienia. Nawet przy znikomym przebiegu.
Le0nZawodowiec
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Pik » 16 grudnia 2017, 09:37

Z samochodem wydawana jest Karta Gwarancyjna. Są tam Warunki Gwarancji gdzie dokładnie jest wszystko opisane. Czyli np czego nie obejmuje gwarancja.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez verton91 » 16 grudnia 2017, 10:49

To ja na szybko powiem, że miałem na gwarancji wymienioną przekładnię kierowniczą przy przebiegu 20tys, a przy przebiegu 60tys kompletną skrzynię biegów.
przełączniki od szyb w obu przednich drzwiach ( pewnie od zalania wodą - jazda z uchylonym oknem podczas deszczu) poszło również bez problemu mimo wygłuszenia drzwi .

przy 90tys buczało łożysko tylnego koła - nie poszło już z gwarancji.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez gzes » 16 grudnia 2017, 14:44

To spytam może właśnie o skrzynie. Jeżdżę trochę ponad miesiąc i czuć wyraźne haczenie jak wrzucam 1 lub wsteczny pozostałe biegi w miarę ok. Kilka razy zgrzyt 1 nie chciała wejść wcale. Jest szansa że to poprawią czy powiedzą ten typ tak ma? Miał ktoś doświadczenie w tym temacie? 1.4 tsi 150hp
gzes
Stella +
Stella +

Auto: leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez verton91 » 16 grudnia 2017, 16:14

Wyregulują Ci cięgna skrzyni biegów, nie zmieni się wiele, ten typ tak ma.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez metzz » 16 grudnia 2017, 16:24

Niestety u mnie podobnie. Jedynka wchodzi zauważalnie trudniej, a wsteczny czasem trzeba wysprzęglić i jeszcze raz wrzucić.
metzz
Signo
Signo

Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez lechu 76 » 16 grudnia 2017, 21:33

Ja co prawda mieszkam w Norwegii przebieg auta 25400km zaczelo huczec lozysko lewe przod,wymienione na gwarancji bez problemu.Jak to szef serwisu powiedzial Przy tym przebiegu nie powinno sie to zdarzyc:
Dodam tylko ze seat w Norwegii ma 5 lat gwarancji :-D
lechu 76
Stella +
Stella +

Auto: leon FR

Postprzez szczekas » 17 grudnia 2017, 00:00

Od przyszłego roku w Polsce też będzie 5 lat gwarancji na wszystkie Seaty oprócz Mii i Alhambry :)
Ateca FR | 2.0 TSI 190KM | DSG7 | 4Drive | Rodium Grey | Felgi 18" PERFORMANCE 36/3 | Alcantara Black | Comfort Assistant | Podgrzewana przednia szyba | Navi | Alarm | Elektryczna klapa bagażnika | Beats Sound System
szczekas
Stella +
Stella +

Auto: Seat Ateca FR

Postprzez servo » 22 lipca 2018, 12:33

Odgrzeję kotleta, by zaoszczędzić nowego wątku:

We wtorek prawdopodobnie odbiorę w końcu nowego Leona i rozglądam się za opisem zakresu gwarancji. W ASO nie chcieli udostępnić :? Zalazłem na stronie jednego dealera, ale nie wiem, czy to najnowsza wersja:
https://www.seat.euromotor.pl/uploads/R ... a-Seat.pdf
Zastanawiam się, czy poniższy fragment (zaznaczony na czerwono) nadal jest w gwarancji i czy jest zgodny z polskim prawem?
Obrazek
i want to delete
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Pik » 22 lipca 2018, 12:55

Gwarancja jest dobrowolnym oświadczeniem producenta i może zawierać treści dość dowolne. Także nie widzę niezgodności z prawem. Ewentualny zwrot auta można dochodzić z tytułu rękojmi (prawo konsumenckie).
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez servo » 22 lipca 2018, 17:34

Pik napisał(a):Gwarancja jest dobrowolnym oświadczeniem producenta
Nie. Gwarancja jest częścią umowy między dwiema stronami a jej egzekwowanie reguluje prawo.
Pik napisał(a):może zawierać treści dość dowolne
dowolne, z wyłączeniem klauzul sprzecznych z obowiązującym prawem oraz tzw. "klauzul niedozwolonych" lub "klauzul abuzywnych".
Kodeks Cywilny reguluje wiele rzeczy związanych z gwarancją.
W rejestrze klauzul zakazanych znajdują się między innymi takie sformułowania:
Gwarancja nie obejmuje normalnego zużycia towaru (lub zużycia jego części) spowodowanego w wyniku użytkowania.

W następujących przypadkach Gwarant może zdecydować o utracie uprawnień gwarancyjnych: (…) dokonywana bez zgody Gwaranta zmian w pojeździe wpływających na jego parametry techniczne, montażu urządzeń ingerujących w jego układ elektryczny oraz urządzeń będących źródłem fal magnetycznych i radiowych

Nie przeglądałem wszystkich z prawie 10 tysięcy zakazanych klauzul znajdujących się "na indeksie" :)

Ale nie mam zamiaru prowadzić tu jałowej dyskusji :) Pytałem się, czy ktoś ma dostęp do aktualnego tekstu gwarancji lub, czy link, który zamieściłem jest linkiem do najnowszego tekstu?
servo
Sport
Sport

Postprzez Pik » 22 lipca 2018, 17:55

Gwarancja jest częścią umowy, jeśli nabywca ją zaakceptuje. Nie musi tego robić, wtedy zastosowanie znajdą ogólne przepisy o rękojmi.

Co do aktualnej wersji gwarancji to sugerowalbym zgłoszenie się do dealera albo helpdeska Seata.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez servo » 22 lipca 2018, 18:08

Pik napisał(a):co do aktualnej wersji gwarancji to sugerowalbym zgłoszenie się do dealera

już pisałem:
servo napisał(a):W ASO nie chcieli udostępnić
servo
Sport
Sport

Postprzez Pik » 22 lipca 2018, 19:44

Może nie chcieli udostępnić, bo każdy może sobie znaleźć kartę gwarancyjną na stronie Seata: http://www.seat-auto.pl/serwis/gwarancja/5-letnia-gwarancja.html? W każdym razie mnie to zajęło minutę... :-P
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez servo » 23 lipca 2018, 08:41

Pik napisał(a):Może nie chcieli udostępnić, bo każdy może sobie znaleźć kartę gwarancyjną na stronie Seata

To ja im też mogę nie zapłacić, bo "mogą sobie znaleźć pieniądze na swoim koncie"? :P A gdzie masz zapewnienie, że wersja gwarancji na stronie Seata jest taka, jaką dostaniesz do podpisu w salonie? Dałem linka do gwarancji znalezionej online i pytam się czy to jest to, co dostali ludzie przy zakupie auta. Twoja odpowiedź ma tu zerową przydatność - bo nadal nie wiem, czy jest to ten dokument, który dostaje się przy zakupie. Jeśli zostawiam im ponad 110 000 PLN mogą chyba łaskawie zaprezentować dokument gwarancyjny?
Dla odmiany w Audi nie mieli problemu z przesłaniem gwarancji. Jednak nie umieli powiedzieć, jak działają systemy bezpieczeństwa w A3, i odsyłali do bardzo ogólnikowej strony opisującej między innymi Q7 :) (A wiadomo, że nowe Q7 może mieć inne systemy niż A3, któe na rynku jest dłużej)
ASO Audi napisał(a):4. W załączniku gwarancja + dodatkowe drafty.
5. Panie [s]usunięte[/s], pod tym linkiem https://www.audi-mediacenter.com/en - jeżeli wpisze pan wyszukaną frazę odnośnie Audi kwestii technologicznych, działania systemów będzie wszystko opisane film + zdjęcia opis. (tylko po angielsku)

Co więcej - w salonie Seata również nie potrafili powiedzieć wielu rzeczy:
- czy w oferowanym Leonie jest opuszczane prawe lusterko i kiedy się opuszcza? Odpowiedź: Nie wiem. Po sprawdzeniu na jakimś aucie odpowiedź: nie ma takiej opcji w Leonie!... hhmm... czyżby?
- które ustawienia DCC odpowiadają zawieszeniu FR, które testowaliśmy? (czy komfort na DCC='zwykłe FR', czy sport na DCC ='zwykłe FR') Odpowiedź: Nie wiem, ale będzie dobrze
- czy gwarancja obejmuje skrzynię DSG i w jakim zakresie? Odpowiedź: Nie wiem, w jakim zakresie, ale gwarancja obejmuje skrzynię
- przy jakich prędkościach i w jakich warunkach działają systemy automatycznego hamowania i detekcji pieszych? Odpowiedź: od 0 do 200kph, w każdych warunkach... hhmm... czyżby?
- czy pieszego wykrywa radar, czy kamera? Odpowiedź: Nie wiem
- człowiek nie widział różnicy między asystentem świateł dziennych a asystentem świateł drogowych i twierdził, że jeśli jest "asystent świateł", to oznacza zarówno asystenta świateł drogowych jak i dziennych, bo to jest ten sam asystent.
- twierdził, że zawieszenie "magnetic ride" w Audi to coś całkowicie innego i goeszego niż DCC w Seacie i że działa w całkowicie inny sposób, ale nie chciał powiedzieć, na czym polegają różnice, bo "i tak nie zrozumiem". Na sugestię, że oba systemy zmieniają sztywność zawieszenia poprzez zmianę charakterystyki tłumienia zagotował się.
- na pytanie o siłę strumienia świetlnego reflektorów i rozkład światła rozłożył ręce i odmówił jakiegokolwiek przetestowania świateł auta w nocy. (A testowałem Toyotę Auris na LEDach i tam była tragedia)

Ogólnie - w-g ciebie należy iść do salonu, dać im kasę, o nic nie pytać i kupić auto "w ciemno"? :roll:
servo
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 23 lipca 2018, 09:17

Magnetic Ride to zupełnie inna technologia niż DCC i miał rację, że działa w inny sposób. Gorzej? Wątpię...

Co to jest asystent świateł dziennych?
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez dudek_jd » 23 lipca 2018, 09:45

o asystencie świateł dziennych nigdy nie słyszałem, więc też nie wiem co to jest.
Co do DCC i zawieszenie w FR, jest to zupełnie inne zawieszenie i nie da się porównać tego jak piszesz. DCC sport jest twardsze niż FR , normal i comfort są bardziej miękkie, a ogólna charakterystyka tego zawieszenia jest zupełnie inna niż "tradycyjnego" zawieszenia- to po prostu trzeba poczuć na swoim tyłku i tak ma każdy zawias na amorach o zmiennej charakterystyce, czy to w Audi, Volvo, Seacie czy Jaguarze.
Trochę nie rozumiem tego Twojego pytania o siłę rozłożenia światła i siłę reflektorów- czego oczekiwałeś? :P że co powie Ci w st. ile drogi oświetla i w lumenach ile światła jest 2,4 i 10 metrów przed pojazdem ?:P
A jaką różnicę dla Ciebie robi czy pieszego wykrywa radar czy kamera?:P Ważne chyba żeby wykrył. Na logikę to bym wziął że to może być łączne- radar widzi że coś jest a kamera sprawdza czy to jest zagrożenie czy nie i tyle.
O gwarancji, naprawdę nie trudno znaleźć informacje u wujka google...
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez jepek » 23 lipca 2018, 10:27

Kurde, no ale ja kolegę servo jednak trochę rozumiem jeśli chodzi o opis gwarancji. Kupuje auto w salonie, to niech salon dostarczy mu zakres gwarancji z jej szczegółowym opisem, a nie odsyła gdzieś indziej. Nie cierpię spychologii.

Niektóre pytania tak jak koledzy wyżej zauważyli są trochę na wyrost, ale ja z brakiem podstawowej wiedzy na temat sprzedawanych i serwisowanych samochodów w salonie jak i ASO spotkałem się wiele razy.
jepek
Stella +
Stella +

Auto: C300

Postprzez servo » 23 lipca 2018, 14:01

dudek_jd napisał(a):Co do DCC i zawieszenie w FR, jest to zupełnie inne zawieszenie i nie da się porównać tego jak piszesz.
Weź ty przeczytaj, co napisałeś... bo później sam sobie zaprzeczasz i porównujesz :) Ależ oczywiście, że MOŻNA PORÓWNAĆ zawieszenie FR i DCC! Sam mogę ci porównać, kiedy dostanę swoje auto z DCC i drugie - z FR. Na zasadnicze pytania:
- czy DCC w najbardziej miękkich ustawieniach jest twardsze do FR?
- czy DCC w najbardziej twardych ustawieniach jest miększe od FR?
sam nawet odpowiedziałeś:
dudek_jd napisał(a):DCC sport jest twardsze niż FR , normal i comfort są bardziej miękkie
i o to mi chodziło. A sprzedawca nie był w stanie powiedzieć czy DCC będzie na wszystkich ustawieniach będzie twardsze czy bardziej miękkie od FR. FR bardzo mi odpowiadało swoją charakterystyką.
dudek_jd napisał(a):Trochę nie rozumiem tego Twojego pytania o siłę rozłożenia światła i siłę reflektorów-
Nie dziwię się, ze nie rozumiesz. Nie ma czegoś takiego, jak "siła rozłożenia światła". Jest za to siła strumienia światła oraz rozłożenia strumienia światła. Przejedź się kilkoma różnymi autami - w nocy - to zrozumiesz.
Dla przykładu:
- moje A6C7 na Full LED (które są stare i mają już z 4 lata) przy światłach mijania oświetla zarówno drogę z przodu jak i oba pobocza. Po włączeniu świateł drogowych mam mocniejszy snop do góry i na boki - wszystko w koło widać doskonale. Oba pobocza.
- W poprzednim BMW reflektory również były świetne: na światłach mijania oświetlały pobocza a na światłach drogowych również szeroko do przodu na obie strony i do góry.
- W Megane, które jest w rodzinie - już jest dość słabo, ale "długie" oświetlają obie strony drogi.
- W testowanej Toyocie Auris, mającej najlepsze w ich ofercie światła LED, oświetlanie drogi było gorsze niż dają halogeny projektorowe z Renault Megane: oświetlało drogę tuż przed autem i odrobinę prawego pobocza. Po włączeniu świateł drogowych były jedynie dwa dodatkowe, wąskie słupy światła do przodu, które w żaden sposób nie oświetlały terenu z boku drogi. A wtedy jadąc po krętej drodze, na "światłach drogowych" zakręty "w prawo" lub "w lewo" brałeś "na ślepo". Toyotę w hybrydzie prawie żonie kupiłem - na szczęście odpadła po własnych jazdach w czasie użyczenia (tu ukłony dla Toyoty, że użyczyli). Gdyby miała jeździć na tak słabych światłach, jak w Toyocie - to by mnie chyba znienawidziła. Widziałem też narzekania na światła LED w przedliftowych Leonach.

dudek_jd napisał(a):co powie Ci w st. ile drogi oświetla i w lumenach ile światła jest 2,4 i 10 metrów przed pojazdem ?:P
Powie bardzo dużo. Halogeny mają do 1500lm, ksenony od 2000lm do 3000lm, LED od 2000lm w górę.
Rozłożenie wiązki również jest ważne:
Obrazek
Obrazek

Popatrz sobie na światła LED przedliftowego Seata:
Obrazek
i dla porównania BMW:
Obrazek
dudek_jd napisał(a):A jaką różnicę dla Ciebie robi czy pieszego wykrywa radar czy kamera?:P
Zasadniczą. Mając doświadczenie w automatyce przemysłowej z różnymi systemami detekcji wiem, że radar ma dużo mniejsze szanse na wykrycie osoby niż kamera. A system dualny Radar+kamera ma większe szanse niż pojedynczy detector.
dudek_jd napisał(a):Na logikę to bym wziął że to może być łączne
A ja z doświadczenia ci powiem, ze kamera w przedniej szybie w Audi NIE SŁUŻY do detekcji pieszych. I tu cała twoja logika rozpada się na kawałki. A co mi po twojej logice, kiedy zależnie od jakości tego systemu wezmę auto droższe - z nim lub tańsze - bez niego a różnica to ok. 20 000 PLN?
dudek_jd napisał(a):O gwarancji, naprawdę nie trudno znaleźć informacje u wujka google...
W goole to ja znalazłem gwarancję, podałem linki - możesz je zobaczyć i bez google'a - w tym wątku. Mnie jednak nie interesuje, co google znajdzie na stronie Seata tylko to, co realnie dostaje się przy zakupie. Warianty wyposażenia też są na stronie Seata i mogę je znaleźć w google - ale co z tego, skoro to już nie jest aktualna informacja?

Ludzie - co się z Wami dzieje? Wydaję ponad 100 tys. pln na nowe auto i według niektórych z Was nie mam prawa zadawać żadnych pytań, upewnić się, czy spełni moje oczekiwania, tylko "brać w ciemno" i dziękować, że zrobili mi łaskę i pozwolili zostawić tam mój ponad półroczny dochód? Ja nie jestem do tego przyzwyczajony.

Pozdrawiam!

-- 23 lipca 2018, 14:58 --

maciek89 napisał(a):Magnetic Ride to zupełnie inna technologia niż DCC i miał rację, że działa w inny sposób.
A na czym polega ta diametralna różnica? Bo ten sam człowiek w ASO przyznał się później, że porąbało mu się z pneumatycznym zawieszeniem. DCC jak i Magnetic Ride działają podobnie - zwiększają sztywność poprzez spowolnienie przepływu płynu w amortyzatorze. Nie wpływają na wysokość zawieszenia.
maciek89 napisał(a):Co to jest asystent świateł dziennych?
Coś, co przełącza ci między światłami mijania a światłami dziennymi - zależnie od ilości światła na zewnątrz. Jak jest jasno - masz dzienne, jak wjedziesz do tunelu, pada deszcz lub jest ciemno: masz światła mijania.
Asystent świateł drogowych przełącza między światłąmi mijania a drogowymi w ten sposón, że gdy włączyłes światła dzienne w trybie automatu - wrzuca ci swiatła mijania, jeśli ktoś jedzie z przeciwka albo wjedziesz w teren zabudowany (wolniej niż 50 lub 60kph).
servo
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 23 lipca 2018, 15:06

Coś, co przełącza ci między światłami mijania a światłami dziennymi - zależnie od ilości światła na zewnątrz. Jak jest jasno - masz dzienne, jak wjedziesz do tunelu, pada deszcz lub jest ciemno: masz światła mijania.
Asystent świateł drogowych przełącza między światłąmi mijania a drogowymi w ten sposón, że gdy włączyłes światła dzienne w trybie automatu - wrzuca ci swiatła mijania, jeśli ktoś jedzie z przeciwka albo wjedziesz w teren zabudowany (wolniej niż 50 lub 60kph).

Nazywa się to konkretnie czujnik zmierzchu, a nie asystent światel dziennych.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez maciek89 » 23 lipca 2018, 15:16

To nie jest żaden asystent świateł dziennych, pierwszy raz się spotkałem z taką nomenklaturą. :D Tak działa czujnik zmierzchu, asystent świateł drogowych działa w oparciu o kamerę. Oczywiście w Leonie asystent świateł drogowych działa delikatnie mówiąc- kiepsko, bo to jeszcze technologia ze starych Audi B8 itp, a swoją drogą bez lamp typu matrycowego /multibeam to już w ogóle użyteczność tego jest średnia.

Magnetic Ride to zupełnie inna technologia i działa inaczej, bo działa w oparciu o metalowe opiłki i elektromagnes, a nie o zaworek ciśnienia jak DCC. Różnica w działaniu zasadnicza, jedynie funkcję pełni taką samą. Tak jak pneumatyka i resor piórowy- obydwa amortyzują tylko działają trochę inaczej...
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Pik » 23 lipca 2018, 22:20

Servo, dokument gwarancyjny prezentowany na stronie dystrybutora powinien być aktualny i możesz się z nim zapoznać. Zresztą podobno jutro odbierasz auto, to na pewno dostaniesz gwarancję do ręki i przeczytasz. To zaledwie kilka stroniczek. Daj znać czy się różni. Aha, i nie dziękuj za pomoc! :-D

Nie wnikam w kwestię, czy gwarancja ci odpowiada, czy ją przyjmiesz, czy może w ogóle zrezygnujesz z odbioru auta. Nie obchodzi mnie to.

A żale i skargi na ignorancję dealera sugeruje skierować bezpośrednio do dystrybutora.

Powodzenia życzę.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez servo » 24 lipca 2018, 00:33

Pik napisał(a):Nie wnikam w kwestię, czy gwarancja ci odpowiada, czy ją przyjmiesz, czy może w ogóle zrezygnujesz z odbioru auta. Nie obchodzi mnie to.
Urzekła mnie twoja historia :D
servo
Sport
Sport

Postprzez Pik » 24 lipca 2018, 00:45

Hehe, coś ci się pomyliło. Z historią zaginionej w akcji gwarancji, z niedozwolonymi zapisami, to nie ja wyskoczyłem. :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez KubaaBia » 24 lipca 2018, 06:53

Asysten swiatel to tzw. Light assist i zmienia swiatla dziennne na mijania na podstawie kamery nad lusterkiem jak wykryje ze przed nim jest pusto,plus jadac powyzej 110km/h przez 30sekund wiazka zostanie wydluzona tzw. Swiatla autostradowe.
Nie sa to tak rozwiniete jak matrixy beam ze wycinaja wiazke jak jedzie cos z naprzeciwka ale i tak wedug mnie swietnie sie sprawuja.
Automatyczne hamowanie zawarte jest w ACC i moge stwierdzic ze przy 200 dziala bo mi wjechal tir i leon zbil predkosc.
Aczkolwiek te radary nie wykrywaja pieszych,nie zauwazylem przynajmniej aby wykryly jak ktos wwawli sie na przejsxou ale ma czujniki P&T i jak wykryje przeszkode to sam hamuje
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez mm.max » 24 lipca 2018, 09:56

KubaaBia, mylisz pojęcia...
Asystent świateł - działa na podstawie danych z czujnika zmierzchu a nie kamery - zmienia światła dzienne/mijania nie jest natomiast odpowiedzialny za światła drogowe (tj. długie)
Asystent świateł drogowych realizowany na podstawie danych z kamery tej samej od line assist - i faktycznie to starodawna technologia działająca zero-jedynkowo ale działa ... czy skutecznie czy nie to zależy od upodobań, zawsze można wyłączyć.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez KubaaBia » 24 lipca 2018, 16:32

mm.max napisał(a):KubaaBia, mylisz pojęcia...
Asystent świateł - działa na podstawie danych z czujnika zmierzchu a nie kamery - zmienia światła dzienne/mijania nie jest natomiast odpowiedzialny za światła drogowe (tj. długie)
Asystent świateł drogowych realizowany na podstawie danych z kamery tej samej od line assist - i faktycznie to starodawna technologia działająca zero-jedynkowo ale działa ... czy skutecznie czy nie to zależy od upodobań, zawsze można wyłączyć.

No dobra, az musialem poszukac.. zebysmy znali dokladna nazwe ;)

Info z seata :
ASYSTENT ŚWIATEŁ DROGOWYCH- Asystent świateł drogowych automatycznie przełączy światła z drogowych na mijania, gdy wykryje inne auto jadące z naprzeciwka lub teren zabudowany. ( i to działa na podstawie danych z kamery za lusterkiem wstecznym) i to zmienia z krótkich na długie :)
Czujnik zmierzchu =(automatyczne światła) czyli wlaczanie z samych ledów na full ledy. . ( i to działa na podstawie danych czujnika który jest do przedniej szyby przymocowany)

Wiec ogolnie jest asysten swiatel tzw. czujnik zmierzchu
asysten swiatel drogowych to dlugie/krótkie :) ale niesety jest prosty i tylko zmienia, nie ma takiej opcji jak wycinanie ;/
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez servo » 25 lipca 2018, 09:15

Ale dym się tu zrobił :)
Ok - dokument gwarancyjny, który dostałem jest inny od tego, który można znaleźć na stronie Seata (tak - Seat na swojej stronie ma dokument gwarancyjny w wersji ze stycznia 2018, ja dostałem wersję z lutego 2018). Jednak różnice są nieistotne.

Pociągnę kawałek off-topa, aby rozładować napięcie u niektórych kolegów i "domknąć" temat:
- Wbrew deklaracji sprzedawcy - prawe lusterko opuszcza się przy wrzucaniu wstecznego :)
- Światła... są lepsze niż w Toyocie, lecz gorsze niż w A6. Mogą być. Ratuje je podnoszenie poziomu świateł w czasie jazdy, po włączeniu świateł drogowych. Same światłą drogowe świecą bardzo wąską wiązką. Siła światła jest mniejsza od LED w A6, jednak da się używać. Rozkład jest z pewnością gorszy, ale nie tak zły, jak trafia się w innych autach.

W konfiguratorze Seata system automatycznego przełączania między światłami do jazdy dziennej a światłami mijania nazwany jest "czujnikiem zmierzchu" (poniekąd błędnie, bo czujnik jest jedynie jednym z jego elementów, ale musieli to nazwać tak, żeby kojarzyło się z funkcją). Sprzedawca nazywał to asystentem świateł dziennych. Jak zwał tak zwał - stanowczo nie jest on jednoznaczny z asystentem świateł drogowych. Asystent świateł drogowych działa przyzwoicie - szału nie ma, ale w 90% przypadków daje radę.
servo
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 25 lipca 2018, 10:35

Dym się zrobił bo na każdym forum zawsze znajdą się nabzdyczeni Janusze skłonni do poniżania innych - twardo lub delikatnie. Często Januszy można poznać po użyciu sloganu "czytaj ze zrozumieniem" co ma wywyższająco przyszpilić "przeciwnika".
Żadnej autoironii, poczucia humoru - nie ma przebacz.
Warto wrócić do merytorycznej dyskusji w oparciu o argumenty wspierane faktami.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez dudek_jd » 25 lipca 2018, 14:39

servo napisał(a):Ale dym się tu zrobił :)

nie sie zrobił tylko Ty zrobiłeś. Ludziom którzy próbują Ci pomóc robisz wykłady ze swojej cudownej wiedzy. Skoro jesteś taki zajebisty to może sam odpowiadaj na stawiane przez siebie pytania albo użyj opcji szukaj w wyszukiwarce jakiejkolwiek. Pozostaje też infolinia producenta lub inny salon z innym sprzedawcą. Sprzedawca to człowiek nie maszyna, jedni są lepsi i mają wiedzę inni są gorsi i jej nie posiadają. I nikt Ci nie robi zarzutów że zadajesz pytania odnośnie nowego auta. Proponuję rozluźnić poślady.
A jak masz problem z wyborem auta i sprawdzeniem jak działa to czy tamto to istnieje takie coś jak użyczenie stosowane przez niektóre salony. Znajdź sobie model jaki chcesz kupić i po prostu go przetestuj tak jak potrzebujesz a nie wylewasz swoje złości na innych użytkowników forum, bo dostało się każdemu który do Ciebie cokolwiek napisał...
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez servo » 25 lipca 2018, 17:53

dudek_jd napisał(a):nie sie zrobił tylko Ty zrobiłe
Ty robisz.
dudek_jd napisał(a):Ludziom którzy próbują Ci pomóc
daj jakiś cytat tej pomocy...
dudek_jd napisał(a): dostało się każdemu który do Ciebie cokolwiek napisał...
Bzdura. Jakiś koleś twierdził, że nie da sie zawieszeń porównać, że bez sensu jest pytać się o siłę reflektorów , że rozkład wiązki jest nieistotny i że gwarancja w ASO będzie taka sama, jak w google. To mu wytłumaczyłem kulturalnie, że jest w błędzie.
Ahh...! Własnie sprawdziłem! To byłeś Ty! Stąd taka spina! :D Niepotrzebnie.
tłumaczę Ci:
1- ty nie próbowałeś mi pomóc
2- ty twierdziłeś, że nie powinienem zadawać pytań :) (o światła, gwarancję, działanie systemów)
3 - ja ci kulturalnie wytłumaczyłem, dlaczego pytam i że mam ku temu powody (poparłem przykładami)

Już rozumiem, skąd to zagotowanie. Wyluzuj... tłumacząc błędy w twoim rozumowaniu i wypełniając luki wiedzy nie chciałem Cię ani atakować ani publicznie upokorzyć. Jeśli tak to odebrałeś - przykro mi. Nie takie były moje intencje.

dudek_jd napisał(a):A jak masz problem z wyborem auta
Nie mam. Jeśli jeszcze nie zauważyłeś - pisałem wyraźnie, że już wybrałem i kupiłem auto - po co te dalsze wywody?

dudek_jd napisał(a):jesteś taki zajebisty
Sorry, ale tego poziomu dyskusji nie podejmę.
servo
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne