marekwar napisał(a):Mapy Here w Polsce dodają nowe odcinki autostrad, dróg szybkiego ruchu, likwidowane odcinki ronda po wielu miesiącach - np. ostatnie odcinki S8 z Wrocławia do Łodzi (S8) po pól roku. W porównaniu z Automapą czy Naviexpertem Here jest żałosną namiastką - sprawdzone w praktyce.
Podczas np. 1 listopada albo maratonów w dużych miastach fabryczna nawigacja poprowadzi pod prąd albo w zamknięte odcinki a Naviexpert czy Automapa pokierują prawidłowo.
Nie mówiąc już o tym, że nowo otwarty odcinek autostrady obie navi pokażą jako przejezdne w dniu otwarcia.
Tego nawet Google maps nie potrafi.
Nie ma się o co spierać, Automapa i Naviexpert rewelacyjnie działają w kraju, lecz nie mają trafic w Europie, miałem niespodziankę w Niemczech dwa tygodnie temu z Automapą, na szybko ratowaliśmy się Google Maps, samochód służbowy...
W kraju używam Naviexpert lub Automapy...
W tym roku jadąc do Chorwacji miałem włączoną Automapę a kolega w Seacie Navi i to on nas przeprowadził omijając korki...
TCM jest słabe, ale jest i mając je w naszych nawigacjach można się zaskoczyć mile będąc za granicą, trzeba jeszcze włączyć dynamiczne prowadzenie do celu, które w Polsce nie działa .
Automapa bazuje na mapach z Here w Europie, w kraju mają swoje bo Targeo to jedna firma,
Naviexpert bazuje na mapach Tom Tom .
Cały wic nawigacji polega na programie który analizuje i wytycza drogę, dokładnie działa to jak mrowisko, mrówka zostawia ślad, w tym wypadku kierowca i po tych śladach odpowiedni program nawigacyjny ma wytyczyć trasę...
Z racji swojego wykształcenia trochę coś tam wiem, w sumie bardzo ciekawy temat, niestety zawodowo nie jestem czynny a pracuję w całkiem innej branży
Automapa na Androida łączy się z bazą danych i pobiera dane, już parę razy zmieniło mi wytyczoną trasę... tzw. Traffic.
Ale Naviexpert działa trochę lepiej, kilka lat temu kazał mi zawrócić z drogi na Wrocław, jechałem z Poznania i przez Strzebnicę poprawadził mnie na autostradę w kierunku na Katowice... Potem news w radiu że na wjeździe do Wrocławia był wypadek i droga zablokowana...
Sory że nie na temat...
Ale mogę popróbować Navi Seat?