Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Lane Assist i czerwone ostrzeżenie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Lane Assist i czerwone ostrzeżenie

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 10:20

Cześć,

Nie znalazłem żadnego info w instrukcji więc może ktoś wie o co biega. Przy włączonym LA ze dwa razy na VC (po środku) wyswietliło mi się wielkie czerwone ostrzeżenia - zakładam że jak czerwone to ostrzeżenie :-)

Zdarzyło się to przy np. dojechaniu do świateł na prawym pasie kiedy na lewym były samochody.

Po co jest to ostrzeżenie - żeby informować o mijaniu innych pojazdów z lewej strony?
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Lane Assist i czerwone ostrzeżenie

Postprzez [gypsymh] » 30 września 2018, 12:25

Zapewne aktywowal Ci się system ACC i na wyświetlaczu pokazał się symbol samochodu wraz jak by coś na fale dźwiękową. System informuje o przeszkodzie w podłożu. Gdyby radar wykrył przeszkodę przed sobą powinien awaryjnie zahamować samochód.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 16:18

Hmm, ale jechałem na wyłączonym ACC, tylko LA było włączone. Jeśli będę miał to jeszcze raz spróbuję zrobić zdjęcie. Na pewno nie widziałem takiej grafiki w instrukcji.

-- 30 września 2018, 17:18 --

Wydaje mi się że to jest ostrzeżenie o wyprzedzaniu samochodów jadących po lewej. Raz pokazało się przy włączonym ACC (na 99% jechałem z ACC) kiedy wyprzedzałem samochód który był po lewej - tutaj ma to oczywiście sens.
Drugi raz na 100% jechałem tylko z LA bez ACC. Ostrzeżenie pokazało się jak dojeżdżałem do świateł prawym pasem a na lewym stały samochody - tutaj wg. mnie ostrzeżenie jest bez sensu.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez bzykofm » 30 września 2018, 17:16

W instrukcji obsługi auta nie są ikonki opisane?
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 17:29

To nie jest ikonka tylko duży komunikat w formie graficznej wyświetlany pomiędzy zegarami. Ja w sekcji Asystent pasa ruchu instrukcji nic na ten temat nie ma. W sekcji Funkcja pozwalająca uniknąć wyprzedzania prawym pasem jest tylko obrazek związany z ACC ale nie ma nic wspólnego z tym co mi się wyświetliło. Raczej staram się sprawdzać najbardziej oczywiste źródła przed zadaniem pytania :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 30 września 2018, 17:58

Alarm pośrodku zegarów jest generowany przez Front Assist (chyba) jeśli system obliczy że przy danej prędkości możemy puknąć kogoś z przodu. Może to być gdy poprzedzające auto toczy się wolno do świateł a my dojeżdżamy dynamicznie.
Drugi częsty przypadek to gdy jadący przed nami samochód czeka na możliwość skrętu w lewo a my w ostatniej chwili chcemy go wziąć z prawej np. wolnym poboczem.
Teoretycznie może tak zadziałać gdy jest duży zakręt przed skrzyżowaniem i radar strzela wiązką na sąsiedni pas.
LA nie generuje żadnych alarmów poza tym o przejęciu kontroli kierownicy gdy nie wyczuwa rąk kierowcy. ACC pokazuje wykrycie auta na torze jazdy ale to nie alarm.
Nie piszesz czy przed Tobą był samochód na Twoim pasie, czy byłeś pierwszy przed światłami, a to ma znaczenie.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez dragonflymr » 30 września 2018, 18:00

To nie jest to, nie było żadnego samochodu z przodu, zarówno kiedy jechałem ok 80 jak i kiedy dojeżdżałem do świateł. Jeśli mi się to pokaże i będę w stanie pstryknąć fotkę to wrzucę. Dziwne że nikt tego nie widział - zaczynam się zastanawiać czy to nie jakaś usterka :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez servo » 2 października 2018, 10:19

A powiesz nam - co dokładnie było na tym wielkim, czerwonym ostrzeżeniu?
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez dragonflymr » 2 października 2018, 10:34

No problem w tym że nie do końca pamiętam - trochę wzięło mnie z zaskoczenia. Jak jechałem 80 to wolałem nie wgapiać się w VC, a przy dojeździe do świateł dość szybko zniknęło. Jak się ponownie pokaże w bezpiecznych okolicznościach postaram się dobrze przyjrzeć lub zrobić fotkę.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez d__m » 3 października 2018, 10:48

Nie wiem jak w VC ale na "starym" wyświetlaczu są dwa rodzaje komunikatów z FA, takie same tylko jeden biały, drugi czerwony. Biały ostrzega, czerwony już hamuje.
d__m
Stella
Stella

Auto: Passat
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez dragonflymr » 4 października 2018, 17:13

d__m napisał(a):Nie wiem jak w VC ale na "starym" wyświetlaczu są dwa rodzaje komunikatów z FA, takie same tylko jeden biały, drugi czerwony. Biały ostrzega, czerwony już hamuje.

Nic nie hamowało. Na razie nie pojawił mi się ponownie ten komunikat, może dlatego że nikogo prawym pasem nie mijałem. Mam tylko nadzieję że to nie awaria tylko jakieś mądre ostrzeżenia :-)

-- 4 października 2018, 18:13 --

OK, przeglądając instrukcję znalazłem ostrzeżenie które mi się wyświetliło. Okazuje się że to Front Assist jednak a nie Lane Assist :oops:
Grafika wyglądała tak jak poniżej, chociaż wydaje mi się że mogło tam jeszcze coś być więcej.
Obrazek
Tylko nie wiem dlaczego się to włączyło bo nic z przodu nie miałem, szczególnie przy podjeżdżaniu do świateł samochody były tylko po lewej, mój pas był wolny, żadnych pieszych na przejściu, zresztą włączył się kawałek przed światłami i potem zgasł. Nie było też żadnego samoczynnego hamowania.

Zastanawiam się czy przyczyną jest jakiś błąd i trzeba podjechać do serwisu czy po prostu czasami mu Front Assist nieco wariuje - jakieś doświadczenia?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kamivil » 4 października 2018, 18:45

Tak, to symbol od FA. Czasem, choć rzadko, zdarza się, że samochód wyświetla ten komunikat i zaczyna hamować, mimo, że na moim pasie nie ma nikogo. System interpretuje różne zagrożenia i po prostu nie zawsze algorytm zadziała w sposób powtarzalny i dokładny. Po prostu został wychwycony pojazd na pasie obok i został potraktowany jako potencjalne zagrożenie.
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marekwar » 4 października 2018, 18:57

U mnie nigdy (od maja ubiegłego roku) FA nie wygenerował fałszywych alarmów.
Obserwuj - jeśli się będzie powtarzać to ASO.
System podlega kalibracji. Dość ciężko go "odkalibrować" np. przez puknięcie w coś zderzakiem gdyż sam radar jest osadzony niezależnie i trzeba byłoby w niego bezpośrednio przywalić.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 4 października 2018, 19:17

Dzięki za info. Będę obserwował. Czy jak wyświetla się ten symbol to od razu samochód hamuje czy nie? Pytam bo mimo wyświetlenia symbolu nie hamował u mnie.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 4 października 2018, 20:15

Nie, nie hamuje od razu ale przygotowuje hamulce. Jak przyciśniesz pedał to czujesz czasem ABS, choć nie masz intencji hamowania awaryjnego.
Na szczęście w ruchu drogowym jeszcze nie sprawdziłem czy sam zahamuje.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 4 października 2018, 20:25

OK, ja też nie pragnę zaznać tego uczucia :-) Dzisiaj nie z gruszki ni z pietruszki na dole VC wyświetliła mi się ikonka samochodzik; wykrzyknik; samochodzik (na biało) - czy to też Front Assist? Ktoś takie coś widział?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kamivil » 4 października 2018, 20:42

dragonflymr napisał(a):Dzisiaj nie z gruszki ni z pietruszki na dole VC wyświetliła mi się ikonka samochodzik; wykrzyknik; samochodzik (na biało)

U mnie to dość popularny widok :) oznacza, że poruszasz się za blisko poprzedzającego pojazdu, co może przyczynić się do kolizji.
kamivil
Stella +
Stella +

Postprzez dragonflymr » 4 października 2018, 20:49

Hmm, jakoś nie zauważyłem korelacji, nawet (jak głupek) próbowałem uzyskać ikonkę podjeżdżając do poprzedzających i nic. Jak się pokazała pierwszy raz nie widziałem zupełnie powodu bo do nikogo się nie zbliżałem. Coś mi się widzi że jest u mnie jakiś problem z Front Assist :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kamivil » 4 października 2018, 21:22

Ta ikonka nie pojawia się gdy podjeżdżasz do poprzedzającego pojazdu a poruszasz się się w niewielkiej odległości przez pewien czas, przeważnie z wyższą prędkością (+50km/h)
kamivil
Stella +
Stella +

Postprzez dragonflymr » 4 października 2018, 21:38

OK, może tak było, muszę więcej pojeździć żeby te niuanse ogarnąć :shock:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 4 października 2018, 21:41

To jest ostrzeżenie, że odległość którą utzymujesz przy danej prędkości jest za mała aby uratował Cię FA jak auto przed Tobą nagle stanie.
Przy prędkości autostradowej ta odległość będzie znacznie większa niż w ruchu miejskim.
Dopiero to i odległość utrzymywana przez ACC pokazują ile debili jest wśród kierowców co siedząc na kole wierzą, kretyni, w swój refleks i siłę hamulców.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 4 października 2018, 21:58

OK, dobrze wiedzieć, mogli się wysilić w instrukcji żeby opisać - ja nic nie znalazłem, chyba liczą że można się na forum dowiedzieć :-) Co do jeżdżenia na dupie to się zgadzam, nie wiem co ludzie mają w głowie, tym bardziej jak ktoś mi siedzi na ogonie, a po wyprzedzeniu nie potrafi utrzymać prędkości - nie jeden przypadek. Chyba chodziło o to że Skodą jeździłem, więc goście w wypasionych furach nie mogli przeboleć :-))
dragonflymr
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne