Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Asystent podjazdu czy tylko Auto Hold

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Asystent podjazdu czy tylko Auto Hold

Postprzez tomyw » 18 kwietnia 2018, 08:05

W moim nowym Leonie 2017 rok nie zauważyłem działania asystenta podjazdu czy jest to jak gdyby związane z funkcja Auto Hold ktora jest zamiast tego asystenta
tomyw
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon ST Style
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Asystent podjazdu czy tylko Auto Hold

Postprzez bigmazi » 18 kwietnia 2018, 08:48

Hamulec ręczny masz elektryczny w Style? Jeśli nie, to auto bez asystentów.
bigmazi
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez tomyw » 18 kwietnia 2018, 09:23

W wersji Style 2017 mam elektryczny ręczny i autohold skrzynia manualna wiec czy powinienem mieć asystenta podjazdu czy ta funkcje spełnia autohold zaciągając hamulec ręczny automatycznie
tomyw
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon ST Style

Postprzez 19dawid91 » 18 kwietnia 2018, 09:45

Jak dla mnie to asystent podjazdu i auto hold to przecież to samo. I działa przy mocniejszym naciśnięciu pedału hamulca
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez snlk » 18 kwietnia 2018, 10:05

autohold trzyma zwykły hamulec do czasu ruszenia (zielona ikonka na zegarach) niezależnie od tego czy stoisz na płaskim czy na wzniesieniu
snlk
Stella +
Stella +

Auto: Leon Xcellence 125

Postprzez Cobra_o7o » 18 kwietnia 2018, 10:55

snlk napisał(a):autohold trzyma zwykły hamulec do czasu ruszenia (zielona ikonka na zegarach) niezależnie od tego czy stoisz na płaskim czy na wzniesieniu

Dlatego pytanie pierwotne jest niepoprawnie zadane - rozumiem że z powodu braku wiedzy.

Auto Hold czy tylko Asystent podjazdu - bo AH chwyta samochód zawsze a AP tylko na podjeździe (czyli rozumiem że na zjeździe już nie? - pytam bo mam AH :wink: )

tomyw napisał(a):mam elektryczny ręczny i autohold skrzynia manualna

Do AH jest potrzebny elektryczny ręczny ale automatyczna skrzynia już nie. AH jest uruchamiany gdy jest aktywny i gdy samochód zatrzyma się.
Żeby się zatrzymał w manualu musisz rozsprzęglić napęd.
W wersji z DSG zyskujesz w przypadku AH tyle co w całokształcie z obecności DSG - naciskasz hamulec, trzymasz do zatrzymania i samochód stoi.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez szadubaba » 18 kwietnia 2018, 11:03

Asystent podjazdu to Hill Hold co sama nazwa wskazuje dziala pod gorke nie z gorki.

Auto Hold symuluje wciskanie hamulca niezaleznie od wzniesienia / spadku / rownej nawierzchni.
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez Cobra_o7o » 18 kwietnia 2018, 11:08

szadubaba napisał(a):Asystent podjazdu to Hill Hold co sama nazwa wskazuje dziala pod gorke nie z gorki.

Hill to pochylenie, wzgórek, pagórek - co za różnica w którą stronę ciągnie Cię grawitacja, pochylenie to pochylenie.
To właśnie polska wersja nazwy wskazuje na kierunek poruszania się.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez marwisn » 18 kwietnia 2018, 11:44

Auto hold jest dużo lepszy niż asystent podjazdu. Pierwszy działa zawsze i wtedy kiedy go potrzebuję. Asystent działa jak chce i kiedy chce.

Miałem okazję krótko jechać autem z tym wynalazkiem i myślałem, że mnie szlag trafi. Mała górka trzymał, duża górka nie trzymał. Potem na odwrót lub wcale. Po godzinie tęskniłem na klasycznym ręcznym.

W Leonie jest to rozwiązane świetnie. Chcę skorzystać z "ręcznego" to przytrzymuję pedał hamulca chwilę dłużej i gotowe. Proste i intuicyjne.
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez Cobra_o7o » 18 kwietnia 2018, 12:01

Asystenta pewnie da się wyłączyć i jeździć bazując na hamulcu głównym. Zawsze tak jeździłem dlatego dla mnie obecność AH jest odciążeniem lewej nogi od trzymania hamulca na skrzyżowaniach, w korkach. Ręcznego nie używałem nigdy, używał go raz na rok diagnosta i drugi raz mechanik przy regulacji.
Tak jeździ zapewne zdecydowana mniejszość więc wyłączenie asystenta oznacza pstrykanie przyciskiem.
Kwestia przyzwyczajenia.

Tak czy inaczej AutoHold lepszy bo działa zawsze. Asystent jak to asystent, czasami nie funkcjonuje poprawnie a robotę dyrektor musi odwalić sam.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez szadubaba » 19 kwietnia 2018, 10:21

Co ciekawe w VAG autohold maja rowniez manualne skrzynie - niespotykane u innych producentow. Niektorzy nadal nie maja AH w automacie co niestety dla mnie dyskwalifikuje niektore modele ktore mi sie podobaja :(
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez szczepan » 25 kwietnia 2018, 16:17

Cobra_o7o napisał(a):obecność AH jest odciążeniem lewej nogi od trzymania hamulca
A ja pod lewą mam sprzęgło :-)
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez sdss » 25 kwietnia 2018, 18:14

szadubaba napisał(a):Co ciekawe w VAG autohold maja rowniez manualne skrzynie - niespotykane u innych producentow. Niektorzy nadal nie maja AH w automacie co niestety dla mnie dyskwalifikuje niektore modele ktore mi sie podobaja :(

Miałem w i30.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Cobra_o7o » 27 kwietnia 2018, 21:59

szczepan napisał(a):
Cobra_o7o napisał(a):obecność AH jest odciążeniem lewej nogi od trzymania hamulca
A ja pod lewą mam sprzęgło :-)

No tak, miało być prawej :-P
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 11:16

Ciekawi mnie czy używacie AH? Na razie mam mieszane uczucia - w poprzednim samochodzie nie było i przywykłem do wciskania hamulca. Teraz łapię się (przy włączonym AH) że i tak cisnę hamulec mimo że AH już działa. Wg mnie zamiast ikonki na zegarach powinien być jakiś komunikat (albo dźwięk) który informuje że AH zadziałał - ale może to tylko kwestia zmiany przyzwyczajeń - co sądzicie? Jak to wygląda w praktyce, czy po jakimś czasie po prostu puszczacie hamulec po całkowitym zatrzymaniu nie patrząc czy zapaliła się ikonka na wyświetlaczu?
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST

Postprzez marekwar » 30 września 2018, 12:00

Mam skrzynię DSG i po kupnie nie włączałem AH. Po drugim razie jak mi ssmochód popłynął pod skrzyżowaniem bo przez nieuwagę zwolniłem hamulec to od roku jeżdżę z włączonym AH. W wolno poruszajacych się korkach czy przed zamkniętym przejazdem kolejym zdejmuję nogę z hamulca. W zwykłym ruchu raczej intuicyjnie trzymam na nim nogę.
Z AH nie muszę też nigdy uważać na podjeździe niezależnie od kąta.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 16:53

Wygląda na kwestię przyzwyczajenia :-) Na razie po prostu chyba nie mam odruchu, cały czas łapie się na tym że puszczam hamulec a samochód stoi - bo zapominam że AH włączone :-) Tak czy siak funkcja mi się podoba tylko muszę przywyknąć...

-- 30 września 2018, 17:52 --

Jedyne na co trzeba uważać (właśnie się przekonałem) przy AH to pamiętanie żeby opierać delikatnie nogę na gazie (albo nie opierać wcale). Złapał AH, stoję grzecznie z nogą właśnie na gazie i nagle... samochód rusza, trochę za mocno oparłem :-) Na szczęście odstęp był spory więc nic się nie stało.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 30 września 2018, 18:02

Noga w gotowości nad gazem tylko wtedy, gdy stosujemy poniżenie na starcie ze świateł[emoji41]
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 18:05

Na to wychodzi, trzeba nabrać nowych nawyków :-) szczególnie nie czekać że ruszy sam jak się puści hamulec (trzymany niepotrzebnie) - na razie łapię się na to i reaguję z opóźnieniem :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 10 lutego 2019, 17:08

Witam, czy miał ktoś tak z auto hold AH, że kiedy jechałem pod górkę i sie zatrzymywalem to auto trzyma i ladnie rusza ale kiedy cofanąłem i zatrzymalem sie a następnie chcialem ruszyc pod górkę auto hold AH nie chciał zwolnic hamulca gazowale i nic, dopiero jak mocno dodalem gazu słychać bylo głośny trzask tak jakby kola zerwaly hamulce i ruszyl. Podjechalem kawalek wyzej zatrzymslem i ruszylem bez problemu chyba nic sie nie uszkodzilo ale powtorzylem ten manewr z cofnieciem na gorce i znowu chcialem ruszyc do przodu pod gorke ale AH nie chcialo poscic wiec tym razem nacisnalem guzik i ruszyl normalnie. Czy inni wlasciciele Leonow 5f tez tak mają? Czy to normalne czy cos mi sie blokuje? Auto to Leon ST 1.5tsi 6bieg manual z elektrycznym recznym i auto hold.

-- 10 lutego 2019, 16:03 --

Dodam, że na równym terenie jak cofam dziala dobrze, tylko kiedy cofam na wzniesieniu tylem do dolu auto hold nie chce zwolnic hamulca przy próbie ruszenia pod górę tzn. Raz mi poscil tak jak wcześniej pisałem ale po bardzo mocnym dodaniu gazu i huk byl przy tym jakby cos sie urwalo..., więc to mnie zastanawia czy wszyscy tak maja?
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi

Postprzez szczepan » 12 lutego 2019, 16:59

A po co się tak ciągle staczasz do tyłu?
szczepan
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 12 lutego 2019, 18:12

Również zauważyłem że cofając pod górkę jest problem z ruszeniem, już dwa razy poczułem zapach sprzęgła...
Na początku byłem zachwycony jak działa autohold, o wiele lepiej niż w Astrze J, ale pod górkę przy cofaniu jest ten sam problem jak w Oplu tak i w Seacie, na szczęście nie miałem takich strzałów jak opisujesz, ale hamulec rzeczywiście dłużej i mocniej przytrzymuje NIEKIEDY, nie zawsze się to dzieje.
Jadąc do przodu nie ma żadnego problemu, ale chcąc bardzo dynamicznie ruszyć tak żeby pierwszym być ;-) zauważyłem że warto wyłączyć ten autohold.
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez mczelny2401 » 12 lutego 2019, 20:47

Auto Hold jak i asystenta podjazdu można przekodować tak by odpuszczał hamulce szybciej i wtedy jest dużo lepiej
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie

Postprzez MarkusD » 12 lutego 2019, 21:32

mczelny2401 napisał(a):Auto Hold jak i asystenta podjazdu można przekodować tak by odpuszczał hamulce szybciej i wtedy jest dużo lepiej

Hmm myślę że tu nie będzie problemem szybkość, bo w Seacie działa naprawdę szybko, problem pojawia się gdy samochód stoi tyłem do wzniesienia i jest potrzeba ruszenia pod górkę, w Astrze miałem to samo, wzniesienie blokuje masę samochodu i coś jeszcze ma wpływ na dodatkowe przytrzymanie... w Chorwacji wyjeżdżając z pensjonatu pod ostrą górkę przypaliłem sprzęgło, już potem wjeżdżałem Astrą tyłem aby wyjeżdżać przodem, Astrze J niestety nie mogłem wyłączyć wspomagania ruszania pod górę, w Seacie jest taka możliwość... i świadomie z tego korzystam.
Zaznaczę jeszcze że problem dotyczy tylko przy ruszania do tyłu pod górę, bo do przodu nie ma żadnego problemu z ruszeniem pod górkę, czy też wzniesienie, oraz że dzieje się tak od czasu do czasu.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 12 lutego 2019, 23:43

szczepan napisał(a):A po co się tak ciągle staczasz do tyłu?

===
Wiesz pewnie dlatego że mieszkam i dużo jeżdżę po Górach Świętokrzyskich :D i w trakcie użytkownia uczę sie zachowania nowego auta, ponieważ wolę sie stoczyć, żeby potem ruszyć, niż sie u..wsteczniać :-P

-- 12 lutego 2019, 22:37 --

Nie bardzo mam czas jechac do serwisu na sprawdzenie ale tak sobie mysle ze moze jeszcze nie dotarlem tych hamulcow i dlatego tak sie blokują po cofanięciu i przy próbie ruszenia pod górkę.
Kolego MarkusD u Ciebie dzie sie tak od nowosci czy tez dopiero docierasz auto?
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 13 lutego 2019, 06:52

Kanisz napisał(a):
szczepan napisał(a):A po co się tak ciągle staczasz do tyłu?

===
Wiesz pewnie dlatego że mieszkam i dużo jeżdżę po Górach Świętokrzyskich :D i w trakcie użytkownia uczę sie zachowania nowego auta, ponieważ wolę sie stoczyć, żeby potem ruszyć, niż sie u..wsteczniać :-P

-- 12 lutego 2019, 22:37 --

Nie bardzo mam czas jechac do serwisu na sprawdzenie ale tak sobie mysle ze moze jeszcze nie dotarlem tych hamulcow i dlatego tak sie blokują po cofanięciu i przy próbie ruszenia pod górkę.
Kolego MarkusD u Ciebie dzie sie tak od nowosci czy tez dopiero docierasz auto?

Mam przejechanie 3000 km...
Astrą 73kkm i tam było do końca tak samo, myślę że budowa mechanizmu będzie miała wpływ na takie zachowanie, ale może warto pojechać do serwisu może jest to do przeprogramowania niech rzucą okiem puki na gwarancji...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez piorun » 15 lutego 2019, 11:54

Po przejechaniu 5kkm nadal nie mogę przywyknąć do działania AH, zaczyna mnie drażnić lekkie szarpnięcie przy każdym ruszeniu - pytanie czy to kwestia przyzwyczajenia, regulacji czy po prostu wyczucia samochodu? Próbowałem wyłączyć AH ale wyjazd z domu mam pod górkę a jak widać samego asystenta podjazu w tym modelu brak. Na codzień jeżdżę dwoma Leonami MY2016 i MY2019 i tym pierwszym cała jazda, ruszanie odbywa się płynnie, do elektrycznego ręcznego jakoś nie mogę ani się przekonać ani przywyknąć... Czy jest jakaś możliwość regulacji tego aby przy ruszaniu tak nie szarpało? Czy po prostu najzwyczajniej w świecie trzeba potrenować ruszanie samochodem? :shock:
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez sdss » 15 lutego 2019, 12:24

Mam z Dsg, nic nie szarpie, działa jak trzeba.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Silnik: CDLA 2.0

Postprzez marekwar » 15 lutego 2019, 13:36

Też mam DSG ale może szarpnąć jak ktoś ma ciężką nogę lub jest przyzwyczajony do silników wysokoobrotowych z niskim momentem.
Tu trzeba muskać [emoji3] pedał gazu przy starcie.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez szczepan » 16 lutego 2019, 15:08

Mam ręczną i też nie szarpie
szczepan
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 28 kwietnia 2019, 16:08

Czy ma ktos tak, że ma w swpim aucie asystenta podjazdu
HHC - Hill Hold Control, i jednoczesnie
(A) - Auto Hold - AH
Zastanawiam się czy jest sens aktywować HHC mając AH,?

Ponieważ HHC podtrzymuje na wzmiesieniu ciśnienie ukladu hamulca noznego przez ok 2sek od puszczenia ale nie wiem czy działa również przy zjeżdżaniu z gorki czy nie?

AH (A) działa zawsze i z górki i pod i trochę tak jak HHC tylko ze cisnienie jest utrzymywane dłużej i gdzieś po minucie lub dłużej i lub jak chyba plyn hamulcowy osiagnie jakąś tam temp to przełącza na hamulec postojowt tzw ręczny
- ale czasami po stoczeniu do tyłu na stromej górze trudno jest rudzyć do przodu z (A) i trzeba recznie włączyć (P) i wtedy rusza bez problemu,
Na stromej górce po cofanięciu i zatrzymaniu na AH (A) trudno jest wykonać ten ruch do przodu zwalniajacy hamulce. Chyba że jedziemy caly czas pod górkę i zatrzymujemy sie a potem ruszamy wtedy jest ok.

Czy w każdym Leon 5f mozna włączyć HHC kodowaniem Odb11, czy muszą byc spelnione jakies warunki.
- dodam ze mam elektr hamulec postojowy (P) oraz Auto Hold, ale nie mam nigdzie opcji wlaczenia lub wylaczenia HHC.

Czy HHC po włączeniu można deaktywować z konsoli lub w ustawieniach na zegarach lub jakos inaczej czy tylko za pomocą Obd11?
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marcinch » 28 kwietnia 2019, 22:29

dobra teraz 2 kwestie jesli chodzi o DSG

1.Zaluje ze moj nie ma autoholda bo trzeba palowac hamulec w miescie
2. HHC przy DSG? jak to z tym jest nawet nie wiem czy moj ma, czy dsg maja po prostu
marcinch
Signo
Signo

Region: zagranica
Auto: LEON ST FR
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Kanisz » 30 kwietnia 2019, 02:10

marcinch napisał(a):dobra teraz 2 kwestie jesli chodzi o DSG

1.Zaluje ze moj nie ma autoholda bo trzeba palowac hamulec w miescie
2. HHC przy DSG? jak to z tym jest nawet nie wiem czy moj ma, czy dsg maja po prostu

Odp. Ad. 2

Dsg występuje bez HHC, które można wybrać w pakiecie lub dokupić.

Przy skrzyniach AT np DSG HHC jest zbędne ponieważ auto i tak nie stoczy się do tyłu, dlatego lepszym rozwiazaniem jest AH, żeby DSG nie pełzał w korku po puszczeniu hamulca

To HHC można włączyć Obd11 ale nie wiem czy w każdym czy są jakieś kryteria min np. elektr ręczny..?
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne