Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Postprzez dragonflymr » 28 listopada 2018, 09:36

MarkusD napisał(a):Dlatego kupiłem dodatkowy program o którym pisałem wcześniej, aby móc wyłączać aplikację.

Sorki, ale o jaki program Ci chodzi? Generalnie jak mam uruchomiony LG Mirrordrive to chodzą mi wszystkie apki zainstalowane na telefonie, najbardziej problematyczny jest Y - nie pokazuje pływającej ikony (np. Naviexpert już tak), nie da się wykonać zgłoszenia na ekranie zgłoszeń (na ekranie mapy już tak). W pozostałych których używam (Waze, Navi, GM, Google Play) na dzisiaj wszystko wygląda na działające.
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez MarkusD » 28 listopada 2018, 12:00

dragonflymr napisał(a):
MarkusD napisał(a):Dlatego kupiłem dodatkowy program o którym pisałem wcześniej, aby móc wyłączać aplikację.

Sorki, ale o jaki program Ci chodzi? Generalnie jak mam uruchomiony LG Mirrordrive to chodzą mi wszystkie apki zainstalowane na telefonie, najbardziej problematyczny jest Y - nie pokazuje pływającej ikony (np. Naviexpert już tak), nie da się wykonać zgłoszenia na ekranie zgłoszeń (na ekranie mapy już tak). W pozostałych których używam (Waze, Navi, GM, Google Play) na dzisiaj wszystko wygląda na działające.

U mnie LG mirrordrive niestety nie chce zaskoczyć, nie wiem od czego zależy...
Full Mirror for Mirror Link jest w sklepie play
Spójrz na wcześniejsze moje posty, opisałem jak to działa...
We wcześniejszych postach tego tematu są opisane aplikacje darmowe i ludzie tym się również posługują, jest jeszcze możliwość dołożenia jednego pudełka do naszej navi i jest pełne lustro, tylko kosztuje to ponad 1200 i w trzech serwisach straszono mnie utratą gwarancji mimo wpięcia plug in play...
Czytając ten temat na różnych forach widzę że nie ma jednolitego schematu działania, wszystko zależy od telefonu, i oprogramowania, u mnie ten LG mirrordrive w ostatniej działającej wersji nie wiadomo czemu nie działa za żadne skarby a próbowałem wszystkiego...
Dlatego twierdzę że najlepszym rozwiązaniem będzie jak nasze programy wejdą w MirrorLink, pod warunkiem że właściciel licencji da zgodę, Sygic Car jest wszędzie, Automapa weszła w CarPlay na ich warunkach, ale to jest ważna informacja bo Iphon udostępnił swój GPS m.in. Google Maps i innym, jakie są warunki nie dowiemy się ale takie jest prawo rynku i konkurecji, jak jeden coś zrobi to drugi czy chce czy nie będzie musiał pójść podobną drogą, ilu kierowców zacznie się zastanawiać nad przejściem na Iphona, jeżeli więcej firm produkujących nawigacje wejdzie na CarPlay, może w przyszłym roku coś się ruszy, bo Waze i Google Maps działa online jak jeździ się dużo po europie to pakiet danych może nie starczyć.
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez dragonflymr » 28 listopada 2018, 12:27

MarkusD napisał(a):Full Mirror for Mirror Link jest w sklepie play

OK, o tym czytałem, pewnie bym używał gdyby LG Mirrordrive mi nie działało, ale tak nie mam potrzeby. Chyba że przez Full Mirror aplikacje (np. Yanosik) działają lepiej?
Co do CP to wiem że jest AM - używałem parę razy i jest naprawdę OK. Co do wejścia w ML to chyba wątpię żeby był wielkie zainteresowanie producentów - ale może się mylę (mam taką nadzieję).
Myślę że większe szanse że pod CP pojawi się więcej nawigacji.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez gharghoul » 28 listopada 2018, 12:51

dragonflymr napisał(a):A jest super z AAMirror ale... testy porównawcze np. grafiki w Waze na AA i CP wypadają na korzyść CP - nie wiem czy to kwestia S5 który się nie wyrabia czy czegoś innego ale mapa (szczególnie nazwy ulic) są o wiele czytelniejsze niż na AA. Całkiem nieźle też wypada AM, muszę jeszcze trochę potestować ale na razie bardzo pozytywnie, jedyne co nie działa, albo nie wiem jak używać to komendy głosowe. Wygląda jakby były oddzielne od Siri ale nie udało mi się użyć - po kliknięciu na mikrofon mimo ekranu czekającego na wydanie komendy AM mnie nie słyszy

Z innej bajki - zarówno na AA jak i CP używając np. Google Play (w przypadku AA zarówno przez AAMirror jak i natywnie) na VS nie wyświetlają się nawy utworów, tylko AA audio lub CP audio - ta ma być, czy coś trzeba przestawić?

Aby zwiększyć rozdzielczość w mapach google i innych aplikacjach na AA:
Uruchom AA na telefonie
Wejdź w menu w lewym górnym rogu
uruchom informacje
Menu w prawym górnym rogu
Ustawienia programisty
zaznacz: Zezwalaj na wyjście wideo 720p oraz 1080p (zależnie jaka masz rozdzielczość ekranu w aucie - ja mam dwie opcje zaznaczone).
Zapisz.

Po podłączeniu do auta powinieneś widzieć zauważalną równicę w czytelności interfejsu oraz poszczególnych aplikacji.
gharghoul
Stella
Stella

Auto: Ateca

Postprzez dragonflymr » 28 listopada 2018, 12:57

gharghoul napisał(a):Aby zwiększyć rozdzielczość w mapach google i innych aplikacjach na AA

Dzięki za tip, miałem to już włączone (obie), mimo to jakość obrazu na Waze zarówno w CP jak i ML jest lepsza niż w AA :-(
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 28 listopada 2018, 13:00

gharghoul napisał(a):
dragonflymr napisał(a):A jest super z AAMirror ale... testy porównawcze np. grafiki w Waze na AA i CP wypadają na korzyść CP - nie wiem czy to kwestia S5 który się nie wyrabia czy czegoś innego ale mapa (szczególnie nazwy ulic) są o wiele czytelniejsze niż na AA. Całkiem nieźle też wypada AM, muszę jeszcze trochę potestować ale na razie bardzo pozytywnie, jedyne co nie działa, albo nie wiem jak używać to komendy głosowe. Wygląda jakby były oddzielne od Siri ale nie udało mi się użyć - po kliknięciu na mikrofon mimo ekranu czekającego na wydanie komendy AM mnie nie słyszy

Z innej bajki - zarówno na AA jak i CP używając np. Google Play (w przypadku AA zarówno przez AAMirror jak i natywnie) na VS nie wyświetlają się nawy utworów, tylko AA audio lub CP audio - ta ma być, czy coś trzeba przestawić?

Aby zwiększyć rozdzielczość w mapach google i innych aplikacjach na AA:
Uruchom AA na telefonie
Wejdź w menu w lewym górnym rogu
uruchom informacje
Menu w prawym górnym rogu
Ustawienia programisty
zaznacz: Zezwalaj na wyjście wideo 720p oraz 1080p (zależnie jaka masz rozdzielczość ekranu w aucie - ja mam dwie opcje zaznaczone).
Zapisz.

Po podłączeniu do auta powinieneś widzieć zauważalną równicę w czytelności interfejsu oraz poszczególnych aplikacji.

Dzisiaj zrobiłem to samo i miałem wrażenie że jest lepiej... ale chciałem to jeszcze raz sprawdzić :-D
dragonflymr napisał(a):
MarkusD napisał(a):Full Mirror for Mirror Link jest w sklepie play

OK, o tym czytałem, pewnie bym używał gdyby LG Mirrordrive mi nie działało, ale tak nie mam potrzeby. Chyba że przez Full Mirror aplikacje (np. Yanosik) działają lepiej?
Co do CP to wiem że jest AM - używałem parę razy i jest naprawdę OK. Co do wejścia w ML to chyba wątpię żeby był wielkie zainteresowanie producentów - ale może się mylę (mam taką nadzieję).
Myślę że większe szanse że pod CP pojawi się więcej nawigacji.

Sygic Car jest
Coyote jest
Po korespondencji z naszymi firmami wnioskuję że Automapa rozważa wejście w ten system... NaviEkspert obserwuje... :?:
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 28 listopada 2018, 13:24

MarkusD napisał(a):Po korespondencji z naszymi firmami wnioskuję że Automapa rozważa wejście w ten system... NaviEkspert obserwuje...

To super, mam nadzieję że długo nie będą myśleć - tylko to trochę dziwne że dopiero teraz (może dlatego że więcej samochodów ma na wyposażeniu AA, CP i ML?) - ML jest dostępne od dawna i w przeciwieństwie do AA (nadal) i CP (już nie) zawsze pozwalało na certyfikację nawigacji dowolnego producenta.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 28 listopada 2018, 14:08

dragonflymr napisał(a):
MarkusD napisał(a):Po korespondencji z naszymi firmami wnioskuję że Automapa rozważa wejście w ten system... NaviEkspert obserwuje...

To super, mam nadzieję że długo nie będą myśleć - tylko to trochę dziwne że dopiero teraz (może dlatego że więcej samochodów ma na wyposażeniu AA, CP i ML?) - ML jest dostępne od dawna i w przeciwieństwie do AA (nadal) i CP (już nie) zawsze pozwalało na certyfikację nawigacji dowolnego producenta.

Mają świadomość że mogą stracić abonentów, muszą zacząć działać w tym kierunku...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 28 listopada 2018, 18:21

Ta platforma ma sens, która nie blokuje multimediów jak wbudowane radio, dvd czy odczyt z karty SD.
Tu wygrywa Android Auto a Mirrorlink przegrywa. Nie wiem jak jest w Car Play - czy np. komunikty Automapy nie wygaszają na amen słuchanego radia?
Przy okazji ML - LG Mirrordrive nie działa np. na moim S8, który automatycznie ubija tę apkę wymuszając instalację Samsungowej aplikacji CarMode.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Makgajwer » 30 listopada 2018, 11:34

Makgajwer
Sport
Sport

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez dragonflymr » 30 listopada 2018, 12:22

Makgajwer napisał(a):Jest dostępna nowa wersja 3.8 Android Auto https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-3-8-5845-release/
Lepsze zarządzenie muzyką i nowy standard wiadomości: https://www.dobreprogramy.pl/android-auto-odtwarzacz-muzyki-wiadomosci,News,92465.html

Dzięki za info, popatrzę, tylko przy niedziałającym AAMirror to tylko tak dla sportu :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 30 listopada 2018, 12:31

Ja używam Full Linka, który potrzebny mi jest do nawigacji, a muzy słucham z USB, dlatego więcej do szczęścia nie potrzebuję :-).
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 30 listopada 2018, 13:14

marekwar napisał(a):Nie wiem jak jest w Car Play - czy np. komunikty Automapy nie wygaszają na amen słuchanego radia?

Sprawdzę ale raczej mi się nie wydaje, na 99% nic takiego nie zauważyłem.

-- 30 listopada 2018, 14:14 --

Makgajwer napisał(a):Ja używam Full Linka,

Hmm, jak piszesz Full Link to masz na myśli funkcjonalność Seata (czyli obsługę AA, CP i ML) czy aplikację Full Mirror for Mirror Link czy coś zupełnie innego?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 30 listopada 2018, 19:19

Full Link czyli obsługa Android Auto.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 30 listopada 2018, 19:31

Makgajwer napisał(a):Full Link czyli obsługa Android Auto.

Full Link czyli nazwa opcji oferowanej przez Seat do komunikacji ze smartfonami - obsługa AA, CP i ML :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 1 grudnia 2018, 09:06

Mirror link nie obsługuje bo to ponoć co innego niż Android Auto. CP co oznacza?
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 1 grudnia 2018, 10:14

Makgajwer napisał(a):Mirror link nie obsługuje bo to ponoć co innego niż Android Auto. CP co oznacza?

Oj coś nie możemy się zrozumieć :-) Tu masz cytat z instrukcji obsługi Media System:
System Full Link zawiera wszystkie technologie, które umożliwiają połączenie pomiędzy systemem Infotainment a urządzeniami przenośnymi:
● MirrorLink®
● Android Auto™
● Apple CarPlay™

Czyli jak masz aktywną opcję Full Link to możesz podłączyć telefon przy pomocy każdej z wymienionych powyżej technologii. W przypadku iPhone będzie to tylko CarPlay, w przypadku Android można użyć albo AA albo ML - zależy co wspiera telefon (dużo wspiera oba) albo co Ci bardziej pasuje :-)
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 1 grudnia 2018, 11:26

Dzięki za wyjaśnienie. U mnie działa tylko Android Auto. Nie wiedziałem, że ML zależy od telefonu. U mnie na obydwu (Nokia z Androidem 8 oraz Black Berry z Androidem 6.1) działa tylko AA.
Muszę się dokształcić w temacie bo nie wiem do końca jaka jest różnica pomiędzy tymi systemami t.j. AA oraz ML.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez michuFR » 2 grudnia 2018, 00:59

Wyczytałem gdzieś ostatnio że większość Huawei nie działa z Android Auto. Ktoś potwierdza?
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Makgajwer » 2 grudnia 2018, 10:49

Z tego co czytałem, to kwestia działania czy nie zależy od wersji systemu. W przypadku mirror link na pewno zależy to od telefonu więc jak za jakiś czas będę zmieniał telefon wcześniej sprawdzę czy jest kompatybilny z ML.
Makgajwer
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 2 grudnia 2018, 12:31

Dzisiaj udało mi się uruchomić Mirrorlink przez LG MirrorDrive 1.2.1.2, trochę chimeryczne odpalanie ale poszło, muszę poćwiczyć aby szybciej uruchamiać, Full Mirrorlink Floating Apps z tej aplikacji wykorzystałem pływające ikony... bo sama aplikacja płatna i po uruchomieniu Automapy nie umiałem nic zrobić...
Ale bezpośrednie lustro już bez problemu wszystko działa a przez lukę w programie Mirrorlink nie blokuje aplikacji np Naviexpert...
Telefon Samsung Galaxy S7, Android 8, wczoraj dostałem aktualizację bezpieczeństwa i mówię spróbuje jeszcze raz... Radio wiadomo z telefonu...
Jeszcze jedna sprawa nie trzeba resetować ustawień jeżeli chce się przełączyć pomiędzy AA czy Mirrorlink wystarczy w ustawieniach samego menu w naszym radiu wycofać się do opcji Fullink i wtedy można na nowo wybrać co chcemy...
Następna ważna uwaga jeżeli ktoś używa np Full Mirrorlink Floating Apps i uruchomi ją nie wolno przełączać się na Android Auto ponieważ telefon np. mi się zablokawał i przez 20 minut nie szło nic zrobić nawet twardego resetu, przez przypadek żona do mnie zadzwoniła i ekran się podświetlił i mogłem powyłączać programy, nie wiem czy Android Auto w wersji 3.8 po wykryciu Launchera uruchomionego nie blokuje telefonu , lub te dwie aplikacje się gryzą...
Aplikacja Full Mirror for Mirrorlink- tutaj tego problemu nie ma, można spokojnie wyjść w menu i odpalić Android Auto, trzeba tylko spawdzić czy AA 3.8 nie będzie blokować, bo wcześniej sprawdzałem na AA 3.5 i 3.7...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 3 grudnia 2018, 15:43

Jak ktoś lubi Yanosika to odkryłem jak na ML mieć pływającą ikonę - co najmniej dwa razy się udało więc chyba powtarzalne - trzeba uruchomić Y przed podłączeniem, odpalić dowolną aplikację - tak żeby pływająca ikona była wyświetlana przed podłączeniem przez ML. Wtedy pływająca ikona się wyświetla - ważne żeby nie przełączyć na pełny interfejs Y - wtedy znika na dobre. Jak się tego nie zrobi to wszystko działa OK, są powiadomienia i daje się zgłosić nowe, są też komunikaty.

Jedyne co jest so weryfikacji to czy przy podłączonym ML wyświetlają się opcje do odebrania/odrzucenia połączenia BT - kilka razy miałem tak że wyświetlało się na telefonie ale nie na VC, bez ML się wyświetlało ale może to coś po stronie tele (iPhone), jeszcze sprawdzam...
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez mrcn » 3 grudnia 2018, 17:00

michuFR napisał(a):Wyczytałem gdzieś ostatnio że większość Huawei nie działa z Android Auto. Ktoś potwierdza?

AA działa na Huaweiu - jedynie w starszych modelach (P10 i wcześniej) bywał problem, że ekran rozmowy się nie pojawiał (trzeba było kończyć rozmowę z poziomu telefonu). W nowych modelach (P20 Pro, Mate20 Pro) działa wszystko ok.
ObrazekObrazek
mrcn
Sport
Sport

Auto: Cupra ST 4drive

Postprzez michuFR » 3 grudnia 2018, 19:35

Ciekawe czy na HUAWEIu P Smart działa AA.
michuFR
Sport
Sport

Postprzez mariuszes » 3 grudnia 2018, 19:48

Potwierdzam, że w Huawei działa tak sobie AA. Tzn działa i da się uzywac ale są problemy, np. brak dźwięku przychodzącego połączenia i brak ekranu rozmowy. Podobno w najnowszej wersji EMUI 9 te mankamenty poprawiono, dlatego czekam na aktualizację do P20.
mariuszes
Stella
Stella

Auto: O2FL
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michuFR » 3 grudnia 2018, 21:22

Dobrze że chociaż na tyle działa, bo w Xiaomi to nic nie działa.
michuFR
Sport
Sport

Postprzez AndPoz » 3 grudnia 2018, 22:36

michuFR napisał(a):w Xiaomi to nic nie działa.

Nie wiem o co ci chodzi. Mam Xiaomi MI6 i Android Auto w różnych wersjach działa bez najmniejszego problemu. Korzystam codziennie.
Przez ostatnie pół roku może raz się zdarzyła sytuacja, że AA w seacie się zwiesiło i musiałem zrestartować radio przytrzymując włącznik.
AndPoz
Stella
Stella

Auto: Cupra

Postprzez michuFR » 3 grudnia 2018, 23:33

A ja mam Redmi 6 i nie działa - ciągły restart tel. po podłączeniu do Leona.
michuFR
Sport
Sport

Postprzez tomek2lol » 4 grudnia 2018, 18:42

Też miałem takie problemy ale pomagało zainstalowanie innej wersji AA no i odpowiednie ustawienia, ale to nie pamiętam, ale są na pewno w tym wątku, bo sam ich używałem.
tomek2lol
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: leon

Postprzez michuFR » 4 grudnia 2018, 21:48

Może pamiętasz chociaż w jakim okresie czasowym ich szukać, to będzie mi łatwiej przekopać 34 strony tego wątku.
michuFR
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 4 grudnia 2018, 22:15

Popróbuje wersji 2 cośtam, wydaje mi się że swego czasu były polecane jako działające.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez oushi81 » 5 grudnia 2018, 22:35

Hej czy ktoś z powodzeniem używa full linka i one plus5t?
oushi81
Stella
Stella

Auto: Leon III

Postprzez kamivil » 5 grudnia 2018, 23:00

oushi81 napisał(a):Hej czy ktoś z powodzeniem używa full linka i one plus5t?

Na 5 oraz 6T bez najmniejszych problemów, zarówno z rootem jak i bez. Na 5t nie powinno być problemu.
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez 4przemo77 » 6 grudnia 2018, 18:10

A moze ktos jest w stanie ulatwic zycie potencjalnym kupujacym nowy telefon i napisac na ktorych najnowszych telefonach AA i ML dzialaja prawidłowo. Ja ze swojej strony mam LG G6 i AA działa OK, ale juz ML wcale.
4przemo77
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR 1.8
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez MarkusD » 6 grudnia 2018, 18:28

:boje: https://youtu.be/dVI4I7Ba47I
Tutaj masz pokazany sposób na Mirrorlink pełne lustro, z doświadczenia wiem że Car Mode od Samsunga nie może być zainstalowany...
Telefony Samsung Galaxy S7, S8, S9...
Jeżeli chodzi o zwykły Mirrorlink działa bezproblemowo...
Mirrorlink pełne lustro to kombinacje
Android Auto na tych telefonach również działa, osobiście posiadam S7 i bezproblemowo łączy się...
Pełne lustro na Android Auto jest potrzebny rooth, i wiadomo utrata gwarancji i cały czas walka z Google bo blokuje...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 6 grudnia 2018, 18:47

MarkusD napisał(a):Pełne lustro na Android Auto jest potrzebny rooth, i wiadomo utrata gwarancji i cały czas walka z Google bo blokuje...

A są jakieś wieści AAMirror działa?

Co do ML to pełne lustro (LG Mirrordrive) na 100% działa na S5. Generalnie obecnie dla mnie najlepszy jest ML (szczególnie że już wiem jak uzyskać pływającą ikonę Yanosik). ML nie używa BT więc mój codzienny tele łącze po BT - czyli mam dzwonienie, a S5 jest do rzeczy które chce mieć na wyświetlaczu w samochodzie. Nie wspomnę że jakoś obrazu z ML jest zauważalnie lepsza w porównaniu z AA (CP ma raczej bardzo podobną).

Tu dzisiaj naszła mnie straszna myśl :-) Przydałby się jakaś klapka zasłaniająca dziuplę na tele. Nie sądzę żeby zostawianie tele (nawet S5) na widoku w samochodzie było rozsądne, z drugiej strony S5 do niczego innego niż ML nie używam więc wolałbym go po prostu podłączanego zostawiać w samochodzie... jakieś koncepcje na rozwiązanie tego dylematu?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 6 grudnia 2018, 20:06

Android Auto z AA mirror nie używam, ze względu na gwarancję.
Zobacz sobie filmik z linku...
Potem zobacz filmiki od autora...
Ja dzisiaj zainstalowałem Nova Launcher oraz Easy Touch, pierwszy żeby wyświetlało pełny ekran telefonu, drugi żeby mieć przyciski funkcyjne, dzisiaj LG Mirror Drive za każdym razem łapie za drugim lub trzecim razem...
Kabel magnetyczny rozwiąże problem, zamiast jakiś tam zaślepek... zresztą cały czas nie jeździ się z podłącznym telefonem, ja najlepiej bym te kable powywalał, mam wypróbowane że działa, szkoda że nie idzie Mirrorlink ustawić aby inne źródła dźwięku grały...
Teraz będę ćwiczył navi oryginalną bo trochę inaczej działa, Automapa i Naviexpert informuje o każdym zakręcie a Seatowska już nie, jeżeli jedziesz drogą np. 43 i przez miasto kluczy uliczkami to oryginalna mówi prosto :roll:
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 6 grudnia 2018, 20:36

Zakładam że chodzi Ci o gwarancję na tele (czyli brak root)? To akurat ma w czterech :-) Kupiłem używane S5 w celu wykonania root, ale ponieważ AAMirror przestało działać to okazało się trochę bez sensu, na szczęście działa super ML :mrgreen:

Kabel magnetyczny nie załatwia nic - od początku używam i uważam że super - tyle że taki kabel nie schowa tele :-) Mnie chodziło o to żeby można było bezpiecznie = nie na widoku zostawić podłączmy tele w samochodzie, położenie go w dziupli - nawet podłączonego kablem magnetycznym nic nie załatwia, nadal ktoś zaglądający przez szybę może go zobaczyć i szybę... zutylizować...bolesne raczej. Obecnie albo odpinam tele i zabieram, albo odpinam i chowam w schowku między siedzeniami - mało fajna opcja :-( Gdyby dziupla telefonu miała jakieś zamknięcie wystarczyłoby zamknąć bez odłączania tele - o to mi głównie chodziło.

Nie wiem co masz na myśli z tym, możesz rozwinąć???
MarkusD napisał(a):szkoda że nie idzie Mirrorlink ustawić aby inne źródła dźwięku grały..

MarkusD napisał(a):Teraz będę ćwiczył navi oryginalną bo trochę inaczej działa, Automapa i Naviexpert informuje o każdym zakręcie a Seatowska już nie, jeżeli jedziesz drogą np. 43 i przez miasto kluczy uliczkami to oryginalna mówi prosto

Jak wg mnie, nie ma co testować, wbudowane Navi to szajs, nigdy nie dorówna navi z telefonu, dla mnie wbudowane Navi jest tyle warte ile umożliwia działanie rozpoznania znaków :mrgreen:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 7 grudnia 2018, 08:35

4przemo77 napisał(a):A moze ktos jest w stanie ulatwic zycie potencjalnym kupujacym nowy telefon i napisac na ktorych najnowszych telefonach AA i ML dzialaja prawidłowo. Ja ze swojej strony mam LG G6 i AA działa OK, ale juz ML wcale.

Odpowiadając na Twoje pytanie to napewno działają telefony Samsung Galaxy S5, S6, S7,S8, S9
Musisz ten wątek przeczytać cały, bo nikt nie prowadzi tego wątku, trochę się ludzi przewinęło i opisywało swoje spostrzeżenia ...
Ważne jest aby mieć dobry kabel, nie tylko do ładowania ale i do przesyłu danych.
Jeżeli pełne lustro to najlepsza alternatywa Mirrorlink mimo swoich wad, musisz wtedy zainstalować LG Mirror Drive w wersji 1.2.1.2 , RockScout, Easy Touch, Nova Launcher, nie instaluj Car Mode bo w najnowszym wydaniu skutecznie blokuje...
Radio wtedy musisz puszczać sobie z telefonu, lub inną muzykę, bo Mirrorlink wyłącza inne źródła.
Przez miesiąc ten temat męczyłem i udało mi się...
Zobacz film:
https://youtu.be/dVI4I7Ba47I
Jedynie ja musiałem odinstalować Car Mode....
W tym wątku już wcześniej było to opisywane, przeczytaj cały...
dragonflymr napisał(a):Zakładam że chodzi Ci o gwarancję na tele (czyli brak root)? To akurat ma w czterech :-) Kupiłem używane S5 w celu wykonania root, ale ponieważ AAMirror przestało działać to okazało się trochę bez sensu, na szczęście działa super ML :mrgreen:

Kabel magnetyczny nie załatwia nic - od początku używam i uważam że super - tyle że taki kabel nie schowa tele :-) Mnie chodziło o to żeby można było bezpiecznie = nie na widoku zostawić podłączmy tele w samochodzie, położenie go w dziupli - nawet podłączonego kablem magnetycznym nic nie załatwia, nadal ktoś zaglądający przez szybę może go zobaczyć i szybę... zutylizować...bolesne raczej. Obecnie albo odpinam tele i zabieram, albo odpinam i chowam w schowku między siedzeniami - mało fajna opcja :-( Gdyby dziupla telefonu miała jakieś zamknięcie wystarczyłoby zamknąć bez odłączania tele - o to mi głównie chodziło.

Nie wiem co masz na myśli z tym, możesz rozwinąć???
MarkusD napisał(a):szkoda że nie idzie Mirrorlink ustawić aby inne źródła dźwięku grały..

MarkusD napisał(a):Teraz będę ćwiczył navi oryginalną bo trochę inaczej działa, Automapa i Naviexpert informuje o każdym zakręcie a Seatowska już nie, jeżeli jedziesz drogą np. 43 i przez miasto kluczy uliczkami to oryginalna mówi prosto

Jak wg mnie, nie ma co testować, wbudowane Navi to szajs, nigdy nie dorówna navi z telefonu, dla mnie wbudowane Navi jest tyle warte ile umożliwia działanie rozpoznania znaków :mrgreen:

Pojedziesz za granicę np Austria i odszczekasz co do nawigacji... Tylko w Polsce nie działa TCM, bo się firmy nie umiały dogadać, za granicą nasze Navi ożywiają... poza tym są to mapy Here...
Sprawdzone w drodze do Chorwacji... kolega prowadził swoim Leonem...
Tutaj masz lekturę:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Traffic_Message_Channel
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 7 grudnia 2018, 09:14

MarkusD napisał(a):Pojedziesz za granicę np Austria i odszczekasz co do nawigacji...

Jak rozumiem chodzi Ci o koszty związane z transferem danych dla nawigacji on-line, bo chyba nie o to że przestają działać?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 7 grudnia 2018, 09:34

dragonflymr napisał(a):
MarkusD napisał(a):Pojedziesz za granicę np Austria i odszczekasz co do nawigacji...

Jak rozumiem chodzi Ci o koszty związane z transferem danych dla nawigacji on-line, bo chyba nie o to że przestają działać?

Cóż za granicą zaczyna działać Traffic... nasze Navi dostają drugie życie...
Przeczytałeś w ogóle link o TCM ?
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 7 grudnia 2018, 10:46

MarkusD napisał(a):Cóż za granicą zaczyna działać Traffic... nasze Navi dostają drugie życie...
Przeczytałeś w ogóle link o TCM ?

Mam pojęcie co to TMC, na pewno jak działa jest b. pomocny tyle że nawigacje na tele też mają systemy informowania o zdarzeniach na drodze - jak rozumiem działają znacznie gorzej niż TMC?

-- 7 grudnia 2018, 11:46 --

Z tym dźwiękiem przy podłączonym ML jest trochę dziwnie (wcześniej nie sprawdzałem bo jeździłem z Google Play). Dzisiaj zrobiłem test i wyszło mi tak:

Telefon po BT - dźwięk jest przełączany na telefon i później wraca do ML

Radio - jeśli na ML nie ma uruchomionej żadnej aplikacji generującej dźwięk (np. nawigacja w trybie trasy) dźwięk z radia gra bez problemu, można mieć wyświetloną mapę Waze i słuchać radia. Niestety jak tylko cokolwiek pod ML wygeneruje dźwięk to już nie ma automatycznego powrotu do radia :-(

Szkoda że tak to zrobili, tym bardziej że dla tele po BT przełączenie działa bez problemu - więc da się...
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 7 grudnia 2018, 11:06

Mapy Here w Polsce dodają nowe odcinki autostrad, dróg szybkiego ruchu, likwidowane odcinki ronda po wielu miesiącach - np. ostatnie odcinki S8 z Wrocławia do Łodzi (S8) po pól roku. W porównaniu z Automapą czy Naviexpertem Here jest żałosną namiastką - sprawdzone w praktyce.
Podczas np. 1 listopada albo maratonów w dużych miastach fabryczna nawigacja poprowadzi pod prąd albo w zamknięte odcinki a Naviexpert czy Automapa pokierują prawidłowo.
Nie mówiąc już o tym, że nowo otwarty odcinek autostrady obie navi pokażą jako przejezdne w dniu otwarcia.
Tego nawet Google maps nie potrafi.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 7 grudnia 2018, 11:10

No cóż wbudowane navi tym bardziej, tam to dopiero są starocia - przy aktualizacji raz na pół roku, rok? No chyba że się mylę - nie używam więc może jednak są w miarę aktualne?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 7 grudnia 2018, 11:24

Aktualna może być tylko mapa on-line i to z wbudowanym procesem aktualizacji dróg w czasie rzeczywistym. Tak ma Naviexpert i Automapa chociaż ta druga jest off-line ale dzięki częstym aktualizacjom Smart Routes potrafi "odpalić" nowe drogi w dniu otwarcia dzięki funkcji Live Traffic, która jest on-line.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 7 grudnia 2018, 11:27

marekwar napisał(a):Mapy Here w Polsce dodają nowe odcinki autostrad, dróg szybkiego ruchu, likwidowane odcinki ronda po wielu miesiącach - np. ostatnie odcinki S8 z Wrocławia do Łodzi (S8) po pól roku. W porównaniu z Automapą czy Naviexpertem Here jest żałosną namiastką - sprawdzone w praktyce.
Podczas np. 1 listopada albo maratonów w dużych miastach fabryczna nawigacja poprowadzi pod prąd albo w zamknięte odcinki a Naviexpert czy Automapa pokierują prawidłowo.
Nie mówiąc już o tym, że nowo otwarty odcinek autostrady obie navi pokażą jako przejezdne w dniu otwarcia.
Tego nawet Google maps nie potrafi.

Nie ma się o co spierać, Automapa i Naviexpert rewelacyjnie działają w kraju, lecz nie mają trafic w Europie, miałem niespodziankę w Niemczech dwa tygodnie temu z Automapą, na szybko ratowaliśmy się Google Maps, samochód służbowy...
W kraju używam Naviexpert lub Automapy...
W tym roku jadąc do Chorwacji miałem włączoną Automapę a kolega w Seacie Navi i to on nas przeprowadził omijając korki...
TCM jest słabe, ale jest i mając je w naszych nawigacjach można się zaskoczyć mile będąc za granicą, trzeba jeszcze włączyć dynamiczne prowadzenie do celu, które w Polsce nie działa .
Automapa bazuje na mapach z Here w Europie, w kraju mają swoje bo Targeo to jedna firma,
Naviexpert bazuje na mapach Tom Tom .
Cały wic nawigacji polega na programie który analizuje i wytycza drogę, dokładnie działa to jak mrowisko, mrówka zostawia ślad, w tym wypadku kierowca i po tych śladach odpowiedni program nawigacyjny ma wytyczyć trasę...
Z racji swojego wykształcenia trochę coś tam wiem, w sumie bardzo ciekawy temat, niestety zawodowo nie jestem czynny a pracuję w całkiem innej branży
Automapa na Androida łączy się z bazą danych i pobiera dane, już parę razy zmieniło mi wytyczoną trasę... tzw. Traffic.
Ale Naviexpert działa trochę lepiej, kilka lat temu kazał mi zawrócić z drogi na Wrocław, jechałem z Poznania i przez Strzebnicę poprawadził mnie na autostradę w kierunku na Katowice... Potem news w radiu że na wjeździe do Wrocławia był wypadek i droga zablokowana...
Sory że nie na temat...
Ale mogę popróbować Navi Seat? :wink:
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 7 grudnia 2018, 11:32

Automapa w Europie wykorzystuje mapy HERE . Tak właśnie działają navi w oparciu o to badziewie.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 7 grudnia 2018, 11:55

Czyli wbudowane navi ma takie zalety (poza terytorium Polski):
Nie wymaga połączenia z Internetem - czyli zero kosztów
Współpracuje z TMC - czyli pozwala omijać korki czy inne przeszkody na drodze

Podstawowa wada to przestarzałe mapy - i tu nic nie da się zrobić :-(

Ciekawe kiedy producenci pójdą po rozum do głowy i zaczną oferować wbudowane navi z możliwością pracy offline/online - w zależności od decyzji użytkownika. Takie rozwiązanie wg mnie byłoby optymalne.
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 7 grudnia 2018, 12:07

dragonflymr napisał(a):Czyli wbudowane navi ma takie zalety (poza terytorium Polski):
Nie wymaga połączenia z Internetem - czyli zero kosztów
Współpracuje z TMC - czyli pozwala omijać korki czy inne przeszkody na drodze

Podstawowa wada to przestarzałe mapy - i tu nic nie da się zrobić :-(

Ciekawe kiedy producenci pójdą po rozum do głowy i zaczną oferować wbudowane navi z możliwością pracy offline/online - w zależności od decyzji użytkownika. Takie rozwiązanie wg mnie byłoby optymalne.

Dlatego dają FulLink:-) tylko zaraz go wykastrowali do granic możliwości żeby nie było za dobrze:-)
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez dragonflymr » 7 grudnia 2018, 12:12

MarkusD napisał(a):Dlatego dają FulLink:-) tylko zaraz go wykastrowali do granic możliwości żeby nie było za dobrze:-)

No nie do końca o to mi chodzi :-) Pewnie że można zewnętrzne urządzenia podłączać ale to zawsze trochę upierdliwe jest, dlaczego nie wbudować tego w sprzęt w samochodzie - przynajmniej jako opcja do wyboru. Przy dzisiejszych cenach elektroniki to są jakieś grosze w porównaniu do ceny samochodu.
dragonflymr
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja