Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Oleje, filtry do Leon 3, diesel - benzyna

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Oleje, filtry do Leon 3, diesel - benzyna

Postprzez Tomektr » 17 września 2018, 13:57

Przeglądałem serwisówke odnośnie wymiany oleju i jest tam napisane że śrubę spustową wymienia się tylko przy pierwszej wymianie oleju. Później już tylko pierścień uszczelniający. Śruba pierwszego montażu na końcu ma stożek a te wkręcane przez serwis są ścięte i krótsze. Tak jest na zdjęciu i w realu też. Z śruby pierwszego montażu nie dało się zdjąć pierścienia i dlatego jest wymieniana. A tak już na marginesie to serwisy naciągają koszta (co prawda nie duże ale są) i u mnie po dotarciu nie wymienili mi a skasowali. Przy 15kkm wymieniałem sam olej. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Reklama

Postprzez servo » 17 września 2018, 15:58

Krzyzak napisał(a):przecież napisałem - karta produktu, tam są wymienione najważniejsze parametry oleju
Więc porównałeś treść kart produktu a nie oleje :D
Pozostaje kwestia zaufania do prawdziwości podawanych na papierze danych. Tak, wiem - taki wielki koncern jak Specol nie poda nieprawdziwych danych ani nie obniży parametrów produktu. Za dużo ryzykuje. Przekręty robią tylko firmy-krzaki. Na przykład Volkswagen nigdy nie oszukiwałby na emisji spalin... oh, wait... :-P Sól drogową również sprzedawano z karta produktu soli spożywczej...

Wszystko rozbija się o renomę firmy i zaufanie do deklarowanej jakości ich produktu. Nie dziw się, że ludzie nie maja zaufania do Castrola, skoro kiedyś był najczęściej podrabianym olejem na rynku.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez warmik » 17 września 2018, 17:14

servo napisał(a):Wszystko rozbija się o renomę firmy i zaufanie do deklarowanej jakości ich produktu. Nie dziw się, że ludzie nie maja zaufania do Castrola, skoro kiedyś był najczęściej podrabianym olejem na rynku.

obok Mobila 1,
swoją drogą w kartach charakterystyki olejów wszystko jest to samo bo norma to norma, ale już ilości uszlachetniaczy to już inna bajka.
Castrol był swego czasu wszech obecnym olejem na naszym rynku, a dawno dawno temu wszystkie autobusy były zalewane tym olejem, który również trafiał do samochodów osobowych.
warmik
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon ST Exellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Krzyzak » 18 września 2018, 10:59

servo napisał(a):Więc porównałeś treść kart produktu a nie oleje
tak tak, ja wiem, że papier wszystko przyjmie
nie dajmy się zwariować - słyszałem wiele urban legends, widziałem hangar w Rosji, gdzie było mnóstwo markowych butelek chyba wszystkich producentów świata i były wszystkie napełniane tym samym :)
no może Lotosa tam nie było... :) - (Specola też, ale wtedy jeszcze nie istniał)
Lotos od lat inwestuje w now technologie, sam pamiętam jak przypływały reaktory do hydrokrakingu parę... może naście lat temu
jeździłem na olejach Lotos, teraz mam właśnie Specol Gold 5W30 w Galancie i silnik pracuje tak samo jak na 2x droższym Mobil ESP

ale niedawno kolega chciał zalać jakiś właśnie drogi olej, nawet był tu wymieniany (nie wiem czy to był Penrite??) - porównałem karte ze zwykłym Lotosem, 3x tańszym, który wypadł dużo lepiej, szczególnie popioły siarczanowe - to daje jakieś wstępne porównanie
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez alehandro » 18 września 2018, 22:28

Polecam rozmowę z czarnepaliwo.pl. Myślę, że pomógł by nieco rozjasnić kilka wątpliwości.
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez warmik » 19 września 2018, 07:34

kiedyś po warsztatach jeździła ekipa skupująca czyste butelki po oleju z niezerwanymi plombami na nakrętkach(da się tak otworzyć).
Nie widziałem by jakikolwiek dealer w PL miał podpisana umowę z producentem niszowego oleju. Oczywiście są to pieniądze, wyposażenia, umowy, tak że trzeba mieć zaplecze finansowe i marketing. Był kiedyś w PL taki olej 'Quaker State' szalała za nim cała Polska, teraz rzadko spotykany na Motula tez była moda, właśnie moda i marketing - tak sie u nas sprzedaje oleje, nie zapominajmy o marżach jakie uzyskują serwisy :-D
warmik
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Exellence

Postprzez mm.max » 19 września 2018, 11:04

Oleje Mobil i Castrol w wersjach oryginalnych oczywiście spełniają minimalne wymagania aby silnik nie zdechł typowemu "kowalskiemu", ale jak zaczynamy trochę modzić i latać lekko dynamiczniej to już zaczynają być problemy z temperaturami i właściwościami smarnymi poza przyjętymi standardami.
Przychylam się oczywiście do tezy iż lejąc olej klasy średniak - jest dość prawdopodobne że nie jest podrabiany bo nie jest MODNY, może nie wytrzyma 30 tys. km dlatego częściej powinno się go wymieniać - zrobimy lepiej dla silnika niż narażanie się na oleje z dziwnego źródła.

Oprócz właściwości smarnych wynikających z kart charakterystyki - najbardziej zauważalną dla użytkownika wartością jest temperatura oleju szczególnie w zakresach mocniejszej zabawy z samochodem - ja w kolejnych 3 samochodach odnotowałem spadek temp. oleju w porównaniu z modnymi korporacyjnymi olejami które były zalane średnio o ok. 10 st.C - porównując oleje już przepracowane po 5-10 tys. km.

A co do olejów Lotosu to też mam dla nich uznanie - gdyż Lotos produkuje jedne z lepszych baz olejowych w tej części świata z których to baz korzystają koncerny m.in. takie jak Shell, Castrol, Mobil. Może nie są to oleje klasy premium ale częstsza ich wymiana napewno nie drenuje kieszni :-)
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez dadedudum » 20 września 2018, 10:56

Hej. Na wstępie zaznacze, że przeczytałem cały temat :) Ale chciałbym poznać opinie kilku osób, żeby łatwiej było mi podjąć decyzję.
Pacjent - Leon Cupra 300. Obecnie Penrite 5W30, przy spokojnej jezdzie w mieście temperatury oleju 108-111 stopni. Na trasie przy złoty siedemdziesiąt około 106 stopni. Dostępność tego oleju jestśrednia, a mija 10tys od zalania i olej chciałbym wymienić, jego kolor też nie zachęca do dalszej eksploatacji.
I teraz pytanie, jaka alternatywa dla tego oleju ? Niestety musi to być 504/507 ...
dadedudum
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon Cupra 300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez verton91 » 20 września 2018, 11:35

Nie Cuprą, a 1.4 Tsi, jezdzilem bardzo dlugo na Motulu Specific 5w30, próbowalem też Motul X-Cess 0w40, teraz przesiadlem się na Liqui Moly TopTec 4200 5w30 i na tym ostatnim Leon chodzi najciszej....
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez dadedudum » 20 września 2018, 14:58

Polecam kanał na Youtube Piotr Tester, testuje oleje, tymi samymi metodami i wyniki gromadzi w google Docs: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0 Po lekturze zacząłem zastanawiać się nad Liqui Molly i Valvoline
dadedudum
Stella +
Stella +

Postprzez Pik » 20 września 2018, 18:25

Ja bym był ostrożny w opieraniu się na "testach" robionych w domowych warunkach przez pomysłowych dobromirów heh... :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez bzykofm » 20 września 2018, 23:39

Nie ma Penrite :-(
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez adrusek » 20 września 2018, 23:44

bzykofm napisał(a):Nie ma Penrite :-(

Teraz inny olej jest na topie. :-D
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Region: dolnośląskie
Auto: Q5

Postprzez dadedudum » 21 września 2018, 10:46

Penrite jest na filmach na jego kanale a parametry które wpisuje, "wydają" sie pasować do obiegowych opinii o konkretnych olejach.
dadedudum
Stella +
Stella +

Postprzez damyok » 21 września 2018, 15:26

Z lektury forum wynika, że nasze 5f najlepiej zalać

Motul np. 8100 X-MAX 0W-40 https://www.motul.com/pl/pl/products/8100-x-max-0w40,

zgadzacie sie z tym?
damyok
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: brak

Postprzez alehandro » 22 września 2018, 07:55

damyok napisał(a):Z lektury forum wynika, że nasze 5f najlepiej zalać

Motul np. 8100 X-MAX 0W-40 https://www.motul.com/pl/pl/products/8100-x-max-0w40,

zgadzacie sie z tym?

Nie.
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez dudek_jd » 22 września 2018, 08:11

No tak a rozwinąć odpowiedź to nie łaska... trzeba prosić alehandro? Ja leje właśnie tego motula damyok po lekturze tego tematu, mam 35k na budziku i jest OK.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez Pik » 22 września 2018, 08:24

To olej full saps, świetnie się nadaje do benzyny ale nie do diesla. Poza tym trzeba zrezygnować z longlife i przejść na wymianę co rok/ 15k km.

A autor pytania nie tylko bawi się w małego prowokatora, ale np zapomniał podać typu silnika... :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez alehandro » 23 września 2018, 15:04

dudek_jd napisał(a):mam 35k na budziku i jest OK.

Jak byś przy 35k miał nie ok to.... :shock:
przy 200k analizując co się zadziało wczesniej będzie mozna wyciągać pierwsze wnioski. Przy Twoim przebiegu aż dziwię się, że to podsunąłeś.

dudek_jd napisał(a):No tak a rozwinąć odpowiedź to nie łaska.

Konkretnie zapytałeś konkretnie odpowiedziałem. Pytanie typu "tak" /"nie".
Skąd mam wiedzieć czy chciałeś zapytać:
Jakie widzicie alternatywy?
Które oleje uważacie za lepsze?
Jakiego oleju nie polecacie?
czy słyszeliście również o...?

Gdy zapytałeś:
alehandro napisał(a):zgadzacie sie z tym?

Plus:

Pik napisał(a):zapomniał podać typu silnika...

Sam przyznasz, że coś w tym jest.
Mam nadzieję że rozwinąłem sie na tyle, że uda się skonstruować pytanie, na które odpowiedź pokryje twoje potrzeby :-)

Zeby jednak na forum technicznym było też rzeczowo:
Osobiście leję:
w chwili obecnej Ravenol 0W30 (wieśc niesie, że pieści silnik niczym rosa pąki kwiatów wiosną),
a wcześniej Penrite (obecnie niedostępny więc nic nie będzie pieścić)
oraz liqui molly (nie wiem czy pieścił aż tak dobrze bo w BKD pękła głowica - choć nie mi jednemu, a podejrzewam że inni lali inne oleje. Wszystkie złe?
Zawsze w połączeniu z filtrami MANN lub Knecht.
Filtron zagościł u mnie bodaj raz i to powietrza lub pyłkowy.
Za każdym razem diesel.
Czy te firmy mają dobre oleje dla Twojej benzyny? Mozna na to liczyć.

Jesli będę mógł Ci jeszcze jakoś pomóc pytaj. Wykrzesam z siebie the best of the best z tego co mam. :-D
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez maszu1991 » 24 września 2018, 17:53

Zastanawiam się nad dwoma olejami i mam mały dylemat, który wybrać. Różnica cenowa to ~40zł także nie dużo.
https://oil-club.de/index.php?thread/754-liqui-moly-synthoil-energy-0w-40/ Na plus na pewno rozruch zimą
https://oil-club.de/index.php?thread/746-liqui-moly-molygen-5w-50/ Na plus na pewno lepkość w trasie

Cupra jest raczej używana na weekendzie, czyli krótkie trasy w mieście, a co jakiś czas jakaś trasa ~150km i 2-8 razy w roku trasa 1000km(właśnie ze względu na tą trasę zastanawiam się nad 5w50, bo średnia prędkość na niej to około 140km/h, nie mylić z utrzymywaniem około 140 :-P )

Tą wymianę chyba zrobię sam z racji, że gw już minęła i się zastanawiam czy do śruby w misce potrzebuję specjalnego bita?
https://www.pkwteile.de/hazet/9383476
moja bryczka: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=57635
Dynamiczne kierunki w lusterkach https://youtu.be/4KGJJVj_PjE
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Auto: CUPRA St 290

Postprzez Tomektr » 24 września 2018, 18:24

śruba jest normalna, płaski klucz lub nasadka. Co prawda to ja mam 1.4 ale wydaje mi się że śruba jest taka sama. Kup sowie nasadkę do przykręcania filtra oleju, groszowa sprawa a się przyda.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez Oracle » 24 września 2018, 18:54

Tomektr napisał(a):Śruba jest normalna, płaski klucz lub nasadka. Co prawda to ja mam 1.4 ale wydaje mi się że śruba jest taka sama.

Dlaczego wprowadzasz w błąd skoro nie wiesz jak wygląda ta śruba? :| - tym bardziej, że w linku podanym wyżej wyraźnie ją widać... :|

Wracając do pytania - do tej śruby nie jest wymagane specjalne narzędzie, a wystarczy zwykły płaski śrubokręt o szerokości około 6-7mm. Najlepiej jednak, by był on krótki (10-12cm), ponieważ dłuższy będzie zaczepiał o belkę zawieszenia. Oczywiście samą operację wkręcania i wykręcania tej śruby należy wykonywać "z głową", czyli ze świadomością materiału, z jakim ma się do czynienia, oraz tym, że specyficzny gwint tej śruby daje bardzo duży "posuw" (przy w(y)kręcaniu trzeba używać odpowiedniego nacisku).

maszu1991 napisał(a):Zastanawiam się nad dwoma olejami i mam mały dylemat, który wybrać. Różnica cenowa to ~40zł także nie dużo.
https://oil-club.de/index.php?thread/75 ... rgy-0w-40/ Na plus na pewno rozruch zimą
https://oil-club.de/index.php?thread/74 ... gen-5w-50/ Na plus na pewno lepkość w trasie

Ja akurat używam tego pierwszego. Ma on lepszą (niższą) lepkość w niższych temperaturach, niż ten 5w-50, tak więc z pewnością sprawdzi się lepiej na niedogrzanym silniku. Co do tych tras z wyższymi prędkościami, to wydaje mi się, że nie ma co przesadzać z lepkością 50. Swoją drogą - według producenta Liqui Moly, to z tych dwóch tylko Synthoil Energy 0w-40 jest pełnym syntetykiem.
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez maszu1991 » 24 września 2018, 19:53

Oracle napisał(a):
Ja akurat używam tego pierwszego. Ma on lepszą (niższą) lepkość w niższych temperaturach, niż ten 5w-50, tak więc z pewnością sprawdzi się lepiej na niedogrzanym silniku. Co do tych tras z wyższymi prędkościami, to wydaje mi się, że nie ma co przesadzać z lepkością 50. Swoją drogą - według producenta Liqui Moly, to z tych dwóch tylko Synthoil Energy 0w-40 jest pełnym syntetykiem.

No właśnie niby nie ma co przesadzać, ale jednak jak autko 7h leci na oleju o temp. 100+ to się zacząłem zastanawiać. Ogólnie mam ciężką nogę i nie raz robiłem trasy 150-180km w godzinkę.

Sam też go wybrałem rok temu, i to możliwe, że to właśnie wynikało z tego że to faktycznie full syntetyk. Więc raczej przy nim zostanę. Wiesz może z jaką siłą dokręcać, bo chyba 20nm. A filtr 40nm? Ale tak na zdrowy rozum to wszystko tworzywo sztuczne czyli z wyczuciem :-)

W ogóle jak wygląda sprawa dostępu do filtra? Nie mieszkam w pl, a zmianę będę raczej robił w hobby warsztacie.
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Postprzez Oracle » 24 września 2018, 20:00

maszu1991 napisał(a):Wiesz może z jaką siłą dokręcać, bo chyba 20nm. A filtr 40nm?

W przypadku tej plastikowej śruby od spustu oleju nie istnieje temat momentu dokręcania, ponieważ posiada ona swego rodzaju "ogranicznik" - po wzięciu do ręki śruby od razu widać o co chodzi.

Dostęp do filtra oleju rewelacyjny (nad alternatorem, dostęp pod maską), jedyne, co trzeba zdjąć, to górna plastikowa osłona silnika. Nic nie kapie. Filtr odkręca się nasadką 30 lub 32mm. Co prawda, na obudowie filtra piszą, jakim momentem powinno się go dokręcać (25Nm, o ile mnie pamięć nie myli), jednak uszczelniony jest on za pomocą o-ringu (tego dołączonego do filtra), toteż w tym wypadku moment dokręcania ma drugorzędne znaczenia dla kwestii szczelności - jest on podany po prostu po to, by nie "ukręcić" gwintu obudowy filtra. W każdym razie, wyraźnie widać ile ma być wkręcona obudowa filtra, ponieważ posiada ona kołnierz, który dochodzi do podstawy filtra. Bywa także, że producent silnika zaznacza (ordynarnie - farbą na filtrze i na jego podstawie) jak dokręcony był filtr w fabryce.

Uwaga: podczas spuszczania oleju lepiej najpierw odkręcić śrubę spustową, a dopiero potem wykręcić filtr oleju - wtedy olej wypływa powoli i nie pobrudzi rąk.

Podsumowując - wymiana oleju w tych silnikach to wręcz przyjemność (chociaż znam lepsze przyjemności... ) :-P
Oracle
Sport
Sport

Postprzez maszu1991 » 24 września 2018, 20:21

Oracle napisał(a):
maszu1991 napisał(a):Wiesz może z jaką siłą dokręcać, bo chyba 20nm. A filtr 40nm?

W przypadku tej plastikowej śruby od spustu oleju nie istnieje temat momentu dokręcania, ponieważ posiada ona swego rodzaju "ogranicznik" - po wzięciu do ręki śruby od razu widać o co chodzi.

Dostęp do filtra oleju rewelacyjny (nad alternatorem, dostęp pod maską), jedyne, co trzeba zdjąć, to górna plastikowa osłona silnika. Nic nie kapie. Filtr odkręca się nasadką 30 lub 32mm. Co prawda, na obudowie filtra piszą, jakim momentem powinno się go dokręcać (25Nm, o ile mnie pamięć nie myli), jednak uszczelniony jest on za pomocą o-ringu (tego dołączonego do filtra), toteż w tym wypadku moment dokręcania ma drugorzędne znaczenia dla kwestii szczelności - jest on podany po prostu po to, by nie "ukręcić" gwintu obudowy filtra. W każdym razie, wyraźnie widać ile ma być wkręcona obudowa filtra, ponieważ posiada ona kołnierz, który dochodzi do podstawy filtra. Bywa także, że producent silnika zaznacza (ordynarnie - farbą na filtrze i na jego podstawie) jak dokręcony był filtr w fabryce.

Uwaga: podczas spuszczania oleju lepiej najpierw odkręcić śrubę spustową, a dopiero potem wykręcić filtr oleju - wtedy olej wypływa powoli i nie pobrudzi rąk.

Podsumowując - wymiana oleju w tych silnikach to wręcz przyjemność (chociaż znam lepsze przyjemności... ) :-P

Dzięki wielkie, właśnie już zbadałem temat na yt i faktycznie bajecznie proste, w porównaniu do mojego starego auta :-P
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Postprzez Pik » 24 września 2018, 21:00

Co robicie z zużytym olejem?
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Oracle » 24 września 2018, 21:12

Pik napisał(a):Co robicie z zużytym olejem?

Jest coś takiego, jak PSZOK (Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych) :-)
Oracle
Sport
Sport

Postprzez maszu1991 » 25 września 2018, 05:57

Wysypisko tam oddam i oni już wiedza co z tym zrobić ;)
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Postprzez Krzyzak » 25 września 2018, 20:25

Ja oddaję do warsztatu do znajomego.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez fonek » 29 września 2018, 21:26

Koledzy,

Polo 2018 1.0 tsi 95km, Motul 8100 X-CESS 5W40 będzie dobry, czy polecicie coś lepszego?
fonek
Stella
Stella

Auto: Leon ST

Postprzez elemenateur » 1 października 2018, 07:05

jak najbardziej będzie OK. Ważne byś serwis robił co max 15 tyś km.
Oleje i części w najniższych cenach! http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=23213
rotinger w cenach hurtowych :)
http://www.facebook.com/ProChoiceMoto
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: CRCA
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez damyok » 1 października 2018, 08:08

no dobra, to skoro nie motul x-max to jaki w trybie long life.

BTW. jeśli w tym roku wiem na 100% ze nie zrobie więcej jak 15k to mogę zalać x-max a dopiero od przyszłego roku przerzucić się na long life?
damyok
Stella +
Stella +

Postprzez elemenateur » 1 października 2018, 08:17

Damyok a dlaczego chcesz auto katować serwisem LL?
Oleje i części w najniższych cenach! http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=23213
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Postprzez damyok » 1 października 2018, 09:13

pytam jakie mam możliwości - decyzja nie podjęta. btw. nie sądzę, że zakatuje auto. do tej pory słuzbówki - focus, passat głównie. Wszystkie na LL i jakoś dziwnym trafem nic złego się nie działo. Tutaj auto prywatne więc wiadomo bardziej "wypieszczone" ale w dalszym ciągu... wole miec wybor niż go nie mieć. Więc w wymianach oleju co 15k widzę, z lektury forum, że warto brać x-max motula. Natomiast zupełnie nie wiem co w przypadku bycia zgodnym z LL.
damyok
Stella +
Stella +

Postprzez elemenateur » 1 października 2018, 09:17

jak zdejmiesz pokrywę zaworów w aucie które serwisowały się w trybie LL to zrozumiesz o co chodzi.

LL jest do przeżycia jedynie jak faktycznie auto lata na trasach, na niemieckim paliwie i codziennie robi kilkaset km.
Od biedy. Każdy serwis LL zabija silnik turbine etc.

Olej z normą 504.00 507.00 każdy będzie mógł być stosowany w trybie long life. Masz więc do wyboru x-max bądź x-cess, jak tryb longlife to 504 507.

Serwus.
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Postprzez chlorek » 1 października 2018, 09:42

elemenateur, a co powiesz o Valvoline?. Obecnei zalałem i testuję.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez elemenateur » 1 października 2018, 10:02

zależy w jakim motorze i jaki produkt.
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Postprzez damyok » 1 października 2018, 10:45

elemenateur napisał(a):jak zdejmiesz pokrywę zaworów w aucie które serwisowały się w trybie LL to zrozumiesz o co chodzi.

LL jest do przeżycia jedynie jak faktycznie auto lata na trasach, na niemieckim paliwie i codziennie robi kilkaset km.
Od biedy. Każdy serwis LL zabija silnik turbine etc.

Olej z normą 504.00 507.00 każdy będzie mógł być stosowany w trybie long life. Masz więc do wyboru x-max bądź x-cess, jak tryb longlife to 504 507.

Serwus.

Oki.

No właśnie wg "dobierz olej" na stronie Motula dla intwerwałów LL dla silnika 1.4 zalecają:
- 8100 X-CLEAN+ 5W-30
- SPECIFIC 504 00 507 00 5W-30

natomiast dla interwałów co 15k:
- dużo tego ale m.in. x-max, x-cess, x-clean fe

ew. jak nie motul to co innego? powiedzmy, że decyduję się na interwał 15k i olej 0W40 będzie najlepszym wyborem?

jak wyglada kwestia ew. zmian. Powiedzmy zmienię teraz na 0W40 później mogę przejść na 5W-30 po czym wrócić do 0W40 - jak to wygląda, gdyz nie znam się kompletnie
damyok
Stella +
Stella +

Postprzez elemenateur » 1 października 2018, 11:05

zawsze możesz przejść nie ma problemu.
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Postprzez dadedudum » 2 października 2018, 12:32

Zapytałem w ASO SEAT Łódź o to czy przy dynamicznie ustalanej wymianie oleju, jeżeli komputer pokazuj 6000km do wymiany, mogę zalać olej spełniający normę 502. Dostałem odpowiedź że nawet przy zmianie interwałów wymiany oleju na 15k musze zalewać 504. Bo taka norma jest przewidziana dla tego silnika. Interesujące... Spotkał się ktoś z taką opinią ?
dadedudum
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 2 października 2018, 13:20

Brednie - pokaż im instrukcję* :)

* No chyba, że w nowszych rocznikach coś się w tej kwestii zmieniło, niemniej instrukcja powinna jasno o tym mówić :)

EDIT - chyba muszę odszczekać :)
Np. nowa instrukcja do Ateci mówi, że dla siników benzynowych norma dla przeglądów LL to VW 508 00 a dla okresu stałego to VW 504 00

Także możliwe, że w nowych rocznikach coś w tym względzie jednak się zmieniło...
Pytanie czy to zmiana w konstrukcji silnika czy tylko zmiana zaleceń
Chyba wszystko zależy od tego co masz w instrukcji dla swojego auta
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Tomektr » 2 października 2018, 14:09

Instrukcja v11.17 strona 302. "Jeżeli samochód nie ma „okresu między przeglądami typu LongLife“ lub jeśli taki program został anulowany (na życzenie), można używać olejów do stałych okresów między przeglądami, które występują również w ›››  strona 64, Specyfikacja oleju Silnikowego."

Strona 64:
"Silniki benzynowe z serwisem ustalonym (w zależności
od czasu/przebiegu):
1.4l CNG / 1.4l 110kW bez ACT - VW 502 00

1.0l / 1.2l / 1.4l 92kW / 1.4l 110kW z ACT / 1.8l / 2.0l - VW 504 00

1.2l / 1.4l 110kW bez ACT / 1.6l / 1.8l / 2.0l - VW 502 00 a)

Silniki benzynowe z elastycznym okresem między
przeglądami (LongLife)
1.0l / 1.2l / 1.4l VW - 508 00 / VW 504 00 b)

1.8l / 2.0l - VW 504 00

a) Jeżeli jakość paliwa dostępnego w danym kraju nie spełnia norm EN 228 (dla benzyny) lub EN 590 (dla oleju napędowego).
b) Zastosowanie oleju silnikowego zgodnego ze specyfikacją VW 504 00 zamiast VW 508 00 może nieznacznie zwiększyć emisję spalin."
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez dadedudum » 3 października 2018, 08:21

Tomektr napisał(a):Instrukcja v11.17 strona 302. "Jeżeli samochód nie ma „okresu między przeglądami typu LongLife“ lub jeśli taki program został anulowany (na życzenie), można używać olejów do stałych okresów między przeglądami, które występują również w ›››  strona 64, Specyfikacja oleju Silnikowego."

Strona 64:
"Silniki benzynowe z serwisem ustalonym (w zależności
od czasu/przebiegu):
1.4l CNG / 1.4l 110kW bez ACT - VW 502 00

1.0l / 1.2l / 1.4l 92kW / 1.4l 110kW z ACT / 1.8l / 2.0l - VW 504 00

1.2l / 1.4l 110kW bez ACT / 1.6l / 1.8l / 2.0l - VW 502 00 a)

Silniki benzynowe z elastycznym okresem między
przeglądami (LongLife)
1.0l / 1.2l / 1.4l VW - 508 00 / VW 504 00 b)

1.8l / 2.0l - VW 504 00

a) Jeżeli jakość paliwa dostępnego w danym kraju nie spełnia norm EN 228 (dla benzyny) lub EN 590 (dla oleju napędowego).
b) Zastosowanie oleju silnikowego zgodnego ze specyfikacją VW 504 00 zamiast VW 508 00 może nieznacznie zwiększyć emisję spalin."

Hej, po powrocie do domu znalazłem również to info w insturkcji i po ponownym telefonie do ASO cytując treść instrukcji dostałem odpowiedź że jednak mogę zalać 502 :-) Także ASO jak zawsze "= pewne źródło informacji" I jeszcze zapewnienia Doradcy Serwisowego że oleje z normą 504 to oleje zdecydowanie lepsze od "normalnych" oleji, lepiej chronią silnik i ogólnie och ach.
dadedudum
Stella +
Stella +

Postprzez chlorek » 3 października 2018, 08:35

elemenateur napisał(a):zależy w jakim motorze i jaki produkt.

Motor 2.0TDI silnik CEGA 170km.
Zalałem Valvoline SynPower.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez Tomektr » 3 października 2018, 11:35

To samo jest z śruba spustowa oleju, że trzeba wymieniać za każdym razem a w serwisówce znalazlem że tylko przy pierwszej wymianie. Później tylko uszczelke.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez fonek » 10 października 2018, 09:09

fonek napisał(a):Koledzy,

Polo 2018 1.0 tsi 95km, Motul 8100 X-CESS 5W40 będzie dobry, czy polecicie coś lepszego?
elemenateur napisał(a):jak najbardziej będzie OK. Ważne byś serwis robił co max 15 tyś km.

elemenateur, dzisiaj polo pojechało na wymianę na ww olej i powiedzieli, że olej spoko ale wymiana po max 10 tys?! Robią mnie w konia, czy rzeczywiście lepiej po 10k?
fonek
Stella
Stella

Auto: Leon ST

Postprzez dadedudum » 10 października 2018, 10:39

Tomektr napisał(a):To samo jest z śruba spustowa oleju, że trzeba wymieniać za każdym razem a w serwisówce znalazlem że tylko przy pierwszej wymianie. Później tylko uszczelke.

Dla silników 1.8 i 2.0 tsi jest inna insturkcja wymiany oleju, w niej przewiduje się każdorazową wymianę śruby spustowej :)
dadedudum
Stella +
Stella +

Postprzez hopcmark » 10 października 2018, 14:36

Panowie, warto się zainteresować Ravenolem, jeśli tak to jaki? Silnik 1.8 CSJA interwał ustawiłem co 15kkm, obecnie jest motul xmax 0w40.
hopcmark
Stella
Stella

Auto: Leon 5F FR FL

Postprzez pinkibass » 10 października 2018, 15:45

Zalałem 2 dni temu Ravenola SSL 0w40 zamniast Mobila1 NewLife 0w40 - głownie z powodu tego, że wycofują go ze sprzedaży i tego że Mobil to był bardzo Full SAPS :)

Narazie jest git, ciężko coś powiedzieć konkretniej po 100km, ale gorzej nie jest :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez marpit » 30 października 2018, 19:37

Używam motała 0w40 zbliża się pierwsze 15 kkm i jest ok. Castrol fabryczny skończył się po 12 kkm (min) tutaj jest dużo lepiej.

Pytanie troszkę z innej beczki czy polecalibyście go do wolnossącej V6 w LPG ? Tutaj będzie zmiana max co 10.
marpit
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 125

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat