Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Rozmiar opon

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Rozmiar opon

Postprzez blackeburn » 26 marca 2019, 13:09

Stoję przed zakupem nowych opon letnich, na podstawie rozmiaru ze starych laci wybrałem sobie model i już miałem kupować, ale sprawdziłem jakie inne rozmiary dedykowane są dla Leona 5F. I ku mojemu zdziwieniu nie jeździłem na rozmiarze opon dedykowanych przez producenta tylko na 235/45/R18 a producent dedykuję 225/40/R18.
I teraz mam pytanie, które polecacie wybrać? Szersze o niższym profilu czy powinienem jednak stosować się do tego co sugeruje producent?
blackeburn
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Rozmiar opon

Postprzez brzooza » 26 marca 2019, 14:35

Załóż te wg homologacji producenta czyli 225/40/18. W razie kolizji jak zobaczą ze masz złe opony to mogą mieć podstawę do odmowy wypłaty ubezpieczenia.

Po za tym ten 1cm nic ci nie da za bardzo. Weź 225.
Polecam micheliny pilot sport 4 tak przy okazji
brzooza
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez blackeburn » 26 marca 2019, 14:42

Rozmawiałem teraz z ubezpieczycielem i powiedział że w przypadku zdarzenia drogowego nie sprawdzają opon pod kątem rozmiaru (czy odpowiadają temu co dedykuję producent), ale czy opona nie była w złym stanie albo bez homologacji. Aczkolwiek i tak skłaniałbym się w stronę rozmiaru 225 tylko zastanawiam się nad profilem 45, a nie 40. Zawsze jest to trochę lepsza amortyzacja w przypadku wjechania w dziurę i skoro rozmiar 235/45/R18 mieścił się bez problemu to rozmiar 225/45/R18 też powinien być okej, prawda?

Co do modelu to właśnie myślę o Michelinach : ) ale bardziej skłaniam się do modelu Primacy 4 niż Pilot sport 4 z tego względu że ma trochę lepsze parametry i oceny.
blackeburn
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez ramzei » 26 marca 2019, 18:02

blackeburn napisał(a):albo bez homologacji

No właśnie inne rozmiary niż 225/40 R18 i 225/45 R18 dla XP nie są homologowane przez SEAT... :? :? :? Mam znajomego co pracuje w skodzie i jeden z ich klientów, założył niehomologowany rozmiar opon i miał wypadek (szkoda całkowita) Rzeczoznawca stwierdził niehomologowane opony wg SKODY... Ubezpieczyciel wstrzymał wypłatę odszkodowania... Przegrał w pierwszej instancji czeka na apelację...
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marcinch » 26 marca 2019, 19:29

blackeburn napisał(a):Rozmawiałem teraz z ubezpieczycielem i powiedział że w przypadku zdarzenia drogowego nie sprawdzają opon pod kątem rozmiaru (czy odpowiadają temu co dedykuję producent), ale czy opona nie była w złym stanie albo bez homologacji. Aczkolwiek i tak skłaniałbym się w stronę rozmiaru 225 tylko zastanawiam się nad profilem 45, a nie 40. Zawsze jest to trochę lepsza amortyzacja w przypadku wjechania w dziurę i skoro rozmiar 235/45/R18 mieścił się bez problemu to rozmiar 225/45/R18 też powinien być okej, prawda?

Co do modelu to właśnie myślę o Michelinach : ) ale bardziej skłaniam się do modelu Primacy 4 niż Pilot sport 4 z tego względu że ma trochę lepsze parametry i oceny.

Man ten sam dylemat robie b.duzo km rocznie ale poza autostrada lubie dynamiczna jazde, chyba na PS4 sie skonczy albo P4 innych gum nie biore pod uwage. Na dniach musze gumy kupic
marcinch
Signo
Signo

Region: zagranica
Auto: LEON ST FR
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez brzooza » 26 marca 2019, 20:50

Jak chcesz większy profil to musisz mniejsza felgę ogarnąć, bo będzie większa średnica koła, licznik będzie przekłamywał.
225/40/18
225/45/17

Ja najpierw miałem ten drugi rozmiar, zmieniłem na 18” i nie ma tragedii ale czuć różnice w tłumieniu nierówności (chociaż koło wyglada lepiej :p )

Ja obecnie jeżdżę na michelin crossclimate+ i tez lubię dynamiczna jazdę i ta oponka bardzo daje rade :)
Jeśli zmieniałby na sezonowe to pilot sport 4 i jakieś zimówki może tez michelin
brzooza
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR 5F

Postprzez marcinch » 26 marca 2019, 23:39

brzooza napisał(a):Jak chcesz większy profil to musisz mniejsza felgę ogarnąć, bo będzie większa średnica koła, licznik będzie przekłamywał.
225/40/18
225/45/17

Ja najpierw miałem ten drugi rozmiar, zmieniłem na 18” i nie ma tragedii ale czuć różnice w tłumieniu nierówności (chociaż koło wyglada lepiej :p )

Ja obecnie jeżdżę na michelin crossclimate+ i tez lubię dynamiczna jazdę i ta oponka bardzo daje rade :)
Jeśli zmieniałby na sezonowe to pilot sport 4 i jakieś zimówki może tez michelin

Moj na zime ma michelin alpin 6 205/55/16

na lato beda 225/45/17 (91v?)

Caloroczne mozna miec jak jezdzisz dookola komina jak w styczniu kupilem leona i 12k nalotu zrobilem w 2 miechy :D :D
marcinch
Signo
Signo

Region: zagranica
Auto: LEON ST FR

Postprzez marekwar » 27 marca 2019, 00:24

Aby nie mieć problemów to lepiej wybierać opony i felgi z oficjalnej, homologowanej listy jak niżej. Dane dla Leona ST.
Obrazek
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Sebool2006 » 27 marca 2019, 04:15

Po co drazycie kolejny temat o oponach skoro istnieje ogólny wątek w którym jest wszystko opisane ? Jeśli czegos brakuje lub nie jest wyjaśnione wystarczy tam dopisać niż zakładać kolejny taki sam temat...
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez maciekFR » 29 marca 2019, 12:15

blackeburn napisał(a):Rozmawiałem teraz z ubezpieczycielem i powiedział że w przypadku zdarzenia drogowego nie sprawdzają opon pod kątem rozmiaru (czy odpowiadają temu co dedykuję producent), ale czy opona nie była w złym stanie albo bez homologacji. Aczkolwiek i tak skłaniałbym się w stronę rozmiaru 225 tylko zastanawiam się nad profilem 45, a nie 40. Zawsze jest to trochę lepsza amortyzacja w przypadku wjechania w dziurę i skoro rozmiar 235/45/R18 mieścił się bez problemu to rozmiar 225/45/R18 też powinien być okej, prawda?

Dodam że opona 235/45 18 na feldze 7,5J będzie fatalnie wyglądała. W Passacie mam 225/45 18 ale felga 8J i to jeszcze jest ok.
maciekFR
Stella
Stella

Auto: Leon FR 2.0TDI

Powrót do Opony, Felgi, itp.