Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Trzeszczenie w boczku drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Trzeszczenie w boczku drzwi

Postprzez damyok » 23 września 2018, 16:58

Cześć.

Od niedawna sporadyczniesłyszę delikatne trzeszczenie w boczku drzwi, dokładnie tutaj
Obrazek

w momencie w którym dociskam to miejsce dźwięk ustępuje. Macie jakieś pomysły? Nie mam pojęcia jak się do tego dobrać ;(
damyok
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: brak
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Trzeszczenie w boczku drzwi

Postprzez johnson » 23 września 2018, 17:23

W tym miejsc od wewnatrza malo co moze trzeszczec.
Demontac boczka to troche roboty.
Ja bym wzial silikon i zaaplikowal na styk boczka i drzwi. Jak nie pomoze zawsze mozna rozebrac
johnson
Sport
Sport

Auto: audi A3

Postprzez Pik » 23 września 2018, 17:27

Rozebrać zawsze można, z tym że z reguły po każdej takie czynności trzeszczenie albo się pogłębia, albo dochodzi nowe... :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mirek_p11 » 23 września 2018, 20:56

może trzeszczy uszczelka ?
mirek_p11
Sport
Sport

Auto: VW GOLF 7 Variant

Postprzez servo » 25 września 2018, 20:44

damyok napisał(a):Od niedawna sporadyczniesłyszę delikatne trzeszczenie w boczku drzwi, dokładnie tutaj
Ja mam dokładnie tak samo. Czasem łokciem dociskam, żeby się uciszyło. Brzmi jak poluzowane "coś" pod tym panelem. Może to być klips, podkładka, kabel lub cięgło. Przebieg: 5500 km
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez mirek_p11 » 25 września 2018, 21:37

mirek_p11
Sport
Sport

Postprzez Pik » 25 września 2018, 21:46

A tu instrukcja jak zdjąć panel boczny: https://www.youtube.com/watch?v=eg4_6UmeARk
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez damyok » 26 września 2018, 08:18

mirek_p11 napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=54lhaN9nFT4

co to i co możnaby z Tym zrobić?

sam nie zamierzam rozbierać w razie czego - zgłoszę na reklamację w pewnym momencie - jesli problem zacznie wygladac jak ten z video
damyok
Stella +
Stella +

Postprzez cysiu100 » 26 września 2018, 09:14

U mnie w prawych drzwiach nie dosc ze brzęczało to jeszcze ten plastik wyskoczył delikatnie dołem z mocowań i zaczęła się tamtędy dostawać woda, która następnie stała na uszczelce i wypływała dopiero gdy otworzyłem drzwi. Za pierwszym podejściem założyłem plasik ale po pierwszym deszczu znow woda.na uszczelce. Okazuje się że one są jakieś felerne nie wiem czy wypaczyly się czy co ale sam wyskakuje z rantu mocowania po paru trzaśnięciach drzwiami. W końcu uszczelniłem to i się trzyma. Na razie dotyczy tylko prawych drzwi przód. Reszta nie cieknie wiec nie ruszam. Z tego co kojarze sprawdzając po numerach ten plastik od chyba 2015 roku ma inny numer może coś go poprawili. Ogólnie tandeta straszna.
cysiu100
Signo
Signo

Auto: Leon III ST
Silnik: diesel inny

Postprzez mirek_p11 » 26 września 2018, 18:07

Najlepiej kupić maty wygłuszające i wygłuszyć drzwi. Zdecydowanie polecam taki zabieg. Wszystkie dziwne dzwięki znikną. Wygłuszenie drzwi będzie kosztowało ok. 700-1000 zł razem z materiałem.
mirek_p11
Sport
Sport

Postprzez damyok » 27 września 2018, 10:29

eh, chyba muszę przestać zaglądać na forum, bo kupując go wiedziałem, że to pewien kompromis :P - najlepszy z możliwych ale jednak :) natomiast czytając wątki z komentarzami "tandeta straszna" i dłuzej użytkujać to auto powiem szczerze, że coraz mniej jestem zadowolony i najchętniej (gdyby nie utrata wartości) bym je sprzedał i kupił Golfa albo dolozył jeszcze do Mazdy 6 ew. Passata.

-- 27 września 2018, 11:29 --

mirek_p11 napisał(a):Najlepiej kupić maty wygłuszające i wygłuszyć drzwi. Zdecydowanie polecam taki zabieg. Wszystkie dziwne dzwięki znikną. Wygłuszenie drzwi będzie kosztowało ok. 700-1000 zł razem z materiałem.

auto to zdecydowanie nie jest moje hobby - ma jeździć - dlatego nie oszczedzam na serwisie! ma też wyglądać dobrze dlatego dbam o lakier itd itp. Ogółem dbam, ale wyjeżdżajac z salonu chciałbym aby to było coś wykończone i dobrze spasowane a nie baza do robienia poprawek po projektantach, fabryce itd itp.
damyok
Stella +
Stella +

Postprzez cysiu100 » 27 września 2018, 11:18

Golf zapewne też dupy nie urywa. Jak zgłębiałem temat przeciekania wody to w golfach 7 woda leci uszczelką głośnika która parcieje po 2 latach. Ale fakt że oglądając golfa w paru miejscach jest lepiej wykończony niż leon.
cysiu100
Signo
Signo

Auto: Leon III ST
Silnik: diesel inny

Postprzez mirek_p11 » 27 września 2018, 16:41

No w Golfie jest dużo lepiej wykończony środek. Nic nie brzęczy. Wygłuszonie znacznie lepsze. Uszczelki w wersji po lifcie są poprawione. Niby już nie przeciekają, ale dalej trzeszczą.
mirek_p11
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 27 września 2018, 17:35

Parę postów wyżej kolega rozważa Mazdę 6. Proponuję przejechać się po autostradzie (słabe wyciszenie) i pobawić się infotainmentem (japońska logika).
Podusić trochę silnik i wrócić do Leona z mocnym silnikiem i skrzynią DSG. Uff, nareszcie w domu.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Krzyzak » 28 września 2018, 12:49

Ja szukając auta jeździłem za to mazdą 3 i tam jest dramat. Najmocniejszy silnik z automatem to 2.0 które ma 120KM i nie jedzie wg mnie a na dodatek auto jest potwornie głośne i bardzo nieergonomiczne. Podłokietnik tak daleko, że łokieć kładłem na tym kawałeczku obok ręcznego - pewnie dlatego zrobili go na miękko, ale nie rozumiem po co wtedy jest podłokietnik. O zegarach typu cyklop czy tym wystającym pośrodku syfie już nawet nie wspomnę.
Mam teraz mazdę 5 bo potrzebowałem auta 6 osobowego i jakość wykonania jest podła. Wszystko trzeszczy i stuka, widać oszczędności jak w fordzie - np. brak napinacza klimy, tylko pasek bezpośrednio do koła pasowego wału. I inne takie. Za to ma śliczne zielone podświetlanie wszystkiego w środku - najprzyjemniejsze dla wzroku.
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez marekwar » 28 września 2018, 13:56

Mam to samo zdanie po jeździe Mazdą 3. Dla mnie to jest auto wydmuszka - pozbawione wygłuszeń.
Od 120km/h już sobie z żoną nie pogadasz - ma to swoje dobre strony [emoji3]
A już taka tandeta jak brak mocowania siedziska tylnego zakrawa na kiepski żart.
Dzieci mogą dobrać się do kabli i gąbki.
Kiedys mi się bardzo podobał, teraz wydaje się już z poprzedniej epoki.
Filozofia kodo z tabletem wsadzonym w deskę [emoji23]
marekwar
Sport
Sport

Postprzez boleknh » 29 września 2018, 09:23

Co do mazdy to posiadam jako drugie auto cx-5 2015 i w tym aucie powyżej 140km.h nie da się rozmawiać, żona jak kupiliśmy w drodze z salonu na obwodnicy Krakowa próbowała domykać szybę :)
boleknh
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 1.2 TSI

Postprzez marekwar » 29 września 2018, 10:09

Ale za to jest ładne i założę się, że jest w kolorze bordowo czerwonym ( nie znam nazwy tego modnego koloru)[emoji3]
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Krzyzak » 29 września 2018, 18:23

Mazdy wcale nie są takie ładne - to powszechna opinia tak jak wiele osób chwali alfę za wygląd a wg mnie Leon jest dużo ładniejszy w tej obecnej wersji zarówno od jakiejkolwiek mazdy jak i alfy. Wg mnie te auta to ogólnie paskudy, tak samo paskudne jak poprzednia generacja Leona.
Osobiście lubię klasyczną motoryzację - tak jak teraz wygląda passat tak powinno wyglądać auto. Jest śliczny ten nowy - klasyczny wygląd i do tego agresywny. A już ogólnie nie rozumiem ludzi, którzy kupują francuskie auta i mówią, że dla wyglądu (bo na pewno nie dla bezawaryjności) - przecież francuzy są koszmarne...
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 29 września 2018, 21:24

Są ludzie, którym podoba się Fiat Multipla czy franca Cactus obłożony plastikiem. Mój umysł tego nie ogarnia ale dzięki temu świat jest ciekawy.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez servo » 2 października 2018, 23:40

Krzyzak napisał(a): A już ogólnie nie rozumiem ludzi, którzy kupują francuskie auta i mówią, że dla wyglądu [...] - przecież francuzy są koszmarne...
Nie wszystkie i nie z każdego ujęcia :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ale "jechać" to one już bardzo często "nie jadą" :( A kiedy już jadą to się bujają, chyba, że jakieś extremum - wtedy i drogie i twarde i pali jak smok:
Obrazek
servo
Sport
Sport

Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez wazon83 » 3 października 2018, 07:27

Do czego to doszło, że japońskie auta stawia się za wzór jakości spasowania wnętrza i wzór jakości zastosowanych materiałów. Nie wiem, skąd taka opinia, ale akurat Japończyki w kwestii jakości wnętrza leżą po całości. Masa bezczelnie twardych plastików, nieważne, czy to Mazda 6, czy Toyota Avensis. Do tego dramatycznie słabe wygłuszenie. I na koniec creme de la creme, czyli trzeszczenie plastików już od pierwszych kilometrów. Jeździłem testówką Mazdy 6 z przebiegiem 1 000 km i trzeszczały plastiki w drzwiach. W nowej Avensis kolegi konsola środkowa trzeszczy od pierwszego kilometra, a delikatne poruszenie jej plastikami wywołuje głośne skrzypienie. Takie same wrażenia mam z jazdy pozostałymi modelami tych marek. Równie źle jest w Subaru i Mitsubishi. Honda jako jedyna wydaje się dorównywać poziomem wykończenia Seatowi. A przecież wiemy, że seat to kompromis w tej kwestii. Także polecam każdemu organoleptycznie sprawdzić, w którym miejscu w skali znajduje się Seat. Porównania nie wytrzymuje większość Japońskich marek.
wazon83
Signo
Signo

Auto: Cupra ST300 4Drive

Postprzez Krzyzak » 3 października 2018, 08:55

Polecam pojeździć 20 letnim Galantem to zmienisz zdanie. Każdy plasticzek podklejony filcem, nic nie trzeszczy. Kolega jak się przesiadł do saaba to rozkręcił deskę i zrobił jak miał w Galancie, bo do nerwicy go to doprowadzało. I porównaj tylne boczki swojego Leona z tym 20 letnim Galantem - zobaczysz jaki drama ma grupa vw w tym zakresie.
Ale zgadzam sie, że obecnie japońskie to szajsoplastik, tak samo niestety jak i w naszych leonach. W jednym lepiej, w drugim gorzej.
Celowo nie brałem skóry do leona bo przesiadając się z cielęcej, pachnącej skórki, która po 20 latach i 300 tkm wygląda jak nowa do tego ekogówna rozpadającego się po 60 tkm bym sobie pluł w brodę, że nie wybrałem szmat. Dlatego wybrałem szmaty :) - ale naprawdę ładne są i dają radę.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez adrusek » 3 października 2018, 11:03

Panowie trzymamy się danego problemu związanego z Leonem.
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Auto: Q5

Postprzez Krzyzak » 3 października 2018, 12:04

To wracając do tematu - na 20.10 jestem umówiony w ASO celem sprawdzenia/wymiany uszczelek trzeszczących drzwi - u mnie akurat tylko tylne lewe. Dam znać czy się poprawiło. Jak napisałem do kierowniczki salonu, że podobno mają na to procedurę serwisową to od razu podała przewidywany czas naprawy - 4h.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez damyok » 3 października 2018, 15:55

o jakiej uszczelce mowa?
damyok
Stella +
Stella +

Postprzez Krzyzak » 4 października 2018, 08:57

Będę wiedział jak pojadę. Czyli po 20 października.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez sarius » 16 października 2018, 07:09

Ja też słyszę czasem trzeszczenie z lewych tylnych drzwi. Jak docisnę je łokciem to cisza, myślicie, że to też może być kwestia uszczelek? Mi się wydaje, że to spasowanie plastików. Natomiast ze słupka A po prawej słyszę czasami takie cykanie bardziej niż trzeszczenie. Docisnę go i cisza. Według mnie po prostu spasowanie plastików jest na średnim poziomie. Ogólnie w aucie jest dość cicho, nawet przy wyższych prędkościach i przez to słychać każdy niepożądany dźwięk.
Słychać również roletę w ST. Ehh... chciałbym mieć wyższy próg akceptacji takich rzeczy, jak większość ludzi. Żona czasem mówi, że nic nie słyszy, a ja ściszam radio i nasłuchuję, gdzie to.
Może faktycznie zainwestuję też kiedyś w wygłuszenie drzwi w jakiejś porządnej firmie.
Toledo 1.9 TDI ASV 110KM -> Leon ST Xcellence 5F8 1.4 DSG 150 KM MY18 :)
sarius
Signo
Signo

Auto: Leon 3 ST 150KM DSG

Postprzez Albert1988 » 16 października 2018, 07:57

Również czekam na info odnośnie wymiany uszczelek bo ile razy można przy każdej wizycie w ASO to zgłaszać. A do tego gość przy przyjmowaniu auta mówi : pan sobie kupi sztyft ten który my mamy i sobie smaruje
Albert1988
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 fr
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez kamivil » 16 października 2018, 09:05

Również uważam, że to nie z uszczelek. Uszczelki, meszek - oczywiście też, ale z tym można walczyć. Natomiast takie cykanie na nierównościach słyszę niemalże z każdej strony, głównie prawy przedni słupek, prawy środkowy i słupek prawy tylny. Wyciągałem roletę, składałem siedzenia, opróżniałem cały bagażnik - dalej cyka.
Z tymi uszczelkami/meszkami też jest jazda. Myję samochód i nastaje cisza. Mija tydzień, dwa, i się zaczyna skrzeczenie. Po 3 tygodniach już każda szyba napieprza. Mówię sobie; umyję i biorę się za uszczelki, ale jak robi się cicho, zaczynam się łudzić, że te dzwięki nie wrócą i odkładam smarowanie uszczelek i zamszów.
Żona oczywiście nic nie słyszy a jeśli nawet coś wyłapie, mówi, że jej nie przeszkadza. Gdybym brał leona na dłużej jak 3 lata nawet bym się nie zastanawiał i całe auto wygłuszył, bo idzie zwariować.
kamivil
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez mczelny2401 » 16 października 2018, 09:48

U mnie trzeszczą uszczelki , panorama i zawieszenie do tego od czasu do czasu ramka licznika. Miałem nadzieję że nowsze roczniki już nie skrzypią ale widzę że zmian brak.... :roll:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez sarius » 16 października 2018, 12:47

I to z każdą marką tak jest obecnie. No może jakiś RR jest cichy w środku :) Ja kupiłem auto prywatnie, kosztuje to kupę szmalu, więc fajnie by było, żeby pośmigał tak z 6-7 lat chociaż, nawet jakby gdzieś za 4 lata miał być tym drugim autem. Dlatego też zdecyduję się chyba za jakiś czas na wygłuszenie, może dzięki temu beats audio też lepiej zagra :) Nie żebym narzekał, ale wygłuszenie zawsze pomaga.
Toledo 1.9 TDI ASV 110KM -> Leon ST Xcellence 5F8 1.4 DSG 150 KM MY18 :)
sarius
Signo
Signo

Postprzez Tomektr » 16 października 2018, 13:01

Miałem te cykanie w przednim lewym słupku. Było to podobne do trzaskow z głośnika jak jest źle ustawiona stacja. Zdemontowalem słupek, wszystko zamocowane, wszystko się dobrze trzymało to zamontowalem słupek spowrotem i było cicho. Pomogło tak naprawdę zdemontowanie i ponowne zamontowanie plastiku. Przymierzam się do demontażu bloczków bo latają zaślepki i może wyciszenie matami drzwi
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Krzyzak » 20 października 2018, 18:16

Byłem, uszczelki zostały zdjęte, wyczyszczone i założone ponownie, ramki drzwi dogięte. Nic nie było kombinowane przy zamku, bo by się linie nie zgadzały a były idealne. Na razie jest cicho - nie ma trzasków, ale zrobiłem dosłownie 10km od wyjazdu z serwisu.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 1 listopada 2018, 17:12

5 lat produkcji a problem nadal taki sam i w tym samym miejscu. Juz dawno bylo to opisywane, w swoim mialem to prawie od poczatku. W wersjach nie FR ten problem nie wystepuje. Watek dlugi i szeroki tak jak skrzynie.
viewtopic.php?f=87&t=42026
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Tomektr » 1 listopada 2018, 22:20

Mi trzeszczy za zegarami. Kiedyś na forum Ateci ktoś pisał że w ASO maj na to oficjalną procedurę naprawy, że coś podklejają po wymontowaniu zegarów. Zna ktoś temat??
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez dar3k » 3 listopada 2018, 13:24

Tak. Podklejali mi to w Dynamice pod Krakowem. Bylem chyba 6 razy. Nie żartuje. Był spokój na jakis czas, nie udało się tego wyeliminować na 100%, może na 90%, czasami coś trzeszczało. Natomiast teraz zaczynam znowu słyszeć to stukanie za zegarami, jakby te uszczelki, które tam wsadzili wyrobiły się ponownie. Ogólnie to auto to jakiś koszmar jeśli chodzi o trzeszczenie, nie wiem jak w innych wersjach nadwoziowych ale w FR jest nieco sztywniej i słychać czasami te nieszczęsne uszczelki przy szybach, które w ASO smarują jakimś olejkiem za 200zł + zegary. Cała reszta w tym samochodzie jest spoko. Przede wszystkim jest bardzo spoko wyciszone w porównaniu do japońców z tej klasy, którymi jeździłem przed kupnem nowego leona. Zastanawiam się jak wykończony jest Golf, czy też ma takie problemy.
leon 5F FR
+ duże enduro od KTM :)
dar3k
Stella +
Stella +

Auto: FR 5F hatchback

Postprzez Eleonor » 3 listopada 2018, 13:44

Uszczelki przy szybach to i w Passacie trzeszczą...
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Krzyzak » 4 listopada 2018, 14:38

dar3k napisał(a):Zastanawiam się jak wykończony jest Golf, czy też ma takie problemy.
jeździłem wersią GTI, bo kolega kupił, co prawda parę miesięcy tylko miał, ale zrobił prawie 2x więcej km niż ja - wg mnie jest lepiej wykonany, ale tam głośność w środku jest koszmarna, bo odgłosy pierdziawki z głośników płyną... ;)
jednak zawieszenie nie wali jak w nowym leonie i jakość materiałów też lepsze, klima wydajniejsza a przez ekran umieszczony ciut niżej to kratki nawiewu są pośrodku i przyjemnie wieje tam, gdzie się chce a nie tylko kierowcy w ręce...
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez mirek_p11 » 5 listopada 2018, 09:52

Mam Golfa, wcześniej jeździłem Octavia II FL i Leonem 5f. W vw jest zdecydowanie ciszej i plastki nie trzeszczą. Jakość materiałów i wygłuszenie jest zdecydowanie lepsze. Jedyną wadą są uszczelki, które trzeba smarować raz w miesiącu, bo trzeszczą. Jak na razie jestem najbardziej zadowolony z Golfa. Szkoda, że nie ma takiego pięknego przodu jak Leoś.
mirek_p11
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 6 listopada 2018, 20:29

U ojca w golfie uszczekli to tragedia, w samochodzie swiszczy przy 90tce a na postoju to jakby byla wichura na zewnatrz tak swiszcze. Skrzynia biegow tez taka sobie
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Krzyzak » 7 listopada 2018, 10:34

ale rozmawiamy o Golfie 7, który porównujesz do Leona 3 - prawda?
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 9 listopada 2018, 15:48

Tak dokladnie.
Dodam ze znajomy ma przejechane Fabia 3 z przebiegiem 60k i mowi ze nic nie trzeszczy nie stuka i nie puka a tam wszystko jest z plastiku poza fotelami i kanapa :D
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Krzyzak » 21 listopada 2018, 11:30

Minał miesiąc, sporo jeździłem innymi autami a mam ich 4, Leonem zrobiłem może z 700km i trzeszczenie z tyłu powróciło, dziś rano...
W sumie przez te 100m drogi gruntowej przy której mieszkam się przemęczę bo nie sądzę aby coś się dało poprawić...
Prędzej jazdy testowe robione przez ASO rozwalą mi zawieszenie na swojej "ścieżce testowej" niż coś naprawią.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez sarius » 24 listopada 2018, 20:35

Tomektr napisał(a):Miałem te cykanie w przednim lewym słupku. Było to podobne do trzaskow z głośnika jak jest źle ustawiona stacja. Zdemontowalem słupek, wszystko zamocowane, wszystko się dobrze trzymało to zamontowalem słupek spowrotem i było cicho. Pomogło tak naprawdę zdemontowanie i ponowne zamontowanie plastiku. Przymierzam się do demontażu bloczków bo latają zaślepki i może wyciszenie matami drzwi
Powiesz, czy są jakieś problemy ze zdjęciem słupka? Od którego miejsca zaczynasz ciągnąć?

sarius
Signo
Signo

Postprzez Tomektr » 25 listopada 2018, 01:29

Szeroki śrubokręt owinięty jakąś szmatą/pianką i zaczynasz od góry na środku(nie miałem jeszcze narzędzi do ściągania plastików). Tu masz zdjęcia gdzie są zatrzaski, ja tak zawsze robię jak ściągam jakieś plastiki - szukam zdjęć na allegro. Podstawa to nic na siłę i z głową, ewentualnie większy młotek użyć :-D
https://allegro.pl/oslona-slupka-prawa- ... 50121.html
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez PotterH » 31 marca 2019, 18:38

odświeżę temat trzeszczących uszczelek. W moim nowym Leonie to jakaś totalna porażka - aktualnie mam robione 9 tyś - a trzeszczącą już z każdej strony, na każdej nierówności, na każdym przełamaniu, a ostatnio już nawet na prostej, jak szybciej przyśpieszę. Kosmos. Mam drugie 15 letnie auto po dachowaniu - cisza w środku jak makiem zasiał, w seacie nowym czuję się jakbym jeździł autem, które ma 30 lat i pół miliona kilometra przelatane, jak jadę z kimś to podgłaśniam radio, bo wstyd. Miesiąc temu byłem z tym w ASO, "to uszczelki, przesmarujemy Panu, będzie Pan zadowolony" . No i byłem... całe 2 dni...
Pytanie co robić ? w tym tygodniu znów planuję do nich jechać, bo się odechciewa jeździć tym autem. Pytanie, znowu mi nasmarują i znowu będę miał dwa dni ciszy?, czy powinni mi te uszczelki wymienić? czy to może coś w drzwiach powinni wyregulować ? czy może dowiem się od ASO to czego się obawiam: "ten typ tak ma" ?

Pozdrawiam
PotterH
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Leon
Silnik: benzyna inny

Postprzez sdss » 31 marca 2019, 18:45

Posmarować.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Tomektr » 31 marca 2019, 18:54

Na 99% smarowanko i TTTM. Dla pocieszenia więc że w Golfie też to się zdarza.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez Oracle » 31 marca 2019, 19:33

PotterH napisał(a):W moim nowym Leonie to jakaś totalna porażka - aktualnie mam robione 9 tyś - a trzeszczącą już z każdej strony, na każdej nierówności, na każdym przełamaniu

Dziwne, bo w Leonie mojej żony (1,8TSI FR + 18"+ DCC) z 2014 roku nikt nigdy nie słyszał żadnego skrzypienia uszczelek. Nigdy też uszczelki nie były niczym paćkane. Woskowane za to są wnęki drzwi (te miejsca, których dotykają uszczelki) tym samym woskiem, co reszta karoserii (Zymöl Titanium), więc może to eliminuje problem.
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Następna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne