Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Hak holowniczy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Hak holowniczy

Postprzez facet01 » 10 kwietnia 2017, 04:33

papaleo napisał(a):
Webi napisał(a):gdzie zakładałeś? właśnie tak chce zrobić swoim bez tej dziury jak w d..

http://www.ebay.de/itm/152406455912

Sam go zakladalem i zajelo mi to jakies 5-6godz.

dzięki. ja mam preinstalazcje może będzie łatwiej. pomyślę nad samoróbką
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez Gecon » 10 kwietnia 2017, 06:41

papaleo, wszystko elegancko tylko czemu nie ori kable? Ja osobiście preferuje retrofity w stylu jak z fabryki.
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez papaleo » 10 kwietnia 2017, 19:49

RedBool napisał(a):papaleo, wszystko elegancko tylko czemu nie ori kable? Ja osobiście preferuje retrofity w stylu jak z fabryki.

Tak bylo by fajnie ale przy takich przeróbkach lepiej sie sprawdzają gotowe kity.
I tak jest dobrze auto widzi ten sterownik jak oryginalny.
Był Top Sport ARL
papaleo
Sport
Sport

Auto: leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez mycek » 5 czerwca 2017, 09:08

odgrzeje trochę. Ma ktoś może jakieś fotki jak wygląda hak w FR-ce. Jedno zdjęcie kolegi z Poznania widziałem.
mycek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR 150

Postprzez Le0nZawodowiec » 29 września 2017, 23:07

Wentylatora chlodnicy nie trzeba wymienic na bardziej efektywny? Jak sie standardowe wiatraki sprawuja?
Le0nZawodowiec
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5f
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Marcin75 » 12 kwietnia 2018, 15:58

papaleo napisał(a):
Webi napisał(a):gdzie zakładałeś? właśnie tak chce zrobić swoim bez tej dziury jak w d..

http://www.ebay.de/itm/152406455912

Sam go zakladalem i zajelo mi to jakies 5-6godz.

to jest taki sam?
http://allegro.pl/show_item.php?item=69 ... d00be2ff62

ciekawe czy w HB wygląda tak samo
ta zaślepka nie podoba mi się
Marcin75
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1.8 FR 230km
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Lasin » 29 sierpnia 2018, 22:58

Ja jestem właśnie na etapie poszukiwania rozwiązania dla kompletnej instalacji. W ASO we Wrocławiu policzyli mi 4970 pln !za komplet, no i straszyli utratą gwarancji jeżeli zrobię to poza ASO. Czy ktoś przećwiczył inne opcje montażu bez wpływu na gwarancję ?

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Lasin
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Leon ST Copa
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Aremzi » 30 września 2018, 11:16

Marcin75 zamontowałeś hak proponowany przez papaleo? Przymierzam się również do montażu haka do mojego Leona FR ST i nie mam zamiary wycinać jamy w zderzaku i płacić za jakąś zaślepkę 500 zł!
Zastanawiam się właśnei nad Orisem:
https://allegro.pl/bosal-oris-hak-holowniczy-seat-leon-kombi-st-sc-fr-i7577525997.html
W Dynamice W myslenciach sprawdzili mi samochód i okazało się, że nie mam preinstalacji haka mimo, że widnieje taka w specyfikacji, i tak ponad 1300 zł trzeba wydać na przeciągnięcie wiazki. Teraz tylko pytanie jaki moduł najlepiej wybrać, bo w cenie, która podali mi w salonie jest tylko robocizna.
Polecacie coś?
Long is the way AND Hard, that out of hell leadsup to Light.
Aremzi
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR 1.4

Postprzez Makgajwer » 10 listopada 2018, 20:40

Ja jestem przed odbiorem auta, do którego chciałem zamówić hak w salonie, ale cena mnie poraziła: ponad 4 tys. Mam bagażnik Thule na 2 rowery i mimo wszystko jestem zwolennikiem przewożenia rowerów na haku. Mniejsze opory powietrza i b. komfortowa jazda. Znalazłem takie haki https://www.dobrehaki.pl/haki-holownicze-seat-leon-2015-c-1_1510_1543_1547.html Model wypinany poziomo wraz z kosztem dedykowanej wiązki to koszt ok.: 900 zł.
Czy w Warszawie lub okolicach ktoś może polecić solidny warsztat, który zajmuje się montażem?
Makgajwer
Sport
Sport

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez Kowal_Krk » 7 stycznia 2019, 10:42

Czy moglibyście podać numer wiązki, którą kupowaliście w ASO?
Kowal_Krk
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez andrew56 » 8 stycznia 2019, 20:00

.. właśnie jestem na etapie zakładania haka ale korzystałem z używek oryginalnych haków seata.Razem z wiązką i modułem można zmieścić się w tych 900 zł.Jeśli chodzi o montaż ..myślę że nic nie daje takiej satysfakcji jak własnoręczny ;).Należy jednak pamiętać / a ja musiałem dokupić w serwisie/ o nowych śrubach ..te muszą być pewne kod N90648402. Jestem w tej lepszej sytuacji gdyż moje auto jest po gwarancji.
Czy ktoś ma jakiegoś linka do kodowania modułu..??
andrew56
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 3
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Makgajwer » 2 marca 2019, 12:26

Makgajwer napisał(a):Ja jestem przed odbiorem auta, do którego chciałem zamówić hak w salonie, ale cena mnie poraziła: ponad 4 tys. Mam bagażnik Thule na 2 rowery i mimo wszystko jestem zwolennikiem przewożenia rowerów na haku. Mniejsze opory powietrza i b. komfortowa jazda. Znalazłem takie haki https://www.dobrehaki.pl/haki-holownicze-seat-leon-2015-c-1_1510_1543_1547.html Model wypinany poziomo wraz z kosztem dedykowanej wiązki to koszt ok.: 900 zł.
Czy w Warszawie lub okolicach ktoś może polecić solidny warsztat, który zajmuje się montażem?

Zrobiłem rozeznanie odnośnie montażu haka: w warsztacie (nie ASO) koszt 500 zł (montaż haka+podłączenie dedykowanej wiązki) lecz uprzedzili mnie, że stracę gwarancję i oni nie zrobią kodowania.
W ASO (Warszawa Carsed) i w innych, gdzie pytałem nie ma możliwości montażu haka i wiązki zakupionej poza ASO.
Kosz w Carsed to 4338 PLN!!!!!
Montaż 1355+cena haka z wiązką: 2983.
Pol-Car z Poznania ma jeszcze na allegro ofertę montażu za 800 z podłączeniem wiązki i kodowaniem, więc to sporo taniej niż w Warszawie, ale nie dosłali mi jeszcze ceny samego haka.

Jeśli cena haka i wiązki będzie podobna pozostaje mi w takim razie jazda z bagażnikiem, bo nie chcę narażać się na utratę gwarancji a cena 4400 poraża :-(
W sumie raz/dwa razy w roku mam wypady na urlop z rowerami i jakoś to przeboleję, jednakże z wcześniejszych doświadczeń preferuję jazdę z bagażnikiem na haku bo auto nie jest tak podatne na wiatr boczny nie mówiąc o sporo mniejszym spalaniu i komforcie zakładania rowerów chociażby w garażu podczas jazdy.

Jeśli ktoś ma jakiś sprawdzony dobry i solidny bagażnik na Leona HB proszę o info.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez leonwiki » 3 marca 2019, 16:29

I dlatego ja zamówiłem do produkcji hak bo wiedziałem że będą jaja.Zadzwoń do autoblak może pomogą.Pzdr
leonwiki
Signo
Signo

Auto: SEAT LEON Excellence
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Makgajwer » 6 marca 2019, 20:36

@leonwiki Oferta z Autoblak jest najtańsza, ale i tak przekracza 3 tys. W pale się nie mieści, że cena w ASO ponad 3 razy przekracza cenę w innym warsztacie.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez markiewa » 8 marca 2019, 08:01

Jak to wkoncu jest z ta gwarancja ?? W aso montaż haka z wiązka około 4 tyś zł. Jak zapytałem czy można poza aso powiedzieli że nie bo stracę gwarancję. :/
Dzwoniłem do Bosch Serwis który wykonuje przeglądy gwarancyjne i doposarza samochody na gwarancji tam koszt montażu haka z Westfalii w pełni demontowalnego pionowo wraz z wiązka i dedykowanym pod samochód modemem wychodzi około 2100 zł i zapewniają mnie że nie stracę gwarancji ponieważ wszystko jest montowane zgodnie z zaleceniami producenta. I sam już nie wiem co o tym myśleć, bo przecież równie dobrze mógł bym samemu kupić hak + całe okablowanie dedykowane pod samochód i zamontować wszystko samemu. Wcześniej już montowalem w kilku samochodach hak i nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane.
markiewa
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon ST Full Led

Postprzez Makgajwer » 8 marca 2019, 09:00

W poprzednich autach również nie miałem problemu z montażem haka poza aso, widać w grupie wag jest inaczej.
Pytałęm w patu ASO jak np. Maran, Autoblak, Pol-Car i napisali:
"jeżeli uszkodzenie zostanie spowodowane przez element który nie jest dopuszczony przez Seata (a Seat dopuszcza haki oryginalne lub firmy Westfalia) to gwarancja nie obejmie tego. Informacje te są zawarte w karcie gwarancyjnej i wewnętrznym podręczniku techniki serwisowej"

Ze sklepu dobrehaki.pl informacja:
"temat, jest nam znany, nasza odpowiedz na to jest tak,że montaż haka z homologacja i wiązki dedykowanej nie grozi utrata gwarancji. Producent AUTOHAK zapłacił za homologacje kilkadziesiąt tysięcy złoty tylko po to, aby klienci mogli je montować w swoich samochodach na gwarancji i bezproblemowo wbić go w dowód. Odpowiedz ASO jest delikatnie ujmując niewłaściwa. W naszym sklepie sprzedajemy haki i wiązki do nowych samochodów i klienci gwarancji nie tracą"

Mają też stosowną odniesienie do sytuacji na swojej stronie: https://www.dobrehaki.pl/kiedy-salon-aso-odmawia-montazu-haka-holowniczego-w-aucie-na-gwarancji-n-74.html

Jak pisałem wyżej hak+wiązka dedykowana w powyższym sklepie, który ma europejski certyfikat to koszt 900-100 zł, montaż 500-700, więc różnica jest bardzo duża na niekorzyść ASO.
Ja już odpuściłem, bo o ile znalazłem dobry warsztat, z którym dobrehaki współpracuje lub inny, gdzie mógłbym zamontować to kodowania wiązki nie zrobią, to tylko w ASO, a oni już mi napisali, że lipa.
Wypad z rowerami mam 1-2 razy w roku więc muszę z tym żyć, chociaż z wieloletniej jazdy z bagażnikiem na dachu czy na haku wiem, że komfort z tym drugim jest nieporównywalnie większy. Kiedyś jechałem z rowerami na dachu (całe szczęście na autostradzie) podczas. deszczu, burzy, bardzo silnego bocznego wiatru i to był koszmar. Swoją drogą podziwiam kierowców, którzy z rowerami na dachu jadą niekiedy 150-180/godz. lub więcej i nie boją się, że urwą przy takich oporach zabawki. Ja co najwyżej rozpędzam się na autostradzie do 120 bo powyżej tej prędkości jest już b. głośno z uwagi na opory i spalanie hiperbolicznie wzrasta.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 8 marca 2019, 11:08

W Niemczech jest ograniczenie do 130 km/h z rowerami na dachu na autostradzie.
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez markiewa » 8 marca 2019, 13:24

No wlasnie ja tez bede chyba musial odpuścić sobie ten hak i porostu sprzedać platformę a zainwestować w belki i jakieś średniej klasy uchwyty rowerowe. Jakoś będę musiał przebolec te kilka wypadów w roku. Gwarancję mam jeszcze 5 lat i obawiam się że jak by doszło do jakieś usterki to aso robiło by wszystko żeby winne rzucić na właściciela z powodu montażu haka.
Nawet jak ich zapytałem czy mogę przywieźć swój olej na wymianę oczywiście zgodny z normami i oryginalnie zapakowany to mi powiedzieli że niema problemu ale w razie uszkodzenia silnika to oni umywaja ręce od gwarancji i muszę na własną rękę reklamować olej u sprzedawc, producenta itd
markiewa
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Full Led

Postprzez Makgajwer » 10 marca 2019, 12:15

Od paru koresponduję ze sklepem, który nie tylko sprzedaje haki, wiązki do różnych marek, ale też współpracuje z ASO.
Firma ta ma wszystkie unijne certyfikaty, za które zapłaciła grubą kasę i inne marki nie mają z tym problemu. Sprzedają tysiące kompletów.
Wygląda na to, że w grupie VAG mają z tym problem t.j. blokują montaż dając zaporowe ceny.
W ASO Opla montaż haka z wiązka to koszt 600 zł.
Wszystko chyba rozbija się kasę czyli o pazerność ASO.
Ja rozumiem, że oni musza zarabiać, mają koszty jak każda firma, ale aby różnica w cenie była aż 3 razy?
Ceny jakie dostałem z paru ASO Seata za sam montaż to 1800 zł.
Teraz już wiem, że popełniłem błąd przed zakupem nie sprawdzając wcześniej czy mogę zamontować hak?
Ale ja głupi chciałem mieć Leona, trzeba było kupić Opla lub Forda :-(

-- 10 marca 2019, 12:15 --

@leonwiki Autoblak jako jedyny zgodził się na montaż haka i wiązki, która nie pochodzi z ich sklepu, jednakże cena montażu i tak jest zaporowa: 1800 PLN.
Jeden z ASO napisał mi:
"Żebyśmy się dobrze zrozumieli, jeżeli uszkodzenie zostanie spowodowane przez element który nie jest dopuszczony przez Seata (a Seat dopuszcza haki oryginalne lub firmy Westfalia) to gwarancja nie obejmie tego. Informacje te są zawarte w karcie gwarancyjnej i wewnętrznym podręczniku techniki serwisowej"

Seat nie produkuje haków wiec wtf???
Poprosiłem o przesłanie wewnętrznego podręcznika serwisowego, na razie brak reakcji. W karcie gwarancyjnej nie ma zakazu montażu haka poza ASO.
W instrukcji do Leona na stronie 328-329 jest adnotacja dotycząca zaczepu:
"Hak holowniczy należy montować w specjalistycznym serwisie.
● Nieprawidłowy montaż haka holowniczego powoduje poważne ryzyko wypadku.
● Dla własnego bezpieczeństwa należy przestrzegać zaleceń producenta haka holowniczego.
OSTROŻNIE
● W przypadku nieprawidłowego zamontowania gniazda zasilania uszkodzeniu może
ulec system elektryczny samochodu.
Informacja
SEAT zaleca montaż zaczepów holowniczychw specjalistycznym serwisie. Należy
skonsultować się z dealerem SEAT-a w przypadku konieczności dokonania dodatkowych
modyfikacji w samochodzie.
● W niektórych sportowych wersjach nie zaleca się montażu konwencjonalnego zaczepu
holowniczego z uwagi na specyficznie zaprojektowany układ wydechowy.
Więcej informacji można uzyskać w Serwisie Technicznym SEAT-a."

Czyli zero zakazu montażu poza ASO, a w specjalistycznym serwisie!!!

W praktyce ASO bronią swojego biznesu, a może właśnie działają na swoją niekorzyść? Mogliby dawać takie tańsze haki z prezencie, by przekonać klienta do zakupu, mogliby też już po zakupie więcej takich haków sprzedawać i montować, cóż jeść trochę mniejszą łyżką, ale znacznie więcej razy. Z drugiej strony może oni nie mają na tych niby-oryginalnych hakach aż tak wysokiej marży, może to tylko 10%. Może to centrala narzuca im to z góry, bo centrala - importer - ma z tego tytułu największe korzyści a ASO wykonuje tylko brudną robotę.

Przy okazji "walki" z ASO znalazłem parę ciekawych linków dot. przeglądów czy napraw aut na gwarancji poza ASO:
https://moto.wp.pl/obowiazek-serwisowania-aut-na-gwarancji-w-aso-prawda-czy-mit-6068445155902081a
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez pajda_SM » 30 maja 2020, 21:24

Odświeżę trochę temat bo chcę do siebie założyć hak, auto z preinstalacją

Wycena aso
5F9803881D - hak - 1300 zł
5F0055204F - wiązka - 350 zł
montaż - 1350 zł
suma 3k

czy ktoś zamawiał hak poza aso ? gdzie najlepiej zamówić ?

myślę ze montaż jestem w stanie sam opanować z małą pomocą :
https://www.motor-talk.de/blogs/seat-le ... 98565.html
pajda_SM
Signo
Signo

Silnik: diesel inny

Postprzez MarkusD » 31 maja 2020, 11:21

pajda_SM napisał(a):Odświeżę trochę temat bo chcę do siebie założyć hak, auto z preinstalacją

Wycena aso
5F9803881D - hak - 1300 zł
5F0055204F - wiązka - 350 zł
montaż - 1350 zł
suma 3k

czy ktoś zamawiał hak poza aso ? gdzie najlepiej zamówić ?

myślę ze montaż jestem w stanie sam opanować z małą pomocą :
https://www.motor-talk.de/blogs/seat-le ... 98565.html

Proponuję przejechać się do Taurusa w Mikołowie z zachowaniem gwarancji zrobią taniej niż ASO...
ASO Gliwice ok 4000, ASO Katowice ponad 4000 prawie 5K
W Taurusie za całość proponowali 2700-2800 z programowaniem do ST... ja jednak poszedłem w bagażnik Thule.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez pajda_SM » 31 maja 2020, 11:56

Aso Katowice mi zaproponowało za całość 3k
Wycena robiona tydzień temu

Ja na auto nie ma gwarancji, auto sprowadzone z Francji

Więc hak mogę sobie samemu założyć

Pytanie czy ktoś poleci stronę skąd zamówić hak?
Westfalia mi chodzi po głowie

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
pajda_SM
Signo
Signo

Postprzez MarkusD » 31 maja 2020, 12:55

pajda_SM napisał(a):Aso Katowice mi zaproponowało za całość 3k

Ciekawe miesiąc temu w Seat Promoto w Katowicach zaśpiewali mi prawie 5000... Seat Leon FR ST
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez pajda_SM » 31 maja 2020, 14:00

MarkusD napisał(a):
pajda_SM napisał(a):Aso Katowice mi zaproponowało za całość 3k

Ciekawe miesiąc temu w Seat Promoto w Katowicach zaśpiewali mi prawie 5000... Seat Leon FR ST
A masz preinstalacje?

pajda_SM
Signo
Signo

Postprzez MarkusD » 31 maja 2020, 17:08

Nie nie mam preinstacji...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 31 maja 2020, 20:44

@pajda_SM tutaj masz dobre haki oraz wiazki
https://dobrehaki.pl
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez pajda_SM » 31 maja 2020, 21:05

MarkusD napisał(a):Nie nie mam preinstacji...
To już wiesz skąd ta cena więc nie mo ci się dziwić

Gdzie pewnie za sam moduł policzyli tysiaka

pajda_SM
Signo
Signo

Postprzez Makgajwer » 1 czerwca 2020, 09:21

@pajda_SM tutaj masz hak i dedykowane wiązki, więc razem można się zmieścić <1000 https://dobrehaki.pl/haki-holownicze-se ... _1547.html
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez ORPI1 » 7 czerwca 2020, 19:41

Witam. Jestem po montażu haka Leon Fr , montowałem go sam. Hak z audi A3 ( 8V3 800 491 ), wiązka z allegro firmy Jaeger, zaślepka zrobiona własnoręcznie i kodowanie. Całość wyszło około 650zł.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ORPI1
Stella
Stella

Auto: LEON 5F FR

Postprzez gitara007 » 14 czerwca 2020, 20:34

Witajcie. Szukam kuli do haka thule (brink) nr 5866 - leon st 2014r. Może ktoś ma na sprzedaż ?
gitara007
Stella
Stella

Region: dolnośląskie

Postprzez pajda_SM » 22 czerwca 2020, 18:31

Czy po montażu haka trzeba jechać do ASO na kodowanie ACC bo vcds nie idzie zakodować radaru?
Bo dziś kolega mi takie info zapodał, że zakładał do siebie z westfalia co prawda w A4 b8.5 i radar mu nie działa i konieczna wizyta w aso

pajda_SM
Signo
Signo

Postprzez pab567 » 23 czerwca 2020, 05:56

Ostatnio robiłem w Pasku B8 i wystarczył VCDS.
Jednostki infotainment w grupie VAG to moje hobby i nie tylko
pab567
Sport
Sport

Auto: Mustang

Postprzez SCh » 6 czerwca 2021, 12:32

Ja się podepnę. Jaki hak polecacie + bagażnik rowerowy na 3 rowery ?
SCh
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Seat

Postprzez zgrzyt » 8 czerwca 2021, 22:33

Haki Westfalia są ok, albo standard mocowany na śruby, albo automatycznie wypinany. Do tego wiązka 13 pin i możesz podłączyć platformy z 13 pinową instalacją, będzie wtedy działać światło wsteczne i przeciwmgielne.
Co do samych platform wszystko kwestia ile chcesz wydać. Sensownym modelem jest Aguri ActiveBike. Ma możliwość rozbudowy o kolejny rower, szybki montaż i zamki zabezpieczające. Z wyższej półki to standardowo Thule 926.
Był: Leon 1.9 ASV
Był: Golf Plus 1.9 BXF+ :)
Jest: Leon ST FR
zgrzyt
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR

Postprzez kamil508 » 21 lipca 2021, 11:21

witam wszystkich
czy montował może ktoś taki zwykły hak odkręcany na 2 śruby z uniwersalnym modułem ?
https://allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-seat-leon-3-iii-5f-htb-5d-modul-10541942829

potrzebuje 1 max 2 razy w roku żeby pociągnąć mały kemping, więc nie chce inwestować w wypinany i dedykowane moduły, kodowania etc.

podejrzewam że dziurę w zderzaku trzeba wyciąć, ale może da się zaślepić po odkręceniu kuli.

Może ktoś z forumowiczów ma zamontowany taki zwykły hak w Leonie III HB i podzieliłby się jaką fotką jak to wygląda po montażu.
kamil508
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Leon III

Postprzez Misiek » 12 stycznia 2022, 21:02

Montował ktoś hak o nr. 5F9803881D do leona ST FR ? Pytam bo ten hak przewidziany jest pod wersję xperience i nie wiem jak to wygląda przy FR. Mam auto przystosowane pod montaż haka z dyfuzorem pod hak. Nie chciałbym żeby coś wystawało.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: leon 5F FR

Postprzez Calme » 1 lutego 2022, 12:45

Witam, auto mam już dawno po gwarancji, więc zakladałem Hak u mechanika u siebie w mieście.
Model ten z allegro (ja płaciłem jeszcze 1000zł): https://allegro.pl/oferta/hak-holownicz ... 9082831862
Jeżdżę już dwa lata, latem hak używany praktycznie co weekend (przyczepka + około 350kg na niej), wszystko śmiga elegancko.
Calme
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez Misiek » 5 marca 2022, 19:48

Dajcie znać czy w polifcie czyli auto z 2018r, moduł haka jest po stronie kierowcy czy pasażera? Auto z modułem fabrycznie. Widzę że w przedliftach jest w bagażniku po stronie kierowcy.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez pajda_SM » 5 marca 2022, 22:15

Misiek napisał(a):Dajcie znać czy w polifcie czyli auto z 2018r, moduł haka jest po stronie kierowcy czy pasażera? Auto z modułem fabrycznie. Widzę że w przedliftach jest w bagażniku po stronie kierowcy.
W bagażniku po stronie kierowcy

pajda_SM
Signo
Signo

Postprzez Misiek » 5 marca 2022, 23:20

pajda_SM, dzięki za info. Oszczędziłeś mi rozbierania i szukania w ciemno :-D
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez pajda_SM » 6 marca 2022, 08:37

Dużo rozbierania nie ma
Wiązkę może w aso gotową kupic, sam tak zrobiłem bo dokładałem hak
Obrazek

pajda_SM
Signo
Signo

Postprzez Misiek » 7 marca 2022, 08:55

pajda_SM napisał(a):Dużo rozbierania nie ma

:D :D :D no widać właśnie na foto :hahaha:
pajda_SM napisał(a):Wiązkę może w aso gotową kupic, sam tak zrobiłem bo dokładałem hak

wiązkę mam, udało się znaleźć w dobrych pieniądzach :-)
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Misiek » 8 marca 2022, 01:30

Coś się dzieje w temacie :clever: . Obrazek
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez kuba1987 » 31 sierpnia 2022, 15:39

Cześć. Montował ktoś może jak w cupra st?

-- 31 sierpnia 2022, 15:39 --

kuba1987 napisał(a):Cześć. Montował ktoś może jak w cupra st?

Oczywiście chodziło o hak, a nie o "jak". :-D
Były:
Leon 1.9 tdi ASV
Ibiza 1.9 tdi BXJ
Leon 1.9tdi ARL

Leon 1.8t BAM
Audi a4 1.8 tfsi quattro
Jest:
Cupra 280 ST
kuba1987
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: A4 B8

Postprzez MarkusD » 27 września 2023, 12:49

W końcu "odbiło" mi i dałem założyć hak Westfalii z modułem dedykowanym i oczywiście programowaniem, całość wyszła 2200 PLN.
2,5 godziny zajęło montowanie i programowanie.
Dzisiaj diagnosta wręcz się dopytywał czy ktoś mi go zakładał czy sam to robiłem bo dawno nie widział tak dobrze zrobionego montażu łącznie z zamalowaniem śrub ;-) jakby to robił dla siebie
Seat Leon FR ST 1.4 z 2018 roku, w zderzaku jest fabrycznie wycięty otwór i żadna zaślepka nie jest potrzebna.
Po kodowaniu zdarza się że kamera cofania się włącza, nie za każdym razem po podpięciu platformy, jeszcze raz będę musiał do gościa podjechać aby to sprawdził.
Teraz to będzie trzeba belki na dach sprzedać i bagażniki rowerowe...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez goral9000 » 15 grudnia 2023, 10:58

MarkusD napisał(a):W końcu "odbiło" mi i dałem założyć hak Westfalii z modułem dedykowanym i oczywiście programowaniem, całość wyszła 2200 PLN.
Dzisiaj diagnosta wręcz się dopytywał czy ktoś mi go zakładał czy sam to robiłem bo dawno nie widział tak dobrze zrobionego montażu łącznie z zamalowaniem śrub ;-) jakby to robił dla siebie
Seat Leon FR ST 1.4 z 2018 roku, w zderzaku jest fabrycznie wycięty otwór i żadna zaślepka nie jest potrzebna.
Po kodowaniu zdarza się że kamera cofania się włącza, nie za każdym razem po podpięciu platformy, jeszcze raz będę musiał do gościa podjechać aby to sprawdził.

Hej,
Gdzie montowałeś hak?
goral9000
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 3 fr
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Misiek » 15 grudnia 2023, 19:07

-- 31 sierpnia 2022, 15:39 --

Oczywiście chodziło o hak, a nie o "jak". :-D

Montowałem w leonie FR ze zderzakiem jak cupra carbon. W sumie z dokładką z cupry carbon bo zderzaki są jednakowe.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez MarkusD » 16 grudnia 2023, 15:39

goral9000 napisał(a):
MarkusD napisał(a):W końcu "odbiło" mi i dałem założyć hak Westfalii z modułem dedykowanym i oczywiście programowaniem, całość wyszła 2200 PLN.

Hej,
Gdzie montowałeś hak?

Wczoraj poszło na priv
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez goral9000 » 16 grudnia 2023, 21:09

Widziałem ale to ogłoszenie nie zachęca szczerze mówiąc. I sam czas 2,5 godziny na montaż haka, prowadzenie wiązki przez całe auto, wpięcie się w system i kodowanie to jest mało realny.
goral9000
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 3 fr
Silnik: CZCA 1.4

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne