Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Postprzez lacoda » 11 marca 2019, 10:25

trixtin napisał(a):Panowie pytanie do Was: zaktualizowałem swojego Galaxy S9 do Androida 9.0 i teraz nie przełącza mi się AA w tryb nocny, kiedy odpalają się światła mijania w samochodzie... Jedynie wybór trybu nocnego w telefonie przełącza AA wtryb nocny[emoji853] Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym? Czy może aktualizacja AA do ver. 4... jest problemem?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Pisałem o tym jaki czas temu i mam ten sam problem z Galaxy s9 i android 9.
Wszelkie próby kończą się niepowodzeniem. Zarówno waze jak i mapy google świeca na jasno. Jeśli od wymyślę dam znać i liczę na to samo.

Lukas
lacoda
Signo
Signo

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez trixtin » 11 marca 2019, 12:42

Zgłosiłem problem do Samsunga, zobaczymy co odpiszą [emoji6]

trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marekwar » 11 marca 2019, 12:56

Raczej jest odwrotnie. To twórcy aplikacji muszą dostosować się do zmian w Androidzie w swoich kolejnych uaktualnieniach. I tak dobrze, że Android Auto jakoś działa po upgrade Androida.
Myślę, że Samsung odpowie Ci coś w tym stylu.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Kanisz » 11 marca 2019, 15:04

Tryb dzień /noc ustawia sie w aplikacji mapy Google. Jak tego nie masz w swojej mapie to musisz zaktualizowac mapy Google do nowszej wersji i tam sobie ustawiasz czy ma byc tryb Auto, czy tez dzień lub noc. I będzie działać.

W Waze tez trzeba wejść w ustawienia i ustawic auto lub manualnie dzień lub noc

Jeśli to nie pomoże to odinstaluj i zainstaluj ponownie AA możesz nawet wersję 4.05...
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi

Postprzez lacoda » 11 marca 2019, 16:01

Kanisz napisał(a):Tryb dzień /noc ustawia sie w aplikacji mapy Google. Jak tego nie masz w swojej mapie to musisz zaktualizowac mapy Google do nowszej wersji i tam sobie ustawiasz czy ma byc tryb Auto, czy tez dzień lub noc. I będzie działać.

W Waze tez trzeba wejść w ustawienia i ustawic auto lub manualnie dzień lub noc

Jeśli to nie pomoże to odinstaluj i zainstaluj ponownie AA możesz nawet wersję 4.05...
Kolego opisywałem problemem w połowie lutego. W mapach Google i ważę ustawisz auto i zezwalasz na zmianę dzień/noc Leonowi. Po aktualizacji obojętnie co ustawisz na mapach to i tak świeci zawsze w opcji dzień. W google można siłowo włączyć noc, ale to nie to co było. Instalowane poprzednie i najnowsza wersje AA i jest ciągle d....
Liczymy że Samsung coś sensownego odpowie

Lukas
lacoda
Signo
Signo

Postprzez Kanisz » 11 marca 2019, 20:40

A w Leonie na konsoli w Ustawienia / Wyswietlacz tryb d/n..., nie masz przypadkiem kliknięte Dzień?... Wtedy wymusza mimo ustawień w aplikacjach.
Ja z reguły mialem problem na swiatlach auto, że jak przejechalem przez tunel to zmiana świateł przelaczala na tryb nocny, ale potem nie wracało do trybu dzień tylko musialen recznie wylaczyc swiatla i wlaczyc ponownie. Az w koncu wymusilem tryb dzień bo tak lepiej widac a i tak jezdze na mapach Google w trybie satelitarnym więc ladnie na zielono świeci.. i rownolegle w tle mam wlaczona nawigację Waze, która informuje o fotoradarach itd zawsze mozna sie przelaczyc między nawigacjami.... Ale jezeli zalezy Ci na trybie nocnym to sprawdź ustawienia w aucie...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 11 marca 2019, 22:01

Przecież kolega pisze, że wszystko działało a przestało nie w wyniku celowej zmiany ustawień w infotainmencie tylko przez upgrade Androida w telefonie.
Tylko jedna zmienna.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez trixtin » 12 marca 2019, 07:41

marekwar napisał(a):Raczej jest odwrotnie. To twórcy aplikacji muszą dostosować się do zmian w Androidzie w swoich kolejnych uaktualnieniach. I tak dobrze, że Android Auto jakoś działa po upgrade Androida.
Myślę, że Samsung odpowie Ci coś w tym stylu.
Raczej wydaje mi się, że sam android tutaj ma niewiele wspólnego (jakby nie patrzeć to AA to też twór google), po przemyśleniu sprawy moim zdaniem nowa nakładka Samsunga One UI poprzez wprowadzenie do niej trybu nocnego wymusza na wszystkim z góry priorytet nastawy tej funkcji...
Cóż zobaczymy jaka będzie odpowiedz Samsunga, na razie dostałem tyle: Obrazek

trixtin
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 12 marca 2019, 08:16

Mi chodziło dokładnie o Androida Samsunga. Na ich telefonach nie ma przecież czystego Androida Google.
Czyli mówiąc precyzyjniej - uaktualnienie oprogramowania układowego Samsunga popsuło aplikację AA Google. Jest podobnych przypadkow w historii mnóstwo, łącznie z tym że na nowej wersji ROM aplikacje wieszają się lub nie startują. Dopiero po czasie deweloperzy dostosowują aplikacje.
Tu jest sprawa poważniejsza - coś na pograniczu odpowiedzialności Samsunga i Google, a to dobrze nie wróży.
Mogę się założyć, że więcej konkretów od Samsunga nie otrzymasz.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez trixtin » 12 marca 2019, 08:24

Spoko, mam doskonale świadomość jak to wszystko funkcjonuje [emoji846]
Dlatego też, jak pisałem wyżej moim zdaniem problem tkwi w narzucaniu przez One UI priorytetu funkcji trybu nocnego przed wszystkimi innymi aplikacjami.
Wnioskuje po tym, że po wyborze trybu nocnego w One UI AA przechodzi w tryb nocny i nie da się wtedy wymusić w żaden sposób w nim trybu dziennego...

trixtin
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 12 marca 2019, 18:47

Odkąd hłałej zrobił aktualizację i dodał mirrorlink nie działa mi Android auto... Łączy się z AA, wskakuje błąd i od razu potem się łączy przez durny mirrorlink. Czy poza zmianą tego badziewanego telefonu z powrotem na szajsunga można coś poradzić? Oczywiście instalowanie różnych wersji AA nic nie daje

Dodam, że z Mercedesem łączy za każdym razem, a w seacinie jest problem ech
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Kanisz » 12 marca 2019, 21:09

Maciek89... Jaki model Huawei łączy Ci się z Mirrorlink?
... Aktualizowałeś androida czy aplikację Mirrorlink?
Pytam, bo mam Hu. P20lite i przez mirrorlink nie chce się połączyć podobno nie obsługuje tego typu połączenia? Ale za to z Android Auto działa świetnie...

-- 12 marca 2019, 21:09 --

Co do AA na Huawei to po zainstalowaniu AA wersja 3.8 lub wyższa wejdź w ustawienia telefonu /aplikacje /android-auto /i wybierz wyświetlaj nad innymi aplikacjami.
Zanim podepniesz do auta wejdz do android auto /ustawienia/ samochody z połączeniem / i wlacz opcje dodaj nowy samochód
Teraz podłącz do auta i wybierz android auto oraz zatwierdz wszystkie zgody.
Powinno działać...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Thaze » 14 marca 2019, 09:45

trixtin napisał(a):Zgłosiłem problem do Samsunga, zobaczymy co odpiszą [emoji6]

U mnie wszystko dziala tak jak powinno po wczorajszej aktualizacji.
Thaze
Stella +
Stella +

Auto: 1.4 EcoTSI 150 FR

Postprzez trixtin » 14 marca 2019, 09:55

Jakiej aktualizacji???

trixtin
Signo
Signo

Postprzez servo » 14 marca 2019, 11:15

trixtin napisał(a):Jakiej aktualizacji???
Zgaduję, że chodzi o upgradzie do Androida 9? Właśnie Samsungi go dostają.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez trixtin » 14 marca 2019, 11:32

Ciężko stwierdzić, bo na razie z tego co czytam, to po aktualizacji Samsungów do Androida 9, właśnie pojawia się ten problem[emoji6]

trixtin
Signo
Signo

Postprzez Thaze » 15 marca 2019, 08:42

Tak, po zainstalowaniu Adroida 9 nic kompletnie sie nie zmienilo. Jak dzialalo na 8 mce tak dziala na 9.
Thaze
Stella +
Stella +

Postprzez lacoda » 15 marca 2019, 09:10

Thaze napisał(a):Tak, po zainstalowaniu Adroida 9 nic kompletnie sie nie zmienilo. Jak dzialalo na 8 mce tak dziala na 9.
To powinieneś się cieszyć że wszystko jest ok. Pozostaje jeszcze kwestia aktualizacji zabezpieczeń. Być może jak dostaniesz nowa to ona zablokuje, choć trzymam kciuki żeby u ciebie było ok

Lukas
lacoda
Signo
Signo

Postprzez MarQez » 15 marca 2019, 18:59

marekwar napisał(a):Android Auto wymusza połączenie telefoniczne przez urządzenie na którym jest zainstalowany i podłączony do auta.
Tylko poprzez Mirrorlink udawało mi się to o czym piszesz - główny telefon do rozmów w kieszeni a dodatkowy tylko AA.
Czyli to Ci się nie uda na AA nawet bez żadnego roota i nakładki w postaci AA Mirror.
Ja po prostu skopiowałem kontakty z głównego telefonu. Jeśli ktoś ma długie trasy to na tym smartfonie można przekierować rozmowy na ten telefon do AA.
A jeśli chodzi o oczekiwanie, że włączasz auto i masz od razu Naviexperta z Yanosikiem - to niestety, to nie jest fabryczna nawigacja. Musisz kliknąć belkę AA Mirror aby uzyskać lustro smarfona i na ekranie auta otworzyć Yanosika, zminimalizować do pływającej ikony a potem odpalić Naviexperta i wybrać cel.

Ja to zas tak robilem, ze wlaczalem sobie Android Auto, pozniej zminimalizowalem na telefonie i wlaczylem sobie yanosika a na ekranie samochodu mialem nawigacje z googla czy co tam potrzebowalem.. i bez problemu moglem korzystac naraz z yanosika i google map.. a teraz mam iphone’a i niestety to jiz tak kolorowo nie dziala jak chcialem.. mam wlaczone mapy i jedynie glosowo dziala mi yanosik, jak przelacze na yanosika to mi w aucie wychodzi z map... AppleCarPlay niestety dziala inaczej, heh

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
MarQez
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F FR

Postprzez Kanisz » 16 marca 2019, 01:03

Polecam aplikację WAZE
Pewnie naraze sie fanom ale uwazam ze Waze jest lepsza od Yanosika, w którym wiecej mialem reklam niz info o radarach..,
stąd ...wozE Waze...
3w1 nawigacja z info o prędkości oraz ograniczeniach,
Antyradar info o radarach, korkach itd.
Oraz mozliwosc zglaszania innym info o patrolach radarach wypadkach korkach blokadach itd..., dziala super.

Na Android Auto mozna odpalic zarowno mapy Google jak i równolegle mapy WAZE i wszystko działa bez root..

Od maja lub czerwca mapy Google same będą informowac o fotoradarach, narazie tylko Ci ktorzy sa lokalnymi przewodnikami lub innymi wybrancami google moga zainstalowac wersje testowa beta map z info o fotoradarach...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez sql » 16 marca 2019, 13:36

Nie wiem gdzie i kiedy jechałeś, ale ostatnie dwie trasy robiłem na Waze (AA) + Yanosik (w tle telefonu) i Waze owszem, fotoradary widział, ale już kontroli radarowych nie - na całe szczęście Yanosik widział i krzyczał. Imho jeszcze sporo brakuje, żeby społeczność miała sensowną liczność w Polsce i było dobre pokrycie dróg użytkownikami.
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon

Postprzez Kanisz » 16 marca 2019, 15:49

Tak na pewno liczba uzytkownikow jest wieksza oraz licznik pobrań Yanosika jest 10x wiekszy niz Waze ale sam Yanosik juz traci zwolenników.
Społeczność WAZE rośnie lawinowo wraz ze wzrostem popularności Android Auto, z którym są kompatybilne. Bardziej obstawiam, ze Yanosik zacznie tracić zwolenników na rzecz Waze oraz Google, ktore niedługo samo wdrozy info o radarach, kontrolach i predkosciach... Itd...

Nawet sam przyznajesz, że mimo iz masz Yanosika to jeździsz na Waze, bo jest kompatybilne z AA...,
... Ja właśnie dlatego odistalowalem Yanosika poniewaz za duzo reklam, czasami wieszal sie pewnie wina łączności a nie aplikacji ale...
dobrze mi sie jezdzi na Waze i wszystko mam w AA.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez MarQez » 16 marca 2019, 18:33

To prawda. Jezdzilem z Waze to czesto czlowiek by sie nadzial na drogowke, gdyz Waze ma malo uzytkownikow i predzej czlowiek wesprze sie Yanosikiem.. a jesli chodzi o navi, to sam nie wiem, glownie jezdzilem z GoogleMaps, teraz mam jeszcze te Ajfonowskie, podobno sa tez bardzo dobre. A Waze jesli chodzi o korki to radzi sobie dobrze?
MarQez
Stella
Stella

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Thaze » 16 marca 2019, 20:38

Nie wiem jak w Polsce, ale w Europie calkiem niezle, lepiej niz live traffic w TomTom. Jedyny problem z Waze jest taki ze po kilu godzinach jazdy potrafi anulowac trase lub zwyczajnie sie zawiesic.
Thaze
Stella +
Stella +

Postprzez sql » 17 marca 2019, 06:23

Firmy (jak dla przykładu Yanosik) nie inwestują w kompatybilność z AA, bo ten (nie mam pojęcia z jakiego powodu) nie jest oficjalnie w Polsce dostępny. Jak zacznie być, to firmy swoje aplikacje dostosują. Jeździłbym dalej w zestawie google maps + yanosik, ale chciałem mieć wkład w społeczność z której również korzystam (tagowanie i weryfikowanie zgłoszeń), więc spróbowałem Waze. Niestety, jak dla mnie, to współpraca z AA jest jedyną zaletą Waze, a to niestety trochę mało.
Czekam z utęsknieniem na obsługę przez AA trasy w google i Yano w tle.
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon

Postprzez marekwar » 17 marca 2019, 08:08

15 marca ukazała się nowa wersja Androida Auto. Może pomoże tym co zgłaszają problem po aktualizacji oprogramowania telefonu.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez trixtin » 17 marca 2019, 08:16

Niestety nie pomaga [emoji12]

trixtin
Signo
Signo

Postprzez jedreg » 17 marca 2019, 20:08

Kanisz napisał(a):Na Android Auto mozna odpalic zarowno mapy Google jak i równolegle mapy WAZE

Mozna, pytanie tylko jak stabilnie bedzie to działać. Ja na trasie po Europie mialem taki problem, że po ustaleniu dlugiej trasy (>1000km) w jednej aplikacji to druga po chwili gubiła trase i/lub wylatywała w kosmos. I vice versa. Na krócej wytyczanych odcinkach było lepiej. Nie wiem czy to była przypadłość danej wersji AA (v3.7) , czy telefonu (Samsung S7), a moze samych aplikacji, niemniej efekt był jeden - sporo nagranego mięsa przez wideorejestrator ;)
jedreg
Signo
Signo

Auto: Cupra 300 ST 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Kanisz » 17 marca 2019, 20:26

MarQez napisał(a):To prawda. Jezdzilem z Waze to czesto czlowiek by sie nadzial na drogowke, gdyz Waze ma malo uzytkownikow i predzej czlowiek wesprze sie Yanosikiem.. a jesli chodzi o navi, to sam nie wiem, glownie jezdzilem z GoogleMaps, teraz mam jeszcze te Ajfonowskie, podobno sa tez bardzo dobre. A Waze jesli chodzi o korki to radzi sobie dobrze?

Waze pokazuje dobrze korki oraz w widoku 3D pokazuje z jaką prędkością porusza sie korek
Dzięki AA łatwiej i wygodniej wykonuje się zgloszenia z ostrzezeniem dla innych kierowców.

Jest ok, ja polecam Waze i dalej będę jeździł chyba że gogle zrobi cos lepszego .

-- 17 marca 2019, 20:22 --

jedreg napisał(a):
Kanisz napisał(a):Na Android Auto mozna odpalic zarowno mapy Google jak i równolegle mapy WAZE

Mozna, pytanie tylko jak stabilnie bedzie to działać. Ja na trasie po Europie mialem taki problem, że po ustaleniu dlugiej trasy (>1000km) w jednej aplikacji to druga po chwili gubiła trase i/lub wylatywała w kosmos. I vice versa. Na krócej wytyczanych odcinkach było lepiej. Nie wiem czy to była przypadłość danej wersji AA (v3.7) , czy telefonu (Samsung S7), a moze samych aplikacji, niemniej efekt był jeden - sporo nagranego mięsa przez wideorejestrator ;)

Obecnie testowalem tylko na terytorium Polski odcinki do 75, 155 i 320km w jednym kierunku.

Jedyne co można zauważyć to, ze Google troche inaczej wyznacza trasy niz Waze i tak na jednym skrzyzowaniu Google mowi w lewo, a Waze w prawo..., ale jak jadę na Google i w tle jest Waze to szybko wylicza nowa trase i dalej informuje o fotoradarach...

-- 17 marca 2019, 20:26 --

Tak wszystko zalezy od szybkosci i dostepnosci internetu, jakosci kabla, ktory musi obsluzyc duza liczbe danych i od procesora telefonu ktory musi to przlixzyc i przesłać do AA...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 17 marca 2019, 22:07

Od samego początku istnienia nawigacji pod Androida testuję je co jakiś czas ale wciąż kupuję licencje na Naviexperta i Automapę. Pomagałem często w ich ulepszeniu wysyłając konkretne propozycje rozwiązań.
Nadal jest przepaść pomiędzy tymi nawigacjami a Google Maps i zwłaszcza Waze. Chodzi oczywiście o Polskę. Choć trzeba przyznać, że Google robi postępy.
Z kolei jest nadal przepaść jeśli chodzi o Yanosika w porównaniu z innymi aplikacjami, umożliwiającymi ostrzeganie on line.
Poleganie na Waze w tym zakresie to proszenie się o mandat. I nie chodzi tu o stacjonarne radary tylko o misiaczki.
W konkluzji - widzę przyszłość Car Playa bo dopuszcza "obce nawigacje". Na razie Automapę.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 17 marca 2019, 22:53

Według Naviexpert najlepszą aplikacja antyradarowa to... Rysiek..., który widzi misie i działa m.in. przy współpracy z Naviexpert...
https://youtu.be/N5NinuxlVv8

- czy to prawda?
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 17 marca 2019, 23:03

Nie, to nie jest prawda. Najlepszym systemem ostrzegania obecnie jest Yanosik.
Dlatego dzisiaj najlepiej w Polsce działa parka: Naviexpert + Yanosik albo Automapa + Yanosik.
Yanosik bezwzględnie wygrywa z każdym innym "ostrzegaczem" ze względu na miażdżącą przewagę ilości aktywnych / zalogowanych użytkowników.
Być może Google Maps będzie w stanie nawiązać walkę po zapowiadanym wdrożeniu tej funkcji.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez marco » 17 marca 2019, 23:12

Przetestowałem przed chwilą na S10E pełny mirroring ekranu telefonu. Działa furtka z LG MirrorDrive 1.2.1.2 i RockScout tak jak na S8 i S9. Dla przypomnienia opiszę raz jeszcze.

Przed pierwszym podłączeniem telefonu:
1. Na telefonie zainstalowałem z Google Play apkę RockScout z Google Play oraz LG MirrorDrive 1.2.1.2 z apkmirror.com.
2. Warto też zainstalować apkę do nawigacji po telefonie, ja używam EasyTouch 4.6.3 pobrane z apksum.com (nie wiem czemu aplikacja na chwilę obecną wyleciała z Google Play).
3. Nie ma potrzeby instalacji NovaLauncher bo na Androidzie 9 w Galaxy S8, S9 i S10 jest tryb horyzontalny dla menu (tylko trzeba go sobie włączyć w Ustawieniach) dzięki czemu nie rozwalają się ikony.

Pierwsze podłączenie telefonu:
1. Po pierwszym podłączeniu do auta instaluje się na telefonie usługa Samsung Mirrorlink 1.1, po zainstalowaniu trzeba odłączyć telefon i podłączyć ponownie. W międzyczasie pojawia się na telefonie jeszcze komunikat o kopiowaniu kontaktów ale nie klikam ani tak ani nie (komunikat sam zniknie) bo na S8+ powodowało mi to komplikacje.
2. Po ponownym podłączeniu telefonu do auta wymuszana jest instalacja Samsung Car Mode, pozwalamy na to, potem odłączamy telefon od auta i odinstalowujemy aplikację. Mimo odinstalowania zostają w systemie usługi z tej aplikacji, które wystarczą do mirroringu.
3. Po odinstalowaniu Car Mode podłączamy telefon do auta i klikamy ikonę MirrorLink, powinny się pojawić na infotainmencie RockScout i LG MirrorDrive.

No i teraz znana od czasów S8 (a albo nawet S7 :P) procedura czyli za każdym razem po wsiadaniu do auta podłączam telefon klikam w MirrorLink i:
1. Klikam RockScout, czekam na wczytanie i klikam cofnij (nie wchodzę w YouTube jak pokazane jest to na filmach, nie ma takiej potrzeby).
2. Klikam LG MirrorDrive, czekam na info o błędzie i klikam cofnij.
3. Ponownie klikam LG MirrorDrive, czekam na info o błędzie i klikam cofnij.
4. Klikam w ikonę 1:1 i wycofuję RockScouta klawiszem w górnym lewym rogu i na infotainmencie pojawia się pulpit telefonu.

Na YouTube są filmy w razie czego bo wiele osób popełnia błąd i wycofuje nie tym klawiszem co trzeba.
W razie pytań telefon jest bez odblokowanego roota, nic w nim nie grzebałem, prosto z salonu polskiego dystrybutora nie podam nazwy bo to nie czas i miejsce na reklamy ;).
marco
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez marekwar » 17 marca 2019, 23:12

Czy pierwszy dźwięk z uzyskanego tak mirrorlinka (np. komunikat nawigacji) wyłącza media w infotaimencie np. radio?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez marco » 17 marca 2019, 23:19

Tak wyłącza. Ja od dawna radzę sobie z tym używając radia przez aplikację TuneIn Radio w telefonie, a jakieś pliki MP3 też po prostu mam w telefonie i odpalam je aplikacją z telefonu (oczywiście przez ekran infotainment).
marco
Stella +
Stella +

Postprzez Kanisz » 17 marca 2019, 23:42

...i jednak się da bez root...:)

Fajnie , że dział, ale to działa głownie jak nie tylko z Samsungami.., i co do modelu to przecież podałeś na początku S10e ...:)

...mi też się udało uruchomić YouTube bez Root na AA ale tylko w wersji MUSIC i to z darmowym kontem bez subskrypcji..:)

...jeśli chodzi o radio przez AA polecam myTunerFree

...działa wszędzie i wszystkie stacje radiowe, bez problemu, że zmieniasz województwa czy jedziesz przez las, jedyne co to trzeba, żeby był internet...

, jeśli chcemy pliki z tel czy SD lub innej pamięci to polecam VLC..., jak mi się uda wrzucę foto...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 17 marca 2019, 23:50

Przecież na Mirrorlinku z wykorzystaniem LG Mirrordrive już w 2017r. można było odpalić Youtube , Naviexperta lub Automapę. I jak widać nadal można w dość zawiły sposób.
Czyli na Mirrorlinku dzięki wykorzystaniu luk w zabezpieczeniach można to było zrobić bez roota już dawno.
Natomiast na pewno to się nie uda bez roota poprzez kanał Android Auto systemu full link.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 18 marca 2019, 00:05

Do ok 23-04-2018 bez ROOT można było używać CarStream do YouTuba oraz przeglądarki internetowej, a za pomocą AAMirror można robić pełne lustro telefonu, bez Root..., od tamtej chwili jest to blokowane w AA i trzeba poczekać lub poszukać rozwiązania bez root,

Google już udostępnia YouTube Music, w wersji płatnej 9,99USD płełny dostęp przez AA ale tylko obrazki + muzyka bez teledysków,

...mimo blokady nałożonej przez Google, która nie pozwala wyświetlać YouTube MUSIC bez konta Prime, można to obejść tylko sterowanie jest gorsze ...i trochę więcej kłopotów z włączeniem

...ale mi się udało na Hu... P20lite..., naturalnie tylko muzyka + obrazki bez filmów i bez roota...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 18 marca 2019, 00:12

To jeszcze spróbuj np. Naviexpert, Automapę, HERE, Sygica czy inną nawigację nie-googlową poprzez Android Auto.
Wiele ludzi kupuje Full Linka dla nawigacji a nie Youtube, choć to fajnie wygląda.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 18 marca 2019, 01:50

Dokładnie tak, dlatego nie zrootowałem telefonu, ponieważ używam nawigacji ale Waze i Google mi wystarcza oraz muzyki" Spotify (mega biblioteka muzyki) i myTunerFree (wszystkie radia onLine) ...i wszystko działa z AA i sterowaniem w kierownicy jak i głosem...

, może dlatego tak twierdzę, bo nie próbowałem Naviexpert..., ale przyznam, że jak jeździłem na tel lub dawniej na nawigacji to też lubiłem AutoMapę ponieważ dużo wyświetlała: fotoradary, prędkości, ETA, korki itd..., nie wiem co teraz ma automapa ... ale mi wystarcza Waze + po aktualizaji Asystent Google, który umożliwia sterowanie muzyką nawiagacją całkowicie za pomocą głosu oraz jak mi się nudzi to mogę sobie porozmawiać z Google lub popytać o wydarzenia, pogodę, wiadomości itd... OK GOOGLE ..:)

-- 18 marca 2019, 01:38 --

Android Auto bez Root: Spotify, YouTube Music, myTunerFree, Waze, Google i inne

tak to wygląda u mnie link do wszystkich zdjęć ...najlepiej posortować po nazwie podczas oglądania:
https://chomikuj.pl/kanisz/AndroidAuto_BEZ_ROOT
https://chomikuj.pl/kanisz/AndroidAuto_BEZ_ROOT,2

...wybrane zdjęcia poniżej:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

więcej zdjęć:
https://chomikuj.pl/kanisz/AndroidAuto_BEZ_ROOT
https://chomikuj.pl/kanisz/AndroidAuto_BEZ_ROOT,2
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 18 marca 2019, 07:41

Po prostu opisałeś standardowe funkcjonalności i aplikacje zatwierdzone przez Google do stosowania w Android Auto - opisane już gdzieś na początku tego wątku.
To nigdy nie wymagało i nie wymaga rootowania telefonu. Aby to "osiągnąć" nawet nie trzeba wiedzieć co to jest rootowanie. Wystarczy zainstalować akceptowane apki ze sklepu Google.
I to jest sporo, szczególnie dla tych, którym wystarcza Waze czy GM jako nawigacja.
Szkoda jednak, że jak do tej pory nikomu się nie udało wyświetlić np. Naviexpert czy Automapę na ekranie Android Auto bez rootowania telefonu.
Chętnie bym to zobaczył.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez marco » 18 marca 2019, 11:58

Kanisz napisał(a):...i jednak się da bez root...:)
Fajnie , że dział, ale to działa głownie jak nie tylko z Samsungami.., i co do modelu to przecież podałeś na początku S10e ...:)

Opisana metoda jest wykorzystywana przeze mnie na Galaxy S8+ (opisywałem to w tym wątku) oraz od wczoraj na Galaxy S10e. Czytałem, że działa także na S9, Note 8 i Note 9.
Na pozostałych telefonach trzeba z tego co widzę też sporo kombinować w inny sposób a i tak ciągle coś jest blokowane. :(
W każdym razie mój post był po to aby poinformować, że sposób na mirroring przez lukę w LG MirrorDrive 1.2.1.2 działa na S10e więc z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że na S10 i S10+ też powinno działać. Prawdopodobnie będę jeszcze niedługo testował na S10 więc jeszcze potwierdzę.

-- 18 marca 2019, 11:56 --

Info z ostatniej chwili, NaviExpert pojawi się na platformie CarPlay bo szukają testerów :)
https://www.facebook.com/naviexpert/pho ... permPage=1

Pojawiło się też pytanie co z Android Auto, taka jest odpowiedź NaviExpert:
"Gdyby to zależało od nas – bardzo chętnie. Pracujemy nad uzyskaniem dostępu do możliwości programowania na Android Auto. Do tej pory był on zarezerwowany dla wybranych przez Google producentów. Mamy nadzieję, że w związku z otwarciem przez Apple platformy Car Play będzie łatwiej i Google również zmieni zdanie. Pozdrawiamy"
marco
Stella +
Stella +

Postprzez Cubaza » 18 marca 2019, 12:02

No i takie info przeczytałem tutaj:
https://www.androidpolice.com/2019/03/1 ... 7K5axjS8sg
A więc to Samsung oneUI powoduje, że jest cały czas tryb nocny włączony. Podobno Google będzie chciało wypuścić poprawkę.
Cubaza
Sport
Sport

Auto: 5F
Silnik: benzyna inny

Postprzez Kanisz » 18 marca 2019, 12:18

marekwar napisał(a):Po prostu opisałeś standardowe funkcjonalności i aplikacje zatwierdzone przez Google do stosowania w Android Auto - opisane już gdzieś na początku tego wątku.
To nigdy nie wymagało i nie wymaga rootowania telefonu. Aby to "osiągnąć" nawet nie trzeba wiedzieć co to jest rootowanie. Wystarczy zainstalować akceptowane apki ze sklepu Google.
I to jest sporo, szczególnie dla tych, którym wystarcza Waze czy GM jako nawigacja.
Szkoda jednak, że jak do tej pory nikomu się nie udało wyświetlić np. Naviexpert czy Automapę na ekranie Android Auto bez rootowania telefonu.
Chętnie bym to zobaczył.

W większości masz rację, ale nie z youtube music,

Spróbuj zainstalowac youtube music i pokaz ze umiesz uruchomic w AA bez root, z rootem tez trzeba nakombinowac ale jest prosciej bo mozna wyswietlic lustro telefonu jak juz Ci sie uda odpalić na telefonie...

PS:

- nie wiecie dlaczego wcześniej obrazki były wyświetlane, a obecnie widnieją jako uszkodzone ..???
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Cubaza » 18 marca 2019, 12:55

Ale Ty root potrzebujesz do ominięcia blokady kraju w YouTube Music a nie żeby uruchomić pozostałe aplikacje. Kombinujesz jak koń pod górę żeby tylko pokazać aby wyszło na Twoje, że musiałeś zrobić root telefonu. Nie musiałeś w tym wypadku bo dokładanie kolejnego programu do muzyki, który z powodzeniem można zastąpić 10 innymi, nie ma sensu.
Cubaza
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 18 marca 2019, 13:07

Cubaza napisał(a):Ale Ty root potrzebujesz do ominięcia blokady kraju w YouTube Music a nie żeby uruchomić pozostałe aplikacje. Kombinujesz jak koń pod górę żeby tylko pokazać aby wyszło na Twoje, że musiałeś zrobić root telefonu. Nie musiałeś w tym wypadku bo dokładanie kolejnego programu do muzyki, który z powodzeniem można zastąpić 10 innymi, nie ma sensu.

Chyba kolego coś źle mnie zrozumiałeś.

Nie kombinuje i nie rootuje..., bo mi root nie potrzebny, właśnie tak pisałem i po to zamieściłem foto, iż uważam że tyle jest kompatybilnych aplikacji z AA, że poczekam aż YuTube znowu udostępni video w AA lub znajdę sposób bez root na wyświetlanie video...

...nie będę też rootować, żeby włączyć jakieś youtube, które mi aż tak bardzo nie jest potrzebne,

...natomiast tak z ciekawości sprawdziłem i odpaliłem YouTube Music, które miało być takie kompatybilne a nie jest,

...nigdzie też nie napisałem kolego, że root jest potrzebny do uruchomienia YouTube Music, lecz że jest to trochę skomplikowany proces..., ponieważ, ktoś inny napisał, że wystarczy tylko zainstalować i działa ..., więc odpisałem, że YouTube Music trzeba się trochę więcej pogłowić niż tylko zainstalować..., i tyle w temacie ...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Cubaza » 18 marca 2019, 13:16

Przeczytaj swój poprzedni post. Jeszcze raz, cytuję:
Spróbuj zainstalowac youtube music i pokaz ze umiesz uruchomic w AA bez root, z rootem tez trzeba nakombinowac ale jest prosciej bo mozna wyswietlic lustro telefonu jak juz Ci sie uda odpalić na telefonie...

Spróbuj zainstalować YouTubeMusic i pokaż, że uruchomisz w AA bez root. Potem piszesz, że z Rootem też trzeba się nakombinować. Więc logicznym jest, że sprawdziłeś i wiesz o tym, że się nie da.
Więc nie, nie pomyliłem się i nie, nie zrozumiałem Cię źle.
Poza tym błagam Cię , takie coś "..." stosujemy w całkowicie innej formie stylistycznej, a nie rozpoczynania akapitu bądź jego kończenia. Nie po to to jest. A powoduje to tylko, że źle się to czyta bo nie dość, że masa enterów to jeszcze te trzy kropki na początku.
Cubaza
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 18 marca 2019, 14:02

Źle zrozumiałeś, pisalem do kolegi, ktory ma tel z root i wtedy napisalem, ze wiem ze to jest latwiejsze, wiec... czytaj calosc tak jak zacytowalem, anie swoje wycinki, które potem próbujesz przetlumaczyc na swoją logikę.

Co do formatowania tekstu, pozwolisz, ze ja w swoim imieniu będę pisał po swojemu.
Nie wypowiem się na ten temat "..." bo skoro uwazasz, ze wiesz co to znaczy, to nie powinienes miec problemów ze zrozumieniem w trakcie czytania.
Zasugeruję czytać ze zrozumieniem i dopiero pisać a nie unosic emocjami i nie umiec sie przyznac do błędu, tym bardziej ze wiekszosc pisze o sobie i jak to napisałeś :
"Kombinujesz jak koń pod górę żeby tylko pokazać aby wyszło na Twoje"
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Thaze » 18 marca 2019, 14:53

Doloze swoje 3 grosze. Uzywalem Youtube Music w telefonie bez roota, ale musialem wykupic opcje premium, byla promocja, ze do Maja jest gratis. Po 2 tygodniach zrezygnowalem i przeprosilem sie ze Spotify z jednego z prostego powodu. W przypadku Spotify zawsze wyswietla sie ostatni grany numer, w YTM zawsze wyswietlalo sie menu glówne, a historia odtwarzanych numerow pokazywala to co bylo grane kilka dni wczesniej na normalnym YT. Uznalem, ze wyszukiwanie ostatnio granego numeru w ulubionych to starta czasu.
Co dziwne aplikacja YTM caly czas mi sie wyswietla w menu, co przed wykupieniem premium bylo niemozliwe. Rowniez przed pierwszym uzyciu YTM aplikacja nie byla dostepna w w AA, choc byla zainstalowana na telefonie. Musialem ja uruchomic glowsowo przez asystenta Google ("google please run YouTube music")
Thaze
Stella +
Stella +

Postprzez Kanisz » 18 marca 2019, 15:47

Nie twierdzę, że YouTube Music to coś fajnego w AA, bo masz rację Spotify i myTuner Free jest lepsze i bez problemowe.
Chciałem zobaczyć jak działa i jak to wygląda.
Ja uruchomiłem YouTube Music bez konta Premium nie włączyłem tej opcji miesiąc gratis w koncie Premium.
Ogólnie nie dodałeś, że żeby w Polsce ruszył YTM to trzeba zmanipulować IP, za pomocą różnych metod można to zrobić, proxy, VPN itd...
Ja używam i użyłem do tego darmowego turboVPN - polecam, w wersji darmowej odblokowuje wiele filmów na YT niedostępnych w Polsce, inne aplikacje blokowane na zasadzie regionu/terytorium/czy też państwa.
Następnie trzeba podłączyć tel to auta z AA obrócić ekran w ustawieniach nadać wszystkie uprawnienia dla YTM oraz wymuszanie pierwszeństwa wyświetlania.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja