Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Gwarancja mobilności Seat

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Gwarancja mobilności Seat

Postprzez bigmazi » 13 sierpnia 2018, 09:23

Co sądzicie o Gwarancji Mobilności Seat? Czyli masz auto na gwarancji, zgłaszasz usterki rzadko, albo nawet zdarza się, że auto stoi w serwisie dłuższy czas i możesz skorzystać z gwarancji mobilności. Czyli bilet na komunikację miejską lub wezwanie taksówki :). Przynajmniej taka wywieszka wisi w odwiedzanym przeze mnie ASO.
Dla mnie to śmieszna gwarancja.
bigmazi
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Gwarancja mobilności Seat

Postprzez Kusza » 13 sierpnia 2018, 09:41

śmiech na sali tym bardziej jak często będzie Ci się psuło nowe auto tak aby musiało pozostać w serwisie na dłuższy czas, typowe wyciąganie kasy od klientów.
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wazon83 » 13 sierpnia 2018, 11:57

bigmazi napisał(a):Dla mnie to śmieszna gwarancja.

Nie ma auta zastępczego? O_o
wazon83
Signo
Signo

Auto: Cupra ST300 4Drive

Postprzez bigmazi » 13 sierpnia 2018, 11:59

Auto zastępcze jest płatne.
bigmazi
Signo
Signo

Postprzez maszu1991 » 19 sierpnia 2018, 10:37

Tragedia to jest . Niestety z tego korzystałem i tragedia . Opisywałem nawet sytuacje na forum. Auto kupione w de niestety zepsuło się w Polsce i to było totalną porażką. Auto dostałem tylko na powrót do de . W Niemczech powiedziano mi, że taką usterkę robią max do 4 dni w Polsce robili dwa tygodnie. Auto miało mi przywieźć do lokalnego dealera, ale musiałbym czekać aż bd mieć pełen transport na lawetę czyli 8 aut . Co by wiązało się z czekaniem kolejne tygodnie . Auta zastępczego nie miałem ( w Niemczech by mi dali) musiałem jechać ekstra po auto i już odpuściłem te 300zl za bilety bo szkoda nerwów . Ale podobno jeszcze gorzej jest w przypadku aut z polski ktore się zepsują za granica, bo za granica wypożyczalnie nie chcą jechać za granice odebrać auto i pojawia się problem z podstawieniem auta. A tak nawiasem na serwis trafiłem o 13 auto diagnozowali do 16 a zastępcze miałem dopiero na 21. Jakbym miał kolejny taki przypadek to nie jade na serwis tylko dzwonię po lawetę i niech mnie wiezie do serwisu lokalnego w de. W moim przypadku zawiesił się zawór i padlo turbo. Jak odbierałem auto to oczywiście jeden z systemów jakim jest domykanie z kluczyka szyb i lusterek nie działało i pajac z serwisu nie wiedział jak to zrobić i znów auto na serwis a można to programować z pozycji kierowcy, bo już to raz robiłem gdy jedna z szyb się rozprogramowala tylko odpowiednio długo przytrzymać przełączniki. Ogólnie serwis w Polsce oceniam tragicznie. Gwarancja mobilności jest ale trochę to nieporozumienie jak za auto zastępcze dają toyote corollę 1.4 diesla 90koni bieda edition w przypadku jak moje auto to Leon ST 2.0 290koni. Dojechałem zmęczony jak nigdy bo fotele beznadziejne, a auto praktycznie cały czas musiałem cisnąć do spodu żeby jakoś jechać. Plus taki ze spalanie było małe. No i auto im dotarłem bo miało 800km jak odbierałem. Ale wycieraczki już nie zbierały. Ale za takie auto beznadziejne to mogę podziękować tylko polskiej stronie, bo ona dostała zlecenie coś znaleźć i jestem pewny, że przeszło by droższe auto, bo na niemieckie warunki cena byłaby akceptowalna nawet za jakaś Isię czy mondeo.
moja bryczka: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=57635
Dynamiczne kierunki w lusterkach https://youtu.be/4KGJJVj_PjE
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Auto: CUPRA St 290

Postprzez bigmazi » 19 sierpnia 2018, 18:47

Piszesz, że dostałeś auto zastępcze... W Białymstoku nad ladą jest kartka, że auto zastępcze jest płatne - chyba 60 zł. Tłumaczą się, że korzystają z zewnętrznej firmy. Jasne! Wydzielili sobie podfirmę u siebie. Korzystalem, bo musiałem, żeby nie być uziemionym przy przeglądzie mego auta. Każą łacić za leciwą, śmierdzącą fajkami Ibizę. Więc Corolla jaka dostałeś to luksus.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
bigmazi
Signo
Signo

Postprzez lechu 76 » 19 sierpnia 2018, 20:48

bigmazi napisał(a):Piszesz, że dostałeś auto zastępcze... W Białymstoku nad ladą jest kartka, że auto zastępcze jest płatne - chyba 60 zł. Tłumaczą się, że korzystają z zewnętrznej firmy. Jasne! Wydzielili sobie podfirmę u siebie. Korzystalem, bo musiałem, żeby nie być uziemionym przy przeglądzie mego auta. Każą łacić za leciwą, śmierdzącą fajkami Ibizę. Więc Corolla jaka dostałeś to luksus.

W Norwegii tez korzystaja z firmy zewnetrznej Avis :-D ,ale zastepczy samochod jest za darmo ,jedynie co to morzesz dokupic extra ubezpieczenie za 100 koron to tyle co kosztuje paczka papierosow ,ale nie musisz :brawo:
lechu 76
Stella +
Stella +

Auto: leon FR

Postprzez maszu1991 » 21 sierpnia 2018, 18:37

bigmazi napisał(a):Piszesz, że dostałeś auto zastępcze... W Białymstoku nad ladą jest kartka, że auto zastępcze jest płatne - chyba 60 zł. Tłumaczą się, że korzystają z zewnętrznej firmy. Jasne! Wydzielili sobie podfirmę u siebie. Korzystalem, bo musiałem, żeby nie być uziemionym przy przeglądzie mego auta. Każą łacić za leciwą, śmierdzącą fajkami Ibizę. Więc Corolla jaka dostałeś to luksus.

Dostałem auto na 3 dni aby móc wrócić do Niemiec. Później po moją cupre jechałem już autokarem . Tu bym dostał auto na cały okres naprawy mimo iż producent tego nie oferuje. Po prostu dealer robi to z grzeczności. Dla mnie chore jest dać auto na 3 dni i wysyłać kogos po nie jakbym mógł nim jeździć i odebrać później swoje jak człowiek .

-- 21 sierpnia 2018, 19:32 --

Dodatkowo z tego co mówiła Pani z assistance polska to Polacy raczej nie mają co liczyć na auto zastępcze tylko załatwia im się hotel bądź samolot , pociąg .

-- 21 sierpnia 2018, 19:37 --

Ja miałem realizowaną gwarancje mobilności z assistance niemcy , a nasi dostali zlecenie od nich na znalezienie mi auta na powrót. Chore jest to ze nie mogłem wybrać już opcji lawety bo skoro przyjęli auto do serwisu to nie mogę go zabrać. W innym wypadku straciłbym gwarancje . Jakbym wiedział, że to tylko jakiś zawór to bym przemęczył do tej granicy jakoś. Straszny muł był ale 150 bez problemu sobie jeszcze poszedł . Jedynie dsg glupialo i mieszało biegami .
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Postprzez KubaaBia » 22 sierpnia 2018, 04:44

Kartka odnośnie mobilności jest, ale ostatnio sam korzystałem z lawety serwisu bo cos auto nie chciało odpalić i wezwałem lawetę przez assistance VAGa i normalnie auto scholowane na serwis Seata po czym dostałem bezpłatnie samochód zastępczy. Oczywiście za paliwo sam musisz później zapłaci ale to wiadomo.
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez maszu1991 » 22 sierpnia 2018, 08:46

Widzisz to chyba kwestia na jaki serwis trafisz. Bo np ten we Wrocławiu blisko a4 to jest nieporozumienie .
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Postprzez bigmazi » 22 sierpnia 2018, 12:07

KubaaBia napisał(a):[quote=

Kartka odnośnie mobilności jest, ale ostatnio sam korzystałem z lawety serwisu bo cos auto nie chciało odpalić i wezwałem lawetę przez assistance VAGa i normalnie auto scholowane na serwis Seata po czym dostałem bezpłatnie samochód zastępczy. Oczywiście za paliwo sam musisz później zapłaci ale to wiadomo.

BO korzystałeś z Seat Mobility Serwis. A ja piszę tu o jakiejś tam gwarancji mobilności.

A tak na marginesie, to auto nie chciało Co odpalić w trasie, czy gdzieś pod domem? Jaka była odległość do domu. Pytam, bo się zastanawiam, czy jak auto mi utknie pod domem, to zrobią mi holowanie do serwisu?
bigmazi
Signo
Signo

Postprzez KubaaBia » 23 sierpnia 2018, 07:18

bigmazi napisał(a):
KubaaBia napisał(a):[quote=

BO korzystałeś z Seat Mobility Serwis. A ja piszę tu o jakiejś tam gwarancji mobilności.

A tak na marginesie, to auto nie chciało Co odpalić w trasie, czy gdzieś pod domem? Jaka była odległość do domu. Pytam, bo się zastanawiam, czy jak auto mi utknie pod domem, to zrobią mi holowanie do serwisu?

Powiem ci szczerze ze nawet nie wiedzialem ze to nazywa sie Seat Mobility Serwis. Zadzwoniłem do kierownika Serwisu Seat Biacomex i skierował mnie wlasnie pod ten adres i wszystko super zalatwione.
Auto nie chcialo żonce pod praca odpalic. Naciskala Start i nic, wszystkie kontrolki zapalaly sie i pierwsze info " Usterka Hamulca : zglosz sie do serwisu" i pozniej wszystkie błedy lecialy "front assist,lane assist,hamulec reczny" itp.
Ale dzien pozniej auto normalnie odpalilo, kierownik serwisu wsiadl i chcial sprawdz czy da rade odpalic sam i odpalil. Zadnych błedów nic nie znalezli itp.
Mi zrobili holowanie do Serwisu i tam dostalem auto zastepcze
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez sarius » 19 września 2018, 13:35

To tak podsumowując, gdzie lepiej dzwonić? Do swojego ASO (w moim wypadku to Wrocław), czy na jakąś ogólną infolinię Seata. Z zakupem nowego auta dostałem właśnie jakąś ich gwarancję mobilności.

sarius
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leon 3 ST 150KM DSG

Postprzez pinkibass » 19 września 2018, 13:51

Korzystałem 2 tygodnie temu z tej gwarancji mobilności Seat Service Mobility, kiedy padł mi akumulator (po 4 latach, trochę wcześnie...).
W każdym razie - w Polsce, w Warszawie miły Pan przyjechał po 15 minutach, odpalił auto z kabli i kazał udać się prosto do serwisu (przekazując jakiś kwit, dzięki któremu zostajemy przyjęci od ręki, bez czekania dni na wolne miejsce w serwisie).

Z tego co kojarzę, to teraz dają to na dłużej niż 2 lata pod warunkiem robienie przeglądów w ASO (poinformowali mnie, że jeśli przebieg wynosi więcej niż przy ostatnim przeglądzie + 30kkm to będę płacił :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez sarius » 19 września 2018, 16:19

Sytuacja wygląda spoko :) Ciekaw jestem innych opinii na ten temat.

sarius
Signo
Signo

Postprzez marwisn » 19 września 2018, 17:29

Mi kuna przegryzła wąż między silnikiem, a nagrzewnicą. Zadzwoniłem pod numer z naklejki na szybie (jakieś centrum assistance). Zaproponowali lawetę na dogodną dla mnie godzinę.

Ponieważ auto było zabierane wieczorem trafiło na parking strzeżony bo ASO już nie pracowało. Trafiło do nich na drugi dzień z rana.

Cała akcja trwała trzy dni. Sprawdzenie co zostało uszkodzone, zamówienie i montaż w aucie. Samochód odebrałem umyty i odkurzony. Codziennie dzwonili do mnie z informacją jaki jest statut auta (dotarło na serwis, co stwierdzili, kiedy będą części i jaka data odbioru). Zastępczaka nie brałem bo mi auto wtedy nie było potrzebne.

Żeby było śmieszniej po dwóch tygodniach kuna przegryzła dokładnie ten sam wąż. Nie wołałem już lawety tylko kupiłem baniak płynu chłodniczego (wyciek był niewielki) i zadzwoniłem do ASO by zamówili co potrzeba. Umówiłem się na konkretny dzień. Ogarnęli temat w dwie godzinki. Zapłaciłem tylko za części, robocizny mi nie policzyli. Dodatkowo zaproponowali umycie komory silnika (gratisowo) i wypsikanie jej specjalnym żelem odstraszającym szkodniki (płaciłem tylko za preparat, robota za free).

Auto umyte i odkurzone. Także dla mnie obsługa rewelacja.
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez bigmazi » 19 września 2018, 19:35

W Biacomexie nie wyrywają się z myciem. Szczególnie jak masz naprawę gwarancyjną. [emoji3]

bigmazi
Signo
Signo

Postprzez pinkibass » 19 września 2018, 19:47

To słabo, ja przy każdym serwisie i nawet ostatniej wymianie akumulatora odbieram auto umyte :)
I to nawet myte ręcznie, bo zawsze bardzo ładnie domywają nalot z klocków. Ale trochę odbiegamy od tematu :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez marwisn » 19 września 2018, 20:17

Nie wiem jak jest w Seacie. W Oplu warunkiem otrzymania auta zastępczego na czas naprawy było zgłoszenie usterki przez ich assiatance.

Auto postawione samodzielnie na serwis wykluczało otrzymanie zastępczaka.
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez sarius » 20 września 2018, 08:08

marwisn napisał(a):Nie wiem jak jest w Seacie. W Oplu warunkiem otrzymania auta zastępczego na czas naprawy było zgłoszenie usterki przez ich assiatance.

Auto postawione samodzielnie na serwis wykluczało otrzymanie zastępczaka.
Ciekawa informacja.

sarius
Signo
Signo

Postprzez servo » 24 września 2018, 10:34

sarius napisał(a):Ciekawa informacja.
Tak jest u większości ubezpieczycieli: jeśli do serwisu nie zabierze cię z drogi laweta, tylko dojedziesz tam sam: nie dostaniesz auta zastępczego.
Dlatego, kiedy auto zepsuje ci się i stanie 3 metry od bramy autoserwisu - broń boże nie spychaj go tam, tylko dzwoń po lawetę z Assistance!
servo
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez sarius » 24 września 2018, 10:38

servo napisał(a):
sarius napisał(a):Ciekawa informacja.
Tak jest u większości ubezpieczycieli: jeśli do serwisu nie zabierze cię z drogi laweta, tylko dojedziesz tam sam: nie dostaniesz auta zastępczego.
Dlatego, kiedy auto zepsuje ci się i stanie 3 metry od bramy autoserwisu - broń boże nie spychaj go tam, tylko dzwoń po lawetę z Assistance!
Dzięki za informację. Oby się nigdy nie przydała, ale dobrze wiedzieć, jak postępować.

sarius
Signo
Signo

Postprzez michuFR » 22 marca 2019, 02:50

Czyli wychodzi na to że ma się dwa assistance? Bo pierwsze od Seata a drugie od firmy ubezpieczeniowej?
michuFR
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne