Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ukryte funkcje / kodowania 5F

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Ukryte funkcje / kodowania 5F

Postprzez dragonflymr » 18 października 2018, 18:54

servo napisał(a):Tak, pokazują się. Jednak - o ile dobrze pamiętam - w "normalnym" widoku drugi znak jest mocno schowany pod pierwszym.

Przez inne masz na myśli np. zakaz wyprzedzania, czy więcej niż jeden znak ograniczenia prędkości (to u mnie działa)? U mnie mimo mijania paru znaków typu ograniczenie prędkości i zakaz wyprzedzania wyświetla tylko znak ograniczenia prędkości.

-- 16 października 2018, 20:26 --

Odpowiadam na własne pytanie :oops: Właśnie odkryłem że mogę wyświetlić rozpoznawanie znaków wewnątrz zegara (VC). Tam pokazują się dodatkowe ikony, np. w obszarze zabudowanym najczęściej wyświetla się ograniczenie 50, 60. Wewnątrz zegara pod 60 pokazuje się znaczek że to ograniczenie czasowe. Zakazu wyprzedzania jeszcze nie testowałem.

Ciekaw jestem (też nie testowałem) czy znaczek czasowego ograniczenia dla 60 jest na tyle inteligentny że stosuje alerty o przekroczeniu uwzględniając godzinę - czyli 60 jeśli jedzie się pomiędzy 23 a 6 rano - ktoś sprawdził?

-- 16 października 2018, 20:42 --

Jeszcze pytanko, czy przed wizytą w ASO (wyszło mi że usterka Start/Stop to jednak nie akumulator) warto przywrócić oryginalne ustawienia czy olać sprawę? Jakieś doświadczenia (złe) w kwestii czepiania się ASO że było grzebane?

-- 18 października 2018, 19:54 --

Męczyło mnie że gdzieś ustawienie ACC (Econ, Normal, Sport) widziałem. Okazało się że tylko w Drive profile Individual. Z instrukcji wynika że odpowiada za:
Aktywny tempomat (ACC) W zależności od aktywnego profilu jazdy, występuje zróżnicowanie trybu przyspieszania przez aktywny tempomat.

Niestety nic podobnego nie ma w Samochód > Ustawienia > Asystenci > ACC. Nie wiem czemu tak - czyli że szybkość przyspieszania można tylko ustawić w trybie Individual a nie generalnie dla ACC - może ktoś wie czy da się to jakimś modem wrzucić do ustawień ACC w Ustawieniach?
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez mczelny2401 » 18 października 2018, 19:08

Tylko w profilu indywidualnym masz możliwość ustawienia jak ACC ma przyśpieszać
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez dragonflymr » 18 października 2018, 19:10

To wiem, tylko jakoś to bez sensu jest że nie można globalnie, poszukam, może jednak da się coś z tym zrobić :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 18 października 2018, 19:26

Zmieniając profil zmieniasz również reakcje ACC więc nie bardzo rozumię w czym tkwi problem
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez dragonflymr » 18 października 2018, 19:46

W tym że muszę przełączyć na Individual żeby zmienić sposób przyspieszania ACC - w innych trybach nie mam tej opcji - nawet nie wiem jak to się zmienia bo w Individual nie ma trybu Cupra - czyli jak jadę na Cupra to ACC przyspiesza jeszcze agresywniej niż w Individual na Sport?

Wolałbym w ogólnych ustawieniach to zmieniać, czyli jadę na Comfort ale przy wyprzedzaniu przyspiesza żwawiej albo nie - w zależności jak sobie ustawię, coś jak domyślny odstęp który w ogólnych da się ustawić (dal wszystkich profili jazdy), dlaczego tak samo nie można by było dla sposobu przyspieszania - czepiam się może ale jeśli coś da się zmienić tak żeby mi pasowało to czemu nie :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 18 października 2018, 20:05

Masz tylko 3 ustawienia ACC więc w trybie Cupra przyśpiesza jak w sport
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez dragonflymr » 26 października 2018, 19:20

OK, poszukam w necie, może da się to wrzucić do ogólnych ustawień. Jeśli odległość od poprzedzającego samochodu da się ustawiać globalnie dla wszystkich trybów, chciałbym móc to robić także dla sposobu przyspieszania. Przełączenie trybu jest jakimś rozwiązaniem ale dla mnie trochę na okrętkę... powinno być prościej i bardziej w mojej władzy a nie tfurców :twisted:

-- 19 października 2018, 09:38 --

No i się da :-) Można wyświetlić tryb przyspieszania ACC w Samochód > Ustawienia. Ewidentnie jest różnica przy ustawieniu na Sport używając trybu jazdy Komfort.

Mod:
Code (20103)
Long coding
Control unit: 13 Adaptive Cruise Control
Values:
Drive_pmode_selection:
Old value: Driving profile selection
New value: MMI menu ACC

W Adaptive Cruise Control jest w ogóle sporo ciekawych (potencjalnie) ustawień - tylko trzeba by znaleźć jakieś opisy co dokładnie robią.

Z bezpiecznych są np.:
Overtaking_right_prevention - czyli wyłączenie zwalniania przy jeździe prawym pasem jak na lewym są samochody.

Ciekawe jest też Traffic_sign_detection - chyba powoduje że ACC dostosowuje prędkość do znaków (na bazie nawigacji i kamery). Może niezbyt użyteczne u nas :twisted: ale jak ktoś by chiał - muszę tylko sprawdzić czy faktycznie robi to co myślę.

Może ktoś ma pojęcie co mogą zmieniać:
Assistent_for_traffic_hold_up
Traffic_jam_dependent_linear_tracking
Curve_assistent
Speed_limit_assistent
Kurvenassistent_CarMenu
Sailing_function
Reaction_on_standing_objects
ACC_GRA_Limiter
pACC_Reaction_to_end_of_traffic_jam

-- 22 października 2018, 19:56 --

Ktoś może robił moda z pikaniem przy zamykaniu/otwieraniu? U mnie dźwięk bardzo rachityczny jest :-(

Druga kwestia - zastanawiam się nad przetestowaniem ustawienia silnika w tryb Audi (czytałem posty że daje niezłego kopa) - ktoś testował - jakiś problemy mogą z tego wyniknąć?

Mod jest taki:
Select Control Unit 01: Engine
Select Long Coding (1)
Select byte 0
You will see that Bit 0, 1 & 2 are all one option if you select it you will be given a dropdown list, select Audi from the list and save.

Co ciekawe u mnie oryginalnie jest Value 011, czyli nie VW/Seat/Skoda - co by było logiczne. Ostatnia opcja to właśnie Audi.

-- 22 października 2018, 21:17 --

Przy okazji. Wygląda na to że rozpoznawanie znaków działa na 100%. Jest jednak parę kruczków :-)
To ile i jakie znaki się wyświetlają zależy od tego gdzie się wyświetlają (chodzi o VC), i tak:
Na górze VC wyświetlają się maksymalnie dwa bez żadnych dodatkowych (np. ograniczenie czasowe)
Wewnątrz zegara wyświetlają się maksymalnie dwa ale z dodatkowymi - czyli np. ograniczenie czasowe (60 w w nocy w obszarze zabudowanym)
Pomiędzy zegarami wyświetla się do trzech (np. zakaz wyprzedzania) plus dodatkowe typu ograniczenie czasowe

Dość dużo wariacji ale chyba już wszystkie rozgryzłem :-) Mnie osobiście funkcja się podoba i działa całkiem spoko

-- 26 października 2018, 20:20 --

Pamięć dobra ale krótka :-) Włączyłem w OBD11 ustawienie Traffic_jam_assistant_in_car_menu - no i generalnie nie wiem czy coś zmieniło. Obecnie na VC mam taki efekt - chodzi o tą ikonę na dole między Trip a ACC (samochód pomiędzy kreskami na pomarańczowo, jak jest włączone ACC). Nie wiem czy wyświetla się standardowo czy jest efektem moda - prośba do posiadaczy VC o info czy u was też tak jest czy nie.
Obrazek
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez xscorpiox » 28 października 2018, 19:34

Dzięki OBDeleven PRO da się wyłączyć/włączyć spryskiwanie reflektorów .... ale czy ktoś wie czy da się ustawić tak aby spryskiwacze reflektorów załączały się po długim przytrzymaniu spryskiwania np po 3 sek czy coś w ten deseń ?

Jeżeli są włączone to spryskują za każdym razem i to dwukrotnie. Można je wyłączyć ale nie o to chodzi.

Ktoś ma jakieś pomysły co się z tym da zrobić? ASO mówi że nie da się zmienić interwałów spryskiwania i ogólnie nic się nie da zrobić.
xscorpiox
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon Cupra ST 4drive

Postprzez dragonflymr » 28 października 2018, 20:50

xscorpiox napisał(a):Ktoś ma jakieś pomysły co się z tym da zrobić? ASO mówi że nie da się zmienić interwałów spryskiwania i ogólnie nic się nie da zrobić.

Gdzieś coś na ten temat widziałem, muszę pokopać w notatkach -dam znać.

-- 28 października 2018, 21:50 --

Nic lepszego nie wykopałem, ale zawsze jakiś poczętek :-)

Enlarge interval activation headlight cleaning
All models
1 - Module 09 - Electronic control unit
2 - Adaptation
3 - Windshield wipers Up to MY16 or enter Scheinwerferreinigung From MY17 and later
4 - Anzahl betaetigungen frontwaschanlage pro SRA aktievierung - (Default 5. Change to desired)

Delay activation headlight washer All models
1 - Module 09 - Electronic control unit
2 - Adaptation
3 - Windscreen wipers wipers Up to MY16 or enter Scheinwerferreinigung From MY17 and later
4 - SRA verzoegerungszeit - (Default 0 ms Change to 1500 for example)

Osobiście tego nie testowałem, nie znalazłem niczego na temat włączenia po długim przytrzymaniu ale może coś tam jest, jutro rzucę okiem.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez kamdz » 2 listopada 2018, 13:21

W jaki sposób się zapisuje ustawienia lusterka przy Mirror Dipie? Próbowałem już kilka razy rożnych kombinacji (przełączanie kółkiem na L/0/R, cofania, przyśpieszania, itd) i zawsze jak lusterko się podnosi do normalnej pozycji to robi to mniej więcej na 3/4 poziomu i potem muszę ręcznie je jeszcze kawałek podnosić, i tak za każdym razem, jest to trochę upierdliwe :/ Da się tą pozycję w pamięci jakoś zrestartować?
kamdz
Stella
Stella

Auto: Leon III FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez cr_ash » 3 listopada 2018, 12:10

xscorpiox napisał(a):Dzięki OBDeleven PRO da się wyłączyć/włączyć spryskiwanie reflektorów .... ale czy ktoś wie czy da się ustawić tak aby spryskiwacze reflektorów załączały się po długim przytrzymaniu spryskiwania np po 3 sek czy coś w ten deseń ?

Jeżeli są włączone to spryskują za każdym razem i to dwukrotnie. Można je wyłączyć ale nie o to chodzi.

Ktoś ma jakieś pomysły co się z tym da zrobić? ASO mówi że nie da się zmienić interwałów spryskiwania i ogólnie nic się nie da zrobić.

Przeklejam swój wpis z innego forum:
Opóźnienie układu mycia reflektorów względem spryskiwaczy szyby:
09 - Centralny układ elektroniczny (Dostęp bezpieczeństwa 31347)
Adaptacje
Wartość:
Scheinwerferreinigung -> windshield wiper - SRA delay time (SRA Verzoegerungszeit)
Domyślnie : 0 ms
Przykładowo : 2000 ms

Do tego w tym samym miejscu
Scheinwerferreinigung -> windscreen wiper Number of operations Front wash per SRA activation (Anzahl Brtaetigungen Frontwaschanlage pro SRA Aktivierung)
Domyślnie : 5 (mycie reflektorów co piąte użycie wycieraczke szyby przedniej)
Ustaw : 1

Powyższe daje taki efekt, że reflektory są spryskiwane za każdym razem, jak dźwignia jest przytrzymana przez co najmniej 2 sekundy. Przetestowane, działa :)
cr_ash
Stella
Stella

Auto: Seat Leon ST 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Petik206 » 8 listopada 2018, 21:11

Tak troche z innej beczki ale jest może ktoś z wielkopolski bądz dolnego sląska co ogarnąłby mi kodowanie radia, poniewaz zmieniłem radio i nie działą mi przycisk MODE co mnie dość irytuje i zmienił np z leona ST na zwyklego leona pod przyciskiem Car, lub ktoś wie jak to ogarnac bo vcda mam ale z kodowaniem kuleje ;)
Petik206
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: 5F 2.0 tdi
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Eldar » 8 listopada 2018, 22:45

Prawdopodobnie potrzebny ODIS on-line do profilów jazdy. Gdybyś nikogo nie znalazł to mogę ci zrobić na południu.
Eldar
Signo
Signo

Auto: Ibiza FR 6j

Postprzez kamdz » 12 listopada 2018, 12:28

Włączyłem Driving School Mode ręcznie wg instrukcji:

Wybierz sterownik 5F (Elektronika układów informacyjnych)
Dostęp bezpieczeństwa (20103)
Adaptacje
Wybierz - Car Function Adaptacje Gen 2
-Znajdź submenu - Menu display driving school (ON)
-Znajdź submenu - Menu display driving school over threshold (ON)
Wybierz - Car List Function CAN Gen 2
-Znajdź submenu - Driving school (ON)
-Znajdź submenu - Driving school msg bus (data bus comfort)

i nie pokazuje mi prędkości oraz kierunkowskazów, macie jakieś pomysły czemu tak się dzieje? W aplikacjach nie mogę włączyć tej funkcji ponieważ pokazuje że mam już włączoną.
Obrazek
kamdz
Stella
Stella

Postprzez Tomektr » 12 listopada 2018, 12:41

Co daje ten tryb??
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Eldar » 12 listopada 2018, 18:09

Widać na radiu to co na zdjęciu.
Eldar
Signo
Signo

Postprzez riczi82 » 12 listopada 2018, 19:34

Panowie, włożłem sobie żarówki LEDowe do oświetlenia tablicy (oryginalne z A3) i komp mi wali żebym sprawdził oświetlenie tablicy rejestracyjnej, wiem że teraz jest inna wartość i on widzi błąd, jak wyłączyć VCDSem żeby nie sprawdzał, nie robił testu żarówek?
riczi82
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon III

Postprzez pawlo88 » 14 listopada 2018, 09:13

riczi82 napisał(a):Panowie, włożłem sobie żarówki LEDowe do oświetlenia tablicy (oryginalne z A3) i komp mi wali żebym sprawdził oświetlenie tablicy rejestracyjnej, wiem że teraz jest inna wartość i on widzi błąd, jak wyłączyć VCDSem żeby nie sprawdzał, nie robił testu żarówek?

Usuwanie ostrzeżenia po zmianie podświetlenia tablicy na LED
Wybierz sterownik 09 (Centralny układ elektroniczny)
Dostęp bezpieczeństwa (31347)
Adaptacje
Wybierz - Leuchte25KZL HA59
Sub - Lasttyp 25
Zmień na Allgemeine LED. 2 * Domyślnie 5W
Wybierz - Leuchte25KZL HA59
Sub - Dimmwert AB 25
Zmień na 127. Domyślnie 100
Proszę
pawlo88
Stella +
Stella +

Auto: Fr st

Postprzez verton91 » 14 listopada 2018, 13:05

Podpowiesz kolego, które "leuchte" jest od żarówki cofania ?
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez mm.max » 14 listopada 2018, 15:40

verton91 napisał(a):Podpowiesz kolego, które "leuchte" jest od żarówki cofania ?

Obstawiam że będzie to Leuchte29RFL
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez verton91 » 14 listopada 2018, 17:46

Dzięki :)
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez dragonflymr » 15 listopada 2018, 17:40

kamdz napisał(a):Włączyłem Driving School Mode ręcznie wg instrukcji:

O ile pamiętam trzeba zrobić restart radia - czyli wciskamy przycisk do włączania aż radio się zrestartuje (robimy to jak jest włączone) - pewnie z 10 s.
Swoją drogą mało to przydatne jest, włączyłem ale nigdy nie używam :-)

-- 15 listopada 2018, 18:40 --

Dwa pytanka:
Włączył ktoś pikanie przy zamykaniu/otwieraniu? Niby wszystko zakodowałem ale dźwięk jest tak rachityczny że prawie go nie słychać, może da się coś poprawić?
Czy wiecie jak/kiedy działa włączanie awaryjnych przy hamowaniu - tzn jak mocno dać po heblach żeby się to włączyło? Oczywiście kierując trudno sprawdzić kiedy i czy w ogóle to działa :wink:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez ramzei » 15 listopada 2018, 19:32

dragonflymr napisał(a):Czy wiecie jak/kiedy działa włączanie awaryjnych przy hamowaniu - tzn jak mocno dać po heblach żeby się to włączyło? Oczywiście kierując trudno sprawdzić kiedy i czy w ogóle to działa

Czemu trudno? Wystarczy jechać samemu na drodze 100 km/h i depnac w hamulec i zatrzymać się do 0 , włączają sie awaryjne a jak zaraz ruszysz to się wyłączą. Ja ostatnio przegapiłem wjazd i nawet nie depnalem tak silno a mryganie się włączyło :-)

Edit: Chyba że chodzi Ci o mryganie światłami stopu ... A to już trzeba wziąć udział drag race :-D Z doświadczenia wiem że w cuprze mrygaja w podobnym czasie i częstotliwości co w fokusie rs :twisted:
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez dragonflymr » 15 listopada 2018, 20:16

ramzei napisał(a):Czemu trudno? Wystarczy jechać samemu na drodze 100 km/h i depnac w hamulec i zatrzymać się do 0 , włączają sie awaryjne a jak zaraz ruszysz to się wyłączą. Ja ostatnio przegapiłem wjazd i nawet nie depnalem tak silno a mryganie się włączyło

A skąd wiedziałeś że się włączyły? Chyba że to było po zmroku - wtedy pewnie da się zauważyć... Nie chodzi o mryganie stopem tylko kierunkami.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez ramzei » 15 listopada 2018, 22:02

dragonflymr napisał(a):Nie chodzi o mryganie stopem tylko kierunkami.

Normalnie się włączają awaryjne jakbyś je włączył przyciskiem ... guzik mryga i słychać migacze :-D
ramzei
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 15 listopada 2018, 23:35

A
ramzei napisał(a):Normalnie się włączają awaryjne jakbyś je włączył przyciskiem ... guzik mryga i słychać migacze

To albo nie hamowałem wystarczająco ostro, albo źle kodowałem bo nic takiego nie miałem - dzięki za info.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez riczi82 » 16 listopada 2018, 09:40

Panowie nie mam w swoim aucie czujnika świateł, czy da sie zakodować by zegary były podświetlane cały czas, nawet wtedy jak jade na dziennych i nie włanczam świateł.
riczi82
Stella
Stella

Postprzez KubaaBia » 16 listopada 2018, 10:03

riczi82 napisał(a):Panowie nie mam w swoim aucie czujnika świateł, czy da sie zakodować by zegary były podświetlane cały czas, nawet wtedy jak jade na dziennych i nie włanczam świateł.

Mozna by spróbowac trybem skandynawskim.
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Bemben133 » 18 listopada 2018, 07:12

Ktoś może potwierdzić ze grzebanie przez OBDeleven nie wplywa na utrate gwarancji?
Bemben133
Stella +
Stella +

Postprzez dragonflymr » 18 listopada 2018, 10:46

Też jestem ciekaw, ale z lektury wątku nic nie wynika :-( Zasadniczo jest bezpiecznie chyba że coś z kodowania może być powiązane z awarią - wtedy się mogą przyczepić. O ile dobrze zrozumiałem nawet jeśli odkręci się wszystkie zmiany to i tak serwis (czy centrala) mogą zweryfikować że były robione zmiany - chyba że źle zrozumiałem?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez KubaaBia » 18 listopada 2018, 14:35

Bemben133 napisał(a):Ktoś może potwierdzić ze grzebanie przez OBDeleven nie wplywa na utrate gwarancji?

dragonflymr napisał(a):Też jestem ciekaw, ale z lektury wątku nic nie wynika :-( Zasadniczo jest bezpiecznie chyba że coś z kodowania może być powiązane z awarią - wtedy się mogą przyczepić. O ile dobrze zrozumiałem nawet jeśli odkręci się wszystkie zmiany to i tak serwis (czy centrala) mogą zweryfikować że były robione zmiany - chyba że źle zrozumiałem?

Powiem wam tak, ja mam właczone rozpoznawanie znaków, od razu skladanie lusterek i kilka innych pierdól ktore docelowo nie byly wlaczone i jak narazie na zadnym przegladzie problemów nie były :)

Ale cholea wie czy jak cos padnie grubszego czy nie przyczepia sie o to. Wiem ze np. jak ktos ma BOX'a podpietek i pojedzie na przeglad z nim i pierwsze co serwis robi to weryfikuje stan online,wpisuje co i jak i wysyla taka informacje do Wolfsburga. Tam porownuja z tym co mial w chwili sprzedazy i jezeli nagle wykryjwa ze jest BOX to traci sie gwarancje na silnik itp.
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez dragonflymr » 18 listopada 2018, 19:21

No właśnie, ja też ma pierduły pozmieniane, i mam dylemat, czy odkręcić (czego mi się nie chce rozbić) przed wizytą serwisie czy nie. Tu chodzi o to że ewidentnie jest awaria Start/Stop (w sumie fajnie, ale chce żeby naprawili) i ewidentnie OBD11 raportuje błąd z tym związany. Na pewno będą sprawdzać komputer i ciekawe czy się przyczepią czy nie, pewnie to loteria :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez ramzei » 18 listopada 2018, 20:38

Czy ktoś ogarnął ustawienie elektronicznego ręcznego? Żeby tylko zaciągnął tył i bez ABS? Tak żeby był przydatny do charatania na parkingu w zimie 8)
ramzei
Sport
Sport

Postprzez riczi82 » 19 listopada 2018, 08:15

dragonflymr napisał(a):No właśnie, ja też ma pierduły pozmieniane, i mam dylemat, czy odkręcić (czego mi się nie chce rozbić) przed wizytą serwisie czy nie. Tu chodzi o to że ewidentnie jest awaria Start/Stop (w sumie fajnie, ale chce żeby naprawili) i ewidentnie OBD11 raportuje błąd z tym związany. Na pewno będą sprawdzać komputer i ciekawe czy się przyczepią czy nie, pewnie to loteria :-(

Miałem kiedys roczne A4 B8 i miałem wyłączony Start/Stop i kilka innych pierdół, na gwarancji wymieniali mi System MMI 3G+ i pare innych rzeczy, nigdy nie wracałem do ustawien fabrycznych i zawsze było OK, nigdy nie dowalili się, a nawet słowem nie wspomnieli o zmianach, a miałem nawet test zegarów zaprogramowany, wiec na wstepie widzieli że cos było robione.
riczi82
Stella
Stella

Postprzez dragonflymr » 19 listopada 2018, 09:43

riczi82 napisał(a):Miałem kiedys roczne A4 B8 i miałem wyłączony Start/Stop i kilka innych pierdół,

Dzięki za info, zobaczymy, albo będę miał farta i pójdzie gładko albo nie, chyba inaczej niż w praktyce nie da się tego zweryfikować :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Petik206 » 19 listopada 2018, 10:04

Podałby mi ktoś swoje długie kodowanie z Frki z sound system, hatchbacka bo aktualnie mam takie
04730301D70A000021110001000800002F0404040100010046
i nie mam zakladki mozliwości regulacji subwooferem.
Petik206
Stella
Stella

Auto: 5F 2.0 tdi

Postprzez dragonflymr » 20 listopada 2018, 17:22

Wracam do pytanka: czy ktoś ma (włączone) albo fabryczne pikanie przy zamykaniu/otwieraniu. U mnie po włączeniu jest tak rachityczne że praktycznie go nie słychać - nie wiem czy tak ma być czy coś skopałem w kodowaniu?

-- 20 listopada 2018, 18:22 --

No i jeszcze do jednego - czy awaryjne przy ostrym hamowaniu w jakimkolwiek modelu są włączone domyślnie albo można włączyć w ustawieniach samochodu - nie wiem dlaczego po zakodowaniu nie działają :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez ramzei » 20 listopada 2018, 18:18

dragonflymr napisał(a):No i jeszcze do jednego - czy awaryjne przy ostrym hamowaniu w jakimkolwiek modelu są włączone domyślnie albo można włączyć w ustawieniach samochodu - nie wiem dlaczego po zakodowaniu nie działają

Są fabrycznie włączone i myślę że większość modeli je ma , z pewnością twój model... ale nie łatwo je uruchomić trzeba jechać powyżej 70km/h i bardzo mocno depnac po hamulcach do zatrzymania do zera... kodowanie mogłeś to wyłączyć.
ramzei
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 20 listopada 2018, 19:31

ramzei napisał(a):Są fabrycznie włączone i myślę że większość modeli je ma , z pewnością twój model... ale nie łatwo je uruchomić trzeba jechać powyżej 70km/h i bardzo mocno depnac po hamulcach do zatrzymania do zera... kodowanie mogłeś to wyłączyć.

No nie wiem czy fabrycznie, u mnie zgodnie z opisem kodowania ta opcja był ustawiona:
CU Central Electronic
Adaptation
Aussenlicht_Blinker
Emergency_alert_blinken
Był not active, ustawiłem na active

Chyba że to nie jest ustawienie od tego :|

-- 20 listopada 2018, 20:31 --

Zapewne żaden z tych modów nie jest możliwy... ale zapytać nie zawadzi :-)

Wyświetlanie temperatury oleju tam gdzie jest wyświetlana temperatura zewnętrzna (lepiej możliwość wyboru która się wyświetla) - tu jakieś dyskusje na forum VW znalazłem ale bez rozwiązania, ale może jeszcze się do niego nie doczytałem :-)

Zamiast mało przydatnych wskaźników typu wielkość przeciążenia (ok, przynajmniej dla mnie) możliwość wyświetlania aktualnego rozkładu momentu na przednią i tylną oś - tu zapewne nie ma szans :-(

Ktoś ma jakiś pomysł/wskazówkę czy coś się da w tej materii?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Bemben133 » 21 listopada 2018, 10:28

Jest opcja wlaczenia wskaznikow cupry (boost itp) w zwyklym fr?
Bemben133
Stella +
Stella +

Postprzez Eldar » 21 listopada 2018, 10:33

Jest ale potrzebuje taką cupre żeby zrobić zrzut pamięci ;)
Więc jeśli ktoś udostępni mi samochód który ma odblokowane Discovery Media(odpowiednik Seata to chyba Media System?): sport menu, nawigacje, bluetooth, full link to później będę mógł innym włączyć te rzeczy ;)
Eldar
Signo
Signo

Postprzez Bemben133 » 21 listopada 2018, 11:29

Eldar napisał(a):Jest ale potrzebuje taką cupre żeby zrobić zrzut pamięci ;)
Więc jeśli ktoś udostępni mi samochód który ma odblokowane Discovery Media(odpowiednik Seata to chyba Media System?): sport menu, nawigacje, bluetooth, full link to później będę mógł innym włączyć te rzeczy ;)

mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos taki :-D swoja droga jest mozliwosc sterowania tloczkami zaciskow hamulcowych w celu wymiany klockow (oczywiscie samochody z elektromechanicznym postojowym)? w spisie obdeleven widzialem ta opcje do audi i vw ale do seata nic nie znalazlem :( i co to jest funkcja suszenia hamulcow? :shock:
Bemben133
Stella +
Stella +

Postprzez Eldar » 21 listopada 2018, 11:33

Jest opcja cofania klocków.
Suszenie - w czasie deszczu hamulec co jakiś czas się zaciska żeby ogrzać tarcze ;)
Eldar
Signo
Signo

Postprzez Ikar941 » 21 listopada 2018, 13:00

Cześć - jeśli ktoś jest z łódzkiego i chciałby coś pokodować w swoim Leosiu to zapraszam na pw :)
Ikar941
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Leon 2

Postprzez Bemben133 » 23 listopada 2018, 10:02

Głupie pytanie ale jeśli mam Navi System (nie Navi System Plus) i nie mam mozliwosci odtwarzania filmow to jest szansa to jakos wlaczyc w obdeleven? Np wlacze Video in motion i bede mogl odtwarzac filmy? Czy jesli nie mam Navi System Plus to moge zapomniec? :D
Bemben133
Stella +
Stella +

Postprzez kamdz » 23 listopada 2018, 17:39

Jeżeli na postoju nie możesz odtworzyć filmu to video in motion nic Ci nie da, brakuje kodeka w Twoim systemie multimedialnym.
kamdz
Stella
Stella

Postprzez andrew56 » 26 listopada 2018, 22:09

Właśnie kupiłem interface obd11 / paczka nadchodzi/ Jutro odbieram zderzak przedni od lakiernika z czujnikami zbliżeniowymi.Instalacje już zrobiłem , mam odpowiedni moduł i czujniki.Kwestia kodowania .. ktoś to robił i podpowie ?
Następny temat to kodowanie odb11 modułu przyczepki / mam platformę na rowery zakładaną na hak /.Ktoś coś...?
Zrobiłem wszystko oprócz kodowania zgodnie z tymi filmikami , na 3 filmiku jest kodowanie ale Atecki / 2,30 min / ..czy w Leonie jest to samo ?
https://www.youtube.com/watch?v=zn2z47GiwBU&t=55s
https://www.youtube.com/watch?v=mNDjtkULR_Q&t=166s
https://www.youtube.com/watch?v=5Wfxq4A34MQ

-- 26 listopada 2018, 23:09 --

próbuję przebić się przez 65 stron ...aby znaleźć kodowanie haka .. jest dużo ciekawych rzeczy /można włączyć translatora /
http://obdeleven.proboards.com/thread/7 ... daptations
andrew56
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3
Silnik: DADA 1.5

Postprzez kamdz » 27 listopada 2018, 17:16

andrew56 napisał(a):próbuję przebić się przez 65 stron ...aby znaleźć kodowanie haka .. jest dużo ciekawych rzeczy /można włączyć translatora /
http://obdeleven.proboards.com/thread/7 ... daptations

tutaj jest większośc listy spolszczona http://forum.obdeleven.pl/viewtopic.php?f=49&t=18
ale kilku kodowań brakuje, ponieważ ta lista wklejona w Twoim komentarze jest aktualizowana i dodawane są nowe
kamdz
Stella
Stella

Postprzez dragonflymr » 27 listopada 2018, 17:28

Bemben133 napisał(a):Głupie pytanie ale jeśli mam Navi System (nie Navi System Plus) i nie mam mozliwosci odtwarzania filmow to jest szansa to jakos wlaczyc w obdeleven?

A nie prościej użyć MirrorLink z LG Mirror i np. Samsung S5 - wtedy chodzą wszystkie apki z telefonu - włączając YT czy dowolny player do filmów.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Bemben133 » 27 listopada 2018, 22:32

dragonflymr napisał(a):
Bemben133 napisał(a):Głupie pytanie ale jeśli mam Navi System (nie Navi System Plus) i nie mam mozliwosci odtwarzania filmow to jest szansa to jakos wlaczyc w obdeleven?

A nie prościej użyć MirrorLink z LG Mirror i np. Samsung S5 - wtedy chodzą wszystkie apki z telefonu - włączając YT czy dowolny player do filmów.

Jesli bez problemu uda mi sie wlaczyc mirror link to bedzie super :D tyle ze na radiu mam tylko przycisk full link (nieaktywny) i zastanawiam sie czy jesli tak to jest opcja wlaczyc samego mirrora.
Bemben133
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat