Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Postprzez Kanisz » 23 marca 2019, 20:44

marekwar napisał(a):Nie czepiam się. Twierdzę tylko, że podajesz nieprawdziwe informacje. Musisz mieć prawa administratora, czyli root telefonu, aby zmusić Android Auto do wyświetlenia konkretnie: Tom Tom, Sygic, Naviexpert, Automapa czy Youtube w wersji w wersji wideo.
Nie potrafisz się przyznać do błędu. Zamiast tego udowadniasz, że można bez roota mieć na Android Auto Google Maps, Waze, TuneIn czy Spotify.
To tak jakbyś zainstalował legalnego Windowsa, legalnego Office i radośnie obwieścił na forum Win10: chłopaki, to działa bez żadnego cracka!
Jeszcze raz: nie zmusisz Android Auto do wyświetlania Tom Tom, Sygic, Naviexpert, Automapa czy Youtube w wersji w wersji wideo bez zrootowania telefonu.
Jeśli twierdzisz że jest inaczej - udowodnij to, najlepiej w postaci zrzutu swojego ekranu.
Teoretyczne dywagacje na ten temat nikomu tu się do niczego nie przydadzą.
Więcej na ten temat nie polemizuję.

Trochę złą analogię, stosujesz z tym Windows, jakbyś nie wiedział o czym piszesz ale...
Do 23.04.2018 Android Auto wspolpracował z innymi aplikacjami Bez Root i dopiero nowsze wersje poprzez zmianę kodu źródłowego aplikacji AA zablokowały wyświetlanie video oraz obcych aplikacji.
Tzw root, czyli w przypadku androida uzyskanie dostępu Super Użytkownika do jądra systemu operacyjnego opartego na Linux w Android Auto stosuje się dlatego, żeby mieć dostęp do plików zainstalowanych aplikacji. To trochę jak np. dostęp do strony Www za posrednictwem FTP, a nie tylko z poziomu CMSa czy panelu klienta.
Tzw root w androidzie daje możliwość modyfikowania bibliotek SQLite, które zarzadzaja zawartością baz danych napisanych w języku C oraz sposobem wyswietlania zainstalowanych aplikacji w tym Android Auto.
Za pomocą roota mamy dostęp do Sqlite3 i możemy zmienić uprawnienia bazy danych za pomocą chmod i modyfikować ścieżki do zapytań aplikacji co ma być wyświetlane np w Android Auto.
Taki zabieg można wykonać na odblokowanym root a potem zablokować root i dalej bedzie działać bo dzięki root zmieniono wpisy i zapytania w bazie danych SQLite3, bo przy zablokowanym root nie masz dostepu do tych plików i ich zasobow to jak z plikami systemowymi Windows nie masz do nich uprawnien do poki nie uruchomisz z cd albo z partycji Linux. Ale nikt juz później nie blokuje roota bo to tez nie zawsze moze się udać, a po zablokowaniu na zablokowanym tez dzialaloby dalej.
DLATEGO TWIERDZĘ ŻE BLOKADA ANDROID AUTO JEST NA POZIOMIE KODU BAZY DANYCH nie w oprogramowaniu Android.
Nie umiem jeszcze tego odblokować bez root i może mi sie to wogole nie udać, albo może ktoś inny zrobi to szybciej.

Nie jest dla mnie jakimś priorytetem udawadnianie Tobie, że tak się da ani nie jest dla mnie niczym waznym uruchomienie youtube w AA bez root, jak się uda to się pochwalę chyba ze ktoś inny zrobi to szybciej.
Zdjecia ktore zamieściłem mialy pokazac ze uruchomilem YouTube Music bez konta premium oraz że jest sporo aplikacji na AA przemawiajacych za tym że root jest niepotrzebny.
Ci co mają Samsungi rządzą sobie z nawigacjami BEZ ROOT za pomocą Mirrorlink oprócz Ciebie, który strasznie namawiasz na rootowanie tel.
Nie przekonasz mnie bo wole nie miec youtube niz robic root telefonu.
I jakbym chciał miec super video w aucie to kupiłbym sobie telefon Blackview z wbudowanym rzutnikiem o przekątnej wyswietlania 200cali.
... Na pewno jak znajdę sposób na odblokowanie AA bez root pochwałę się chyba że ktoś inny zrobi to szybciej.
Nie odbieraj tego tak, że sie chwałę czy też może uwazasz że mam coś do Ciebie..., bo nie tak nie jest szanuje Twoje zdanie i masz do niego prawo, Tak masz racje ze na obecna chwile bez wczesniejszego odblokowania root nie dokonam zmian w AA żeby wyswietlic obce Aplikacje ale to nieznaczy ze sie nie da bez root bo da się tylko ktoś musialby wziąć i przerobic kod źródłowy AA,
ale wtedy Google szybko wymusiloby kolejna aktualizację i poprawiloby kod znowu blokując video itp, a tak mając root Google Play nie może zmusic nas do aktualizacji itp.
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Full link - Czy warto?

Postprzez davis » 24 marca 2019, 11:19

Witam. Zastanawiam się nad dokupieniem Full linka do mojego leona. Serwis zaśpiewał mi cenę 710zł. Pytanie. Czy warto? Przekonuje mnie głównie możliwość korzystania z youtube'a. Fajna sprawa, ale nie wiem jak to w praktyce wychodzi..
davis
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon III
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez marco » 24 marca 2019, 11:22

MarkusD napisał(a):Samsung S7, Android 8...

A no widzisz Android 8. I jeszcze S7 który jest mniej wydajny. Na S8+ z Android 8 telefon podczas mirroringu dział mi mocno ociężale, no ale wiadomo Naviexpert + Yanosik w tle, do tego muzyka z SoundCloud czy innej aplikacji no to miał prawo mieć zadyszkę. Nawet po odłączeniu telefon jeszcze kilkanaście sekund był mega zmulony zanim doszedł do siebie. Widać że ten mirroring obciążał telefon. Po aktualizacji do Android 9 wszystko się usprawniło i znacznie przyspieszyło. Przynajmniej na moim S8+. Na S10e wszystko śmiga jeszcze sprawniej ale tam bebechy są jeszcze mocniejsze.
marco
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 5F Xcellence

Re: Full link - Czy warto?

Postprzez mczelny2401 » 24 marca 2019, 11:35

Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez wojtek1562 » 27 marca 2019, 10:43

Temat jest dość rozlegle opisany w w/w wątku natomiast można się w nim pogubić. Ja również mam leona model 2015, wersja oprogramowania navi 2017 i też nie mogę wywnioskować czy mogę aktywować w tym odpłatnie full link. Davis ty masz jaką wersje navi???
wojtek1562
Stella
Stella

Auto: leon 5 f

Postprzez sql » 27 marca 2019, 18:50

Warto warto. Dużo bardziej warto, niż dopłacać za nawigację. Z Full Linka korzystam cały czas (Waze+Spotify), nawigacji poza odpaleniem po zakupie fury nigdy nie używałem.
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon

Postprzez m1chal_p » 27 marca 2019, 22:52

U plichty w Gdańsku zawołali mi za aktywację 980zł brutto :shock:
m1chal_p
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon Cupra ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Kanisz » 28 marca 2019, 02:01

W sprawie SPOTIFY... :
Jeżeli chcemy mieć widoczne kategorie muzyczne w Android Auto należy zainstalować wersję Spotify
8.4.88.150

Link
https://spotify.en.uptodown.com/android ... ad/1892215

... Możliwe że inne bliskie tej wersj też działają ALE NA PEWNO NIE DZIAŁA W NAJNOWSZEJ WERSJI SPITIFY. Po zaktualizowaniy do najnowszej wersji w zakładce Przeglądaj wyświetlają sie puste kategorie aplikacja dziala ale tak jak sama chce brak mozliwosci sterowania. Dlatego polecam wersję jak wyżej u mnie działa bez konta premium.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez szczepan » 30 marca 2019, 17:03

Rozumiem, że parcie na różne aplikacje (wyjątek nawigacja) jest po to aby bawić się nimi na postoju.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez marekwar » 30 marca 2019, 20:10

Nie. Muzykę z Tidala lub Spotify słucha się bezpiecznie podczas jazdy.
Radio internetowe jest lepsze od FM, szczególnie w rejonach - białych plamach - gdzie jest tylko radio maryja.
Jak zamkną nadajniki FM to nie będzie potrzebny DAB.
Ponadto są jeszcze pasażerowie, w tym np. dzieci. Kierowcy nie musi przeszkadzać np. Youtube Kids podczas jazdy jeśli tego nie ogląda.
Bezpiecznie można słuchać ebooków lub podcastów podczas jazdy.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Kanisz » 30 marca 2019, 20:56

Radio pod Android Auto polecam
myTuner Free, działa bez Root oraz wszystkie stacje, bez obaw o zmianę częstotliwości itp. No ale musimy miec właczony internet ale z tym jest lepiej niż z pasmami FM.
Żeby moc piźniej zmieniac stacje za pomoca przyciskow na kierownicy np w tle z poziomu wlaczonej nawigacji, wczesniej trzeba na telefonie zaznaczyc gwiazdkę jako ulubione, zeby pojawilo sie w AA.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Makgajwer » 11 kwietnia 2019, 19:57

@Kanisz: dzięki za podrzucenie MyTuner, bo teraz mogę słuchać zagranicznych stacji. Jest tylko jeden problem: mam w Waze ustawione ostrzeżenia i za każdym razem kiedy np. przekraczam prędkość po ostrzeżeniu MyTuner przestaje grać.
Makgajwer
Sport
Sport

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez Kanisz » 11 kwietnia 2019, 20:58

Ja używam wersji myTuner Free wersja 7.3.47 zainstalowana z sieci z pakietu i nie nie.. aktualizowana prze sklep Google do wersji myTuner Radio.
Aktualizacje Sklepu Google upośledzają niektóre aplikacje tak jak to było calkiem niedawno ze Soptify gdzie po aktualizacji nie działały kategorie ale dalej dzialaja np. w wersji Spotify wer 8. 4. 48. 150
W ustawieniach aplikacji sprawdź powiadomienia myTuner wybierz Zezwalaj,
w ustawieniach Waze wybierz Odtwarzacz Audio a następnie powlaczaj Pokaż odtwarzacz oraz Powiadomienie o nastepnym utworze jak i możesz wybrać aplikację Spotify.
Może pomoże, nie przytrafilo mi się lub nie zwróciłem uwagi, też mam wlaczone wszystkie powiadomienia w Waze ale spróbuję rozeznać temat
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 11 kwietnia 2019, 21:27

Ja znowu mam Replaio Radio, to jest Polska aplikacja i również można słuchać stacji radiowych z całego świata, poza tym przy komunikatach z nawigacji tylko się ścisza na chwilę, dodatkowo jest możliwość regulacji tego przyciszenia.
W Android Auto również działa i wyświetla się na ekranie.
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez marekwar » 11 kwietnia 2019, 22:09

Replaio rzeczywiście dobrze działa i po buforowaniu nawet szybciej zaczyna odtwarzać niż TuneIn Radio.
Niestety już nie obsługuje TokFM choć TuneIn robi to bez problemu.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez marwisn » 12 kwietnia 2019, 04:53

Też korzystam z Repalio. Piękna sprawa na wyjazdy wakacyjne po Europie.

Repalio nie obsługuje też ESKI. Pisałem do nich w tej sprawie i odpisali, że wina leży po stronie nadawcy, a nie aplikacji. Czegoś tam nie udostępnia.
marwisn
Sport
Sport

Auto: Leon 5F EX

Postprzez MarkusD » 12 kwietnia 2019, 05:53

Cóż nie ma uniwersalnej aplikacji, każda ma plusy i minusy, ja próbowałem chyba ze 20 różnych, z tego mam wykupione 3 aplikacje radiowe, lecz dwie są narodowe tj. Polska i Austria, od jednego autora i nie idzie ich połączyć, dlatego Replaio Radio mi najlepiej odpowiada, ze względu na możliwości i ustawienia oraz stabilność pracy.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 12 kwietnia 2019, 08:35

W myTuner Free można sobie dodać każdą stację ktora nadaje online za pomocą linku do strony online z pozycji telefonu oraz oznaczyć gwiazdką zeby stacja pojawiła sie w katalogu Ulubione w AA.

Oraz w myTuner Free działa wiekszosc stacji z RDS, natomiast w Replaio np w muzo. Fm nie działa RDS, albo raczej info o granym utworze.

Ale przyznam, że też mam Replaio i też fajnie gra, wszystko tez zależy od tego gdzie i jak w moim przypadku T-mobile ma zasięg z internetem.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez megatapety » 16 kwietnia 2019, 10:41

Witam wszystkich, mam Seata Leona z 2011r. (radio jak na zdjęciu) https://s1.tufotki.pl/2019/04/16/VpBBY-RVr5Pw.png?v=2. Czy mogę za pomocą Iphona X słuchać muzyki ze Spotify?, telefon się paruje bez problemu, ale muzyka nie gra, a przez kabel USB mam że akcesorium nierozpoznane :).
megatapety
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Seat Leon

Postprzez Kanisz » 16 kwietnia 2019, 19:43

megatapety napisał(a):Witam wszystkich, mam Seata Leona z 2011r. (radio jak na zdjęciu) https://s1.tufotki.pl/2019/04/16/VpBBY-RVr5Pw.png?v=2. Czy mogę za pomocą Iphona X słuchać muzyki ze Spotify?, telefon się paruje bez problemu, ale muzyka nie gra, a przez kabel USB mam że akcesorium nierozpoznane :).

Jeżeli telefon łączy się z autem i działa tylko polaczenie mono telefoniczne ale nie puszcza muzyki tzn, że auto nie jest wyposażone w moduł/profil A2DP
Moduł ten odpowiafa za strumieniowanie audio
Podstawowym celem technologii A2DP jest przesyłanie strumieniowe dźwięku stereofonicznego.

Jak masz Aux w aucie to możesz polaczyc tel i sluchac Spotify za pomoca bluetooth kupując np taki gadżet :
https://allegro.pl/oferta/adapter-odbio ... gJ6FfD_BwE

Lub poprostu kablem Jack/Aux
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Swatek » 17 kwietnia 2019, 08:11

Czy komuś udało się poprawnie uruchomić Seat DriveApp dla Android Auto? zgodnie z opisem aplikacji powinna dodać nowe możliwości (jak Shazzam), jednak u mnie bez reakcji (Leon z mediasystem plus i fulllink)
Swatek
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon KL ST

Postprzez MarkusD » 17 kwietnia 2019, 08:31

Niestety u mnie również nie działa Seat Driveapp, jak również Seat Media Control, mieli dać znać ze serwisu Seata już ponad miesiąc temu i cisza...
Seat FR, FulLink, Nawigacja... rocznik 2018.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 17 kwietnia 2019, 17:14

Seat Drive App podobno działa tylko w wybranych krajach np z Mirrorlink, w UK i Irlandii tj w wybranych krajach, natomiast z Android Auto powinno działać z autami wyposażonymi w:

NAVI SYSTEM PLUS: SEAT Ateca i SEAT Leon produkowane od czerwca 2016
NAVI SYSTEM: Pełna gama pojazdów wyprodukowanych od czerwca 2017
Oraz
MEDIA SYSTEM PLUS: Pełna gama pojazdów wyprodukowanych od czerwca 2017

Żeby działało trzeba ustanowic polaczenie z autem za pomocą hotspot Seat

Seat Media Control trzeba mieć radio z Nawi System Plus tak napisali w informacji o aplokacj cytat:

"Ta aplikacja marki SEAT wymaga konkretnego interfejsu danych systemu radiowego i nawigacyjnego „Navi System Plus”. Funkcje różnią się w zależności od daty produkcji systemu Infotainment danego pojazdu. W razie wątpliwości należy zasięgnąć porady u swojego dealera marki SEAT."
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 17 kwietnia 2019, 18:21

Kanisz napisał(a):Seat Drive App podobno działa tylko w wybranych krajach np z Mirrorlink, w UK i Irlandii tj w wybranych krajach, natomiast z Android Auto powinno działać z autami wyposażonymi w:

NAVI SYSTEM PLUS: SEAT Ateca i SEAT Leon produkowane od czerwca 2016
NAVI SYSTEM: Pełna gama pojazdów wyprodukowanych od czerwca 2017
Oraz
MEDIA SYSTEM PLUS: Pełna gama pojazdów wyprodukowanych od czerwca 2017

Żeby działało trzeba ustanowic polaczenie z autem za pomocą hotspot Seat

Seat Media Control trzeba mieć radio z Nawi System Plus tak napisali w informacji o aplokacj cytat:

"Ta aplikacja marki SEAT wymaga konkretnego interfejsu danych systemu radiowego i nawigacyjnego „Navi System Plus”. Funkcje różnią się w zależności od daty produkcji systemu Infotainment danego pojazdu. W razie wątpliwości należy zasięgnąć porady u swojego dealera marki SEAT."

Co Ty nie powiesz... poważnie...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 18 kwietnia 2019, 01:08

Tak na poważnie ...
Oprócz artykułu z 6 lipca 2017, w którym napisali, że od teraz Seat DriveApp działa już z Android Auto, nigdzie nie można pobrać takowej aplikacji.

Wszystkie dostępne instalacje Seat DriveApp oraz ConnectApp w Google czy też na innych stronach działają tylko z wybranymi modelami tel SAMSUNG i niektórymi innymi w technologii Mirrorlink.
Te aplikacje, które są dostępne w sklepie Android Play itd. są tylko dla wymienionych urządzeń współpracujących z MirrorLink™ *:
http://mirrorlink.com/phones

link do opisu i konfiguracji aplikacji DriveApp storna 10 w pdf:
https://www.seat.com/datamanual-apps/my ... _16_EN.pdf

Tak swoją drogą to Seat ma masę tych aplikacji i żadna nie działa jak należy albo nigdzie nie ma tutoriala z instalacji i pierwszego uruchomienia:

Seat DriveMii
Seat DriveApp
Seat ConnectApp
Seat MediaCotrol
...

Panowie doczytałem, że aby nowe DriveApp w wersji na Android Auto działało to należy dodatkowo zainstalować aplikację:

Servicio VEX

link
https://sameapk.com/servicio-vex/

piszą, że:
Aby korzystać z DriveApp dzięki Android Auto™ konieczne jest pobranie tej usługi Servicio App.
Dzięki tej usłudze SEAT DriveApp odbiera informacje z Twojego pojazdu.

Tutaj znalazłem wersję DriveApp, która powinna już współpracować z Android Auto, ale dopiero jutro sprawdzę czy działa
link:
https://sameapk.com/seat-driveapp-com-s ... -driveapp/
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Swatek » 18 kwietnia 2019, 10:02

Kanisz napisał(a):Tutaj znalazłem wersję DriveApp, która powinna już współpracować z Android Auto, ale dopiero jutro sprawdzę czy działa
link:

Mam i VEX i DriveApp dla Android Auto i nic nie działa
Swatek
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon KL ST

Postprzez MarkusD » 18 kwietnia 2019, 12:08

Swatek napisał(a):
Kanisz napisał(a):Tutaj znalazłem wersję DriveApp, która powinna już współpracować z Android Auto, ale dopiero jutro sprawdzę czy działa
link:

Mam i VEX i DriveApp dla Android Auto i nic nie działa

Też to przerabiałem i nie działa...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 18 kwietnia 2019, 16:49

W sumie dobrą praktyką jest sprawdzenie czy działa a dopiero potem dzielenie się linkiem lub małym tutorialem gdy odpali.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 18 kwietnia 2019, 19:18

Nie wszyscy wiedzą o co chodzi więc nie zaszkodzi napisać tym bardziej, że moze jeat ktos komu dziala albo zadziała i się pochwali.

Aplikacja DriveApp nie chce się uruchomic na P20lite Huawei :( więc nie przetestuję

Wyskakuje monit ze nie obsługuje tego modelu telefonu.
Tak samo jest kiedy próbuję zainstalowac wersje ze sklepu Google wykrywa, ze aplikacja nie jest kompatybilna z moim telefonem.

Starsze wersje programu DriveApp dwdykowane były do telefonow obslugujacych technologie Mirrorlink i to głównie na tel Samsung.

Na YouTube albo gdzieś w sieci pokazywano, że działa, ale jak weryfikuje rzeczywistość jest inaczej. Dodatkowo to do prawie kwietnia 2018 mozna bylo odpalac rozne aplikacje na Android auto, ale później zostaly zablokowane.

Dodatkowo w instrukcji Pdf ktora zalaczylem wyżej napisali ze zalecaja instalowanie ze sklepu PLAY Google.

Oraz u mnie na tel przy próbie uruchomienia, wyswietla, ze nie dziala z moim telefonem a jako uzasadnienie podaje że przyczyną może byc root telefonu, odblokowany bootloader, lub niestandardowy ROM.
- Co w żadnym wypaku nie ma miejsca jeszcze zainstalowałem supersu zeby sprawdzic czy aby nie mam roota i nie ma ale aplikacja nie uruchamia się więc odpuszczam sobie.

Marekwar a u Ciebie działa?
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 18 kwietnia 2019, 19:38

Zależy co. Działa bez przerwy AA Mirror dzięki czemu jeżdżę z Naviexpertem i Yanosikiem z pełnym mirroringiem tychże na Android Auto.
Natomiast aplikacje Seata z rok temu działały na Samsungu S5 ale po okresie zabawy oceniłem je jako bezużyteczne dla mnie.
Po co mi np. parametry silnika w czasie jazdy.
Równie dobrze do pralki w łazience można podczepić woltomierz lub miernik mocy i zachwycać się zmiennością poboru prądu - najlepiej z reprezentacją graficzną na tablecie dzięki jakiejś apce producenta pralki.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez michuFR » 20 kwietnia 2019, 21:55

Odnośnie problemów z Xiaomi Redmi 6 o których tutaj pisałem, na jednym z forum znalazłem:
Witam,

Szukając w internecie natknąłem się na jednym z forum na włączenie jednej z opcji w android developer mode:

!!! Wykonujesz zmiany na własne ryzyko (nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody lub uszkodzenia telefonu lub samochodu) !!!

Ustawienia --> Dodatkowe ustawienia --> Opcje programistyczne --> Symuluj drugi ekran --> wybieramy opcję 480p

Niestety jest mały minus, który powoduje, że pojawia się dodatkowo w rogu drugi mały ekran, więc opcję tą trzeba ustawiać za każdym razem przed uruchomieniem AA oraz wyłączać, gdy już nie korzystamy z Android Auto (chyba, że komuś nie przeszkadza drugi mały ekran w rogu :-D).

Po tej zmianie Android Auto uruchomiło się bez żadnych problemów na Xiaomi Redmi 6 na wyświetlaczu samochodowym.
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez megatapety » 24 kwietnia 2019, 07:36

Kanisz napisał(a):
megatapety napisał(a):Witam wszystkich, mam Seata Leona z 2011r. (radio jak na zdjęciu) https://s1.tufotki.pl/2019/04/16/VpBBY-RVr5Pw.png?v=2. Czy mogę za pomocą Iphona X słuchać muzyki ze Spotify?, telefon się paruje bez problemu, ale muzyka nie gra, a przez kabel USB mam że akcesorium nierozpoznane :).

Jeżeli telefon łączy się z autem i działa tylko polaczenie mono telefoniczne ale nie puszcza muzyki tzn, że auto nie jest wyposażone w moduł/profil A2DP
Moduł ten odpowiafa za strumieniowanie audio
Podstawowym celem technologii A2DP jest przesyłanie strumieniowe dźwięku stereofonicznego.

Jak masz Aux w aucie to możesz polaczyc tel i sluchac Spotify za pomoca bluetooth kupując np taki gadżet :
https://allegro.pl/oferta/adapter-odbio ... gJ6FfD_BwE

Lub poprostu kablem Jack/Aux

Moje radio to RCD 310 MP3 dzisiaj wsiadając to auta miałem odpalone nagranie z Whatsupa na Iphonie, jak uruchomiłem samochód nagranie przeskoczyło na głośniki radia, później nie potrafiłem tego już uruchomić w ten sposób, to może jednak radio ma profil A2DP tylko ja coś źle robie?. Moduł, o którym piszesz to ostateczność (znam to rozwiązanie).
megatapety
Stella
Stella

Postprzez Kanisz » 24 kwietnia 2019, 13:52

Połączenie wathsup też jest monofoniczne, stąd kiedy odpaliles auto to tel automatycznie nawiązał połączenie przez Bluetooth z autem i przekazał dźwięk z polaczenia telefonicznego za pomocą wathsup.
Jak polączysz sie za pomocą zestawu samochodowego BT z kims kto słucha muzyki to też będziesz mógł jej słuchać w głośnikach auta.

Nawet w nowych
Leonach 5f muzykę puszczamy kablem, a żeby zrobić to zdalnie to trzeba mieć rozbudowany system Wifi z możliwością zrobienia hotspotu, i dopiero wtedy można połączyć bezprzewodowo tel z autem oraz uruchomić Android auto bez kabla i sluchac muzyki bezprzewodowo

-- 24 kwietnia 2019, 11:46 --

Tu jest link jak ustawić stream audio przez Bluetooth ale niektórzy piszą że działa z Samsung ale nie chce działaćłać z iPhone:

Streaming Bluetooth Audio with VW RCD 310 Stereo

https://youtu.be/yMl3mwiDwJk
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez megatapety » 24 kwietnia 2019, 19:38

Znalazłem w piwnicy Avantree Cara II A2DP, kiedyś kupiłem do innego auta i zapomniałem o nim, działa pięknie, jakość dźwięku bardzo dobra, ale to sprzęt dobrej klasy. Polecam
megatapety
Stella
Stella

Postprzez Kanisz » 25 kwietnia 2019, 01:37

Panowie jest już nowa wersja
Android Auto Wersja: 4.2.591444

Link:
https://download.dlapk.org/?apkid=com.g ... =prozac4me

Należy kliknąć pierwszy długi zielony przycisk
Download com.google.android.projection.gearhead
... i poczekać na rozpoczęcie pobierania...

Aktualizacja z 24.04.19r
Android Auto otrzymało w tym tygodniu dużą aktualizację, w której Google wprowadza m.in. wsparcie dla szerokich ekranów.

W opcjach programisty na samym dole mamy możliwość ustawienia rozdzielczości wyświetlania lub wybrania opcji:
"zezwalaj na negocjowanie przez telefon i samochód"... Więc to powinno pomóc posiadaczom Xiaomi oraz tym co mieli problemy po aktualizacji do Android 9.
- polecam też sprawdzić jak wyświetla w rozdzielczości 1080px

Dla Tych, którzy instalują pierwszy raz uczulam żeby w trybie programisty wybrać
Tryb aplikacji: Deweloperska

Żeby dostać się do trybu programisty wchodzimy w Android Auto w lewym górnym rogu klikamy 3poziome kreski tzw Menu, dalej klikamy Informacje o aplikacji, teraz klikamy 10 razy u samej góry napis Android auto aż pojawi się odblokowanie trybu programisty, potwierdzamy OK, i u samej goru w prawym rogu klikamy 3kropki..., tam mamy już do wybrania Ustawienia programisty.

-- 25 kwietnia 2019, 01:13 --

U mnie działa :)
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 25 kwietnia 2019, 15:00

marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 25 kwietnia 2019, 19:19

Obydwa linki są tak samo bezpieczne https z tą różnicą, że w moim linku masz wydanie apk z 24.04.2019 i wersję 1444 tj
... Wersja testowana przeze mnie

... a pod Twoim linkiem jest jeszcze wydanie z 20. 04.2019 wersja
Android Auto Wersja: 4.2.591434
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez LooKatME » 25 kwietnia 2019, 19:31

Pacjent Leon 2016 przedlift. Radio z dwoma pokrętłami. Pokrętło prawe pięknie zoomowało mapy Google gdy korzystałem kolejno z Samsung Galaxy S7 i S9. Ostatnio zmieniłem urządzenie na Huawei P30 i Zoomowanie się skończyło. Sprawdzalem zarówno na najnowszej wersji AA jak i tej z ubiegłego roku, która działała na Galaxy S9. Czy ktoś ma wiedzę czy da sie to jakoś ogarnąć w P30 lub jakimkolwiek Huawei?
LooKatME
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Kanisz » 25 kwietnia 2019, 20:00

Mam Huawei ale P20lite i nie mam pokrętła więc nie sprawdzę.u mnie działa jak na tablecie

Ale spróbuj zaktualizowac MapyGoogle oraz sprawdź czy w AA w ustawieniach masz tak samo jak na S7, S9, sprawdź tryb wyświetlania AA czy było i jest Deweloper...?

W najnowszej wersji AA 4.2.591444 w ustawieniach programisty na samym dole wybierz rozdzielczosc i opcję :
"Zezwalaj na negocjowanie przez telefon i samochod"
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez LooKatME » 25 kwietnia 2019, 20:05

[Kanisz sorry ale zapomniałem napisać że pytam wszystkich oprócz Ciebie. Uprzejmie Cię proszę abys już nigdy więcej nie odpowiadał na moje zapytania
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 25 kwietnia 2019, 20:20

Jeżeli nie pomoże to nie wina telefonu tylko nowych uprawnień Google Maps, w nowym telefonie masz pewnie zaktualizowane do nowszej wersji a w poprzednich miałeś starszą, tak tez dzieje się z innymi apk np Spotify po aktualizacji w SklepPlay traci AA możliwość wyboru kategorii, ale po zainstalowaniu odpowiednio wcześniejszej wersji kategorie powrocily w AA.

Stąd poszukaj starszej wersji Map lub napisz w opinii w sklepie Play moze wezma pod uwagę przy kolejnej aktualizacji.

-- 25 kwietnia 2019, 20:16 --

@maryousz
Nigdy nie mów nigdy... i wiedz, że dla mnie jesteś jedną z wielu ostatnich osób na tej ziemi, które będą mi mówić co mam robić..., więc jedyne co możesz zrobić dla siebie samego to nie czytać moich postów...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez LooKatME » 25 kwietnia 2019, 20:22

Takich jak ja jest wielu i wierz mi, że nie chcielibyśmy czytać Twoich pierdów, natomiast zabierasz głos w niemal każdym temacie (nie mając nic wartościowego do powiedzenia ) więc naprawdę ciężko Cię unikać . Wydaje Ci się, że pomagasz i masz rację! Wydaje Ci się...
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 25 kwietnia 2019, 20:49

maryousz napisał(a):Takich jak ja jest wielu i wierz mi, że nie chcielibyśmy czytać Twoich pierdów, natomiast zabierasz głos w niemal każdym temacie (nie mając nic wartościowego do powiedzenia ) więc naprawdę ciężko Cię unikać . Wydaje Ci się, że pomagasz i masz rację! Wydaje Ci się...

Wiesz większość pisze zawsze o sobie lub ze swojego punktu widzenia,... Nie wydaje Ci się..?
Stąd możesz mieć takie złudzenia.

W swoim kolejnym inteligentnym wywodzie zapomniałeś o Partykułach NIE... tj. NIEWIELU..., ale to też pojęcie względne.

Konwersacja z Tobą to dla mnie rzecz drugorzędna, ponieważ sam nic nie wnosisz, tylko cały czas się o coś prosisz. Większość swoich życzeń możesz spełnić sam, np jak to ostatnie..., nie pisz i nie będzie Ci odpisywane...

Słusznie zauważyłeś staram się pomóc jeśli tylko mogę ale czasami...

... Człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez sql » 25 kwietnia 2019, 20:56

Kanisz napisał(a):...tak tez dzieje się z innymi apk np Spotify po aktualizacji w SklepPlay traci AA możliwość wyboru kategorii, ale po zainstalowaniu odpowiednio wcześniejszej wersji kategorie powrocily w AA.

W najnowszym są z powrotem. Pisałem nawet o tym z supportem Spotify. Kilka wersji było popsutych, bo podczas przeglądania kategorii z AA każda była pusta. Aktualna wersja (nie wiem ile poprzednich również) działa poprawnie.
sql
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Kanisz » 25 kwietnia 2019, 21:24

sql napisał(a):
Kanisz napisał(a):...tak tez dzieje się z innymi apk np Spotify po aktualizacji w SklepPlay traci AA możliwość wyboru kategorii, ale po zainstalowaniu odpowiednio wcześniejszej wersji kategorie powrocily w AA.

W najnowszym są z powrotem. Pisałem nawet o tym z supportem Spotify. Kilka wersji było popsutych, bo podczas przeglądania kategorii z AA każda była pusta. Aktualna wersja (nie wiem ile poprzednich również) działa poprawnie.

Tak może być, bo jak jak pisze się o problemach w opiniach na SklepPlay to Developer w końcu lub czasami wprowadza aktualizację z poprawką.

Tak też teraz jest z Google Maps.

Też o tym pisałem w postach wyżej 28.03
Nie aktualizowałem Spotify od 28.marca gdzie wtedy aktualizacja ze SklepPlay nie widziała kategorii pod AA, i musiałem cofnąć się do starszej wersji, z której korzystam do chwili obecnej i uważam, że jest super, ale zobaczę może sie skuszę zainstalować i przetestuję, obecnie korzystam z wersji

Spotify
8.4.88.150

Link
https://spotify.en.uptodown.com/android ... ad/1892215
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 25 kwietnia 2019, 23:46

Kanisz napisał(a):Obydwa linki są tak samo bezpieczne https z tą różnicą, że w moim linku masz wydanie apk z 24.04.2019 i wersję 1444 tj
... Wersja testowana przeze mnie

... a pod Twoim linkiem jest jeszcze wydanie z 20. 04.2019 wersja
Android Auto Wersja: 4.2.591434

Jakie nowe, lepsze funkcje ma wersja 4.2.591444 w stosunku do 4.2.591434 ?
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 26 kwietnia 2019, 00:33

To musisz sam porownać, nie instalowałem wersji z Twojego linku, ale skoro Developer wypuścił kompilację ...44 tzn, że coś musiał zmienić /poprawić.

Z linku, który podałeś korzystałem z wersji 4.1.5909.. 44 Android Auto, i jak sobie podejrzysz
To kompilacje... 34... 43... 44, różnią się architekturą procesora. Tzn. że nie każdy może zainstalować sobie dowolną wersję, tylko instaluje się konkretną kompilację pod konkretną architekturę procesora telefonu.
Jeżeli ktoś nie wie jaką ma architekturę polecam zainstalować aplikację Droid Info.
... Albo można po kolei próbować pobierać i aplikacja, ktora jest pod inną architekturę na koniec instalacji zgłasza błąd i info, że apk nie zostało zainstalowane na danym telefonie, stąd sie biorą problemy z instalacją.

-- 26 kwietnia 2019, 00:22 --

Ponieważ 64-bitowe systemy operacyjne są kompatybilne wstecz z aplikacjami 32-bitowymi, ale nie odwrotnie, można bezpiecznie instalować aplikacje 32-bitowe zarówno na 32-bitowych, jak i 64-bitowych systemach operacyjnych, ale nie na odwrót.

32-bitowe APK zainstalowane na urządzeniach 64-bitowych mogą nie być tak zoptymalizowane, więc jeśli masz urządzenie 64-bitowe, zainstaluj 64-bitowy APK, gdy stanie się dostępny, jeśli w ogóle istnieje. Wielu programistom po prostu nie przeszkadza w budowaniu pakietów APK zoptymalizowanych tylko pod kątem 64 bitów.

Więc:

arm na arm: OK.
arm64 na arm: NIE.
arm64 na urządzeniu arm64: OK
arm na urządzeniu arm64: OK ale
mało wydajne rozwiązanie...
... i teraz tak sobie myślę, że to też może być jedna z wielu przyczyn rozłączania albo wariowania aplikacji.

To samo dla x86 i x86_64, mipsów i mipsów64 itp. itd.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 26 kwietnia 2019, 06:09

Dzięki za zwięzłą i lapidarną odpowiedź.
Wersja 444 jest tu:
https://www.apkmirror.com/apk/google-in ... #downloads
Nie trzeba wchodzić na nieznane strony, zwłaszcza jak mają w adresie "prozac4me" [emoji16]
Twój opis architektury ARM sprawił też, że zdałem sobie sprawę, że mówię prozą.
Bez ciebie bym nie wiedział.
Obrazek
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 27 kwietnia 2019, 07:41

Jak podałeś w Twoim linku wczesniej i teraz nowe kompilacje AA... 44, pojawiły dopiero dzisiaj tj 26.04, a w moim można bylo już pobrać i działać od 23/24.04

Tak masz rację co do obcych stron i lepiej kożystać z zaufanych połączeń jak ktoś jest laikiem w szyfrowaniu TSL, dlatego jak podaję linka na forum to nie są to przypadkowe url tylko empirycznie sprawdzone i potwierdzone a tym samym bezpieczne linki z instrukcją ode mnie , żeby nie kliknąć w reklamę, spam, wir. czy inną apk, którą też można pobrać przez przypadek z oficjalnych stron developerów, bo reklam i spamu jest teraz od groma na każdej stronie.

-- 27 kwietnia 2019, 07:34 --

Spotify przez Bluetooth w Leon 5f

Dzisiaj testowałem strumieniowanie Spotify Audio przez Bluetooth. Pięknie działa, dźwięk super. Więc na krótkich odcinkach nie trzeba wyciągać tel z kieszeni żeby posłuchać muzy ze Soptify.
W autach wyposażonych w infotainment z ikoną Media, wybieramy Źródło i na przekreconym kluczyku klikamy ikonę Audio BT, auto ładnie zdalnie łączy się z tel, w moim przypadku P20lite Huawei, potem możemy wyłączyć/przekręcić kluczyk w pozycję Off.. i można cieszyć się zdalnym odtważaniem muzyki zarowno na postoju jak i w trakcie jazdy.
Na konsoli pojawia się wykonawca, utwór i standardowy wygląd odtwarzacza Seat.
W Spotify standard przez BT możemy tylko słuchać, zatrzymać i kliknąć następny, natoniast z pozycji AA można zrobić więcej...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez MarkusD » 30 kwietnia 2019, 06:48

Od dzisiaj Naviexpert oficjalnie jest na CarPlay...
Tylko my z Androidem... hrrr wrrr :evil:
MarkusD
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja