OK, poszukam w necie, może da się to wrzucić do ogólnych ustawień. Jeśli odległość od poprzedzającego samochodu da się ustawiać globalnie dla wszystkich trybów, chciałbym móc to robić także dla sposobu przyspieszania. Przełączenie trybu jest jakimś rozwiązaniem ale dla mnie trochę na okrętkę... powinno być prościej i bardziej w mojej władzy a nie tfurców

-- 19 października 2018, 09:38 --
No i się da

Można wyświetlić tryb przyspieszania ACC w Samochód > Ustawienia. Ewidentnie jest różnica przy ustawieniu na Sport używając trybu jazdy Komfort.
Mod:
Code (20103)
Long coding
Control unit: 13 Adaptive Cruise Control
Values:
Drive_pmode_selection:
Old value: Driving profile selection
New value: MMI menu ACC
W Adaptive Cruise Control jest w ogóle sporo ciekawych (potencjalnie) ustawień - tylko trzeba by znaleźć jakieś opisy co dokładnie robią.
Z bezpiecznych są np.:
Overtaking_right_prevention - czyli wyłączenie zwalniania przy jeździe prawym pasem jak na lewym są samochody.
Ciekawe jest też Traffic_sign_detection - chyba powoduje że ACC dostosowuje prędkość do znaków (na bazie nawigacji i kamery). Może niezbyt użyteczne u nas

ale jak ktoś by chiał - muszę tylko sprawdzić czy faktycznie robi to co myślę.
Może ktoś ma pojęcie co mogą zmieniać:
Assistent_for_traffic_hold_up
Traffic_jam_dependent_linear_tracking
Curve_assistent
Speed_limit_assistent
Kurvenassistent_CarMenu
Sailing_function
Reaction_on_standing_objects
ACC_GRA_Limiter
pACC_Reaction_to_end_of_traffic_jam
-- 22 października 2018, 19:56 --
Ktoś może robił moda z pikaniem przy zamykaniu/otwieraniu? U mnie dźwięk bardzo rachityczny jest

Druga kwestia - zastanawiam się nad przetestowaniem ustawienia silnika w tryb Audi (czytałem posty że daje niezłego kopa) - ktoś testował - jakiś problemy mogą z tego wyniknąć?
Mod jest taki:
Select Control Unit 01: Engine
Select Long Coding (1)
Select byte 0
You will see that Bit 0, 1 & 2 are all one option if you select it you will be given a dropdown list, select Audi from the list and save.
Co ciekawe u mnie oryginalnie jest Value 011, czyli nie VW/Seat/Skoda - co by było logiczne. Ostatnia opcja to właśnie Audi.
-- 22 października 2018, 21:17 --
Przy okazji. Wygląda na to że rozpoznawanie znaków działa na 100%. Jest jednak parę kruczków

To ile i jakie znaki się wyświetlają zależy od tego gdzie się wyświetlają (chodzi o VC), i tak:
Na górze VC wyświetlają się maksymalnie dwa bez żadnych dodatkowych (np. ograniczenie czasowe)
Wewnątrz zegara wyświetlają się maksymalnie dwa ale z dodatkowymi - czyli np. ograniczenie czasowe (60 w w nocy w obszarze zabudowanym)
Pomiędzy zegarami wyświetla się do trzech (np. zakaz wyprzedzania) plus dodatkowe typu ograniczenie czasowe
Dość dużo wariacji ale chyba już wszystkie rozgryzłem

Mnie osobiście funkcja się podoba i działa całkiem spoko
-- 26 października 2018, 20:20 --
Pamięć dobra ale krótka

Włączyłem w OBD11 ustawienie Traffic_jam_assistant_in_car_menu - no i generalnie nie wiem czy coś zmieniło. Obecnie na VC mam taki efekt - chodzi o tą ikonę na dole między Trip a ACC (samochód pomiędzy kreskami na pomarańczowo, jak jest włączone ACC). Nie wiem czy wyświetla się standardowo czy jest efektem moda - prośba do posiadaczy VC o info czy u was też tak jest czy nie.