Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana lusterka wstecznego na fotochrom

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana lusterka wstecznego na fotochrom

Postprzez mateoturbo » 29 maja 2018, 10:03

Witajcie,
zmieniał może ktoś z Was już wewnętrzne lusterko ze zwykłego na fotochromatyczne ?? dużo przy tym modzenia czy to idzie na zasadzie plug & play ??
z góry dzięki za odpowiedź
pozdro
mateoturbo
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 5F 1.4 Tsi
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Wymiana lusterka wstecznego na fotochrom

Postprzez Blacha04 » 14 sierpnia 2018, 22:11

Przeciez w leonie jest fotochrom ...
Blacha04
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Limak9 » 14 sierpnia 2018, 22:24

Może w jego wersji wyp nie było.
Limak9
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mm.max » 16 sierpnia 2018, 11:31

mateoturbo, z montażem lusterka nie ma większego problemu, podłączenie też jest banalnie proste jeżeli masz doświadczenie.
Musisz doprowadzić do lusterka + oraz masę (to akurat mega proste bo z lampki oświetleniowej można ukraść) + 2 PINY - jeden do lampki (aby wyłączał się fotochrom jak otworzysz drzwi lub zaświecisz oświetlenie wewnątrz) oraz drugi PIN do BCM (centralna elektryka) aby wyłączać fotochrom np. po włączeniu biegu wstecznego.
To tak w teorii i praktyce. Ważne aby mieć odpowiednią wtyczkę do fotochromu oraz odpowiednie piny aby zrobić plug&play
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez mateoturbo » 30 grudnia 2018, 19:24

mm.max Dzięki Wielkie za odpowiedz i wielkie ufff... bo mnie już wkurza to zwykłe lusterko. Blacha04 mój leon jest z niemiec i jest bardzo specyficznie skonfigurowany - wersja FR halogeny zamiast led silnik 1.4 150 ACT w środku klima automatyczna duże radio 5,8 lecz bez navi brak oświetlenia przy blendach przeciwsłonecznych i lampki w przestrzeni pasażerskiej no i właśnie brak lusterka fotochromatycznego.Będę chciał to wszystko uzupełnić ale najgorsze jest dla mnie że nie można w normalny sposób zamontować czujników parkowania przynajmniej tył z wizualizacją na ori radiu albo kamerki - do jakiej firmy nie zadzwonię to robią schody trzeba mieć parktronic (przód + tył ) żeby zamontować kamerkę cena zestawu 2500 czujniki plus 1800 kamerka mowa oczywiście o podzespołach ori .podobno inaczej się nie da

-- 30 grudnia 2018, 19:24 --

Wiem co powiecie -mogłem iść do salonu zapłacić 97 tys i mieć to wszystko ale budżet był ograniczony i po 8 miesiącach szukania setkach telefonów i przeglądania krajowych golasów z silnikiem 125Km trafił się niemiec czarny i z 150 pod maską . Myślałem na początku że mając 58 tys do wydania spokojnie kupię 4 latka z przelotem do 100 tys ale szybko się rozczarowałem.
mateoturbo
Stella
Stella

Postprzez marwisn » 31 grudnia 2018, 06:26

Możesz zrobić wersję okrojoną. Wieszasz lusterko i podpinasz do zasilania z lampki. Będzie działać normalnie poza ściemnianiem na wstecznym i przy otwarciu drzwi. Roboty na pół godzinki max.
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez mateoturbo » 31 grudnia 2018, 10:56

zastanawiam się jak to jest bo w niedużych $$$ jest sensor deszczu-zmierzchu więc może dałoby się od razu zrobić światła Auto bo sam przełącznik świateł to 70-80 zł a ten sensor 60 dyszek jak wezmę lusterko i lampki do wnętrza .Na tą chwilę mam zakodowane że zaraz po przekręceniu kluczyka w stacyjce mam z przodu postojówki zrobione na dzienne LED ale gdyby było auto ori to czemu nie .
mateoturbo
Stella
Stella

Postprzez Hrabia93 » 31 grudnia 2018, 17:27

Tak jak piszesz najlepiej za jednym razem, czujnik zmierzchu/deszczu, Fotochrom i automatyczne światła :)
Hrabia93
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CAYC 1.6

Postprzez marwisn » 31 grudnia 2018, 21:09

A jak ten sensor do szyby przymocujesz?
marwisn
Sport
Sport

Postprzez mateoturbo » 2 stycznia 2019, 17:51

z tego co widziałem jest klejony do szyby

-- 2 stycznia 2019, 17:51 --

właśnie dzwoniłem do handlarza który ma interesujące mnie części i gasił moje zapędy co do montażu lusterka i czujnika -podobno są 3 rodzaje szyb do leona goła ,z sensorem deszczu zmierzchu i fotochromatyczny lusterkiem i jeszcze trzecia z kamerą do rozpoznawania znaków assist line
i wg niego bez wymiany szyby ta opcja nie przejdzie ... :/
mateoturbo
Stella
Stella

Postprzez mm.max » 3 stycznia 2019, 15:39

mateoturbo, jeżeli masz climatronic (z tego co piszesz) to masz czujnik wilgotności - jeżeli masz czujnik wilgotności to przeróbka tego na czujnik deszczu/zmierzchu i automatyczne światła - to mały pikuś.

Kolejna sprawa parktronic możesz zawsze zamontować w wersji tak jak z fabryki czyli wizualizacja na ekranie radia.
Kamerka to osobna funkcja niezależna od parktronica - są Leony posiadające fabrycznie kamerki cofania bez czujników parkowania
Poza tym twoje H7 - zawsze możesz zmienić na full LED wszystko kwestia zaangażowania i determinacji także tej finansowej

A twoi konsultanci do których dzwonisz raczej nie wiedzą o czym mówią
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez mateoturbo » 4 stycznia 2019, 21:58

byłem na spotkaniu z elektrykiem z VW powiedziałem mu o rzeczach które chce dołożyć to zaczął się śmiać, że czasy dobrej VAG grupy skończyły się na modelach 2012 gdzie można było założyć wszystko, że component protection jest i dupa teraz z modyfikacjami że trzeba trafić na części bo nawet jedna literka w kodzie na końcu i już nie będzie działać np moduł pdc , dodzwoniłęm się do typa który powiedział mi za zdjęcie tego od punktu 450zł ... także po dokupieniu wszystkich podzespołów doli elektryka i jeszcze podrózy do wrocławia to zaczyna się opłacać oferta firmy doposażającej za 1500zł w czujniki wszystko na ORI podzespołach. H7 nie będę zmieniać bo już widziałem kilka sztuk leonów LED ślepych na jedno oczko a naprawa albo wymiana musi być zabójcza . Jeśli chodzi o lusterko to nie powinno być problemu , elektryk kręcił nosem na pomysł założenia lampki z tyłu na podsufitce bo jego zdaniem wersja podsufitki z lampką ma ukształtowanie pod lampkę i jest grubsza tzn sztywniejsza żeby nie deformowała się podsufitka ale po zdjęciach od znajomego leona sufit jest jota w jotę taki sam.

-- 4 stycznia 2019, 21:58 --

Części na Alledrogo jest multum -ale jedyną szansą wg mnie żeby kupić coś co będzie działać to wizyta w aso i po numerze vin spisanie sobie nr części kompatybilnych typu moduł pdc lusterko fotochromatyczne czujnik deszczu zmierzchu. Nawet z subwooferem może być problem bo nie wiem czy można go sobie tak po prostu podłączyć do jednostki sterującej czy też trzeba coś rzeźbić aby działał bo cena samego suba to 200 zł z używki .
mateoturbo
Stella
Stella

Postprzez servo » 5 stycznia 2019, 04:23

mateoturbo napisał(a):dodzwoniłęm się do typa który powiedział mi za zdjęcie tego od punktu 450zł ... także po dokupieniu wszystkich podzespołów doli elektryka i jeszcze podrózy do wrocławia
A skąd jesteś? W Sierakowie jest gość, który może zdejmować component protection i dokłada stuff - jeśli to bliżej ciebie.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez marwisn » 5 stycznia 2019, 07:18

mateoturbo napisał(a):z tego co widziałem jest klejony do szyby

-- 2 stycznia 2019, 17:51 --

właśnie dzwoniłem do handlarza który ma interesujące mnie części i gasił moje zapędy co do montażu lusterka i czujnika -podobno są 3 rodzaje szyb do leona goła ,z sensorem deszczu zmierzchu i fotochromatyczny lusterkiem i jeszcze trzecia z kamerą do rozpoznawania znaków assist line
i wg niego bez wymiany szyby ta opcja nie przejdzie ... :/

Bo czujnik to nie naklejka ;). Żelek czujnika mocowany jest w gniazdo, które jest naklejone na szybie. Nie da się to od tak przyczepić do szyby.

Ja całe życie jeździłem Oplami i sporo przy nich robię (dokładki, przekładki, kodowanie modułów). Bez serwisówek, odpowiedniego fejsa pod auto i wiedzy na temat kompatybilności poszczególnych serii podzespołów grubsze mody to ciężki temat.

Nie ma rzeczy niemożliwych. Ale jak czasami mówię klientowi ile czasu i pieniędzy będzie kosztować jakaś niby mała dokładka to robi wielkie oczy i odpuszcza.

Klient sobie wymyślił nowsze radio (żeby mp3 było). Zmiana radia z z przedlift'a na polifta. 6 godzin rzeźby i prucie połowy deski :D.
Obrazek

Jak znajdziesz ASO, które poda Tobie numery modułów w oparciu o to co moduł ma posiadać to stawiam piwo. Nie wiem jak w VAG'u, ale w oplu to nie realne. Ledwo ogarniają jak znaleźć część po VIN'e. Można tylko liczyć na wiedzę wydartą z wszelakich forów (najczęściej angielskich lub niemieckich). A i tak często działa się na czuja i odpowiedzialność klienta bo nie ma pewności i czy to zagra.
marwisn
Sport
Sport

Postprzez mm.max » 7 stycznia 2019, 11:46

mateoturbo napisał(a):byłem na spotkaniu z elektrykiem z VW powiedziałem mu o rzeczach które chce dołożyć to zaczął się śmiać,

To ja tym bardziej uśmieje się z tego elektryka :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D czyli pseudofachowca

W moim Leonie dołożne zgodnie z oryginałem (czyli oryginalna instalacja (piny, okablowanie) oryginalna funkcjonalność jak z fabryki):
- H7 na full LED
- samopoziomowanie reflektorów
- przednie czujniki parkowania
- spryskiwacze reflektorów
- automatyczne światła/czujnik deszczu
- lusterko fotochrom
w innych autach doposażaliśmy m.in
- ACC octavia III
- kamera cofania ze spryskiwaczem octavia III
- elektryczna klapa Passat 2017r.

i nie robił tego serwis bo tam pracują w dużej części wymieniacze a nie mechanicy czy elektrycy

W planach mam też kilka innych modów (o ile będzie na to czas ...)

I coż z tego że jest component protection - to już jest znane od mniej więcej 2006roku w Audi - w Seacie jest to nowość (od 6 lat) i jest do zrobienia poprzez kodowanie online - zajmuje to 5 min jak masz dostęp online

Czytając takie brednie z serwisu wiem jedno - porządne warsztaty niezależne zawsze będą miały klientów i będą miały bardzo dobrą opinię wśród klientów- a o serwisach będą krążyły jedynie opowieści jacy tam fantaści pracują.

Daj fotkę Twojej szyby od zewnątrz - miejsce mocowania lusterka.

marwisn napisał(a): Bez serwisówek, odpowiedniego fejsa pod auto i wiedzy na temat kompatybilności poszczególnych serii podzespołów grubsze mody to ciężki temat.

Nie ma rzeczy niemożliwych. Ale jak czasami mówię klientowi ile czasu i pieniędzy będzie kosztować jakaś niby mała dokładka to robi wielkie oczy i odpuszcza.

Dokładnie tak jak wspomina kolega marwisn - masz wiedzę, doświadczenie to zrobisz nie mal wszystko.
Ale większość rzeczy kosztuje - niektórym się wydaje ze za 100-200pln zrobią mod który kosztuje przy zakupie auta 2000pln :)
Wbrew pozorom grupa VAG to prostackie konstrukcyjnie samochody
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez ramzei » 7 stycznia 2019, 15:46

mm.max napisał(a):Czytając takie brednie z serwisu wiem jedno - porządne warsztaty niezależne zawsze będą miały klientów i będą miały bardzo dobrą opinię wśród klientów- a o serwisach będą krążyły jedynie opowieści jacy tam fantaści pracują.

:brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Żonie ostatnio kupiłem nową fiestę, przy odbieraniu jej z salonu myślałem, że zabiję śmiechem dilera... Na moją prośbę o podanie nr kat. filtrów, oleju, ewentualnie innych rzeczy potrzebnych do "pierwszej wymiany oleju" gość stwierdził, że jak przyjadę z własnymi częściami to utracę gwarancję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A jak mu powiedziałem, że za miesiąc przemaluje dach... To myślałem, że nie wyda mi tego samochodu... :P:P:P Nie ma co tam pracują tylko ludzie... Prawdziwi fachowcy naprawdę sobie dobrze radzą i nie muszą pracować w pewnym rodzaju "korpo" jakim są ASO...
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marwisn » 7 stycznia 2019, 17:48

Z życia.

Klient odbierał Astrę z salonu. Miała mieć komputer, ale się okazało że nie ma i nic nie mogą z tym zrobić. Zeszli z ceny kilka tysi za niezgodność auta z konfiguracją.

Aktywowanie komputera trwało 1,5 minuty. Z zegarkiem w ręku :D.

Ja lubię ASO. Dają mi zarobić ;).
marwisn
Sport
Sport

Postprzez mateoturbo » 12 stycznia 2019, 15:05

mateoturbo
Stella
Stella

Postprzez marwisn » 12 stycznia 2019, 15:24

mateoturbo napisał(a):https://www.google.com/search?q=szyba+czo%C5%82owa+seat+leon+5f&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjJx-rMtOjfAhWOZlAKHaItAmYQ_AUIDigB&biw=1024&bih=664#imgrc=niY8zY_IwpnuuM:
mam taką szybę jak w linku

Ja tam widzę możliwe szyby jakie były montowane.
marwisn
Sport
Sport

Postprzez mateoturbo » 12 stycznia 2019, 16:54

sorry - https://allegro.pl/szyba-czolowa-seat-l ... 48993.html
próbowałem wrzucić swoje zdjęcia ale cały czas mnie wywalało
mateoturbo
Stella
Stella

Postprzez mm.max » 12 stycznia 2019, 19:10

mateoturbo napisał(a):sorry - https://allegro.pl/szyba-czolowa-seat-l ... 48993.html
próbowałem wrzucić swoje zdjęcia ale cały czas mnie wywalało

Jezeli masz taka szybe to doposazenie samochodu o czujnik deszczu, czujnik zmierzchu oraz fotochrom to bułka z masłem

Daj dla pewnosci swoje zdjecie na mojego maila mm.max@interia.pl

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez mm.max » 14 stycznia 2019, 11:18

mateoturboZdjęcie które mi nadesłałeś potwierdza że masz zamontowany czujnik wilgotności więc mod o którym piszę powyżej nie jest problemem pod warunkiem iż masz doświadczenie w modyfikacjach tego typu oraz iż masz dostęp do vcds/obd11 oraz doświadczenie kodowaniu.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez mateoturbo » 14 stycznia 2019, 18:25

mm.max- doświadczenia nie mam w modyfikacjach ale będę posiłkował się pomocą elektryka samochodowego i wszelkie problemy i wątpliwości będę konsultował na forum :) lampki już zamówione lusterka będę szukać teraz jest jeszcze kwestia montażu wydechu z cupry aby za propozycją pana z compsportu przed chipem rozluźnić wydech w całości .
mateoturbo
Stella
Stella

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat