marekwar napisał(a):Nie czepiam się. Twierdzę tylko, że podajesz nieprawdziwe informacje. Musisz mieć prawa administratora, czyli root telefonu, aby zmusić Android Auto do wyświetlenia konkretnie: Tom Tom, Sygic, Naviexpert, Automapa czy Youtube w wersji w wersji wideo.
Nie potrafisz się przyznać do błędu. Zamiast tego udowadniasz, że można bez roota mieć na Android Auto Google Maps, Waze, TuneIn czy Spotify.
To tak jakbyś zainstalował legalnego Windowsa, legalnego Office i radośnie obwieścił na forum Win10: chłopaki, to działa bez żadnego cracka!
Jeszcze raz: nie zmusisz Android Auto do wyświetlania Tom Tom, Sygic, Naviexpert, Automapa czy Youtube w wersji w wersji wideo bez zrootowania telefonu.
Jeśli twierdzisz że jest inaczej - udowodnij to, najlepiej w postaci zrzutu swojego ekranu.
Teoretyczne dywagacje na ten temat nikomu tu się do niczego nie przydadzą.
Więcej na ten temat nie polemizuję.
Trochę złą analogię, stosujesz z tym Windows, jakbyś nie wiedział o czym piszesz ale...
Do 23.04.2018 Android Auto wspolpracował z innymi aplikacjami Bez Root i dopiero nowsze wersje poprzez zmianę kodu źródłowego aplikacji AA zablokowały wyświetlanie video oraz obcych aplikacji.
Tzw root, czyli w przypadku androida uzyskanie dostępu Super Użytkownika do jądra systemu operacyjnego opartego na Linux w Android Auto stosuje się dlatego, żeby mieć dostęp do plików zainstalowanych aplikacji. To trochę jak np. dostęp do strony Www za posrednictwem FTP, a nie tylko z poziomu CMSa czy panelu klienta.
Tzw root w androidzie daje możliwość modyfikowania bibliotek SQLite, które zarzadzaja zawartością baz danych napisanych w języku C oraz sposobem wyswietlania zainstalowanych aplikacji w tym Android Auto.
Za pomocą roota mamy dostęp do Sqlite3 i możemy zmienić uprawnienia bazy danych za pomocą chmod i modyfikować ścieżki do zapytań aplikacji co ma być wyświetlane np w Android Auto.
Taki zabieg można wykonać na odblokowanym root a potem zablokować root i dalej bedzie działać bo dzięki root zmieniono wpisy i zapytania w bazie danych SQLite3, bo przy zablokowanym root nie masz dostepu do tych plików i ich zasobow to jak z plikami systemowymi Windows nie masz do nich uprawnien do poki nie uruchomisz z cd albo z partycji Linux. Ale nikt juz później nie blokuje roota bo to tez nie zawsze moze się udać, a po zablokowaniu na zablokowanym tez dzialaloby dalej.
DLATEGO TWIERDZĘ ŻE BLOKADA ANDROID AUTO JEST NA POZIOMIE KODU BAZY DANYCH nie w oprogramowaniu Android.
Nie umiem jeszcze tego odblokować bez root i może mi sie to wogole nie udać, albo może ktoś inny zrobi to szybciej.
Nie jest dla mnie jakimś priorytetem udawadnianie Tobie, że tak się da ani nie jest dla mnie niczym waznym uruchomienie youtube w AA bez root, jak się uda to się pochwalę chyba ze ktoś inny zrobi to szybciej.
Zdjecia ktore zamieściłem mialy pokazac ze uruchomilem YouTube Music bez konta premium oraz że jest sporo aplikacji na AA przemawiajacych za tym że root jest niepotrzebny.
Ci co mają Samsungi rządzą sobie z nawigacjami BEZ ROOT za pomocą Mirrorlink oprócz Ciebie, który strasznie namawiasz na rootowanie tel.
Nie przekonasz mnie bo wole nie miec youtube niz robic root telefonu.
I jakbym chciał miec super video w aucie to kupiłbym sobie telefon Blackview z wbudowanym rzutnikiem o przekątnej wyswietlania 200cali.
... Na pewno jak znajdę sposób na odblokowanie AA bez root pochwałę się chyba że ktoś inny zrobi to szybciej.
Nie odbieraj tego tak, że sie chwałę czy też może uwazasz że mam coś do Ciebie..., bo nie tak nie jest szanuje Twoje zdanie i masz do niego prawo, Tak masz racje ze na obecna chwile bez wczesniejszego odblokowania root nie dokonam zmian w AA żeby wyswietlic obce Aplikacje ale to nieznaczy ze sie nie da bez root bo da się tylko ktoś musialby wziąć i przerobic kod źródłowy AA,
ale wtedy Google szybko wymusiloby kolejna aktualizację i poprawiloby kod znowu blokując video itp, a tak mając root Google Play nie może zmusic nas do aktualizacji itp.