Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Żarówki LED

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Żarówki LED

Postprzez RobsonNHuta » 23 października 2015, 08:58

Witam,

Mam małe pytanie, może i zabrzmi dziwnie ale mam pewien problem. Mianowicie zakupiłem taśmę LED w "firmie UDUŚ" i chciałem zrobić sobie oświetlenie na nogi zarówno z przodu jaki i z tyłu. Połączyłem LEDy kablami do lampki w podsufitce na środku. Pochodziło chwilę i było ok po zgaszeniu silnika się zapalało i przyciemniało po zamknięciu drzwi. Ale po pewnym czasie pojawił się problem że spaliło jeden z bezpieczników, teraz nie pamiętam jaki miał on numer, wymieniłem ale problem pojawił się znów i na dodatek był gorący. Postanowiłem wymienić na większy Amper ale wtedy nie świeciły tylko się żarzyły a bezpiecznik dalej się grzał.
Ma ktoś jakiś pomysł. Coś może mi doradzić albo pomóc ?!

Pozdrawiam.
Obrazek
RobsonNHuta
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: BKC 1.9

Reklama

Postprzez lec » 23 października 2015, 12:49

ile tej taśmy daleś ? jakiego rodadzaju to są ledy - zawsze masz podane ile W z metra generuje dana listwa
100kucy/1L Club | www.SkodaClub.pl | www.Motohid.pl
lec
MotoHID.pl

Auto: O2 RS FL

Postprzez huberto » 1 grudnia 2015, 14:28

mam pytanie.. jak uzyskać taki mocny efekt podświetlenia rejestracji? macie jakiś sprawdzonych sprzedawców na allegro albo jakiś zestaw? bo ja ostatnio zamawiałem z kolegą on do a4 b6 ja do Leona, świeca ładnie ale to nie to :evil:

https://www.facebook.com/61961062477803 ... 827337278/
vento 1Z ---> bora AJM ---> bora ASZ ---> leon ARL+ :D
huberto
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez lec » 1 grudnia 2015, 14:58

prześwietlić nagranie ? :P

jak chcesz jezdzić tyłem to podeslij lampki, wstawie Ci tam 10x5050 SMD z każdej strony i będziesz wypalał oczy ludziom :D
lec
MotoHID.pl

Postprzez Haszeer » 1 grudnia 2015, 15:30

huberto napisał(a):mam pytanie.. jak uzyskać taki mocny efekt podświetlenia rejestracji? macie jakiś sprawdzonych sprzedawców na allegro albo jakiś zestaw? bo ja ostatnio zamawiałem z kolegą on do a4 b6 ja do Leona, świeca ładnie ale to nie to :evil:

ja kupilem na stronie Lediker.pl 2x żarowki led z 2SMD w koloze zimna biel z CANBUS-em to tak swieca ze spokojnie za neon w tylu auta moga robic dodatkowo :D

-- 1 grudnia 2015, 15:30 --

RobsonNHuta napisał(a):Witam,

Mam małe pytanie, może i zabrzmi dziwnie ale mam pewien problem. Mianowicie zakupiłem taśmę LED w "firmie UDUŚ" i chciałem zrobić sobie oświetlenie na nogi zarówno z przodu jaki i z tyłu. Połączyłem LEDy kablami do lampki w podsufitce na środku. Pochodziło chwilę i było ok po zgaszeniu silnika się zapalało i przyciemniało po zamknięciu drzwi. Ale po pewnym czasie pojawił się problem że spaliło jeden z bezpieczników, teraz nie pamiętam jaki miał on numer, wymieniłem ale problem pojawił się znów i na dodatek był gorący. Postanowiłem wymienić na większy Amper ale wtedy nie świeciły tylko się żarzyły a bezpiecznik dalej się grzał.
Ma ktoś jakiś pomysł. Coś może mi doradzić albo pomóc ?!

Pozdrawiam.

jezeli podlaczyles paski ledowe pod podsufitke to wiec ze podsufitka jest podlaczona pod moduł komfortu ( ze przygasaja itp) ja zamontowalem paski tylko na przodzie zeby zbytnio tego nie przeciążać i bezawaryjnie wszystko chodzi (paski maja po 5SMD). moze tu lezy problem. pobierasz za duzo energii jaka byla przeznaczona na dany moduł, robi sie błąd i pali bezpieczniki.
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Auto: LEON 1P

Postprzez adrian3010 » 1 grudnia 2015, 21:15

Ja zamontowałem sobie te ledy http://allegro.pl/show_item.php?item=5543287077, miałem już kilka ledów i te naprawdę robią robotę, jestem bardzo zadowolony. Poniżej foto zrobione na szybko, ale zdjęcie nie oddaje prawdziwego efektu.

http://images77.fotosik.pl/124/24bd7beacc92bacb.jpg
adrian3010
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M Sport
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez huberto » 6 grudnia 2015, 21:21

lec, pytam się serio .. widziałem parę razy takie coś na mieście więc skądś to biorą ?

adrian3010, aktualnie mam coś podobnego i średnio jestem zadowolony.

Pomoże ktoś?
vento 1Z ---> bora AJM ---> bora ASZ ---> leon ARL+ :D
huberto
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez Haszeer » 6 grudnia 2015, 21:32

huberto napisał(a):lec, pytam się serio .. widziałem parę razy takie coś na mieście więc skądś to biorą ?

adrian3010, aktualnie mam coś podobnego i średnio jestem zadowolony.

Pomoże ktoś?

biora z normalnym sklepow, LEC ma doczynienia z tym na codzien to sam moze ci nawet takie zarowki ledowe zrobic ale mysle ze 2x smd w zupelonosci wystarcza, nie mozesz tez przesadzic z oswietleniem co za tym idzie iloscia diod ledowych bo bedzie sie bardzo grzalo to wszytko zamkniete w takim malym pudełeczku... max 3smd na strone i nie szukaj niewiadomo czego :) barwa zimny bialy ala 5-6k i bedzie robilo swoje. napomiast film jaki ty wrzuciles "tego golfa" z podswietleniem to nie jest to w polsce i moga tam panowac inne przepisy, rownie dobrze gosc mogl caly pasek ledowy nakleić nad rejestracja... do tego slaba kamera wiec jeszcze bardziej podwaja efekt...
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Postprzez elder » 7 grudnia 2015, 09:54

huberto napisał(a):mam pytanie.. jak uzyskać taki mocny efekt podświetlenia rejestracji? macie jakiś sprawdzonych sprzedawców na allegro albo jakiś zestaw? bo ja ostatnio zamawiałem z kolegą on do a4 b6 ja do Leona, świeca ładnie ale to nie to :evil:

to czego szukasz to będzie coś takiego:
http://allegro.pl/podswietlenie-led-sea ... 28558.html
wiem bo miałem u siebie, bardzo mocno świeci, ale jak kupowałem szukałem czegoś z neutralną białą temperaturą barwową, a te mają dość zimny odcień. Jak Ci to nie przeszkadza to mogę odstąpić w dobrej cenie (szczegóły na PW) bo mi szafkę zajmuję.
elder
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M1
Silnik: AUS 1.6

Postprzez lec » 7 grudnia 2015, 11:51

w normalna lampke nic wiekszego bez rzeźby już nie wejdzie:

http://sklep.motohid.pl/pl/p/C5W-C10W-1 ... -5000k/637

jak chcesz to mam jeszcze 24xSMD ale nie wiem jak to tam wcisniesz :D
lec
MotoHID.pl

Postprzez adrian3010 » 7 grudnia 2015, 22:57

huberto masz podobny efekt czy podobne ledy? Jeżeli chodzi o zdjęcie to na prawdę na zdjęciu nie widać prawdziwego efektu. Jeżeli chodzi o ledy to że masz podobne to nie znaczy że podobnie świecą. Według mnie moje ledy w tablicy mogą już delikatnie przeszkadzać kierowcy który jedzie za mną blisko. Lubie jasne oświetlenie, nie jedne ledy juz mi przeszły przez ręce i te sa najmocniejsze jakie miałem do tej pory więc te juz zostaną w tablicy, nic mocniejszego nie mam zamiaru zakładać bo uważam że to już by była przesada. Dodam że widziałem bardzo mało aut które by miały lepiej lub podobnie oświetloną tablicę, uwierz mi będziesz się wyróżniał.

lec Nie zawsze to że jest więcej diód na panelu nie znaczy że będzie dawać więcej światła. Przykładowo 1 dioda 5630 będzie dawać wiącej światła niż 5 diod 3610. Ważne są głównie Lumeny (Lm) czyli ilość światła a nie ilość diod. Zaoferuj mu coś na nowszych diodach.
adrian3010
Stella +
Stella +

Postprzez lec » 8 grudnia 2015, 10:32

adrian3010 napisał(a):lec Nie zawsze to że jest więcej diód na panelu nie znaczy że będzie dawać więcej światła. Przykładowo 1 dioda 5630 będzie dawać wiącej światła niż 5 diod 3610. Ważne są głównie Lumeny (Lm) czyli ilość światła a nie ilość diod. Zaoferuj mu coś na nowszych diodach.

wow, naprawdę ? a te żółte kwadraciki to świecą ? :P
lec
MotoHID.pl

Postprzez Haszeer » 8 grudnia 2015, 16:50

lec napisał(a):wow, naprawdę ? a te żółte kwadraciki to świecą ? :P

i tak oto LEC zostal mistrzem riposty :D
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Postprzez adrian3010 » 8 grudnia 2015, 18:53

Boli Cię to że ktoś zauważył że Ty znawca proponujesz leda który słabiej świeci niż propozycja innego forumowicza? Chcesz wypchnąć swój towar to zaproponuj coś lepszego od innych.
adrian3010
Stella +
Stella +

Postprzez lec » 9 grudnia 2015, 14:53

adrian3010,oj..... od bólu głowy to mam żone i jej liste świątecznych wydatków . Nie ucz mnie tylko o lumenach i typach diód bo imo nie masz ku temu mandatu. To tak jakbym Ci ja tłumaczył że masz 4 koła przy aucie... Stąd taka moja reakcja. :P

ani nawet słowem nie odniosłem sie do linkowanych przez Ciebie produktów.Ale chetnie posłucham jak to sie dzieje ze 5630 swieci jaśniej jak 5x 3610 . Tylko daj coś wiecej niż własne słowo i zdjecie z komórki.... Ile jaśniej, na ilu mA są puszczone te 5630 że osiągają takie parametry . Jakies specyfikacje i konkrety ? tylko nie diód a produktu poprosze, bo ze ze cos ma max 100W na papierze to nie znaczy że działa z ta mocą....

aleeee nawet JESLI - to wspomniane jednak przeze mnie 24xSMD 3528 0,11A@12VDC, 1,32W, 24xSMD już bije Twoje 3x 5630 (nawet zakladając ze mówisz prawdę)

Obrazek

albo

1x Cree XP-G (prawdziwym XP-G!), przy 2,2W @ 12V DC co daje ~300-321 LM vs Twoje 3x 5630 (ktora wersja????) która przy maxie moze dac 180 lumenów (50-60LM z 1W, a na pewno tyle nie ma - ide o zakład)

Obrazek

I zapewniam Cie że podana wyzej wersja z CREE, mimo że daje wiecej światła, to nie oświetli sumarycznie lepiej tablicy niz podana wczesniej 15x3610, zrobi to tylko w centralnym punkcie i tylko w tym punkcie osiągana wartosc w lumenach bije na głowe wszystkie inne, tylko co z tego....

brnąć dalej ? bo troche tego jest... celowo nie daje linków zeby nie było że coś "wypycham" :P (nigdy nie musialem tutaj tego robic). Kazdy kupuje co chce i gdzie chce. Poczytaj troche moich postów na tym forum - nie ma parcia na to ze tylko mojsze jest najmojsze....

....ja aż sobie zamówilem ta żaróweczkę, bedziem testować i podejrzewam że akcja będzie toczyć się wartko :D

I na koniec- tablica powinna byc równomiernie oświetlona - wiele punktów w tym przypadku nam to zapewnia. Nie widze sensu jezdzic z lampkami które nam daja 1-3 biale mega jasne pionowe kreski podczas gdy cala reszta jest ciemna....

I nie widze sensu wstawiania patelni - bo nie ma gdzie tego ciepla odprowadzic.... wiec albo palimy żarówki co miesiac albo je dławimy zeby sie nie gotowały - a wówczas to ze cos ma duzo lumentow/watów zostaje i tak sprowadzone do średniego poziomu obciążenia pozwalającego na jakieś tam sensowne okresy ekploatacji.
lec
MotoHID.pl

Postprzez adrian3010 » 9 grudnia 2015, 21:34

aleeee nawet JESLI - to wspomniane jednak przeze mnie 24xSMD 3528 0,11A@12VDC, 1,32W, 24xSMD już bije Twoje 3x 5630 (nawet zakladając ze mówisz prawdę)

Oczywiście się z tym zgodzę że będą lepiej świecić, tylko właśnie problem z rozmiarami takiego leda, dlatego napisałem żebyś zaproponował coś na nowszych ledach.

Ale chetnie posłucham jak to sie dzieje ze 5630 swieci jaśniej jak 5x 3610

Montowałem u siebie kilkanaście ledów od różnych sprzedawców i przykładowo ten 3x5630 świeci dużo lepiej niż 8x5050 czy 12x3610. Nie podpieram się tylko jednym ledem tylko co najmniej kilkoma dostępnymi na allegro.

Tylko daj coś wiecej niż własne słowo i zdjecie z komórki.... Ile jaśniej

Może trochę Ty mnie nie do końca dobrze zrozumiałeś a może ja nie jasno się wyraziłem. Nie uważam się za żadnego specjalistę, nie uważam że tak jest i basta. To są moje odczucia po przerzuceniu kilkunastu ledów aby uzyskać jak najwięcej światła w kabinie auta. Czy prawdziwe są dane na aukcji podanej przeze mnie odnośnie lumenów ręki sobie uciąć nie dam, odniosłem się do tego jako porównanie do parametrów Twoich ledów 15x3610 a nie 24x2628 jak już.
Pewnie że ta wersja z Cree nie oświetli sumaryczne lepiej tablicy bo tu już idziemy w skrajność, dlatego nie pisałem o ledach tego typu o takiej mocy. Ponieważ sam przy przesiadaniu sie na mocniejsze ledy zauważyłem że właśnie coraz to bardziej zauważalne jest światło mocniejsze ale jednak punktowe. Jeżeli kolega chce naprawdę mocne światło na całej tablicy to raczej żadne ledy proponowane przez nas nie zdadzą egzaminu, myślę że trzeba byłoby pomyśleć o jakiejś listwie czy taśmie led.

Wyjaśniam że żaden mój komentarz nie był złośliwy i nie miał na celu podważania Twoich kompetencji i wiedzy, sorry jeżeli zrozumiałeś inaczej.
adrian3010
Stella +
Stella +

Postprzez lec » 10 grudnia 2015, 11:09

nie wzdając sie zbytnio w dalsze dyskusje , nie obraź sie - nie mam czasu.... dodam PONOWNIE że nie wszystko złoto co sie swieci - to ze ktos ma na polce wygladajace tak samo nie jest czesto tym samym - widzisz tylko diody ale nie wiesz jak są wysterowane i jak swiecą i nie wiesz która wersja tych diód to dokladnie jest, a sprzedawcy piszą czesto banialuki - ten z linku z allegro równiez ostro zawyzył wartosci podane w lumenach. Ponadto zawsze przegrasz z kims kto sie tym zajmuje zawodowo -> większa próba statystyczna.

dzis przyjda te ledy o ktorych pisales, wiec zrobie porównania i będzie czarno na białym widac różnice, ale pewnie dopiero jutro lub w sobote wrzuce foty
lec
MotoHID.pl

Postprzez Haszeer » 10 grudnia 2015, 12:17

lec napisał(a):dzis przyjda te ledy o ktorych pisales, wiec zrobie porównania i będzie czarno na białym widac różnice, ale pewnie dopiero jutro lub w sobote wrzuce foty

LEC - pogromca mitów, SPRAWDŻMY TO! :D
tak odbiegajac od tematu, Swiatło stopu to LEONA 1P (pod daszkiem) ma ktos? widzialem w ofercie motoHID za ponad 200zł ktos używa i jest w stanie powiedzieć jak to sie sprawdza? http://sklep.motohid.pl/pl/p/Trzecie-Sw ... -black/598
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Postprzez lec » 11 grudnia 2015, 16:34

qrczak ma, ale to jest wątek o żarówkach :P

-- 11 gru 2015, o 17:34 --

15xSMD 3610 vs 3xSMD 5630

Obrazek

wspomniana 3xSMD 5630 generuje 0,25W co w idealnych warunkach dawałoby w porywach 15 LM , można porównać z tym co podaje sprzedawca na aukcji.

oryginały zdjęc tutaj:

klik1 , klik2

nie musze chyba dodawac że zostały zrobione w manualu na identyczych ustawieniach za 1 podejściem

Komentarz uważam za zbędny.
lec
MotoHID.pl

Postprzez adrian3010 » 11 grudnia 2015, 21:03

Szczerze? Jestem zaskoczony tym porównaniem :shock: Wszystkie 12x3610 czy 8x5050 które mi się przewinęły przez ręce nawet nie dorównywały tym 3x5630. Jeżeli test był naprawdę uczciwy i podałeś takie samo napięcie na oba ledy to zwracam honor Twoim 15x3610 :brawo:
adrian3010
Stella +
Stella +

Postprzez lec » 12 grudnia 2015, 19:00

no to widocznie dostałem jakąś kijową tą 3x5630 bo szału nie robi - jest warta tyle ile kosztuje :D Kolejny przykład że to gdzie sie kupuje ma znaczenie, nawet jak wygląda podobnie lub rzekomo jest tym samym.

Adrian, uwage o uczciwości pomijam - gdybym koloryzował to wynieśliby mnie tu na taczkach, bo to wszystko przecież można samemu zweryfikować.
lec
MotoHID.pl

Postprzez Haszeer » 13 grudnia 2015, 19:53

lec napisał(a):gdybym koloryzował to wynieśliby mnie tu na taczkach, bo to wszystko przecież można samemu zweryfikować.
:hahaha: a co do porownania tych żaróweczek to naprawde różnica kolosalna...
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Postprzez winner4 » 10 lutego 2016, 22:19

Jaką polecicie najjaśniejszą i ogólnie najmocniejszą żarówkę P21W do wstecznego? Na pewno coś z ledów, szukam czegoś co mi mocno oświetli tył dla kamerki cofania. lec, mistrzu jakieś propozycje? :)
winner4
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Haszeer » 10 lutego 2016, 22:50

winner4 napisał(a):Jaką polecicie najjaśniejszą i ogólnie najmocniejszą żarówkę P21W do wstecznego? Na pewno coś z ledów, szukam czegoś co mi mocno oświetli tył dla kamerki cofania. lec, mistrzu jakieś propozycje? :)
podłączam sie!
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Postprzez Aikon123 » 10 lutego 2016, 23:30

Haszeer napisał(a):
winner4 napisał(a):Jaką polecicie najjaśniejszą i ogólnie najmocniejszą żarówkę P21W do wstecznego? Na pewno coś z ledów, szukam czegoś co mi mocno oświetli tył dla kamerki cofania. lec, mistrzu jakieś propozycje? :)
podłączam sie!

też jestem zainteresowany :-)
Był Leon 1M 1.9TDI AHF+ (140KM 348Nm) jest Leon 1P 2.0TDI BMN+
Aikon123
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Pavulon87 » 11 lutego 2016, 09:02

Haszeer napisał(a):podłączam sie!

Aikon123 napisał(a):też jestem zainteresowany

http://www.www.leonclub.pl/forum/viewto ... 45&t=53219
Pavulon87
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez lec » 11 lutego 2016, 10:56

http://sklep.motohid.pl/pl/p/BA15s-1156 ... -4500k/796

lub

http://sklep.motohid.pl/pl/p/BA15s-1156 ... 4500k/1110

gdzie na forum ktos wrzucal zdjecia z tymi żarówkami (swiatło było na budynku po drugiej stronie ulicy :P ) Tylko nie pamiętam kto to był :)

na obu brak blędów w 1P, 1P1 jak i w 5F gdyby ktoś chciał tam włozyć
lec
MotoHID.pl

1M - podświetlenie tablicy C5W/C10W SMD zimne

Postprzez enka » 21 czerwca 2016, 13:16

Witam, wiem, że temat banalny i dość niszowy, ale szukam rurek (36mm) do podświetlenia rejestracji o barwie zimno białej; oczywiście pełno tego na necie/w okolicy, ale kupiłem już kilka zestawów i mimo podanej w opisie bardzie 6500k~, ledy są raptem po prostu białe - neutralnie bym powiedział, a barwowo spokojnie określił na 5000k~ w praktyce.
Ja szukam czegoś co będzie podchodziło pod niebieski, taki bardzo bardzo zimny biały ;-)
Może ktoś ostatnio gdzieś kupował i może polecić? ;-)

najlepiej takie: SMD5050x4 w jednej rurce
Obrazek
Obrazek było Signo+ ASV/Top Sport ARL/2x A4 B6 AVANT TDI/jest FR ARL+++ Obrazek i Passat CC 2.0 TDI
enka
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: eFeRowe

Re: 1M - podświetlenie tablicy C5W/C10W SMD zimne

Postprzez piotrassenior » 21 czerwca 2016, 13:18

Odzywaj się do lec :arrow: http://sklep.motohid.pl

On Ci dobierze :-D
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Re: 1M - podświetlenie tablicy C5W/C10W SMD zimne

Postprzez enka » 21 czerwca 2016, 13:24

sprawdzałem, nie ma takich jak potrzebuje niestety ;-)
Obrazek było Signo+ ASV/Top Sport ARL/2x A4 B6 AVANT TDI/jest FR ARL+++ Obrazek i Passat CC 2.0 TDI
enka
Sport
Sport

Auto: eFeRowe

Postprzez madoniok » 8 lipca 2016, 21:10

Witam , a co można założyć do wstecznego do altei żeby było jaśniej , bo na zwykłej to lipa w nocy ...
madoniok
Stella
Stella

Auto: Altea
Silnik: BSE 1.6

Postprzez lec » 9 lipca 2016, 14:22

lec
MotoHID.pl

Postprzez Jimmytm » 28 października 2018, 21:28

Witam
Mam problem z żarówkami Led rejestracji w leonie 3 poliftowym.
Kupiłem te: https://www.sklepledowy.pl/pl/p/Volkswa ... sztuki/661 i niestety wywala błąd.
Ktoś może mi polecić pewny mocno świecący i bez błędów zamiennik?
Jimmytm
Stella
Stella

Auto: Leon ST

Postprzez lec » 28 października 2018, 22:38

dokup sobie: http://sklep.motohid.pl/pl/p/Adapter-Ka ... -LE03/1157

i problem błędu zniknie - pozostanie problem jakości i trwałości tych lampek
lec
MotoHID.pl

Postprzez Jimmytm » 28 października 2018, 22:47

Lec - możesz zaproponować mi całość? Zestaw który po założeniu będzie działał dobrze? Tamte lampki oddałem.
Jimmytm
Stella
Stella

Auto: Leon ST

Postprzez lec » 28 października 2018, 23:02

ale ja nie mam takich wypalających oczy zestawów :)

zestaw na ori:

2x http://sklep.motohid.pl/pl/p/LED-Lampka ... rsche/1437
1x http://sklep.motohid.pl/pl/p/Adapter-Ka ... -LE03/1157

bedzie swiecic troszke mocniej niz zwykla żarówka, ale nie az tak mocno jak chinczyk ze 100 x LED. Za to bedzie wieczny...
lec
MotoHID.pl

Postprzez Pandeska » 14 listopada 2018, 23:15

Drodzy koledzy wszystko fajnie i spoko ale chyba nikt nie zagłebiał się w istotny fakt, że wszelkie modyfikacje pojazdu w led na zewnatrz auta sa niezgodne z warunkami technicznymi pojazdu. Istnieje informacja w szczegółowych warunkach technicznych pojazdu oraz to w jaki sposob i z jakich zródeł swiatłą moze korzystac dany pojazd ( homolagce ) oraz dopuszczenie do uzytkowania :) Pewnie niewielu z was wie, że podświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej Oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej powinno wygadac tak:
Liczba świateł: liczba taka, aby zapewniała dobre oświetlenie tablicy rejestracyjnej
Barwa świateł : tylko biała
Inne wymagania: w sposób zapewniający oświetlenie miejsca umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej
Własności świetlne: powinno zapewniać możliwość odczytania znaków na tablicy rejestracyjnej w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 20 m
Inne warunki: nie może być bezpośrednio widoczne z tyłu pojazdu z odległości większej od 25 m i tu uzytkowanie zródła swiatla w postaci LED jest niedopuszczone :) co wiecej zródło swiarla jest niekompatybile z lampa reflektora :P Za co oczywiscie zgodnie ustawa prawo o ruchu drogowym w naszym kraju grozi za to MKK oraz zatrzymany dowód rej. od pojazdu :D Oczywiscie kazdy bedzie miec to w dupie ale to tak mała informacja na koniec dnia jakby ktos chciał liznąc troche tematu :P
Pandeska
Stella +
Stella +

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 2.0 TFSI 1P1
Silnik: BWA 2.0

Postprzez lec » 14 listopada 2018, 23:32

....nie ma to jak wejsc na temat "o wyścigach" i pisać o ograniczeniach prędkosci... i to przy założeniu że tu są same matołki... brawo TY :?
lec
MotoHID.pl

Postprzez Pandeska » 15 listopada 2018, 08:38

Podejrzewam że dobrze jest wiedzieć że w zależności od humoru policjanta można stracić dowód rejestracyjny za taki bzdet. Niekiedy pojazdy mają przez to mocniejsze podświetlenie tablicy rej niż świateł pozycyjnych lub ambitny kolor niebieski co już w ogóle można sobie w .... wsadzić :)
Pandeska
Stella +
Stella +

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 2.0 TFSI 1P1
Silnik: BWA 2.0

Postprzez majkel88 » 2 lutego 2019, 16:43

Witam,
Panowie jakie żarówki polecacie do oświetlenia tablicy rejestracyjnej aby otrzymać taki efekt --> http://ifotos.pl/zobacz/post-2-0-_qwwnqqw.jpg
Oczywiście 36 mm c5w.
majkel88
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon I
Silnik: ASV 1.9

Postprzez lec » 4 lutego 2019, 10:41

w sensie takim że ma byc "niebieskie" ????
lec
MotoHID.pl

Postprzez brtk » 7 lutego 2019, 21:46

majkel88 napisał(a):Witam,
Panowie jakie żarówki polecacie do oświetlenia tablicy rejestracyjnej aby otrzymać taki efekt --> http://ifotos.pl/zobacz/post-2-0-_qwwnqqw.jpg
Oczywiście 36 mm c5w.

Nie chciałbym w nocy jechać za takim samochodem :)
brtk
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Dmcc » 9 lutego 2019, 14:57

Jakiego leda polecacie do światła wstecznego w 5f ?
Dmcc
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Seat Leon FR
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez lec » 11 lutego 2019, 17:12

lampy ledowe czy zwykłe ?
lec
MotoHID.pl

Postprzez mczelny2401 » 11 lutego 2019, 17:15

Ledowe
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez lec » 11 lutego 2019, 17:20

jak ma dobrze swiecic: http://sklep.motohid.pl/pl/p/BA15s-1156 ... 5500k/2108

jak dobrze świecic i wyglądac: http://sklep.motohid.pl/pl/p/BA15s-1156 ... Lense/2159

a jak ma urwać wszystko co jest do urwania to: http://sklep.motohid.pl/pl/p/BA15s-1156 ... 4500k/1110

pozdr
lec
MotoHID.pl

Postprzez miroA3 » 11 lutego 2019, 19:49

rozumiem ze ta lista do leona 1p polifta tez...
jako DRL tez by sie sprawdzily,

te pierwsze ( najtansze ) swieca lepiej niz stare, poczciwe na samsungach ?

http://sklep.motohid.pl/pl/p/BA15s-1156 ... -4700k/669
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez GazMajster-G1 » 11 lutego 2019, 22:33

ładne nawet -ale dowód rejestracyjny cię swędzi chyba.
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Auto: LEON CUPRA ST 290
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez lec » 12 lutego 2019, 09:12

miroA3, nie DRL w 1P1 to inna bajka jest zupelnie. By było bez błędów to obecnie możesz rozważyć:

http://sklep.motohid.pl/pl/p/BA15s-1156 ... Lense/2159
http://sklep.motohid.pl/pl/p/BA15s-1156 ... -4500k/796

ta druga pewniejsza (lepiej sprawdzona w 1P1)

pozdr
lec
MotoHID.pl

Postprzez miroA3 » 12 lutego 2019, 09:29

Ok, czyli do wstecznego w 1P1 stosunek jakości do ceny te :

http://sklep.motohid.pl/pl/p/BA15s-1156 ... 5500k/2108

a na DRL np te :

http://sklep.motohid.pl/pl/p/BA15s-1156 ... Lense/2159

:)