Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ukryte funkcje / kodowania 5F

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Ukryte funkcje / kodowania 5F

Postprzez GazMajster-G1 » 14 lutego 2019, 00:08

da się , trzeba wyrobić pewien nawyk -wciśnięcie przycisku -po odpaleniu auta załatwia sprawę , tak jak u pilotów trzeba trochę powciskać guzików przed startem , i silnik nie gaśnie :mrgreen:
GazMajster-G1
Stella +
Stella +

Auto: LEON CUPRA ST 290
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Postprzez jedreg » 14 lutego 2019, 19:29

GazMajster-G1 napisał(a):da się , trzeba wyrobić pewien nawyk -wciśnięcie przycisku -po odpaleniu auta załatwia sprawę , tak jak u pilotów trzeba trochę powciskać guzików przed startem , i silnik nie gaśnie :mrgreen:

Ech, wiedziałem, że taką odpowiedzią się to się skończy... niemniej pytałem o opcję strojenia a nie wyłączania, że się tak przyczepię do odpowiedzi nie na moje pytanie :P
A jeśli o wyłączaniu mowa to mogę też zamontować modulik na kablach co sam wyłączy SS (vide dedykowany temu wątek) itp itd...
jedreg
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Cupra 300 ST 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Kanisz » 14 lutego 2019, 20:53

Jedreg nie dziw się ja tez musiałem przyzwyczaic sie to niektorych zachowań i odpowiedzi na forum, trzeba sie trochę naczekać i trochę poprzekamazac zanim ktoś napisze cos mądrego.

Odpowiadajac na Twoje pytanie TAK MOŻNA WYŁĄCZYĆ NA STAŁE STARTSTOP PRZEZ OBD ELEVEN

Jak to zrobic poniżej jakbys mial problem zapytaj kolegi Eldar wcześniej musisz kupic OBDeleven w wersji Pro link poniżej do aukcji kplegi Eldar, kupujac tutaj masz wsparcie przy kodowaniu i przełączaniu w swoim aucie.
Link do aukcji
https://allegro.pl/oferta/interfejs-dia ... 7633518231

-- 14 lutego 2019, 19:52 --

Procedura wyłączenia StartStop za pomocą OBDeleven :
Wyłączenie systemu START STOP
Wybierz sterownik 19 (Interfejs diagnostyczny magistrali danych)
Dostęp bezpieczeństwa (20103)
Adaptacje
Wybierz - Limit Initial voltage Start / Stop
Zmień wartość na 12 V. Domyslnie 7.6 V.
Drugi sposób:
Wybierz sterownik 19 (Interfejs diagnostyczny magistrali danych)
Dostęp bezpieczeństwa (20103)
Adaptacje
Wybierz - EM start stop ambient temperature requirement
Zmień wartość na 50. Domyślnie -50C.
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tomektr » 14 lutego 2019, 21:02

Karnisz z tego co wiem to da się wyłączyć przez zmianę bodajrze jakiś wartości napięć co skutkuje że komputer odbiera że nie zostały spełnione jakieś warunki i będzie komunikat na wyświetlaczu. A po za tym jkolega nie chce go wyłączyć tylko zmienić jego charakterystykę reagowania na niektóre warunki np hamowanie. To że nikt nie odpowiada jest spowodowane tym że jest już taki temat i został on wyczerpany do końca, ale to trzeba poświęcić godzinę i poczytać trochę.

P. S Kanisz co do Twoich wypowiedzi
Kanisz napisał(a):Jedreg nie dziw się ja tez musiałem przyzwyczaic sie to niektorych zachowań i odpowiedzi na forum, trzeba sie trochę naczekać i trochę poprzekamazac zanim ktoś napisze cos mądrego

to brniesz nie w tym kierunku. Zaras będziesz czekał coraz dłużej na odpowiedź, zaledwie po tygodniu obecności na forum :brawo: :brawo: :brawo: :|
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Kanisz » 14 lutego 2019, 21:48

Proszę udeż w stoł a "Leony" się odezwą...
Kolego Tomker juz sie przyzwyczaiłem, że jak do czegoś sam nie dojdę to nikt Ci nie pomoże ale wdrugą stronę to Wszyscy by chcieli... Nie myśl, że zadając tutaj pytanie liczę na czyjąś odpowiedź, nie..., wystarczy podpowiedź poprzez różne dziwne odpowiedzi, a nawet jesli nie to sam sobie znajde gdzieindziej lub empirycznie rozwiążę problem.
Wiedz, że żeby zadać pytanie to przynajmniej w połowie trzeba znać odpowiedź na nie, ktoś kto o tym nie ma zielonego pojęcia nie zapyta...

To że coś jest na forum i tylko nieliczni o tym wiedzą gdzie to jest mija się celem istnienia takiego miejsca w sieci.
Kolega a dokładniej jeden z członków społeczności Leona zadaje pytanie wiec jak ktos zna odpowiedź powinien pomóc.
Chyba, że to forum zmierza w zlym kierunku bo Ci co chcieli pomocy zostali zaspokojeni a teraz beda sie przekamazac z innymi łamiąc tym samym regulamin forum pkt. II ppkt. 9...! Link do regulaminu
viewtopic.php?f=35&t=35276
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez LooKatME » 14 lutego 2019, 21:56

Jak byś przeczytał ten wątek chociaż od połowy to byś wiedział że endrju nie o to pyta. A tak branzlujesz się tutaj nad tym jacy to wszyscy są nie wyrozumiali a nawet momentami zgrywasz krezusa za sprawą swojego nowego 1.5tsi. Efekt tego jest taki że zasmiecasz ten wątek bardziej niż jeszcze kilka dni temu ja gryzac się z jedreg. :) wyluzuj bo za chwilę doczekasz się bana a nie odpowiedzi.
LooKatME
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Kanisz » 15 lutego 2019, 00:40

Maryousz nie bardzo rozumiem bo o nic Cię nie pytałem ale... szkoda że nie odpowiedziales koledze skoro wiesz o co pyta, natomiast Ty nie zasmiecasz pewnie tego forum pisząc te swoje inteligente wywody na pytania, ktorych nie bylo oraz przekłamania na temat ze niby sie gryzlem z kolegą jedreg... Weź sam zacznij czytac ze zrozumieniem i pisz na temt albo lepiej pochamuj swoją nueuzasadnioną zazdrość...

-- 14 lutego 2019, 22:54 --

Jedreg Obd11 samemu wyregulować można trzymanie hamulca przez AutoHold, ale to nie wiem czy pomoże, może za szybko łapie i daje sygnał na ECU, że zatrzymano auto przez to glupieje system StartStop... Może?
... jeśli chodzi o gaszenia silnika przez StartStop to w moim aucie muszę zatrzymać i zawsze mam wlaczone (A) i dopiero kiedy zatrzyma mi auto oraz zaswieci zielona ikona (P) to po ok. 2sek dopiero wylacza się silnik,
Dlatego jeżeli gasi Ci auto za szybko tj zaraz po zatrzymaniu albo co gorsza jak jeszcze kreca sie koła to powinieneś sprawdzić w serwisie,
jak auto zaczyna sie toczyć do przodu silnik powinien się uruchomic chyba że byly otwierane drzwi wtedy trzeba kluczykim...
... zapytaj też bezpośrednio kolegę Eldar, bo on ma trochę lepszy sprzęt niz obd11 do vagowania może już programował opóźnienie zalaczania StartStop.

-- 14 lutego 2019, 23:40 --

W manualach nie spotkałem się ale w automatach sie zdarza że nawet cofając kiedy zatrzymamy i przelaczamy na Drive to potrafi wyłączyć silnik np. w nowych Subaru ale nie zdarzyło mi sie zeby przy zachamowaniu i puszczeniu hamulca kiedy auto się jeszcze toczylo..., nie powinno...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez mm.max » 15 lutego 2019, 09:37

Dalsza dyskusja nie w temacie będzie usuwana.
Miło by było jakbyście nie realizowali również wycieczek osobistych - zachowajmy odpowiedni poziom.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Kanisz » 15 lutego 2019, 09:47

Sprawdziłem dzisiaj w swoim aucie z manualem faktycznie StartStop kiedy dojeżdżam do świateł na luzie to chwilę przed zatrzymaniem gasi auto, wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, natomiast mam ten plus, że jak hamuję to mogę wcisnąć sprzęgło i na wciśniętym sprzęgle nie gaśnie do chwili puszczenia sprzęgła i 1sek po puszczeniu obroty spadają do 0/min.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez riczi82 » 18 lutego 2019, 18:14

Panowie takie pytanko w Leonie III w przednich lampach halogenowych (nie LED) z żarówką H7:
1. Po włączeniu świateł mijania(krótkich), swiatła dzienne wyłączają się - jak zakodować by świeciły razem z mijania i pełną mocą?
2. Po włączeniu świateł postojowych, świecą słabiej niż gdy są włączone dzienne (bo to ta sama żarówka) - jak ustawić by świeciły pełną mocą?
3. Po zmianie żarówek do jazdy dziennej ze zwykłych na LED, trzeba coś zakodować jeśli tak to jak? Oczywiście wszystko VCDSem.
riczi82
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon III

Postprzez Kanisz » 19 lutego 2019, 00:30

riczi82 napisał(a):Panowie takie pytanko w Leonie III w przednich lampach halogenowych (nie LED) z żarówką H7:
1. Po włączeniu świateł mijania(krótkich), swiatła dzienne wyłączają się - jak zakodować by świeciły razem z mijania i pełną mocą?
2. Po włączeniu świateł postojowych, świecą słabiej niż gdy są włączone dzienne (bo to ta sama żarówka) - jak ustawić by świeciły pełną mocą?
3. Po zmianie żarówek do jazdy dziennej ze zwykłych na LED, trzeba coś zakodować jeśli tak to jak? Oczywiście wszystko VCDSem.

Pkt. 1 i 2 mozesz zrobic OBDeleven który mozesz nabyc po linkiem nizej lub u kolegi Eldar
Pkt. 3 LED nie wiem musisz spróbować i sie przekonać czy jest ok czy też auto ma jakieś problemy z jasnością lub zmiana świateł...
Przykładowe funkcje pod linkiem zacznij od dolu tam jest najwiecej o swiatlach
https://obdeleven.pl/info/kodowanie
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez riczi82 » 19 lutego 2019, 08:15

Kanisz napisał(a):
riczi82 napisał(a):Panowie takie pytanko w Leonie III w przednich lampach halogenowych (nie LED) z żarówką H7:

Pkt. 1 i 2 mozesz zrobic OBDeleven który mozesz nabyc po linkiem nizej lub u kolegi Eldar
Pkt. 3 LED nie wiem musisz spróbować i sie przekonać czy jest ok czy też auto ma jakieś problemy z jasnością lub zmiana świateł...
Przykładowe funkcje pod linkiem zacznij od dolu tam jest najwiecej o swiatlach
https://obdeleven.pl/info/kodowanie

OK, tylko że posiadam VCDS to nie bede kupował innych rzeczy, ale dzięki
riczi82
Stella
Stella

Postprzez servo » 19 lutego 2019, 15:40

Wiem, że nie pomogę, ale nie wiem czy jesteś świadom dodatkowych okoliczności, więc jedynie podrzucę info:
riczi82 napisał(a):1. Po włączeniu świateł mijania(krótkich), swiatła dzienne wyłączają się - jak zakodować by świeciły razem z mijania i pełną mocą?
Przepisy wymagają wyłączenia świateł do jazdy dziennej po włączeniu świateł mijania. Moim zdaniem jest to głupie, ale jest :( Na przeglądach się czepiają w przypadku dodatkowych świateł. W przypadku zespolonych mogą nie zauważyć/zignorować :)
riczi82 napisał(a):2. Po włączeniu świateł postojowych, świecą słabiej niż gdy są włączone dzienne (bo to ta sama żarówka) - jak ustawić by świeciły pełną mocą?
Postojowe maja świecić słabiej.
servo
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5D 2018

Postprzez jedreg » 19 lutego 2019, 16:04

servo napisał(a):Przepisy wymagają wyłączenia świateł do jazdy dziennej po włączeniu świateł mijania. Moim zdaniem jest to głupie, ale jest :( Na przeglądach się czepiają w przypadku dodatkowych świateł.

Hmm, ciekawe. U mnie fabrycznie światła mijania świecą razem z DRL. Nie zróciłem uwagi czy słabiej (jak postojowe) czy pełną mocą, ale świecą.
jedreg
Signo
Signo

Auto: Cupra 300 ST 4Drive

Postprzez LooKatME » 21 lutego 2019, 22:26

Z innej beczki. Czy ktoś wie jak zmienić częstotliwość pracy tylnej wycieraczki?
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 22 lutego 2019, 23:09

Standardowo tylna wycieraczka ma jedną częstotliwość zalacza sie co okolo 6sek.
Chociaż wydaje mi sie ze jak mialem wlaczone przednie w trybie auto to tylna zalacza sie rzadziej a jak sie zatrzymywalem w korku to i tyl i przód zatrzymywał dzialanie wycieraczek... Ale nie jestem pewien bo nie zwracam na nia za bardzo uwagi.

Dlatego możesz spróbować zaprogramowac wycieraczki przednie i zobaczyc czy tylna tez tak działa. Jedna z metod to:

przełącz wycieraczki w tryb interwałowy (w dół) i wróć do pozycji neutralnej, odczekaj tyle ile potrzebujesz (od 2 do 22 sek), ponownie włącz w tryb interwałowy

Na 8calowym panelu mozna wejsc w opcje Auto/Ustawienia/Lusterka i wycieraczki/ i tu wyłączyć automatuczne działanie tylnej wycieraczki przy włączonym biegu wstecznym.

Czy ktos bawił się Ukrytymi Ustawieniami Serwisowymi...?

Tryb Ustawien Serwisowych załączamy trzymając
PRZYCISK MENU PRZEZ 10SEK
...po wejsciu w ten tryb nie moge dostać sie do ustawień ITR tak jakby były zablokowane albo trzeba znać sposób zeby sie tam dostać...?

Link
https://youtu.be/fjWPSb_CfaQ
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez riczi82 » 23 lutego 2019, 08:45

Panowie czy ktoś w Leonie III zmieniał tylne lampy ze zwykłych na LEDowe? Jeśli tak to jak to zakodować, ponieważ nie świeci stop, tzn jeśli są światła wyłączone a naciśnie sie stop to zaświecaja sie zwykłe światła, a jeśli już świecą światła to wiadomo że już nie ma się co oświecić a powinny się stopy zaświecić.
riczi82
Stella
Stella

Postprzez Kanisz » 23 lutego 2019, 10:37

A próbowałeś OBDeleven ...:

Światło stop na klapie bagażnika(LED Drivers)
Wybierz sterownik 09 (Centralny układ elektroniczny)
Dostęp bezpieczeństwa (31347)
Adaptacje
Wybierz - Leuchte27NSL RC6
Sub - D 27 Lichtfunktion
- Zmień na Brake light
Sub - Dimming direction CD 27
- Zmień na Maximize
Sub - Dimmwert CD 27
- Zmień na 100

...możesz spróbować jeśli masz OBD11, może pomoże, można też zobaczyć VAGiem lub VCDSem czy jest opcja przełączenia w magistrali CAN lub module komfortu ... ale jak nie to ...

....miernik w dłoń i sprawdzamy...

kable na wtyczce trzeba sprawdzić czy po naciśnięciu hamulca pojawia się napięcie na pinach - jeżeli tak to trzeba wziąć lampę i na krótko sprawdzić czy to światło stop na LEDach świeci, bo może z lampą coś być nie tak...

...jeżeli mamy napięcie na wtyczce i na krótko lampa świeci to trzeba sprawdzić czy kable nie są inaczej ułożone we wtyczce ..., jeżeli to nic nie pomoże, bo sterowanie może odbywać się różną wartością napięcia, to trzeba przerobić trochę elektronikę tj ...:

np. dołożyć przekaźnik zasilania napięciowego na kablu sterującym Stopem...

Koledzy z forum już wymieniali lampy bynajmniej przednie na FullLed, więc proponuję zapytać:
- wymiana przednich jest bardziej skomplikowana..., trzeba dołożyć więcej elektroniki np. czujnik poziomu zawieszenia, sterownik regulacji zasięgu itd..., a w tylnych chyba tylko przekaźnik zasilania napięciowego + kodowanie...:

Re: Lampy Ledy 5f
Postprzez Gecon » 15 maja 2015, 13:51
LINK: https://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=87&p=601469

Re: Wymiana lamp halogen na full Led Leon 5f
Postprzez mm.max » 24 lipca 2018, 12:20
LINK: viewtopic.php?f=90&t=64332
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 23 lutego 2019, 12:55

Jeśli zmieniasz z tyłu lampy na LEDy po lifcie to trzeba pociągnąć jeden przewód do klapy bagażnika właśnie do stopu. Dokładnie nie wiem ale na pewno jest to opisane w jakimś temacie odnośnie tylnych lamp na tym forum
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez riczi82 » 23 lutego 2019, 14:05

Mam wersje przed liftem, zmieniam jedynie ze zwykłych na ledowe, wszystko przed liftem, mam VCDSa tylko właśnie nie wiem jak zakodować
riczi82
Stella
Stella

Postprzez Tomektr » 23 lutego 2019, 22:50

Ten dodatkowy przewód to tyczy się Ledow po lifcie
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez ma16 » 24 lutego 2019, 09:19

Ma ktos moze nr lamp poliftowych do wersji kombi?
ma16
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR CJSA

Postprzez Limak9 » 25 lutego 2019, 23:28

Mam takie zapytanie - posiadam VW Up! GTI z silnikiem 1.0 tsi 115km i niestety z komputera przy zegarach nie jest dostępna temp oleju, natomiast w wersji wolnossacej 1.0 mpi 75km temp oleju mogę wyświetlić na komp. pokładowym. Czy dzięki OBD11 była by możliwość odblokowania temp. oleju na wyświetlaczu mocniejszej wersji?

-- 26 lutego 2019, 00:28 --

Mam takie zapytanie - posiadam VW Up! GTI z silnikiem 1.0 tsi 115km i niestety z komputera przy zegarach nie jest dostępna temp oleju, natomiast w wersji wolnossacej 1.0 mpi 75km temp oleju mogę wyświetlić na komp. pokładowym. Czy dzięki OBD11 była by możliwość odblokowania temp. oleju na wyświetlaczu mocniejszej wersji?
Limak9
Sport
Sport

Auto: Leon ST280

Postprzez verton91 » 26 lutego 2019, 00:49

duża szansa, że uda się to uruchomić
verton91
TopSport
TopSport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Kanisz » 3 marca 2019, 10:20

Limak9 napisał(a):Mam takie zapytanie - posiadam VW Up! GTI z silnikiem 1.0 tsi 115km i niestety z komputera przy zegarach nie jest dostępna temp oleju, natomiast w wersji wolnossacej 1.0 mpi 75km temp oleju mogę wyświetlić na komp. pokładowym. Czy dzięki OBD11 była by możliwość odblokowania temp. oleju na wyświetlaczu mocniejszej wersji?

-- 26 lutego 2019, 00:28 --

A w aucie masz jakis większy wyswietacz na konsoli środkowej...?

.... Jak nie to tylko OBD11 pomoże,

... Jeżeli masz wiekszy wyswietlacz to mozesz samemu spróbować to zrobic w opcjach Menu...

... Bynajmniej tak jest w Leonach 5f, ze można wejsc w Menu/Auto/Wskazniki i albo gdzies na dolecalbo klikam ustawienia juz nie pametam ale pojawia się lista komunikatów do wyświetlenia na zegarach i tam zaznaczasz co ma byc wyswietlane, podejrzewam, ze nie masz kliknietej tej opcji... i dlatego Ci się nie wyświetla...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez seboljeiv » 3 marca 2019, 20:45

Alarm otwartych drzwi na włączonym zapłonie.

Czy ktos zna kodowanie jak wyłączyć ten cholerny dzwiek?
seboljeiv
Stella +
Stella +

Auto: leon 1

Postprzez Tomektr » 3 marca 2019, 20:58

seboljeiv napisał(a):Alarm otwartych drzwi na włączonym zapłonie.

Czy ktos zna kodowanie jak wyłączyć ten cholerny dzwiek?

Wybierz sterownik 17 (Zestaw wskaźników)
Dostęp bezpieczeństwa (25327)
Adaptacje
Wybierz - On active message, exciter
Wybierz jedna z opcji:
- Driver's door (domyślnie) (drzwi kierowcy)
- All doors (wszystkie drzwi)
- No indication (brak ostrzeżenia)
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez seboljeiv » 3 marca 2019, 21:38

Dzieki Tomek.działa.
seboljeiv
Stella +
Stella +

Auto: leon 1

Postprzez kjuboo95 » 3 marca 2019, 22:32

Jako ze w moim temacie brak odpowiedzi napisze tutaj
Mam problem z drzwiami, dokladnie tymi z tylu. jak otwieram prawe na FISie pokazuje ze otwarte sa lewe, i odwrotnie. czego to moze byc blad?
kjuboo95
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Leon 5f

Postprzez bober841 » 6 marca 2019, 01:58

Witam potrzebuje pomocy z kodowaniem obdeleven przednich lamp led w leonie 5f przed lift,
Gdyż zbliża się przegląd a nie jestem w stanie powrócić do poprzednich ustawień :oops:
Może opiszę problem
Po pierwsze światła mijania świecą się same bez pozycyjnych lub jak kto woli drl.
Drugi problem to prawa lampa przy włączonych światłach do jazdy dziennej nie przygasa gdy włączam kierunek ale za to nie raz gaśnie całkowicie i zapala sie gdy wyłączę go
Problem jest na ustawieniu ręczny i tak samo z czujnikiem zmierzchu czyli auto
Chciałem ustawić pozycje z mijania żeby działały i przy kierunku zrobić porządek czyli wszystko jak fabrycznie
Poniżej podaję zdjęcia z moimi aktualnymi ustawieniami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bober841
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 1.6 tdi 110km
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez mczelny2401 » 6 marca 2019, 07:43

W Historii kodowania masz wszystkie zmiany jakich dokonałeś :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Auto: Leon ST FR

Postprzez bober841 » 9 marca 2019, 12:20

Niestety nie mam historii i nie ja narobilem tego bałaganu, poprzedni właściciel musiał kodować ponieważ działa off-road itp.
Może ktoś swoje screeny przesłać wtedy dojdę do jakiś wniosków i uda się zakodowac
lub proszę o naprowadzenie jakie punkty za to odpowiadają

-- 9 marca 2019, 12:20 --

Witam jako że nie mam odpowiedzi z moim problemem powyżej, to przygotowałem wstępne tłumaczenie adaptacji świateł
Może komuś pomoże lub sam otrzymam pomoc.
Proszę o nakierowanie mnie na trop lub screeny kolegów z podobnym układem adaptacji (Leon 5f 2015 sierpień LED czujnik zmierzchu przed lift)
Pozdrawiam

Światła opis
Leuchte 0 BLK VL B36 - Przedni lewy kierunkowskaz
Leuchte 35 LED warn blink taster c48 - LED Światła
Leuchte 10 shutter LB23 - wysokość żaluzji dla światła L
Leuchte 10 shutter RB23 - wysokość żaluzji dla światła R
Leuchte 12NL LB45 - przednie przeciwmgielne
Leuchte 13NL RB5 - przednie przeciwmgielne
Leuchte 16BLK SLB35BLK SL KC - tylny kierunkowskaz w klapie(nie wystepuje w leonie)
Leuchte 17TFL R BLK SRB3TFL R BLK SN KC3 - tylny kierunkowskaz w klapie(nie wystepuje w leonie)
Leuchte 18BLK HLA60 - tylny lewy kierunkowskaz
Leuchte 19BLK HRC31 - tylny prawy kierunkowskaz
Leuchte 1BLK VRB20 - Przedni prawy kierunkowskaz
Leuchte 20BR LA71 - Lewe swiatlo stopu
Leuchte 21BR RC8 - Prawe swiatlo stopu
Leuchte 22BR MA57 - Trzecie swiatlo stopu
Leuchte 23SL HLC10 - Zewnetrzne tylne swiatlo parkingowe
Leuchte 24SL HRA65 - Zewnetrzne tylne swiatlo parkingowe
Leuchte 25KZL HA59 - Oswietlenie tablicy rejestracyjnej
Leuchte 26NSL LA72 - tylne wewnetrzne swiatlo parkingowe
Leuchte 27NSL RC6 - tylne wewnetrzne swiatlo parkingowe
Leuchte 28RFL LC11 - Swiatlo cofania
Leuchte 29RFL RA64 - Swiatlo cofania
Leuchte 2SL VLB10 - Lewe swiatlo do jazdy dziennej
Leuchte 30FR LC72 - led oswietlenie nog
Leuchte 31AMBL 1C61 - Ambient lighting front left (probable)
Leuchte 32AMBL 2C35 - Ambient lighting front right (probable)
Leuchte 33AMBL 3C36 - Surround back left lighting (probable)
Leuchte 34AMBL 4C37 - Surround back right lighting (probable)
Leuchte 3SL VRB21 - Prawe swiatlo do jazdy dziennej
Leuchte 4TFL LB4 - Left and front DRL envelope
Leuchte 5TFL RB32 - DRL right and front marker
Leuchte 6ABL LC5 - Lewe swiatlo mijania
Leuchte 7ABL RB1 - Prawe swiatlo mijania
Leuchte 8FL LB39 - Light function cornering light left or parking ?
Leuchte 9FL RB2 - Light function cornering light right or parking ?
Tłumaczena
Lasttyp - Ostatni typ
Lampendefektbitposytion - Uszkodzona pozycja bitu lampy
Fehlerort mittleres Byte - Błąd średni bajt lokalizacji
Lichtfunktion - funkcja światła
Dimmwert – ściemnianie
Lichtansteuerung - sterowanie oświetleniem
Dimming Direction - Ściemnianie Kierunek

Tłumaczenia Lichtfunktion - funkcja światła
nicht aktiv - nie aktywny
aktiv 100% - aktywny 100%
Blinken links Hellphase - Miganie lewej fazy światła
Blinken links Dunkelphase - Miganie lewej ciemnej fazy
Blinken rechts Hellphase - Miganie prawej fazy światła
Blinken rechts Dunkelphase - Miganie prawej ciemnej fazy
Blinken links aktiv (beide Phasen) - Miganie w lewo aktywne (obie fazy)
Blinken rechts aktiv (beide Phasen) - Miganie prawe aktywne (obie fazy)
Standlicht allgemein (Schlusslicht, Positionslicht, Begrenzungslicht) - Ogólne światło postojowe (światło tylne, światło pozycyjne, światło obrysowe)
Parklicht links (beidseitiges Parklicht aktiviert li & re) - Światło postojowe w lewo (dwustronne światło postojowe aktywowane li & re)
Parklicht rechts - Światło postojowe po prawej stronie
Abblendlicht links - Światło mijania w lewo
Abblendlicht rechts - Światło mijania w prawo
Fernlicht links - Światła drogowe po lewej stronie
Fernlicht rechts - Światło drogowe w prawo
Lichthupe generell - lampa błyskowa ogólnie
Lichthupe bei bereits aktivem Abblendlicht oder bereits aktivem Dauerfahrlicht - Rozbłysk, gdy światła mijania są już aktywne lub światło ciągłe jest już aktywne
Lichthupe bei nicht aktivem Abblendlicht und nicht aktivem Dauerfahrlicht - Migające światło, gdy światło mijania nie jest aktywne, a światło jazdy nie jest aktywne
Nebellicht links - Światło przeciwmgielne lewe
Nebellicht rechts - Światło przeciwmgielne po prawej stronie
Tagfahrlicht - światła dzienne
Dauerfahrlicht - Światła do jazdy dziennej
Abbiegelicht links - Włączanie światła w lewo
Abbiegelicht rechts - Włączanie światła po prawej stronie
Bremslicht - światło stop
Rueckfahrlicht - Światło cofania
Nebelschlusslicht wenn kein anhaenger gesteckt - Tylne światło przeciwmgłowe, jeżeli nie jest podłączona przyczepa
Nebelschlusslicht wenn kein anhaenger gesteckt und rechtsverkehr - Tylne światło przeciwmgielne, jeżeli przyczepa nie jest podłączona i prawy ruch
Nebelschlusslicht wenn kein anhaenger gesteckt und linksverkehr - Tylne światło przeciwmgielne, jeżeli przyczepa nie jest podłączona i lewy ruch drogowy
Fernlicht uber Assistent aktiviert - Włączanie świateł drogowych za pomocą asystenta
Coming Home oder Leaving Home aktiv - Powrót do domu lub wyjście z domu Aktywny
Nebelschlusslicht auch wenn ein anhaenger gesteckt - Tylne światło przeciwmgielne, nawet gdy przyczepa jest podłączona
Heckdeckel offen - Otwórz pokrywę bagażnika
Heckdeckel geschlossen - Pokrywa bagażnika jest zamknięta
CCP-Lichtfunktion: Nach Kl. 30-Reset auf 0 initialisiert und ueber CCP aenderbar - Funkcja światła CCP: Inicjowana po 0 30 reset do 0 i możliwa do zmiany przez CCP
Quittierungsfunktion 1 - Funkcja potwierdzenia 1
Klemme 30G - Zacisk 30G
Dimmung Klemme 58xs - Zacisk przyciemniający 58xs
Dimmung Klemme 58xt - Zacisk przyciemniający 58xt
Innenlicht - oświetlenie wnętrza
Kofferraumlicht - Światło bagażnika
Fussraumlicht - światło na nogi
Ambientelicht 1 - Światło otoczenia 1
Umfeldbeleuchtung - oświetlenie otoczenia
Tuerausstiegslicht hinten links - Światło wyjściowe drzwi z tyłu po lewej stronie
Tuerausstiegslicht hinten rechts - Światło wyjściowe drzwi po prawej stronie z tyłu
Fahrzeug mit automatik start-stopp ist im stopp–modu - Pojazd z automatycznym start stop jest w trybie zatrzymania
Klemme 75 variante a vfzg - Wariant terminalu 75 a vfzg
Standlicht vorn (positionslicht, Begrenzunglicht) - Światło postojowe przednie (światło pozycyjne, światło ograniczające)
Tuerausstiegslicht links - Światło wyjścia drzwi w lewo
Tuerausstiegslicht rechts - Światło wyjściowe drzwi po prawej
beidseitiges dauerparklicht - dwustronne światło postojowe ciągłe
Klemme 15 mit nachlauf bis fahrzeugstillstand - Terminal 15 z przekroczeniem do momentu zatrzymania pojazdu
nicht definiert .... – nieokreślony
aktive blinkfunktion heat ein auf 1 gesetztes zugeordnetes bit in pa dynamisch blinken - aktywna funkcja migania rozgrzanie bitowe przypisane do 1 dynamicznie migające w pa
motorraumlicht - światło komory silnika
Zuschaltung trennrelais fur 2 batterie - Przekaźnik rozłączania dla 2 akumulatorów
dimmung klemme 58xd - ściemniający zacisk 58xd
debug - lichtfunktion fehlerspeicher - debug - pamięć błędów funkcji światła
debug - lichtfunktion (in anlehnung an ccp) - debug - funkcja światła (na podstawie ccp)
schlusslicht akttiv ohne bremslicht aktiv, ist deaktiviert, wenn bremslicht aktiv ist - Aktywne tylne światło bez włączonego światła hamowania jest nieaktywne, gdy włączone jest światło hamowania
versorgungsbedarf der lcm module - wymagania dotyczące zasilania modułu lcm
blinken rechts aktiv (beide phasen), auf-und abdimmend mit p_t blinken rampe - miganie prawe aktywne (obie fazy), zwiększanie i zmniejszanie z rampą p_t
handbremse ist angezogen - Hamulec ręczny jest włączony
bober841
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 1.6 tdi 110km

Postprzez pol_92 » 25 marca 2019, 16:13

Witajcie,
probował ktoś z Was wlaczyc funkcje automatycznego zamykania okien przy wykryciu deszczu? Chodzi o sytuacje jak autko ma otwarte okna, stoi sobie na dworze i nagle deszcz zaczyna padac. Moje autko Leon 17" ma czujnik deszczu i czujnik swiatla, znalazlem na innym forum takie kodowanie, ale mimo ustawienia parametrow nie zadzialalo....

Auto Close Windows When Raining:
When rain is detected on the rain sensor, the windows will automatically close.

Select Control unit 09 (Central Electrics)
Security access Access code 31347
Adaptation (15)
Access Control 2-Regenschliessen_ein_aus Value: Permanent (16)
Access Control 2-Regenschliessen_art Value: Permanent (28)
Zugriffskontrolle 2-Menuesteuerung Regenschliessen Value:Aktif Select
Control unit 09 (Central Electrics) Control unit Long Coding Subsystem: Rain / Light Sensor (RLS) Byte 0 Bit 1-Bit 2 DeActivate
pol_92
Stella
Stella

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez mczelny2401 » 25 marca 2019, 16:26

U Ciebie nie będzie to działać bo masz nowszy model czujnika deszczu i nie dostaje on prądu po wyłączeniu zapłonu. U mnie w roczniku 2013r udało się to uruchomić ale i tak coś szwankowało bo czasami po zamknięciu samochodu sam domykał szyby a żadnych opadów nie było więc wywaliłem to kodowanie
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Auto: Leon ST FR

Postprzez andrew56 » 1 kwietnia 2019, 19:28

.. gdzieś widziałem na forum ale nie mogę znaleźć ..kodowanie haka
andrew56
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 3
Silnik: DADA 1.5

Postprzez riczi82 » 4 kwietnia 2019, 19:42

Tomektr napisał(a):Ten dodatkowy przewód to tyczy się Ledow po lifcie

Ktoś ma kodowanie do tylnych lamp po zmianie z zwykłych na Ledowe (model przed liftem) by nie waliło błędu, obojtnie czy VCDSem czy OBDeleven.
riczi82
Stella
Stella

Postprzez Szlachta » 10 kwietnia 2019, 13:16

Witam!
Nie wiem czy dobrze trafiłem.Mam Leona z 2016 roku.I nie mam wyboru menu(kafelki/karuzela) Czy jest możliwość kodowania tego?
Proszę o pomoc!!
Szlachta
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR 5F

Postprzez dudek_jd » 10 kwietnia 2019, 13:51

z tego co pamiętam gdzieś już ten temat się przewijał i się okazało że nie jest to kwestia kodowania i nie da się tego ogarnąć w łatwy sposób
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 11 kwietnia 2019, 20:08

Bujać to my Panowie szlachta... "Akurat"

Kolego Szlachta w ustawieniach wyswietlacza infotainment wybierasz kafelki i tyle...
... Tutaj proszę link do filmu jak to zrobić ... :
https://youtu.be/eB4mDkfC8g8

-- 11 kwietnia 2019, 20:08 --

... Stricte trywialne ...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez LooKatME » 12 kwietnia 2019, 07:24

Czy jest możliwość 'zmiękczenia' zawieszenia w trybie zawieszenia comfort w aucie z DCC? Czy te parametry są konfigurowalne z poziomu OBD11? Jeżeli tak to poproszę o instrukcję.
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez Szlachta » 12 kwietnia 2019, 14:33

Kanisz napisał(a):Bujać to my Panowie szlachta... "Akurat"

Kolego Szlachta w ustawieniach wyswietlacza infotainment wybierasz kafelki i tyle...

No własnie nie mam tej opcji.
Szlachta
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR 5F

Postprzez piter_tm » 12 kwietnia 2019, 14:52

Panowie Pacjent Cupra polift My17. Przeszukałem cały wątek ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Potrzebuje wyłączyć tylne światła pozycyjne, w momencie działania samych ledów z przodu czyli tzw tryb skandynawski. Ma byc tak samo jak w leonie przed liftem czyli palić się tylko przód. Udało się to komuś zakodować. ?
piter_tm
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon

Postprzez Tomektr » 12 kwietnia 2019, 15:52

Szlachta napisał(a):

No własnie nie mam tej opcji.

Bo ta opcja jest uzależniona od wersji wgranego softu i wersji samego modułu 5F czyli "radia" w schowku. Kodowanie tego nie załatwisz
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez dudek_jd » 12 kwietnia 2019, 16:08

piter_tm napisał(a):Panowie Pacjent Cupra polift My17. Przeszukałem cały wątek ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Potrzebuje wyłączyć tylne światła pozycyjne, w momencie działania samych ledów z przodu czyli tzw tryb skandynawski. Ma byc tak samo jak w leonie przed liftem czyli palić się tylko przód. Udało się to komuś zakodować. ?

Prostego rozwiązania nie ma (tak jak w przedliftach, że sobie włączasz i wyłączasz tryb skandynawski), kodowania na jakichś forach zagramanicznych też nie znalazłem :(

maryousz napisał(a):Czy jest możliwość 'zmiękczenia' zawieszenia w trybie zawieszenia comfort w aucie z DCC? Czy te parametry są konfigurowalne z poziomu OBD11? Jeżeli tak to poproszę o instrukcję.

nie widziałem takich ustawień

kolega mówi że nie ma wyboru co wskazuje na radio z przedlifta i to na starym sofcie a Ty tu tutorial do polifta dajesz...
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 12 kwietnia 2019, 20:56

Kolega Szlachta napisał, że ma Leona z 2016 więc film też jest do Leona z 2016. Trochę mało danych poczatkowych, dlatego odniosłem się do pytania nie analizując problemu.

-- 12 kwietnia 2019, 20:56 --

Kolega Szlachta musi zmienić oprogramowanie., żeby sprawdzić jaką mamy wersję należy przytrzymać przycisk Menu ok 5sek żeby wejść w Ustawienia Serwisowe, lub ok 10sek, żeby wejść głębiej w Ustawienia Serwisowe2, trzeba mieć nowy soft na karcie SD, ktorą należy umieścić w slocie w schowku, i z menu Ustawień Serwisowych wybrać aktualizację oprogramowania

https://youtu.be/i_nn_FBg6SQ

po zainstalowaniu należy w ustawieniach włączyć kafelki

-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez KubaaBia » 15 kwietnia 2019, 05:35

Kanisz napisał(a):Kolega Szlachta napisał, że ma Leona z 2016 więc film też jest do Leona z 2016. Trochę mało danych poczatkowych, dlatego odniosłem się do pytania nie analizując problemu.

-- 12 kwietnia 2019, 20:56 --

Kolega Szlachta musi zmienić oprogramowanie., żeby sprawdzić jaką mamy wersję należy przytrzymać przycisk Menu ok 5sek żeby wejść w Ustawienia Serwisowe, lub ok 10sek, żeby wejść głębiej w Ustawienia Serwisowe2, trzeba mieć nowy soft na karcie SD, ktorą należy umieścić w slocie w schowku, i z menu Ustawień Serwisowych wybrać aktualizację oprogramowania

po zainstalowaniu należy w ustawieniach włączyć kafelki

Patrze kolega Kanisz zaczyna tutaj juz ostry spam robic...
piter_tm napisał(a):Panowie Pacjent Cupra polift My17. Przeszukałem cały wątek ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Potrzebuje wyłączyć tylne światła pozycyjne, w momencie działania samych ledów z przodu czyli tzw tryb skandynawski. Ma byc tak samo jak w leonie przed liftem czyli palić się tylko przód. Udało się to komuś zakodować. ?

Koledze juz w mailach pisałem ze w wersji poliftowej nie ma opcji tego właczenia, to samo jest w Golfie 7 jak sprawdzałem u znajomego. Chodz jest mozliwosc w ustawieniach tego właczenia sterownik blokuje to. Wiec zostaje tak jak jest.

maryousz napisał(a):Czy jest możliwość 'zmiękczenia' zawieszenia w trybie zawieszenia comfort w aucie z DCC? Czy te parametry są konfigurowalne z poziomu OBD11? Jeżeli tak to poproszę o instrukcję.

Nie ma mozliwosci, na stałe wbite w sterownik. Na tureckich stronach jest wszystko :D

Mozna probowac softem jezeli znajdziesz dostepny co raczej moze byc ciezkie zeby na necie gdzies znalesc :) Chyba ze masz jakies inne zrodla.
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Kanisz » 15 kwietnia 2019, 20:07

Kolego KubaaBia kliknij sobie link który nazywasz spamem

... To jest video tutorial zmiany oprogramowania infotainment w Leon 5f.

Kartę SD trzeba sobie kupić, a oprogramowanie albo dokładniej aktualizację dostaniesz w każdym serwisie za rozsądną cenę.
Zaktualizować można samemu i wtedy jest taniej bo inaczej trzeba będzie pewnie dorzucić stówkę za wgranie w serwisie.

Twój manifest jest jak najbardziej proEko...i...Edu...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 15 kwietnia 2019, 20:25

Dla sterownika 5F w wersji H41 i wyższych znalezienie softu w necie jest nie możliwe na dzień dzisiejszy. Do niższych wersji coś by się znalazło. Kolego Kanisz zapraszam na hiszpańskie forum i tam jest ponat 140 stron poświęcone aktualizacji i nie jest tak różowo jak na filmie od ciebie. Jest też tam cała lista błędów które występują po samodzielnej aktualizacji (prawdopodobieństwo wystąpienia 50 na 50), część da się usunąć. Wskaż mi ASO które Ci zaktualizuje soft, nawet za kasę
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez Kanisz » 15 kwietnia 2019, 20:51

Wiesz skoro wchodzę w ustawienia infotainment i mam opcję aktualizacja oraz auto jest na gwarancji tzn, że ASO ma taką możliwość. Jak auto jest z 2016roku to jest jeszcze na gwarancji stąd uważam, że skoro instalują fulllinki usb itp to taką aktualizację powinni zrobić bez większego ale... i pewnie dużo nie kosztuje najwyzej tyle co fulllink, wszystko zależy od obłożenia innymi zajęciami.
Sądzę, że jest to proste jedyny problem to odpowiednia aktualizacja do danego systemu, a taką najlepiej zakupić w ASO a nie zasysac z neta., chyba, ze chcemy eksperymentować.
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez KubaaBia » 16 kwietnia 2019, 05:46

Kanisz napisał(a):Kolego KubaaBia kliknij sobie link który nazywasz spamem

... To jest video tutorial zmiany oprogramowania infotainment w Leon 5f.

Kartę SD trzeba sobie kupić, a oprogramowanie albo dokładniej aktualizację dostaniesz w każdym serwisie za rozsądną cenę.
Zaktualizować można samemu i wtedy jest taniej bo inaczej trzeba będzie pewnie dorzucić stówkę za wgranie w serwisie.

Twój manifest jest jak najbardziej proEko...i...Edu...

Przede wszystkim jak kolega Tomekktr powiedział, jak znajdziesz odpowiedni bez błędów nie przerabiany soft na necie to daj znac :-D
Po drugie w salonie nikt nie da si soft na pendrive czy innym nosniku bo tak sobie wymyśliłeś... Nawet za kase ci nie dadza tyle ze moga ci wgrac ale i to musisz miec dobry powod a nie bo chciałbyś miec nowszy soft i tyle.
Serwis ma tyle haczyków aby odrzucić twoja prośbę ze sobie nawet nie zdajesz z tego sprawy. Można próbować jezeli ma sie znajomego w serwisie wtedy powinno pojsc latwiej ale tak to nie taska prosta sprawa.
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat