Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pytania do właścicieli odnośnie konfiguracji Leona

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pytania do właścicieli odnośnie konfiguracji Leona

Postprzez Wloczykij » 10 kwietnia 2019, 11:30

Planuję wziąć Leona w leasing. Działalność młoda i obroty też na razie nie jakieś kosmiczne więc skonfigurowałem go opcji "rozsądnej", chcąc się zmieścić w cenie do 86k. Nie mam niestety w mieście salonu seata więc zanim pojadę 80 KM do Kielc chciałbym zaczerpnąć garść info tutaj.

Dla zainteresowanych kod konfiguracji - SGFIHAPS

Leon 5d
Full LED
1.5 TSI 130 KM

Opcje:

Alcantara
Comfort+
Fill link
Pakiet schowków

I teraz pytania

- Czy ten silnik "idzie"? Wiadomo że 2.0 to to nie jest ale chciałbym żeby po mieście wykazywał się dynamiką.
- Czy warto poświęcić wyposazenie na rzecz np. lepszej wersji z mocniejszym motorem? Aczkolwiek cena i tak przekroczy 90k
- Warto się pchać w Alcantarę? Chodzi mi głównie o trwałość tapicerki i komfort foteli przednich.
- Wersja ST obniża znacząco osiągi ze względu na masę?

lat but not least:

- Auto jest na rynku długo. Są jakieś plotki o nowej generacji? Wstrzymał bym wówczas z zakupem i poczekał na wyprzedaże rocznika :mrgreen:

A może jakieś inne auto w cenie? Kusiło mnie polo GTI ale rozum wygrał i stwierdziłem, ze ciut za małe będzie. Golfy dobijają do 100k.. Ukochana Alfa Romeo klepie Giuliettę na 15 letniej płycie podłogowej więc mogą sobie wsadzić swoją ofertę głęboko w d...
Wloczykij
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Alfa Romeo 159 SW
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Pytania do właścicieli odnośnie konfiguracji Leona

Postprzez bzykofm » 10 kwietnia 2019, 11:40

była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Wloczykij » 10 kwietnia 2019, 11:43

No jeśli tak ma wyglądać środek to... poczekam i kupię nowego :shock:

Obrazek
Wloczykij
Stella
Stella

Auto: Alfa Romeo 159 SW

Postprzez bzykofm » 10 kwietnia 2019, 11:58

Zakładam, że to nie będzie podstawowa wersja :?
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez piorun » 10 kwietnia 2019, 12:16

Poszperaj na otomoto, jest sporo ofert wyprzedażowych jeszcze z 2018 roku, samochody nowe, bez przebiegu, nierejestrowane, w kwocie do 80k spokojnie kupisz wersję Xcellence albo FR z 1.5 130KM.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez dudek_jd » 10 kwietnia 2019, 12:32

Wloczykij napisał(a):- Czy ten silnik "idzie"? Wiadomo że 2.0 to to nie jest ale chciałbym żeby po mieście wykazywał się dynamiką.
- Czy warto poświęcić wyposazenie na rzecz np. lepszej wersji z mocniejszym motorem? Aczkolwiek cena i tak przekroczy 90k
- Warto się pchać w Alcantarę? Chodzi mi głównie o trwałość tapicerki i komfort foteli przednich.
- Auto jest na rynku długo. Są jakieś plotki o nowej generacji? Wstrzymał bym wówczas z zakupem i poczekał na wyprzedaże rocznika :mrgreen:
A może jakieś inne auto w cenie? Kusiło mnie polo GTI ale rozum wygrał i stwierdziłem, ze ciut za małe będzie. Golfy dobijają do 100k.. Ukochana Alfa Romeo klepie Giuliettę na 15 letniej płycie podłogowej więc mogą sobie wsadzić swoją ofertę głęboko w d...

1- nie jeździłem 1.5 ale 1.4 w 125 i 150 km jeździ bardzo przyjemnie. Ogólnie silniki benzynowe VAGa uważam że są bardzo przyjemne jeśli chodzi o odczucia z jazdy, są elastyczne i nie ma wrażenia że się ledwo toczą. Wiadomo że 130 koni to nie rakieta ale nie będziesz ostatni ze świateł jak mazdą 3 ;) Do płynnej jazdy starczy. Przejedź się i zobacz ale moim zdaniem będziesz zadowolony.
2-Bardzo indywidualna sprawa zależna głównie od Twoich preferencji, nikt tu nie podpowie lepiej niż Ty sam. Kwestia na czym Ci zależy, czy chcesz moc auta modyfikować, czy wolisz mieć "gadżety" czy patrzysz na spalanie, na wartość auta za kilka lat.
3-Znowu kwestia mocno indywidualna, chociaż jest jeden ważny aspekt. Jeżeli full led ma takie fotele jak style, a z Alkantarą dostajemy fotele takie jak w FR czy Excellence to warto, bo moim zdaniem fotele w style są niewygodne i dla mnie za krótkie. Mam FR ze zwykłą tapicerką tekstylną. Po dwóch latach i 46tys zużycia nie widać. Chociaż brudzi się bardzo łatwo.
4-Nie. Myślę że jak wsiądziesz między jednym a drugim to praktycznie nie poczujesz różnicy. To nie tor wyścigowy a różnica na przyspieszeniu do 100 wynosząca nie wiem z 0,5 s w normalnym użytkowaniu IMO jest zupełnie nieistotna i nawet nie zauważalna. Po za tym Leon ST jest stosunkowo lekkim kombiakiem.
5-2020 nowy leon
6-Z tej półki cenowej, kupiłem handlowcom hyundaie i30 w dieselach 1.6 110km. Bardzo fajne auto wykonane dobrze, fotele o wiele wygodniejsze niż w seacie, kierownica super przyjemna i zrobiona z lepszej skóry niż w leonie (w moim obrączką non top zadzieram i rysuje się strasznie), wyposażenie standardowe też lepsze. Radio o wiele brzydsze i gorsze w obsłudze. Kwestia wyglądu i silnika. Polecam 1.4 turbo 140km w Hyundaiu/Kii-dobrze lata, wolnossaki bym skreślił- siostra miała 1.4 100 to żeby to jechało to trzeba było mega piłować, a paliło 6,5-8L. Astrą K też jeździłem przez tydzień- nie mam zarzutów. A co do Giulietty to 100% racji. Kupiłem używkę pół roku temu żonie. Auto fajne ale nowego bym takiego nie kupił bo Tipo jest chyba już fajniej, nowocześniej zrobione od Julki.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Makgajwer » 11 kwietnia 2019, 20:16

Ja mam wersję 1.4 125 KM i nie narzekam na dynamikę jadąc nawet w 2 osoby z bagażem. W stosunku do Opla czy Hyundai Leon jest lżejszy, więc nawet jeśli konkurencja ma +20-30 KM to nie oznacza to od razu lepszej dynamiki czy osiągów. Silnik ma dość dobre przyspieszenie natomiast jeśli lubisz jazdę dynamiczną to niestety odbija się to od razu na wysokim spalaniu.
Ja kupiłem swojego Leona z wyprzedaży i to jest najlepsza opcja albowiem masz auto bardzo dobrze wyposażone w cenie, w jakiej dostajesz bazowe nowe. Tu masz np. identycznie wyposażone jak moje https://www.otomoto.pl/oferta/seat-leon-xcellence-1-4-tsi-125-km-6-biegowa-manualna-wyprzedaz-rocznika-w-aso-ID6BopSR.html
Jak na trasę to koniecznie aktywny tempomat, fulllink.
Ja nie czekałbym na nowy model, bo cena skoczy na pewno +20 tys. Patrz jak podrożały wszystkie nowe generacji innych aut np. Mazda 3 poprzednia generacja dobrze wyposażona ok. 80 tys., a model 2019 już 99 000.
Najlepiej poświęć dzień na wycieczkę do najbliższego salonu i umów się na jazdę próbną. Leon jest kolejnym moim autem, które w zasadzie nie brałem pod uwagę przy zakupie jednakże zadecydowała równolegle jazda testowa (poprzednie Renault Megane również przekonało mnie po jeździe testowej) jak i dobra oferta wyprzedażowa. Za podobnie skonfigurowane auto konkurencji z podobnym silnikiem benzynowym musiałbym dopłacić +10-20 tys. i nie są to puste słowa, albowiem zaciągałem oferty z całego kraju na różne modele, które brałem pod uwagę przy kupnie.
Makgajwer
Sport
Sport

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez gzes » 13 kwietnia 2019, 06:45

Wloczykij napisał(a):Planuję wziąć Leona w leasing. Działalność młoda i obroty też na razie nie jakieś kosmiczne więc skonfigurowałem go opcji "rozsądnej", chcąc się zmieścić w cenie do 86k. Nie mam niestety w mieście salonu seata więc zanim pojadę 80 KM do Kielc chciałbym zaczerpnąć garść info tutaj.

Dla zainteresowanych kod konfiguracji - SGFIHAPS

Leon 5d
Full LED
1.5 TSI 130 KM

Opcje:

Alcantara
Comfort+
Fill link
Pakiet schowków

I teraz pytania

- Czy ten silnik "idzie"? Wiadomo że 2.0 to to nie jest ale chciałbym żeby po mieście wykazywał się dynamiką.

lat but not least:

Cześć,pamiętaj że to cenę katalogowa z której możesz jeszcze sporo ugrać, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć np na lepsze wyposażenie.
Skoro będziesz w Kielcach to polecam Damiana Krawca,niewiele ponad rok temu dał mi 13% i mnóstwo dodatków.
Jeśli nie masz zapędów rajdowca 1.5 130km wystarczy ci z zapasem. Nie mogę się powstrzymać do pytania dlaczego ten kolor?? Widziałem go kilka razy na żywo,wygląda tanio i tandetnie,szczególnie gdy jest trochę przybrudzony.
gzes
Stella +
Stella +

Auto: leon 5F

Postprzez marekwar » 13 kwietnia 2019, 13:52

Różnica w osiągach pomiędzy ST a SC jest minimalna.
Np. dla silnika 125KM do setki jest odpowiednio: 9,4s vs. 9.1s.
Ta sama prędkość maksymalna 203 km/h dla ST i SC dla tego przykładowego silnika.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez mzak » 14 kwietnia 2019, 12:39

gzes napisał(a):Nie mogę się powstrzymać do pytania dlaczego ten kolor?? Widziałem go kilka razy na żywo,wygląda tanio i tandetnie,szczególnie gdy jest trochę przybrudzony.

Tak z ciekawości, co to za kolor? Też konfiguruję sobie Leona, i właśnie zastanawiam się nad kolorem.
mzak
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Honda

Postprzez marekwar » 14 kwietnia 2019, 15:41

Leon najlepiej wygląda w Desire Red.
W innych bieda.
marekwar
Sport
Sport

Postprzez Tomektr » 14 kwietnia 2019, 18:29

marekwar napisał(a):Leon najlepiej wygląda w Desire Red.
W innych bieda.

:brawo: :brawo: :brawo: dla tego Pana, dobrze gada, proszę mu polać :mrgreen:
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez dudek_jd » 14 kwietnia 2019, 19:56

To ciekawe czemu najwięcej idzie w Nevada White ;)
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez mzak » 14 kwietnia 2019, 20:08

Chyba rozumiem magię czerwoności, ale osobiście celuję w Magnetic Tech. Chyba że po drodze coś mi się pozmienia ;)
mzak
Stella
Stella

Postprzez ramzei » 14 kwietnia 2019, 20:21

marekwar napisał(a):Leon najlepiej wygląda w Desire Red.

dudek_jd napisał(a):To ciekawe czemu najwięcej idzie w Nevada White

Ja miałem w emotion red... I było przepiękne... :beksa: :beksa: :beksa: A na nevada white w salonie dają upust 25%... bo to podobno eco, wege, greenpace itp... :-D :-D :-D
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marekwar » 14 kwietnia 2019, 23:48

Czyż nie jest piękny [emoji7]Obrazek
marekwar
Sport
Sport

Postprzez gzes » 15 kwietnia 2019, 07:16

mzak napisał(a):
gzes napisał(a):Nie mogę się powstrzymać do pytania dlaczego ten kolor?? Widziałem go kilka razy na żywo,wygląda tanio i tandetnie,szczególnie gdy jest trochę przybrudzony.

Tak z ciekawości, co to za kolor? Też konfiguruję sobie Leona, i właśnie zastanawiam się nad kolorem.

Po kodzie z konfiguratora wychodzi na bazowy Mediterranean Blue.
Aktualnie wziąłbym eclipse orange który dodali 2 miesiące po odbiorze mojego red desire :oops: :oops: :-x :-x
gzes
Stella +
Stella +

Auto: leon 5F

Postprzez maymar » 15 kwietnia 2019, 07:56

mzak napisał(a):Chyba rozumiem magię czerwoności, ale osobiście celuję w Magnetic Tech. Chyba że po drodze coś mi się pozmienia ;)

Na poczatku podobal mi sie desire red do czasu jak zobaczylem magnetic tech. Takim teraz smigam.
maymar
Stella
Stella

Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez mzak » 15 kwietnia 2019, 08:01

Hmmm... ten Mediterranean Blue nie wygląda aż tak źle...
Doczytałem właśnie na stronach forum że 1,5 już od 130KM posiada ACT, niemiłe zaskoczenie. Tak z ciekawości dodam, że żaden ze sprzedawców nie wspomniał o tym podczas rozmów - a dopytywałem o różnice w porównaniu ze 1,4 125 konnym.
mzak
Stella
Stella

Postprzez dudek_jd » 15 kwietnia 2019, 08:30

Ja bym na Twoim miejscu kolego włóczykij chyba zmienił konfigurację na excellence i tam dorzucił pakiet comfort+, wychodzi mało drożej a masz dorzucone bajerki w postaci chwalonego ACC i asystenta pasa ruchu.

mzak napisał(a):Hmmm... ten Mediterranean Blue nie wygląda aż tak źle...

wygląda :P w porównaniu do reszty kolorów no to bida straszna, co tu dużo mówić

mzak napisał(a):Doczytałem właśnie na stronach forum że 1,5 już od 130KM posiada ACT, niemiłe zaskoczenie.
ja bym się tym za bardzo nie przejmował. ACT nie widać żeby było jakieś super problematyczne a i w używaniu przy mojej 300km podróży po niemczech nie było jakieś uciążliwe moim zdaniem. Dwumas w tym silniku też raczej po dupsku za mocno nie dostaje (jakbyś się tym też przejmował), to nie diesel.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne