Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Opony zimowe

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Opony zimowe

Postprzez jedreg » 23 listopada 2018, 11:47

Ja finalnie założyłem Nokian WR A4 i są duzo cichsze niz Matadory Sibir Snow ktore mialem w A3ce w tej samej szerokosci 225 (ale to moze tez Cupra jest lepiej wyciszona niz stare A3, nie wiem). Wiecej dorzuce jak troche na nich posmigam.
jedreg
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Cupra 300 ST 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez Borzooo » 1 grudnia 2018, 11:33

Mam pytanko. Jakie opony marek premium polecacie do nowego Leona 1.5 150 KM HB na zimę? Odbiór na przełomie roku więc szukam już felg i opon. Lato 18. Co prawda w dalszym ciągu nie zdecydowałam czy na zimę będę zakładać 17 czy 18 ale chce mieć kilka propozycji do wyboru. Jeżeli brała bym 17 to myślałam o nowych Michelinach Alpin 6, parametry bardzo ok. Chyba, że macie coś lepszego. 18 takich nie ma niestety więc co byście polecali? Jazda prawie 100% po mieście. Dzięki. :-D
Borzooo
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Leon FR 1.5 150 KM
Silnik: benzyna inny

Postprzez dragonflymr » 7 grudnia 2018, 13:26

Zastanawia mnie różnica w cenach opon, wydawałoby się że nowsze (myślę że np A4 to nowsza wersja A3?) powinny być lepsze i droższe, a jakoś tak nie jest, przykładowo:

Nokian WR D4 225/45 R17 94 V XL - 481
Nokian WR D3 225/45 R17 94 H XL - 803 (nawet przy indeksie H a nie V)

Nokian WR A4 225/45 R17 94 H XL - 517
Nokian WR A3 225/45 R17 94 H XL - 692

Ktoś ma wiedzę z czego to wynika?
dragonflymr
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 300 ST

Postprzez Krzyzak » 7 grudnia 2018, 19:39

sprawdź miejsce produkcji, nokiany robią m.in. w Rosji i te mogą być tańsze
tu z jakością bywa różnie - w 2012 kupowałem model W+ to 2 sztuki były idealne a 2 pozostałe mimo różnych cudów :) ciężarki zajmowały połowę felgi... odesłałem i po miesiącu dostałem 2 nowe, które się wyważyły równie idealnie, reklamacja uznana
na szczęście kupowałem we wrześniu i miałem komfort czasowy, żeby czekać miesiąc na rozpatrzenie
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez dragonflymr » 9 grudnia 2018, 11:37

OK, wiem że są fińskie i ruskie. Nie mam jak sprawdzić (nie widziałem na oponeo takiego info) ale te które ja dostałem są Made i Finland. Także wygląda że przyczyną nie jest kraj pochodzenia.

-- 9 grudnia 2018, 12:37 --

Hejka, nikt nie ma pomysłu w kwestii cen. Generalnie chodzi o to czy wyższe ceny dla W3/A3 to jakaś zaszłość (zapasy kupione po wyższych cenach) czy też z jakiegoś powodu te starsze modele są lepsze???
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez ramzei » 9 grudnia 2018, 20:15

dragonflymr napisał(a):Hejka, nikt nie ma pomysłu w kwestii cen. Generalnie chodzi o to czy wyższe ceny dla W3/A3 to jakaś zaszłość (zapasy kupione po wyższych cenach) czy też z jakiegoś powodu te starsze modele są lepsze???

Tu musimy się cofnąć do szkoły:
POPYT
Ilość towarów i usług jaka może być kupiona przez konsumentów na rynku podanych cenach w określonym czasie.
PRAWO POPYTU
Wraz ze wzrostem ceny popyt maleje, natomiast spadkowi ceny towarzyszy wzrost wielkości popytu.
PODAŻ
Ilość dóbr, oferowana na rynku przez producentów przy określonej cenie.
PRAWO PODAŻY
Wraz ze wzrostem ceny podaż wzrasta, natomiast spadkowi ceny towarzyszy spadek podaży.

Podsumowując: Starszych modeli po prostu mniej na rynku dlatego są droższe... Mam nadzieje, że pomogłem pozdrawiam!~
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez dragonflymr » 9 grudnia 2018, 21:04

ramzei napisał(a):Podsumowując: Starszych modeli po prostu mniej na rynku dlatego są droższe... Mam nadzieje, że pomogłem pozdrawiam!~

No powiedzmy :roll: , tylko mi bardziej chodziło o to czy starsze modele są droższe bo lepsze czy tylko bo jest ich mniej. Nie interesuje mnie za bardzo zakup starszych tylko dlatego że jest ich mniej na rynku i są droższe, ale z drugiej strony jeśli jest ich mniej i są droższe bo dużo lepsze to już tak :mrgreen:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 10 grudnia 2018, 14:05

Popyt popytem ale zazwyczaj jest tak że jak wchodzi nowy model (zakładamy że lepszy) to ceny starego są obniżane by nie zostać z towarem. Ot tak se pomyślałem :mrgreen:
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez dragonflymr » 10 grudnia 2018, 14:17

Tomektr napisał(a):Popyt popytem ale zazwyczaj jest tak że jak wchodzi nowy model (zakładamy że lepszy) to ceny starego są obniżane by nie zostać z towarem. Ot tak se pomyślałem :mrgreen:

Dokładnie tak samo mi się wydawało - ale może opony rządzą się innymi prawami :? Z doświadczeń życiowych wychodzi mi tak że jak zaczyna być dostępna nowsza wersja czegoś - oczywiście wychwalana przez producenta pod niebiosa - to dystrybutorzy starają się za wszelką cenę pozbyć starszego modelu = spore promocje cenowe.

Jedynym wyjątkiem jest sytuacja kiedy dana wersja zyskuje status kultowej - wtedy faktycznie ceny rosną, ale czy tutaj mamy taką sytuację? Raczej nie i dlatego nie bardzo rozumiem o co idzie z tymi wyższymi cenami za W3/A3 :shock:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez jedreg » 10 grudnia 2018, 18:05

No właśnie, ciekawe teorie szczególnie np w kontekscie 225/40/R18 jakie zakladam na zime - wtedy Nokian A3 jest prawy 2x drozszy niz A4, jakis absurd... no chyba, ze opona A3 wyposażona jest krasnale zamieszkujące rowki bieżnika czepiające się pazurami asfaltu gwarantując idealną przyczepność... i tak dalej ;)
jedreg
Signo
Signo

Postprzez raflo83 » 12 grudnia 2018, 11:02

Borzooo napisał(a):Mam pytanko. Jakie opony marek premium polecacie do nowego Leona 1.5 150 KM HB na zimę? Odbiór na przełomie roku więc szukam już felg i opon. Lato 18. Co prawda w dalszym ciągu nie zdecydowałam czy na zimę będę zakładać 17 czy 18 ale chce mieć kilka propozycji do wyboru. Jeżeli brała bym 17 to myślałam o nowych Michelinach Alpin 6, parametry bardzo ok. Chyba, że macie coś lepszego. 18 takich nie ma niestety więc co byście polecali? Jazda prawie 100% po mieście. Dzięki.
dla siebie i mocy >400KM zamówiłem Micheliny PA4 225/40/18 92W. Jak dojdą i założe je na kołoa, to będę mógł coś więcej powiedzieć. Porównanie będzie do obecnych Dunlopów, które już nie dają rady po 4 sezonach.
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez JanuszJanuszewski » 12 grudnia 2018, 17:55

Ja w tym roku do Cupry założyłem Kleber Kristalp HP3 w rozmiarze 225/40 R18 i powiem szczerze, że jestem pod dużym wrażeniem.
Opony mimo zapewnień producenta (etykieta 69dB) są przy prędkościach autostradowych jednak trochę słyszalne. Nie jest to żadne uciążliwe i głośne buczenie ale przy powiedzmy 120 jest zdecydowanie ciszej. Do tych 120km/h są mega cichutkie. Domyślam się, że ten hałas przy wyższy prędkościach to za sprawą bieżnia tzw "jodełki" czy jak to się tam nazywa. Oczywiście po raz kolejny nadmienię, że nie jest to nic uciążliwego ani denerwującego. Mam porównanie z wieloma innymi zimówkami i te są na prawdę bardzo ciche, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę rozmiar. Dla porównania letnie Bridgestone Potenza S001 na których odebrałem w lecie FRke w tym samym rozmiarze były tragiczne. Huczały i buczały dosłownie jak zużyte łożyska.

Natomiast jeśli chodzi o właściwości jezdne to już inna kwestia. Póki co zrobiłem na nich zaledwie 2300km ale zdążyłem je przetestować już na deszczu (rewelacyjne prowadzenie w zakrętach, trochę gorzej przy ruszaniu, lubią zaboksować, w końcu mają nie lada wyzwanie - prawie 300 koni w ośce), śniegu sporego nie było ale błoto pośniegowe już się przytrafiło i wrażenia całkiem podobne do tych na mokrej nawierzchni oraz sucha nawierzchnia i temperatura powiedzmy zakres od -6'C do +10'C trzymanie rewelacyjne.
Kleją jak letnie co zauważył nawet mój znajmy którego zabrałem na przejażdżkę aby zaprezentować walory użytkowe mojego nowego nabytku. :D
Pytał z wielkim zszokowaniem co to za opony, że tak kleją do asfaltu na mrozie.

Ogólnie, póki co, szczerze polecam i jestem w pełni zadowolony. Dodam, że cenowo również bardzo przyzwoicie ponieważ za komplet nówek DOT 3818 rozmiar 225/40 R18 z montażem zapłaciłem 1550zł.
Fajna sprawa również w kwestii niezadowolenia z zakupu. Kleber gwarantuje, że jeśli nie będziemy usatysfakcjonowani z zakupionych opon to do 30dni można je oddać i zwracają wszystkie pieniążki. Warunkiem jest zarejestrowanie zakupu na ich stronie co też uczyniłem ale nie będę miał okazji z tego skorzystać. Zostają ze mną.
Gorzej jak się okaże po 30 dniach, że z każdym kolejnym przebytym kilometrem zaczynają tracić swoje właściwości trakcyjne... :cojest:
JanuszJanuszewski
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez Limak9 » 13 grudnia 2018, 11:10

raflo83 napisał(a):
Borzooo napisał(a):Mam pytanko. Jakie opony marek premium polecacie do nowego Leona 1.5 150 KM HB na zimę? Odbiór na przełomie roku więc szukam już felg i opon. Lato 18. Co prawda w dalszym ciągu nie zdecydowałam czy na zimę będę zakładać 17 czy 18 ale chce mieć kilka propozycji do wyboru. Jeżeli brała bym 17 to myślałam o nowych Michelinach Alpin 6, parametry bardzo ok. Chyba, że macie coś lepszego. 18 takich nie ma niestety więc co byście polecali? Jazda prawie 100% po mieście. Dzięki.
dla siebie i mocy >400KM zamówiłem Micheliny PA4 225/40/18 92W. Jak dojdą i założe je na kołoa, to będę mógł coś więcej powiedzieć. Porównanie będzie do obecnych Dunlopów, które już nie dają rady po 4 sezonach.

Mam 2 zimę te Michały i jestem bardzo zadowolony.
Limak9
Sport
Sport

Auto: Leon ST280

Postprzez dragonflymr » 13 grudnia 2018, 12:04

JanuszJanuszewski napisał(a):Ja w tym roku do Cupry założyłem Kleber Kristalp HP3 w rozmiarze 225/40 R18

I znowu ta sama ciekawostka, na oponeo:
Kleber Krisalp HP3 - 446
Kleber Krisalp HP2 - 740

What the fu...?
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez JanuszJanuszewski » 13 grudnia 2018, 15:09

Też to zauważyłem ale sugerując sie opiniami w Internecie oraz etykietą to hp2 sa gorsze wiec skad ta różnica? Zaden kult w tym przypadku raczej nie wchodzi w grę.
JanuszJanuszewski
Signo
Signo

Postprzez dragonflymr » 13 grudnia 2018, 15:47

No cóż, może oponeo twardym chce być i zostać z dużym zapasem starszych modeli na lata :twisted:
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez Krzyzak » 13 grudnia 2018, 20:06

U mnie dziś pierwszy śnieg i lód na Crossclimate+
Co prawda nie było tego dużo bo 2-3cm, ale auto jedzie normalnie, jak latem.
Także wrażenia pozytywne, jeśli tylko reszta zimy będzie podobna (w sensie zachowania opon a nie aury) to na pewno kolejne też będą wielosezonowe.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez brzooza » 16 grudnia 2018, 11:49

Dzisiaj trochę więcej śniegu w stolicy. Przejechałem specjalnie nie odśnieżonym miejscami na parkingu. Jak wjeżdżałem z mokrego na śnieg na skręconych kołach (zakręt) to czułem od razu jak auto „pływa”. Prędkość jakieś 30kmh. Jak się jedzie prosto to spoko jak powoli na zakrętach to tez spoko ale ten pierwszy wjazd na śnieg zapalił u mnie lampkę ostrzegawcza.
Opony michelin crossclimate + 225/40/18 nowki z tego roku maja 4000km przebiegu
brzooza
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez c3c » 16 grudnia 2018, 12:34

Sądzę, że nie o kultowość tu raczej chodzi, starsze opony też pewnie nie są lepsze od nowych modeli, a jeśli nawet, to ich przewaga maleje wraz z wiekiem mieszanki, z której są wykonane. Wydaje mi się, że odpowiedź jest prosta. Kto kupuje starszy model opony w wyższej cenie? Ten kto musi.

W aucie mamy z reguły 4 identyczne opony. Jeśli z jakiegoś powodu jedna jest do wymiany (uszkodzona na tyle, że nie nadaje się do naprawy), to przy założeniu, że pozostałe 3 są w dobrej kondycji - nowa, identyczna jak pozostałe 3, choćby kosztowała 2 razy więcej niż nowszy model, wciąż będzie bardziej opłacalnym wyborem od kupna nowego kompletu ;)
c3c
Stella
Stella

Auto: Le On
Silnik: benzyna inny

Postprzez dragonflymr » 16 grudnia 2018, 13:42

c3c napisał(a):W aucie mamy z reguły 4 identyczne opony. Jeśli z jakiegoś powodu jedna jest do wymiany (uszkodzona na tyle, że nie nadaje się do naprawy), to przy założeniu, że pozostałe 3 są w dobrej kondycji - nowa, identyczna jak pozostałe 3, choćby kosztowała 2 razy więcej niż nowszy model, wciąż będzie bardziej opłacalnym wyborem od kupna nowego kompletu

Coś może w tym być, ale to raczej rynek marginalny, nie sądzę żeby na tym jakąś sensowną kasę dało się zarobić. Podpytam jeszcze znajomka który filię Intercars prowadził
dragonflymr
Sport
Sport

Postprzez jqb » 15 stycznia 2019, 14:20

Hej,
czy ktoś z szanownych forumowiczów ma Cuprę 5D MY2019 i może potwierdzić, że świadectwo homologacji pozwala założyć tylko koła 19''? Jestem właśnie na etapie kupna samochodu, cały czas planowałem kupić komplet 18'' na zimę, a podobno nie są już homologowane. Cupra ze zwykłymi hamulcami, nie brembo.
jqb
Stella
Stella

Silnik: CDAA 1.8

Postprzez raflo83 » 16 stycznia 2019, 11:04

raflo83 napisał(a):dla siebie i mocy >400KM zamówiłem Micheliny PA4 225/40/18 92W. Jak dojdą i założe je na kołoa, to będę mógł coś więcej powiedzieć. Porównanie będzie do obecnych Dunlopów, które już nie dają rady po 4 sezonach.
przejechałem już trochę na Michelinach PA4. Jak tylko założyłem, to prze kolejne kilka dni same deszcze, ale od razu poczułem różnicę na plus. Nie gubią tak łatwo trakcji, wgryzają się fajnie w asfalt i lepsze czucie drogi. Po prostu czuję się na nich pewniej. W prawdziwie zimowych warunkach nie jeździłem. Kilka opadów śniegu w mieście i podobne odczucia, jak w deszczu.
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F

Postprzez jedreg » 16 stycznia 2019, 11:26

jqb napisał(a):Hej,
czy ktoś z szanownych forumowiczów ma Cuprę 5D MY2019 i może potwierdzić, że świadectwo homologacji pozwala założyć tylko koła 19''?

Rzuć okiem na mój wątek o podobnym charakterze --> viewtopic.php?f=77&t=65726
Nie odpowie na pytanie czy homologacja będzie spełniona ale o fakt, że felgi ozaznaczone jako niezgodne bez problemu pasują (u wielu forumowiczów).
jedreg
Signo
Signo

Postprzez JanuszJanuszewski » 17 stycznia 2019, 21:42

Nie wiem czy o to chodzi ale zapis dotyczący kół w homologacji pod pozycją nr. 35 faktycznie uwzględnia tylko oś 1 i 2 235/35 R19 91Y 8Jx19 ET50 ale na ostatniej stronie jest jakieś dodatkowe info dotyczące tego punktu. Wrzucam foto.

Obrazek
JanuszJanuszewski
Signo
Signo

Postprzez chlorek » 18 stycznia 2019, 08:21

U nas jeszcze nie sprawdzają zgodności. Także bez obaw możesz zakładać 18. Opony juz nie kosztują tyle co kiedyś. Polecam stronę logistykaopon.pl
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez piorun » 18 stycznia 2019, 10:22

Mam dwa Leon'y 1.4 i 1.5, w obu na zimę zakładam 16", na jednym jeżdżę na Nokianach WR D4, na drugim mam Klebery Krisalp HP3, osobiście różnicy nie czuję żadnej aczkolwiek jeżdzę raczej spokojnie, bez większych szaleństw. A ostatnio lekko u nas nie było. Różnica w cenie za to znaczna. Dotychczas byłem wielkim fanem Nokianów ale jak widać można dobrać i coś ze średniej półki.
Dla porównania wcześniej miałem Bridgestone LM32, to dopiero była masakra, szczególnie na śniegu...
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez Galad » 18 stycznia 2019, 18:40

Bo tę różnicę to masz poczuć przy ostrym hamowaniu a nie przy normalnej jeździe, zakładam że etykiety UE dla każdego modelu opony to raczej nie jest ściema?

Nokian ma "A" a Kleber "B", oczywiście że różnice między nimi powinny być minimalne, ale ostatecznie nawet pół metra może zrobić różnicę.
Galad
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez Krzyzak » 19 stycznia 2019, 17:32

Jakoś miesiąc temu kupiłem zimówki kleber do mazdy (wcześniej były vredestein z 2011 r i zachowanie auta było dramatyczne) - przyznam, że póki nowe spisują się świetnie
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez Bart2001 » 21 stycznia 2019, 09:06

Też mam te Klebery w 17. I jak dla mnie rewelacja. Ciche i dobrze trzymają i na mokrym i na suchym. poprzednie opony to Nokian WR A3. Klebery lepsze...
Bart2001
Signo
Signo

Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez maymar » 25 lutego 2019, 21:34

Na dniach odbieram nowego Leona ST i zastanawiam się nad tymi oponami https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodye ... /195107034
czy ktoś z Was na nich jeździł i może opisać swoje wrażenia?
maymar
Stella
Stella

Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez marcinch » 26 lutego 2019, 18:24

maymar napisał(a):Na dniach odbieram nowego Leona ST i zastanawiam się nad tymi oponami https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodye ... /195107034

Ja bym ci polecil Alpin 5 albo Alpin 6

5 to mega guma zrobilem na niej 3 zimy jak jeszcze toledo 2 mialem, bardzo duze przebiegi niemcy polska w te i z powrotem autostradami, nigdy 0 zadnego poslizgu, gumy ok 5mm maja i dalej sprawne w pelni

6 mam od miesiaca (w miesiac 7500km) na leonie 2.0 tdi 184 km i tez nie mam im nic do zarzucenia, esp sie wlacza jak sie da w palnik na 2-3-4 biegu ale wiadomo duza moc na mokrym
marcinch
Signo
Signo

Region: zagranica
Auto: LEON ST FR
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez kaCuCh » 27 lutego 2019, 12:21

maymar napisał(a):Na dniach odbieram nowego Leona ST i zastanawiam się nad tymi oponami https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodye ... /195107034

Opłaca się na ten sezon? Już naście stopni na plusie...
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Auto: C300 ST 4drive

Postprzez maymar » 27 lutego 2019, 20:53

kaCuCh napisał(a):Opłaca się na ten sezon? Już naście stopni na plusie...

No też się zastanawiam nad tym, zważywszy na to, co za oknem się dzieje. Mam zasadę, że jak średniodobowa temperatura nie utrzymuje się przez tydzień powyżej 10*C to jeżdżę na zimówkach.
maymar
Stella
Stella

Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez klu16 » 24 sierpnia 2019, 18:37

Hej wszystkim.

Powoli zastanawiam się nad kupnem pierwszych opon zimowych do mojego Leona.
Rozmiar: 225/40 R18
Chciałbym się zamknąć w okolicach 2000 zł, więc wybór zawęziłem do:

Nokian WR D4 - 1932 zł
Pirelli SottoZero 3 - 1996 zł
Bridgestone Blizzak LM005 - 1948 zł

Ewentualnie, gdyby naprawdę było warto dopłacić i była duża różnica:
Continental WinterContact TS 850 P - 2252 zł

Polecacie któreś z nich? Jeśli nie, to jakie?
Głównie do jazdy po mieście, rzadziej autostrada i słabo odśnieżone drogi wiejskie. Więc raczej 80% dróg odśnieżonych z dużą ilością wody/błota.

Z góry dziękuję! :)
klu16
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 130KM 2019

Postprzez Krzyzak » 24 sierpnia 2019, 20:52

Jeździłem na WR D4 i byłem bardzo zadowolony, mogę szczerze polecić, ale niestety nie ocenię pozostałych, bo ich nie znam.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez klu16 » 25 sierpnia 2019, 07:32

Dzięki Krzyzak za opinię. Trochę poczytałem i chyba się zdecyduję na te Nokiany :mrgreen: 99% użytkowników wypowiada się o nich w samych superlatywach. Dużo co prawda nie jeżdżę (ok. 10k rocznie), ale na oponach nie warto oszczędzać moim zdaniem.
klu16
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 130KM 2019

Postprzez Krzyzak » 25 sierpnia 2019, 22:08

Naprawdę super się sprawowały w zimie. Dostałem je od dealera auta, bo odbierałem je w styczniu i bardzo prosiłem o zimówki. A letnie oczywiście w bagażniku. Od razu powiedzieli - będą nokiany, proszę tylko powiedzieć czy WR D3 czy D4 - odpowiedziałem: "cichsze" i tak właśnie stałem się ich posiadaczem. Jedyne do czego miałem zastrzeżenia, to dziwny rezonans dźwiękowy przy równo 95 km/h. Tak były genialne. Jestem pewien, że będziesz zadowolony.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez zdenek » 28 sierpnia 2019, 09:02

Wydaje mi się, że to z czym teraz mamy do czynienia, to ostatnie podrygi lata oraz upałów. Zastanawiam się natomiast nad oponami zimowymi, bo wydaje mi się, że to ostatni gwizdek przed sezonowymi podwyżkami - a jestem tego niemal pewien, że będzie drożej.
Potrzebuje w miarę dobrej klasy opon. Co powiecie o Nokian WR D3 205/55 R16 91 H??
Sprawdzam sobie specyfikację na

Obrazek
źródło: https://www.sklepopon.com/opona-zimowa/ ... 91-h-26891

Co o nich powiecie?
zdenek
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.9 TDI
Silnik: BKC 1.9

Postprzez Krzyzak » 28 sierpnia 2019, 12:24

72db? - na pewno chcesz tak głośne opony?
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez cezz » 28 sierpnia 2019, 13:05

zdenek napisał(a):Wydaje mi się, że to z czym teraz mamy do czynienia, to ostatnie podrygi lata oraz upałów. Zastanawiam się natomiast nad oponami zimowymi, bo wydaje mi się, że to ostatni gwizdek przed sezonowymi podwyżkami - a jestem tego niemal pewien, że będzie drożej.
Potrzebuje w miarę dobrej klasy opon. Co powiecie o Nokian WR D3 205/55 R16 91 H??
Sprawdzam sobie specyfikację na

Obrazek
źródło: https://www.sklepopon.com/opona-zimowa/ ... 91-h-26891

Co o nich powiecie?

Krzyzak napisał(a):72db? - na pewno chcesz tak głośne opony?

Już lepiej dopłacić do D4
Był: Seat Leon FR 1P
Był: Skoda Octavia 1Z1
Jest: Seat Leon ST Xcellence Desire Red
cezz
Stella
Stella

Silnik: CJXA 2.0

Postprzez metzz » 28 sierpnia 2019, 15:14

https://www.sklepopon.com/opona-zimowa/ ... 91-h-80389

13 zł na 1 oponie, a zdecydowanie lepsza propozycja.
metzz
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Ghost » 1 września 2019, 14:11

Witam,
Proszę o pomoc w wyborze opon zimowych do Leona fr 2019 1.5 150 km.
Z tego co widziałem Dębica frigo hp2 jest znacznie tańsza od o opon hankook winter i*cept rs2 w452, która z tych dwóch opon będzie lepszym wyborem? Jeśli chodzi o hankooki to są do wyboru z indeksem prędkości h=210 kmh i v=240kmh, które wybrać? Wystarczą te z indeksem h?
Dodam że rozmiar to 225/45/17.
Ghost
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon FR

Postprzez Maciej86 » 1 września 2019, 17:37

Zjeździłem komplet uniroyal ms77 plus i nokian wrd4 , oba dobre , oba spisały się w górach przy mega śniegach. Ale jednak stawiałbym na nokiany , takie tez zamierzam kupić teraz do cupry.
Maciej86
Signo
Signo

Auto: Leon Cupra St 4 driv

Postprzez Ghost » 1 września 2019, 20:10

Najprawdopodobniej zdecyduje się na hankooki.
Jest sens dopłacać do opony z indeksem v? Czy wystarczy h?
Natomiast jeśli chodzi o parametr nośności to lepiej wybrać 94 czy 90?

1. https://www.oponeo.pl/dane-opony/hankoo ... #239936211

2. https://www.oponeo.pl/dane-opony/hankoo ... #259877345
Ghost
Stella
Stella

Postprzez ramzei » 1 września 2019, 20:26

Ghost napisał(a):Jest sens dopłacać do opony z indeksem v? Czy wystarczy h?
Natomiast jeśli chodzi o parametr nośności to lepiej wybrać 94 czy 90?

Do 1.4 to możesz brać co popadnie... W poprzednim leonie 1.4 przejechałem na nokianach 4 sezony. W poprzedniej zimy w cuprze na yokohamach pół sezonu , normalnie kostki z opony poodpadały od przyspieszania na suchym... Zmieniłem na szybko na formuły i jeździłem do później wiosny... i o dziwo wytrzymały dłużej, i nadal się nadają na następny sezon.
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez Ghost » 2 września 2019, 14:42

Czyli Dębice frigo hp2 będą okej?
Ghost
Stella
Stella

Postprzez Krzyzak » 2 września 2019, 16:41

dębica frigo to kiepska opona - w każdym razie dla mnie, mającego dość spore porównanie z innymi
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez Ghost » 3 września 2019, 10:32

Wybór padł na hankooki winter i*cept rs2 w452 ( 225/45/17).

Mam jeszcze ostatnie pytanie, średnio się znam a widziałem, ze opony te różnią się oznaczeniami nośności i indeksem prędkości, który wybrać? Wystarczą te do 210 kmh (h) i nośności 91?
Czy lepiej dopłacić parę złotych do tej opony która ma większy indeks prędkości do 240kmh i większy indeks nośności? Czy nie ma to znaczenia?

-- 3 września 2019, 11:32 --

Nie mogę już edytować poprzedniego posta.

Znalazłem dzisiaj w dobrej cenie opony yokohama bluearth winter v905, będą lepsze od opon hankook winter i*cept rs2 w452?? Które wybrać?
Ghost
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 4 września 2019, 13:42

Wg Oponeo Yokohama to klasa premium a hankook to klasa srednia.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Ghost » 5 września 2019, 09:55

Dzięki, tyle to też wiem.
Ghost
Stella
Stella