Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Postprzez Suraaaj » 18 marca 2019, 16:03

U mnie odkąd zaktualziowałem S8 do androida 9 w ogole się apka nie uruchamia. Wystąpił Bład, Wyglada na to ze Usługi Google Play w tej chwili nie działa. Wgrałem najnowsza aktualizacje z 15 marca AA i lipa, na drugim S8 również ten sam problem.... Jakieś pomysły co tu robić ?
Suraaaj
Stella
Stella

Auto: Seat leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez Kanisz » 18 marca 2019, 16:18

Jeśli chodzi o wyświetlanie filmów np YT to całkiem ciekawym rozwiązaniem jest tel. Blackview, rozważam go kupić,
Telefon ma funkcję RZUTNIKA z 3m nawet 200cali.

Czy ktoś już korzystał z czegoś takiego ?
LINK: https://youtu.be/zonJ4zl5KiM

-- 18 marca 2019, 16:18 --

Suraaaj napisał(a):U mnie odkąd zaktualziowałem S8 do androida 9 w ogole się apka nie uruchamia. Wystąpił Bład, Wyglada na to ze Usługi Google Play w tej chwili nie działa. Wgrałem najnowsza aktualizacje z 15 marca AA i lipa, na drugim S8 również ten sam problem.... Jakieś pomysły co tu robić ?

Ustawienia/ Aplikacje/ odinstalować aplikacje AA, zaktualizować Google Play, uruchomić tel i zainstalować ponownie, a następnie napisz co się dzieje:
- czy się uruchomił AA?
- czy instalacja kończy się powodzeniem?
- czy nie chce odpalić po kliknięciu w ikonę?
- czy nowa aplikacja po zainstalowaniu ma wszystkie uprawnienia?
- czy uruchamia się na telefonie?
- czy tylko nie chce się uruchomić AA w aucie ?
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi

Postprzez Suraaaj » 18 marca 2019, 16:20

Nic nie pomagało, ale właśnie mnie natchnęło, żeby pobrać cc cleaner. Odistalowałem AA, odpaliłem cccleanera, wyczysciłem śmieci ze starych aplikacji ( 1.4gb robi wrażenie) wrzucić wersje z 15 marca, działa :)
Suraaaj
Stella
Stella

Auto: Seat leon

Postprzez grexons » 18 marca 2019, 16:38

U mnie caly czas występuje rozlaczanie i podłączanie aa, muzyka czasem poleci kilka minut czasem kilka sekund i znowu to samo. Nawet zrobiłem w huaweiiu hard reseta łącznie z wgraniem najnowszej wersji androida i aa z 15 marca. Masakra jakaś jak to jest że większości działa bez problemu a tu cały czas lipa.
grexons
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: LEON ST FR 1.4 150KM

Postprzez Kanisz » 18 marca 2019, 17:07

grexons napisał(a):U mnie caly czas występuje rozlaczanie i podłączanie aa, muzyka czasem poleci kilka minut czasem kilka sekund i znowu to samo. Nawet zrobiłem w huaweiiu hard reseta łącznie z wgraniem najnowszej wersji androida i aa z 15 marca. Masakra jakaś jak to jest że większości działa bez problemu a tu cały czas lipa.

Czy kabel sztywno siedzi w slocie USB..? jak kabel ma lekki luz to lekkie poruszenie telefonem będzie rozłączało.

Jak podłączasz telefon z AA do auta, nie może być w trybie eko czy jakiegoś innego oszczędzania baterii,
W opcjach/ustawieniach telefonu Liczba Aplikacji w Tle - musi być wartość standardowa,
Powinieneś nadać AA wszystkie uprawnienia
Włącz dane komórkowe / internet oraz GPS
...i musi działać...:)
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez grexons » 18 marca 2019, 17:30

Ciasno siedzi w slocie. Mam ustawiony telefon w trybie wysokiej wydajnosci, aa, spotiffy, mapy wszystkie te aplikacje mają zaznaczoną opcje że muszą dzialac w tle. Serio brakuje mi juz pomysłów...
grexons
Stella +
Stella +

Postprzez Kanisz » 18 marca 2019, 18:00

Zmień kabel na inny. Niezadlugi i gruby.
Oraz napisz z jakim tel łączysz auto?
Zawsze sie tak działo? Czy od niedawna.?
Zainstaluj AA w wersji 3.9 lub nowszą sa stabilniejsze.
Jeżeli od początku tak jest to na 90% to wina kabla, inaczej musisz szukac w ustawieniach AA,
-czy nie masz wlaczonej funkcji uruchamiaj AA po wykryciu wyjecia z kieszeni?
Przed podlaczeniem tel do auta, oczyszc pamięć RAM w tel i zamknij wszystkie aplikacje...
Szukaj, próbuj..., aż się uda, bo musi się udać.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez grexons » 18 marca 2019, 20:43

Kabel jaki kupiłem to https://allegro.pl/oferta/baseus-kabel- ... witemShare.
Telefon Huawei mate 10 pro.
Na początku na oryginalnym kablu huawei potrafił rozłączyć pierwszy raz po godzinie a nawet po ok. 1h30min. Następnie jak tylko sie to zdarzyło pierwszy raz sysematycznie rozlaczal co chwile kończyło sie na przełączniu na radio. Jak sobis pomyślę to na besusie dużo czesciej to się zdarza.
Wersja AA 4.1.5 z 15 marca.
grexons
Stella +
Stella +

Postprzez marekwar » 18 marca 2019, 23:21

Próbowałeś resetu infotainmentu?
Ewentualnie drugi port USB?
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez maciek89 » 19 marca 2019, 09:24

@Kanisz dzięki za chęć pomocy, natomiast to wszystko oczywiście robiłem. Android Auto działał mi 3 lata, kolejne wersje śmigały coraz stabilniej i po aktualizacji telefonu dziadostwo zdechło. :mrgreen: Raczej jedyne co mi przychodzi do głowy w tej sytuacji to twardy reset telefonu lub aktualizacja softu w radiu, bo mam auto z 2015 i raczej nikt mi w ASO nie robił aktualizacji. Huawei mam P10, więc już stary model, akurat mijają 2 lata jak go mam, od którejś aktualizacji jest już mirrorlink, choć pokazuje tylko ekran blokady ale nie kombinowałem nic w tym temacie, bo ML mnie nie interesuje. Generalnie telefon pokazuje, że połączona z samochodem via AA ale za chwilę media system łączy się przez ML i jest koniec tematu
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marekwar » 19 marca 2019, 09:34

Wipe telefonu może pomóc.
Mimo odinstalowania AA ta apka zostawia śmieci w systemie i czasem tylko wipe pomaga a nie próby kolejnych wersji AA.
U mnie w S8 np. LG Mirrordrive zabił AA i to tak, że tylko wipe pomógł.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 20 marca 2019, 01:03

Jak Ci działało AA4. 1.5?
Widać jakąś różnicę w porównaniu do wersji 3.8-4.05?
Ja sądzę, że trzeba pogrzebać w ustawieniach AA i tel, oraz uprawnieniach, aktualizacja pewnie mogla miec wplyw, ale moze w miedzy czasie probowales cos odpalic przez ML i dales jakiej aplikacji uprawnienia wyswietlania i dzialania nad innymi, stąd musisz na spokojnie przeanalizowac różne sposoby.
U mnie bylo podobnie ja próbowałem odpalic Mirrorlink za pomocą różnych aplikacji, wtedy z automatu przechodzil do połączenia z ML, ale nie laczyl bo okazuje się, że moj Hu P20lite nie espolpracuje z Mirrorlink :(
Po przestawieniu sie na AA musialem oczyscic system z aplikacji ML i na nowo zainstalowalem AA3. 85, mimo iz wcześniej mialem AA4. 05.
Nadalem wszystkie uprawnienia, oraz w opcjach tel zaznaczylem zeby zawsze po podlaczeniu transferowalo pliki, oraz w ustwieniach wlacz sobie debugowanie USB, w AA ustawilem zeby sie automatycznie laczyl po polaczeniu BT z Autem i teraz juz sam nawiazuje polaczenia jak tylko wsiadam do auta i nawet jeszcze nie podlacze kabla USB, na wyświetlaczu jest monit FullLink uruchamianie... i kiedy podlaczam USB juz nie pyta cz AA czy ML tylko odrazu laduje i pokazuje AA. To co jest na plus czasami jadac przez las albo jak znikie zasieg oraz gps i zaraz powroci wszystko samo sie ladnie załącza.
Swoja droga pisales cos o aktualizacji tel do Mirrorlink..., moze to sprawia problem, jak sprawdzalem kpmpatybilnosc to bynajmniej moj huawei nie posiada mozliwosci laczenia przez ML, zacznij od usuniecia wszystkich apek od ML...

Wiec nie pozostaje nic innego jak szukać empirycznie argumentu rozwiazania problemu, metodą dedukcji.
Na spokojnie sprawdź wszystko jeszcze raz. Jak nie odpali to jak kolega radzi Wipe lub inny cleaner..., i wszystko od początku instalujemy pod AA,... aż sie uda.

-- 20 marca 2019, 00:41 --

A tak jeszcze jedno przyszło mi na szybko..., spróbuj w ustaeieniach programisty w AA wejsc w Tryb Aplikacj i wybrać DEVELOPERSKA. oprocz tego zobacz czy w tych ustaeieniach programisty od dolu masz zaznaczone wszystkie 7tick'ów.

-- 20 marca 2019, 01:03 --

grexons napisał(a):Kabel jaki kupiłem to https://allegro.pl/oferta/baseus-kabel- ... witemShare.
Na początku na oryginalnym kablu huawei potrafił rozłączyć pierwszy raz po godzinie a nawet po ok. 1h30min. Następnie jak tylko sie to zdarzyło pierwszy raz sysematycznie rozlaczal co chwile kończyło sie na przełączniu na radio. Jak sobis pomyślę to na besusie dużo czesciej to się zdarza.

Sprawdzilem ten link https://allegro.pl/oferta/baseus-kabel- ... witemShare

... Ale z tego co przeczytalem na szybko moze cos przeoczylem to wygla ze to kabelek tylko do ładowania.
Nie ma mozliwosci wymiany danych,
chyba ze cos przeoczylem, ale sprawdź, czy jak podłączysz do komputera to mozesz przesyłać zdjecia? Jak nie to nie odpalisz tez i AA.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Taper » 20 marca 2019, 08:05

Witajcie.
Wątek ma 40 stron więc piszę tutaj i z góry przepraszam jeśli temat już był a ja nie znalazłem tego w tych 40 stronach wątku...
Kupiłem używanego Leona ST FR 1.4 TSI 150 KM rocznik 2016 i... Włączam radio ---> MENU ----> FULL LINK ----> i pojawia się komunikat "Full Link Funkcję można odblokować za pomocą kodu aktywacyjnego. Skontaktuj sie z dilerem."
Moje pytanie do szanownego grona forumowiczów:
***Czy wystarczy, że udam się do ASO i zakupię "Aktywacja FULL LINK System Multimedialny ASO SEAT", który widzę, że jeden z salonów sprzedaje na allegro za 288 zł" i będzie działało? Połączę juz moj telefon poprzez AA i będę mogł korzystać z map google? Czy też będę musiał zakupić jeszcze "SEAT FULL LINK MirrorLink połączenie z smartfonem", które sprzedaje ten sam salon za 710 zł?
Logicznie rzecz biorąc skoro w MENU dostaje komunikat "Full Link Funkcję można odblokować za pomocą kodu aktywacyjnego" to chyba ten "SEAT FULL LINK MirrorLink połączenie z smartfonem" za 710 zł już w samochodzie mam i nie muszę za to płacić?

Pozdrawiam ze słonecznego, choć mroźnego Swarzędza.
Taper
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST FR

Postprzez Kanisz » 20 marca 2019, 11:07

Nie wiem jak jest z modelami z 2016, bo w niektórych ASO musialo zmieniac USB na szybsze.
W modelach MY19 z infotainment 8cali FullLink jest zainstalowany ale zeby z niego korzystać to tez musiałem wykupić a dokładniej wynegocjowac przy zakupie licencje z kodem aktywacyjnym ktora kosztuje 700pln.
Nie wiem co oferuja za 288pln?
Ale najlepiej zapytaj Kolegę Eldar, zajmuje się kodowaniem więc moze zna tańsze obejścia odblokowujace FullLink.

-- 20 marca 2019, 11:07 --

Za 710 napewno jest FullLink tj. ANDROID AUTO + MIRRORLINK + CARPLAY
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Cubaza » 20 marca 2019, 12:47

288 to kod aktywacyjny dla Full Link. 710zł to koszt aktywacji i dodatkowo zamontowanie USB w schowku pod panelem klimatyzacji.
Cubaza
Sport
Sport

Auto: 5F
Silnik: benzyna inny

Postprzez Kanisz » 20 marca 2019, 15:26

Nie masz racji kolego Cubaza
288pln to san klucz licencyjny taki oem itp
Ale zeby odblokowa program to trzeba go kupic za 710pln to jest soft. Do tego modele inne niz MY19 trzeba sprawdzic USB, czy sie nadaja jak nie to jeszcze wymiana USB 300PLN
stad, 710program 288klucz i 300usb, na aukcji wszystko jasno pisze...

W Kielcach ASO za all in clu..., oferuje mniej niz 1100pln tj wymiana USB, program FullLink i klucz/kod odblokowujacy...
Najprościej zadzwonic lub podjechac i sie umowic na rozeznanie tematu, bo moze okazac sie ze usb są Ok.... i tak kilka stowek zostanie w kieszeni....
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez trixtin » 20 marca 2019, 17:43

W ramach sprostowania: każdy Leon po lifcie z co najmniej media system plus ma już odpowiednie USB do full link, a nie tylko MY19[emoji6]

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST

Postprzez Tomektr » 20 marca 2019, 18:35

A ten klucz możesz sam jakoś wprowadzić?
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Kanisz » 20 marca 2019, 22:01

trixtin napisał(a):W ramach sprostowania: każdy Leon po lifcie z co najmniej media system plus ma już odpowiednie USB do full link, a nie tylko MY19[emoji6]

Po którym lifcie? Bo chyba Ostatni lift to modele MY19 poczawszy od drugiej polowy 2018r.

Ogólnie jak ktoś chce moze sprobowac samemu wprowadzic klucz odblokowujacy ale w cenie FullLink wliczony jest proces odblokowania.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez trixtin » 20 marca 2019, 22:33

Mylisz rok modelowy z liftingiem[emoji846]
Facelifting był końcem 2016, wprowadził mi. media system plus z 8" ekranem dotykowym itd. [emoji6]

PS. Odpowiedz Samsunga na zapytanie odnośnie problemu z AA i brakiem przełączania się automatycznie w tryb nocny... Cóż pozostaje poczekać, co na to teraz Google [emoji52]Obrazek

trixtin
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 21 marca 2019, 00:28

Mam auto z maja 2017 z 8 calowym ekranem bez pokręteł z prawej strony - czyli to co dokładnie jest dzisiaj w salonach. Full link od nowości z 2. portami USB w okolicy sterowania klimą.
Jedyna zmiana jaką widzę obecnie w salonie to zamiana klasycznej żarówki w schowku na LED.
Jest oczywiście zmiana silnika np. z 1.4 na 1.5 ale to nie jest facelifting.
Od 2017 do dzisiaj nie nastąpiły żadne zmiany, które możnaby podciągnąć pod definicję faceliftingu - czyli zmiana w wyglądzie nadwozia i wnętrza.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarQez » 21 marca 2019, 10:03

No ja mam przed lidtem i wlasnie wyszlo mnie pdblokowanie full linka za ok. 1100, i tak samo mi zmieniali USB.... jest tubktos kto korzysta z AppleCarPlay, bo co czytam uparcie to wszyscy o AA[emoji23][emoji23]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
MarQez
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F FR

Postprzez marekwar » 21 marca 2019, 11:56

Bo to odzwierciedla udział Apple w Polsce [emoji12].
Z drugiej strony Apple dopuścił już Automapę do platformy CarPlay a wkrótce może dołączy Naviexpert.
To może być zachęta do przejścia z np. Samsunga na Apple
marekwar
Sport
Sport

Postprzez MarQez » 21 marca 2019, 13:52

Apropo AutoMapy, dobra jest? Poleca ktos? Ew. Uzywa?

MarQez
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F FR

Postprzez MarkusD » 21 marca 2019, 16:00

MarQez napisał(a):Apropo AutoMapy, dobra jest? Poleca ktos? Ew. Uzywa?

Masz Iphona, pobierz i przetestuj wersję testową i powiedz nam...
Ja niestety używam przez Mirrorlink...
Przeważnie używam Naviexpert na Polskę i działa rewelacyjnie, Automapy używam zawsze przy wyjazdach zagranicznych i też daje radę, o dziwo w Chorwacji dostałem ostrzeżenie o patrolu z fotoradarem, musiał rodak przejeżdżać i kliknął :-)
Automapa również ma trafic, trochę wkurzające jest wyznaczanie trasy, Naviexpert pokazuje np 3 do wyboru, a w Automapie trzeba wchodzić w ustawienia i zmieniać rodzaj trasy np. szybka , optymalna... Automapa ma najlepsze pokrycie dróg w Polsce i dobrą bazę adresową, pod tym względem Naviexpert delikatnie odstaje, ale naprawdę to są nieliczne braki jakie ja zauważyłem, pod tym względem Automapa i Naviexpert biją na głowę wszystkich jeżeli chodzi o Polskę i otwarcie nowych dróg.
Automapa prowadzi pod "drzwi" , ich trafic co parę minut jest aktualizowany, jeżeli ktoś zaznaczy wypadek lub miśków z suszarką to najszybciej jest to widoczne w porównaniu z innymi nawigacjami, problemem może być ilość użytkowników i ilość informacji, pod tym względem Naviexpert jest rewelacyjny, mimo utraty wielu użytkowników którzy dostawali Naviexperta w abonamencie telefonicznym gratis.
Lecz to jest tylko program i ma tylko Cię wspomagać w czasie jazdy, niektórzy parkują w jeziorze bo tak im nawigacja pokazała... :-D

-- 21 marca 2019, 17:00 --

Tak przy okazji to przetestowałem sporo nawigacji... Sygic, Waze, Google Maps, Here, Magic Earth, Coyote oczywiście tą z Seata która dopiero dostaje życie za granicą ze względu na TCM, Automapa i Naviexpert...
Każda ma plusy i minusy ale na Polskę to Automapa i Naviexpert... O innych nawet już nie pamiętam...
Yanosika również używałem...
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez Kanisz » 21 marca 2019, 16:11

trixtin napisał(a):Mylisz rok modelowy z liftingiem[emoji846]
Facelifting był końcem 2016, wprowadził mi. media system plus z 8" ekranem dotykowy

Co do aut z LCD8cali masz rację, ale wcześniej napisałeś cos o lifcie a nie o facelifcie, wiec nawiazalem, ze modele MY19 to modele poliftowe ponieważ maja zmienione jednostki napędowe i pewnie cos jeszcze, natomiast to nie jest Facelifting tylko Lifting,

-- 21 marca 2019, 16:11 --

Uważam, że z nawigacjami jest tak, ze się do nich przyzwyczajamy, uczymy ich funkcjonalności i nie chcemy juz zmieniać.
Wcześniej jezdzilem na Automapie ale na nawigacji zewnetrznej i później na telefonie, teraz jak korzystam z Android Auto używam WAZE i sądzę, ze jest niezła i mam ja na dużym ekranie.
Od tygodnia Po aktualizacji Waze do najnowszej wersji, kiedy wchodze w radio, tel lub cos innego i wracam do navi dlugo musze czekac ok 10/15sek az zniknie czarny ekran i zaczniecwyswietlac navi, wczesniej bylo szybciej. Ale i tak polecam Waze przez AA
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez trixtin » 21 marca 2019, 17:45

"Face lifting, lifting – modernizacja modelu samochodu polegająca jedynie na kosmetycznych zmianach w wyglądzie nadwozia i wnętrza."
Dlatego będę się upierał, że rok modelowy to nie to samo co lifting [emoji6]

trixtin
Signo
Signo

Postprzez Kanisz » 21 marca 2019, 18:51

Ta masz rację kolego rok modelowy to nie lifting , ale ja napisalem, że modele MY19 to modele poliftowe, bo tak jest, nie chodzi mi o to ze MYii, to lifting, tylko, ze w MY19 zmodernizowano jednostki napedowe itd. Stąd MY19 to modele z ostatniego liftingu Seata, dlatego pytałem o którym lub jakim liftingu piszesz nawiazujac do fulllinku, poniewaz w swojej definicji powinieneś oddzielic Facelifting od Lifting... Bo to nie tosamo.
FACELIFTING odpowiada za zmiany wyglądu zewnetrzne i wew. auta, LIFTING odpowiada za zmiany różne, m.in. za modyfikacje techniczne jak np zmiany jednostki napedowej, jak ktos slusznie zauwazyl w MY19 wprowadzono silniki np 1.5 i 1.0, a wycofano 1.2 i 1.4 itd...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 21 marca 2019, 19:00

Oczywiście nie ma to nic wspólnego z tematem czyli Full Link, który jest niezmiennie ten sam od ostatniego faceliftingu.
Chyba że komputer infotainmentu włożono gdzieś do tych nowych silników, być może do miski olejowej albo dołożono dynamo na nowych silnikach zasilające full link, który w ten sposób lepiej łączy się z internetem przez rurę wydechową.
W ten sposób zrealizowano lifting Full Linka po faceliftingu.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez trixtin » 21 marca 2019, 19:32

Kanisz napisał(a):Ta masz rację kolego rok modelowy to nie lifting , ale ja napisalem, że modele MY19 to modele poliftowe, bo tak jest, nie chodzi mi o to ze MYii, to lifting, tylko, ze w MY19 zmodernizowano jednostki napedowe itd. Stąd MY19 to modele z ostatniego liftingu Seata, dlatego pytałem o którym lub jakim liftingu piszesz nawiazujac do fulllinku, poniewaz w swojej definicji powinieneś oddzielic Facelifting od Lifting... Bo to nie tosamo.
FACELIFTING odpowiada za zmiany wyglądu zewnetrzne i wew. auta, LIFTING odpowiada za zmiany różne, m.in. za modyfikacje techniczne jak np zmiany jednostki napedowej, jak ktos slusznie zauwazyl w MY19 wprowadzono silniki np 1.5 i 1.0, a wycofano 1.2 i 1.4 itd...
Ja wiem co masz na myśli, jednak nie do końca zgodzę się, że użycie słowa lifting tyczy się różnych zmian. Zmiana silników to ok: modernizacja gamy silnikowej, natomiast nie nazwałbym tego liftingiem. Lifting według słowników tyczy się bardziej wyglądu, a nie zamiany. Fakt niektóre słowniki tłumaczą lifting jako modernizację (w sumie znalazłem tylko jeden), ale uważam, że jest malo to trafne [emoji846]
Po prostu inaczej patrzymy na tę kwestię i stąd małe nieporozumienie[emoji23]

trixtin
Signo
Signo

Postprzez kamil944 » 21 marca 2019, 19:53

MarQez napisał(a):No ja mam przed lidtem i wlasnie wyszlo mnie pdblokowanie full linka za ok. 1100, i tak samo mi zmieniali USB.... jest tubktos kto korzysta z AppleCarPlay, bo co czytam uparcie to wszyscy o AA[emoji23][emoji23]

CarPlay działa dość dobrze. Czasem mam problemy z połączeniem tj. informuje, że telefon jest zablokowany i nie może się połączyć. Pomaga wtedy restart infotainmentu, ale to zdarza się na prawdę rzadko. Kolejną przypadłością jest, że czasem po rozmowie samochód pozostaje w trybie rozmowy i mimo zakończenia połączenia dalej nie ma żadnego dźwięku, pomaga reset systemu lub wykonanie połączenia i rozłączenie się. Z nawigacji używam Google Maps, działa wprowadzanie adresu po polsku i system bardzo dobrze rozpoznaje głos. Zawsze trafia w to co powiedziałem. Spotify czasem się nie ładuje na ekranie CP gdy telefon jest zablokowany, pomaga odblokowanie telefonu. Ogólnie CarPlay bardzo mi się podoba, a niektóre problemy mogą być spowodowane moim wiekowym iPhonem 6 :mrgreen:
kamil944
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: AR147+Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez marekwar » 21 marca 2019, 20:02

MarkusD napisał(a):
MarQez napisał(a):Apropo AutoMapy, dobra jest? Poleca ktos? Ew. Uzywa?

Masz Iphona, pobierz i przetestuj wersję testową i powiedz nam...
Ja niestety używam przez Mirrorlink...
Przeważnie używam Naviexpert na Polskę i działa rewelacyjnie, Automapy używam zawsze przy wyjazdach zagranicznych i też daje radę, o dziwo w Chorwacji dostałem ostrzeżenie o patrolu z fotoradarem, musiał rodak przejeżdżać i kliknął :-)
Automapa również ma trafic, trochę wkurzające jest wyznaczanie trasy, Naviexpert pokazuje np 3 do wyboru, a w Automapie trzeba wchodzić w ustawienia i zmieniać rodzaj trasy np. szybka , optymalna... Automapa ma najlepsze pokrycie dróg w Polsce i dobrą bazę adresową, pod tym względem Naviexpert delikatnie odstaje, ale naprawdę to są nieliczne braki jakie ja zauważyłem, pod tym względem Automapa i Naviexpert biją na głowę wszystkich jeżeli chodzi o Polskę i otwarcie nowych dróg.
Automapa prowadzi pod "drzwi" , ich trafic co parę minut jest aktualizowany, jeżeli ktoś zaznaczy wypadek lub miśków z suszarką to najszybciej jest to widoczne w porównaniu z innymi nawigacjami, problemem może być ilość użytkowników i ilość informacji, pod tym względem Naviexpert jest rewelacyjny, mimo utraty wielu użytkowników którzy dostawali Naviexperta w abonamencie telefonicznym gratis.
Lecz to jest tylko program i ma tylko Cię wspomagać w czasie jazdy, niektórzy parkują w jeziorze bo tak im nawigacja pokazała... :-D

-- 21 marca 2019, 17:00 --

Tak przy okazji to przetestowałem sporo nawigacji... Sygic, Waze, Google Maps, Here, Magic Earth, Coyote oczywiście tą z Seata która dopiero dostaje życie za granicą ze względu na TCM, Automapa i Naviexpert...
Każda ma plusy i minusy ale na Polskę to Automapa i Naviexpert... O innych nawet już nie pamiętam...
Yanosika również używałem...
Mam identyczne doświadczenie i opinię w sprawie nawigacji pod Androida.
Po każdej próbnej instalacji np. Waze, Sygica po kilku bardzo szybkich wpadkach odinstalowywałem je.
Zawsze po takich eksperymentach wracam do Naviexperta lub Automapy ze wskazaniem na NE.
AM jest za to zasadniczo off-line więc odpala tam gdzie nie ma zasięgu internetu więc ją trzymam. Ma co prawda również funkcje on-line ale w NE to lepiej działa.
W sytuacji zmian na mapie drogowej - nowe odcinki autostrad, tras szybkiego ruchu i.t.p. AM i NE reagują w dniu ich otwarcia miażdżąc Google Maps czy Waze, gdzie trzeba kilka tygodni lub miesięcy na aktualizację.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 21 marca 2019, 21:23

3 lata temu jeżdżąc E7/S7 podczas budowy węzłów Kielce - Jędrzejów, AutoMapa nie widziała wszystkich przejazdów mimo trwającego od dłuższego czasu remontu/budowy drogi. Nie wiem jak Google bo wtedy nie używałem, ale teraz tj listopad 2018 jezdzac np po Łodzi nowo budowane drogi z rondem w okolicach Szpitala im. Korczaka MapyGoogle widziały wszystko bezblednie mimo iz jeszcze na drodze nie bylo namalowanych pasów, a jedynie poroztawiane pachołki, więc uważam, ze Google sa dokladniejsze oraz mozna włączyć tryb satelitarny, natomiast Waze jest funkcjonalne. Tak dużym plusem Auto Mapy jest możliwość pracy offline, ale dopóki nie zostanie połączona z Android Auto nie wrócę do kozystania, ponieważ Waze fajnie działa i wygląda na LCD8 i moze sie okazać, że bedzie jeszcze lepsza...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez grexons » 21 marca 2019, 21:54

quote="marekwar"]Próbowałeś resetu infotainmentu?

Ewentualnie drugi port USB?

Tak próbowałem zarówno jednego jak i drugiego. 

grexons napisał(a):Kabel jaki kupiłem to https://allegro.pl/oferta/baseus-kabel-usb-type-c-huawei-supercharge-5a-50cm-7773798403?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare.

Sprawdzilem ten link https://allegro.pl/oferta/baseus-kabel-usb-type-c-huawei-supercharge-5a-50cm-7773798403?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

... Ale z tego co przeczytalem na szybko moze cos przeoczylem to wygla ze to kabelek tylko do ładowania. 

Nie ma mozliwosci wymiany danych, 

chyba ze cos przeoczylem, ale sprawdź, czy jak podłączysz do komputera to mozesz przesyłać zdjecia? Jak nie to nie odpalisz tez i AA.[/quote]

To samo jest na kablu oryginalnym huawei i tego besusa. 

Ostatnie dni bylo troche spokoju, ale dzis sie znowu zaczelo czyli przez ok. 30 min spokok wszystko super dziala i nagle pyk i rozlaczenie i podlaczenie. Tyle ze jak juz zacznie sie rozlaczac to caly czas to robi w ciagu 10 minut jakies 6-7 razy.

Zaznaczylem w opcjach programisty te 7 ostanich punktow w AA. Zoabczymy jutro. 

Uzywajac opcji programisty samego systemu android wygenerowalem raport bledu ale kuzwa to co sie wygenerowalo w ciagu kilki minut nie jest dla zwyklego śmiertelnika tyle tresci "programistycznej" ze masakra. 

Dodam tylko ze rozlaczenie telefonu następuje calkowicie bo przy rozlaczeniu i ponownym podlaczeniu pojawia sie ikona ladowania tak jak by kabel zostal odlaczony i podlaczony spowrotem.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
grexons
Stella +
Stella +

Postprzez marekwar » 21 marca 2019, 22:14

Kanisz napisał(a):3 lata temu jeżdżąc E7/S7 podczas budowy węzłów Kielce - Jędrzejów, AutoMapa nie widziała wszystkich przejazdów mimo trwającego od dłuższego czasu remontu/budowy drogi. Nie wiem jak Google bo wtedy nie używałem, ale teraz tj listopad 2018 jezdzac np po Łodzi nowo budowane drogi z rondem w okolicach Szpitala im. Korczaka MapyGoogle widziały wszystko bezblednie mimo iz jeszcze na drodze nie bylo namalowanych pasów, a jedynie poroztawiane pachołki, więc uważam, ze Google sa dokladniejsze oraz mozna włączyć tryb satelitarny, natomiast Waze jest funkcjonalne. Tak dużym plusem Auto Mapy jest możliwość pracy offline, ale dopóki nie zostanie połączona z Android Auto nie wrócę do kozystania, ponieważ Waze fajnie działa i wygląda na LCD8 i moze sie okazać, że bedzie jeszcze lepsza...
To żyjemy w dwóch różnych rzeczywistościach. Niecałe 3 lata temu Google uaktualniło obwodnicę Łodzi po kilku tygodniach od otwarcia.
Automapa i Naviexpert tegi samego dnia.
https://www.smartdriver.pl/otwarto-obwo ... oogle-maps
Automapa wymaga aktualizacji tzw. Smart Routes z poziomu aplikacji. Tam są już zawarte jeszcze nieotwarte odcinki. Ta navi off- line uruchamia te odcinki poprzez funkcję Live Traffic natychmiast po otrzymaniu sygnału przez internet o otwarciu.
Jeśli sie nie uaktualnia Smart Routes, a co gorzej map co kwartał, to wynik jest tak jak twój - brak aktualnych dróg.
Natomiast Naviexpert jako online ładuje aktualną mapę z serwera. Dzięki temu jest najbardziej aktualna. Do tego stopnia że ma wszystkie objazdy podczas maratonu w Łodzi lub zmiany w ruchu w okolicy 1 listopada. Jeśli jest duży korek na autostradowej bramce to omija ją zjeżdżając wcześniej i wraca po tej bramce.
A Waze - tu gdzie mieszkam i chcę przejechać kilkaset metrów na drugą stronę dwupasmowej ulicy wlecze mnie kilka kilometrów poprzez wewnętrzne drogi osiedla bo nie widzi przerw na nawrót w trawniku pomiędzy pasmami ruchu.
I to jest nagminne w Łodzi.
Oczywiście Automapa i Naviexpert prowadzą poprawnie.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 21 marca 2019, 23:13

Tak samo Waze można aktualizowac co kwartał, zeby mieć aktualne mapy oraz działa w aucie z Android Auto bez root, a to właśnie o to chodzi.
Oraz jak jest jakis blad na mapie to mozna na biezaco zglaszac poprawki jednym kliknieciem, a jezeli Waze widzi ale nie jedzie droga, ktora bysmy chcieli trzeba sprawdzic i poprawic w ustawieniach.
Ogólnie nawigacja do przemiszczania sie po Polsce nie jest potrzebna, jedynie do szybkiego znalezienia konkretnej ulicy w większym mieście,
Więc ja zostanę w swojej rzeczywistosci wierny mapie WAZE, moze przezucę sie na Google jak dodadza funkcjonalnosc WAZE, tj fotoradary, prędkości itd. ale teraz wolę Waze, ktora wcwidoku 3d bardzo ładnie tez pokazuje korki i jeszcze prędkość z jaką przemieszczają się pojazdy w danym korku.
Opcja wyznaczania tras w nawigacji Waze jak i innych uzalezniona jest od ustawień aplikacji jakie wprowadzii użytkownik. Tj omijaj gruntowe, niezawracaj po przejechaniu 500m,.. Itd. ..
i u mnie w Waze zawsze moge kliknac trasy i zawsze pokazuje mi 3 rozne trasy, A, B, iC, ktore dodatkowo moge przejrzec ibzmodyfikowac po sfojemu, więc ja zostaje wierny Waze i polecam spróbować, po zainstalowaniu Waze polecam odrazu w ustawieniach włączyć prędkościomierz i inne opcje informowania o fotorafarach itd i jest GIT POLECAM WAZE

-- 21 marca 2019, 22:47 --

Ostatnio natrafiłem na projekt otwartego oprogramowania Android auto, o nazwie OpenAutoPro gdzie za 28usd udostępniają aplikację wspolpracujaca z Android Auto, YouTube, Chrome itd..., czy ktos korzystał?
http://bluewavestudio.io/index.php/blue ... pro-detail

-
Kolego grexus:
w ustawienuach programisty Android Auto u samej góry wybierz :
TRYB APLIKACJI = DEWELOPERSKA
... Jezeli nie masz wyrobionego luzu w slocie Usb to Powinno pomóc, jak miałem wybraną inną opcję to tez mi swirowalo...,
... Chociaż z Twojego opisu mozna wnioskować, że to jednak gniazdo Usb w tel, chyba trzeba rozebrac obudowę tel i przelutowac połączenia i/lub wymienić gniazdo na nowe..
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 21 marca 2019, 23:28

Ponowie pytanie. O co chodzi z tymi kluczami z allegro do FullLinka? Kupuję taki klucz i.... :?: :|
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Kanisz » 21 marca 2019, 23:41

... i wszystko zależy czy już masz zainstalowanego Full linka czy też musisz go dokupić za 700pln, ale bez podłączenia do komputera się nie obejdzie, klucz za 280pln aktywacyjny wgrywa ASO lub ktoś kto ma oprogramowanie do tego,
to nie jest tak proste jak wpisanie OEM w Windows ale nie trudniejsze jak zainstalowanie SSL na serwerze...
... Najlepiej dogadać się z lokalnym ASO, będzie na miejscu i można negocjować...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marco » 22 marca 2019, 07:53

Kilka osób w PM/mailem pytało jeszcze odnośnie połączenia Galaxy S8/S9/S10 przez lukę w LG MirrorDrive 1.2.1.2, poniżej video jak wygląda to po aktualizacji do Androida 9.

Jest dużo szybciej (mniej klikania) i w 100% za każdym razem udaje się uzyskać mirror!
https://vimeo.com/325812872

Polecam zainwestowanie chociażby w S8 i święty spokój ;)
marco
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez MarkusD » 22 marca 2019, 09:14

marco napisał(a):Kilka osób w PM/mailem pytało jeszcze odnośnie połączenia Galaxy S8/S9/S10 przez lukę w LG MirrorDrive 1.2.1.2, poniżej video jak wygląda to po aktualizacji do Androida 9.

Jest dużo szybciej (mniej klikania) i w 100% za każdym razem udaje się uzyskać mirror!

Mam pytanie, czy za pierwszym strzałem Mirrorlink Ci odpala, czy niekiedy jednak za którymś razem.
Ja jak zrobiłem próbę z Samsungiem S9 to pierwsze podłączenie było od ręki, ale kolejne połączenie już niestety nie, lecz Android 8 był zainstalowany, Androida 9 żona nie chce instalować.
Pytam się bo stoję przed wyborem wymiany telefonu, obenie trochę się dzieje bo nawet można się zastanowić nad Iphonem, zamawiałem Samsunga S5 ale sprzedawca przygrał i w końcu jestem w punkcie wyjścia.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marco » 22 marca 2019, 09:57

Tak teraz już za pierwszym, ale na Android 8 miałem tak jak opisujesz czyli czasem za 2 czasem za 3 razem... Po aktualizacji do Androida 9 mirror mam od razu przy pierwszej próbie tak jak nagrałem na filmie także polecam zrobić aktualizację jak ktoś ma S8/S9 do Androida 9 bo jest znaczna poprawa!
marco
Stella +
Stella +

Postprzez Kanisz » 22 marca 2019, 11:22

marco napisał(a):Kilka osób w PM/mailem pytało jeszcze odnośnie połączenia Galaxy S8/S9/S10 przez lukę w LG MirrorDrive 1.2.1.2, poniżej video jak wygląda to po aktualizacji do Androida 9.

Masz odblokowane VIM w aucie?
Czy jak ruszasz to dalej mozna korzystać z map itp.
Działa youtube podczas jazdy?
Działa nawigacja +programy muzyczne podczas jazdy oraz jak są realizowane połączenia przychodzące? Przez Mirrorlink czy Bluetooth?
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 22 marca 2019, 11:58

Połączenia telefoniczne idą przez bluetooth, działają wszystkie programy jakie są zainstalowane na telefonie, nawigacja, Youtube ( jakby ktoś miał taki kaprys), aplikacje muzyczne, radiowe... VIM nie musi być odblokowany.
Dźwięk jest w lepszej jakości w Mirrorlink niż Android Auto...

-- 22 marca 2019, 12:57 --

Ale jak rozmawia się przez telefon, to Infotaiment niestety wygasza ekran, po zakończeniu rozmowy obraz wraca choć niekiedy się zdarza, że ekran zostaje czarny, choć słychać dźwięk z nawigacji i np radia internetowego.
Samsung Galaxy S7, Android 8...
Może sytuacja się poprawi w Android 9
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marco » 22 marca 2019, 12:09

Tak jak napisał MarkusD no i mirror działa oczywiście również podczas jazdy. Wszystkie aplikacje jakie są w telefonie działają, w końcu to jest mirror ekranu telefonu pełny. :) W aucie ani telefonie nic nigdy nie było modyfikowane.

Ale jak rozmawia się przez telefon, to Infotaiment niestety wygasza ekran, po zakończeniu rozmowy obraz wraca choć niekiedy się zdarza, że ekran zostaje czarny, choć słychać dźwięk z nawigacji i np radia internetowego.
Samsung Galaxy S7, Android 8...
Może sytuacja się poprawi w Android 9

Podczas wybierania głosowego na infotainment pojawia się menu połączeń telefonicznych no ale przyciskiem FullLink nad pokrętłem głośności wracam sobie do ekarnu telefonu. Nigdy nie miałem czarnego ekranu po zakończeniu rozmowy. Mam wrażenie, ze tego typu rzeczy dzieją się na telefonach przeładowanych aplikacjami działającymi w tle. Po aktualizacji do Android 9 telefon zdecydowanie przyspieszył podczas połączenia z infotainmentem.
marco
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 22 marca 2019, 12:20

Akurat mój telefon nie jest przeładowany aplikacjami, bo mam tylko niezbędne, nawigacja i radio, wszystko co jest zbędne natychmiast usuwam, telefon jest tylko do dzwonienia i ewentualnie nawigacja, niestety u mnie tak się dzieje...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marco » 22 marca 2019, 13:16

Tak Ci się dzieje na S7 czy S8? I jaki Android?
marco
Stella +
Stella +

Postprzez MarkusD » 22 marca 2019, 13:23

Samsung S7, Android 8...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 23 marca 2019, 09:37

Kanisz napisał(a):Tak tez zrobię kolego tylko muszę miec dostęp do komputera, zeby to zrobić. A narazie mam tylko telefon i neta... bo jestem w trasie i czasami w wolnej chwili odpale neta i szukam i czytam m. in. przegladam forum, od którego sie chyba uzaleznilem... , stąd nie mogę przejść do praktyki bo brak mi podstawowych narzędzi.
Udało ci się "zrootować aplikacje", tak jak pisałeś - bez potrzeby rootowania telefonu, tak aby działały pod Android Auto według metody XDA, którą podałeś?
Byłoby super gdyby nie trzeba było rootować naszych S7, S8, S9 czy S10 aby w Android Auto wyświetlić np. Tom Tom, Naviexpert lub inne "obce" Google'owi nawigacje.
Jeśli już masz dostęp do PC to poświęć proszę 5 minut aby potwierdzić co pisałeś, że działa lub nie.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 23 marca 2019, 12:58

Sprawdzilem, i nie działa ten sposób.
Głównie to chciałem odpalic YouTube bez root w AA i o tym była mowa, że Google blokuje video w AA.
Udało mi sie jedynie odpalic YouTube Music.

Dalej twierdzę, że blokada video w AA jest na poziomie kodu źródłowego tej aplikacji i jest to do obejścia. Ale dla youtube czy innych mało potrzebnych aplikacji nie będę rootował telefonu.

... i ja nie mam Samsunga tylko Huawei, natomiast inni Forumowicze juz Ci pokazali ze BEZ ROOT za pomocą Mirrorlink i luki w Lg Mirror można kozystac ze wszystkich aplikacji, więc widzisz bez root tez sie da.

Kolego marekwar Odnoszę wrażenie, że się bardzo czepiasz i zawsze chciałbyś, żeby było po Twojemu.

Kiedyś programowałem w C/C++, a to jest język ktorym prawdopodobnie stworzono Android Auto, już od ponad 10 lat nie zajmuje sie tym, a od tego czasu duzo sie zmieniło m.in. Nie mam już tyle czasu co kiedys zeby wziąć sie za program i spróbować go zmienić bo to bardzo dużo pracy jak również z programowaniem jest jak z językiem obcym jak go nie używasz to go zapominasz.

... dlatego uważam, że są sposoby obejścia blokady video w AA przez Google, tym bardziej, że starsze wersje AA miały taką możliwość i owa blokada jest na poziomie kodu źródłowego aplikacji.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 23 marca 2019, 13:21

Nie czepiam się. Twierdzę tylko, że podajesz nieprawdziwe informacje. Musisz mieć prawa administratora, czyli root telefonu, aby zmusić Android Auto do wyświetlenia konkretnie: Tom Tom, Sygic, Naviexpert, Automapa czy Youtube w wersji w wersji wideo.
Nie potrafisz się przyznać do błędu. Zamiast tego udowadniasz, że można bez roota mieć na Android Auto Google Maps, Waze, TuneIn czy Spotify.
To tak jakbyś zainstalował legalnego Windowsa, legalnego Office i radośnie obwieścił na forum Win10: chłopaki, to działa bez żadnego cracka!
Jeszcze raz: nie zmusisz Android Auto do wyświetlania Tom Tom, Sygic, Naviexpert, Automapa czy Youtube w wersji w wersji wideo bez zrootowania telefonu.
Jeśli twierdzisz że jest inaczej - udowodnij to, najlepiej w postaci zrzutu swojego ekranu.
Teoretyczne dywagacje na ten temat nikomu tu się do niczego nie przydadzą.
Więcej na ten temat nie polemizuję.
marekwar
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja