servo napisał(a):Skoro jest krótsza, to pewnie nie ma więcej miejsca w środku?
Czy krótszy Leon 5F 5d ma mniej miejsca w środku od Leona ST???

Nie jest przypadkiem tak, że Leon 5d i ST mają rozstaw osi 2636mm, a Ateca 2638?
servo napisał(a):IMO te plastiki NIE MAJĄ chronić "od wewnątrz" tylko od ZEWNĄTRZ. W czasie przejeżdżania na działkę i dotykania krzaków.
Najwyraźniej Twoje "IMO" jest w błędzie...
Niuch napisał(a):Jak kolega wyżej wspomniał, te osłony chronią przed zadrapaniami od krzaków/chaszczy,
Twoje także...
Nawet, gdyby ktoś był debilem i jeździł "na działkę po krzakach", to czy plastikowe nakładki na błotnikach ochronią także resztę nadwozia (np. drzwi)?

Co za bzdury...

Idąc tym tokiem rozumowania można sądzić, że zapomnieli o plastikowych nakładkach na bokach karoserii i lusterkach...
servo napisał(a): Oracle napisał(a):
ma [...] cechę, która miażdży Leona - wygodę wsiadania i wysiadania).
Zależy dla kogo łatwiej?
Dla KAŻDEGO - niezależnie od tego, czy masz 20, 40. czy 70 lat. Po prostu fakty są takie, że wsiadanie i wysiadanie z Leona nie należy do najwygodniejszych i to jest FAKT (podczas, kiedy w Ateci wysokość siedzisk znajduje się mniej więcej na wysokości, w której u większości dorosłych ludzi zaczyna się dupa).
Fon napisał(a):XP jest ładne co jest oczywiście kwestią gustu, mnie się podoba i wolę jeździć siedząc jak w normalnym samochodzie a nie jak na taborecie w kuchni...
Oczywiście, że tak - X-Perience w odpowiednim kolorze (np. dawnym Technic Grey) i z odpowiednimi felgami (dawniej dwukolorowe 18") nie wygląda aż tak źle... Tyle, że... W Ateci wcale nie siedzi się jak na taborecie, natomiast mimo wszystko (ja także nie przepadam za nadwoziem typu SUV) Ateca wydaje się mieć więcej sensu.
Niuch napisał(a):i nie, nie widzę żeby mi to żarła korozja
JESZCZE nie...

Masz jednak jeszcze dość nowy samochód. Użytkujesz go na co dzień na szutrze? W każdym razie - proponuję jednak porównać te nakładki z XP z tym, co ma Ateca (od wewnątrz)...
servo napisał(a):Leon pewnie miażdży Atecę prowadzeniem, wyciszeniem (mniejszy przekrój czołowy - mniejsze świsty powietrza) i spalaniem (niższy opór czołowy przy większych prędkościach).
Spekulujesz teraz, mimo, że nie jechałeś?
Zależy z czym konkretnie się porównuje, bo jeśli będzie to FR z DCC, czy Cupra, to z pewnością Ateca wypada gorzej...