Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przyciemnianie szyb leon 5F

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przyciemnianie szyb leon 5F

Postprzez andrzejpredator » 5 maja 2019, 13:12

Mam takie pytanie do osób które przypomniały szyby w leonie 5F. Zastanawiam sie czy przyciemniac 80% czy tez 95%. Mam czarnego leona i przyciemnienie robione głównie z myślą o dziecku, gdyż fabryczne przyciemnienie jeat slabe w sloneczne dni.
andrzejpredator
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: seat leon st fr 2018
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Przyciemnianie szyb leon 5F

Postprzez MarkusD » 5 maja 2019, 17:26

Zamiast przyciemniania polecam kupić zasłonki na tylne okna, zimą można zdjąć, ewentualnie na noc, miałem takie w Astrze J i myślę że jest to najlepsze rozwiązanie.
Tutaj do kombi jest na alledrogo
https://allegro.pl/oferta/zaslonki-dedy ... witemShare
MarkusD
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Leon ST FR 2018
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez bzykofm » 5 maja 2019, 18:21

Popieram, mam je u siebie, z zewnątrz nie ma żadnej różnicy, a w razie potrzeby ściąga się w 10 sekund.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez andrzejpredator » 5 maja 2019, 18:27

Folia raczej bardziej mnie przekonuje, zastanawialem sie nad tymi zaslonkami zeszlego lata, ale żona stwierdzila że przyciemnienie na stale to lepsze rozwiazanie i lepiej to wyglada. Ale dzieki za radę.
andrzejpredator
Signo
Signo

Postprzez MarkusD » 5 maja 2019, 18:37

Zasłonki zawsze zdejmiesz a folię nie, docenisz to w jeździe nocnej...

-- 5 maja 2019, 19:37 --

Poza tym zasłonki są wkładane na sztywno a nie przyklejane na ssawki .
Z zewnątrz żadnej różnicy... jak pisze również "bzykofm"
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Lasin » 5 maja 2019, 19:04

Mam ten sam dylemat, osłonki czy folia. Andrzej sprawdzałeś czy zamierzają ściągać uszczelki lub boczki ? Jest to jedyny dla mnie powód by nie założyć folii. Jakoś nie mam zaufania , że po założeniu będzie tak samo.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Lasin
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Leon ST Copa
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez MarkusD » 5 maja 2019, 19:16

Jazda w nocy, jeszcze pada deszcz... lusterko wsteczne... co widzisz jak masz folię? dołużmy cofanie, pół biedy jak parking jest oświetlony.
Brak ingerencji w tapicerkę, niższa cena, najgorzej jak na foli pojawią się bąble... więcej nie chce mi się wymyślać :wink:
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez Lasin » 5 maja 2019, 20:57

Ja planowałem boki na 80% a tyl na 50%

Lasin
Stella +
Stella +

Postprzez andrzejpredator » 5 maja 2019, 21:47

Fabrycznie sa przyciemnione chyba na 65%. Na 99 procent nic nie rozbieraja, noe ma ingerencji w tapicerke itp, daja mi dozywotnia gwarancje na folie. Mam w sluzbowych skodach prawdopodobnie 95% jutro dopytam ile to jest, ale sa calkowicie czarne i nie przypominam sobie zeby mi to kiedys albo komus przeszkadzalo w jezdzie. Kolega robil w tipo ktore fabrycznie nie mialo zadnego przyciemnienia 75% i po roku mowi ze żałuję, ze teraz tylko i wylacznie 95 by robil itp. Jutro jeszcze dopytam jak to robia itp.
andrzejpredator
Signo
Signo

Postprzez markiewa » 6 maja 2019, 18:01

ja u siebie przyciemniałem na 95% tak ze zewnątrz nic nie widać a od środka bez problemu. też przyciemniłem szyby ze względu na dzieciaki, jak dla mnie to najlepsza opcja. w firmie której przyciemniałem zapewniali mnie że robili to już w kilku seatach na gwarancji i maja na to patent żeby nie ściągać boczków i plastików. Nawet po montażu szczegółowo się przyglądałem wszystkim elementom i nie potrafiłem się niczego dopatrzyć co świadczyło by o demontażu czegokolwiek, koszt u mnie to 450zł. W nocy wiadomo widoczność mniejsza niż bez przyciemniania natomiast dla mnie to żadne problem jestem przyzwyczajony do cofania i parkowania na lusterka a poza tym wspomagają mnie czujniki tył - przód także nie mam najmniejszego problemu z manewrami po zmroku. Osłony na szyby przerabiałem we wcześniejszych samochodach i niestety u mnie się to nie sprawdza a poza tym uważam ze przyciemnienie daje lepszy efekt. Na folie i sam montaż mam 15 lat gwarancji plus certyfikat na folię.
markiewa
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Full Led
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez sql » 7 maja 2019, 06:46

Ja zachęcam do zasłonek z linku. Mam je w Astrze i są świetne, a jak trzeba zdjąć to robi się to w sekundę.
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon

Postprzez Galad » 7 maja 2019, 09:00

Jak czytam specjalistów jaka to folia to mnie rozbawia. Mam seryjnie przyciemniane szyby tylnie w ST. Wcześniej w focusie robiłem to samo. Nigdy nie było problemu z parkowaniem a tym bardziej w nocy.

80% to za dużo, wtedy faktycznie nic nie widać.

I mogę polecić dobry warsztat koło Warszawy, który nigdy nie zostawi bąbli przy nakładaniu folii.
Galad
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez MarkusD » 7 maja 2019, 11:44

https://www.google.com/amp/s/www.autoce ... c-czy-nie/
Jak już chcesz oklejać to możesz poszukać foli fotochromatycznej
Ci panowie np. mają
http://www.autofolie.bydgoszcz.pl/foliesamochodowe.php
Mr "Galad" nikt nikogo tu nie wyzywa od "specjalistów"
Wyraziłem swoje zdanie, poza tym sam przyznałeś że przyciemnianie w granicach 80% tj już trochę za dużo.
Sam o tym nie wiedziałem że przepisy zezwalają na użycie foli maksymalnie do 70%, w pierwszym linku jest info, zawsze byłem przekonany że tylne szyby można okleić czym się chce i na każdy procent.
W wersji FR już fabrycznie są fajnie przyciemniane, tak że folię nie można za mocną brać, porządny warsztat powinien doradzić ile procent można dodać.
Nawet na TVN Turbo był pokazany patrol który ma przyrząd do sprawdzania w jakim stopniu są przyciemnione szyby, akurat doczepili się do bocznych przednich szyb, że pani na szybko nie umiała zdjąć foli to dowód został zabrany.
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez ma16 » 7 maja 2019, 14:32

Bp tylne szyby sa z tego wylaczone. Boczne przednie musisz miec przejrzystosc 75% a przednia 70% tylne moze zakleic, zaspawac etc.
ma16
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR CJSA

Postprzez Galad » 7 maja 2019, 16:27

MarkusD napisał(a):W wersji FR już fabrycznie są fajnie przyciemniane, tak że folię nie można za mocną brać, porządny warsztat powinien doradzić ile procent można dodać.

Jeśli on też ma fabrycznie przyciemnione to ja osobiście bym już dodatkowo nie przyciemniał bo wyjdzie czarna kupa. Mój spec mi to odradził w Leonie.
Co przednich szyb to one lekko są również ściemnione. Przy dodaniu najjaśniejszej folii może się okazać że już łamiemy przepisy.

Co do przyrządów Policji, sam widziałem jak gościu zrywał folie z szyb przy zatrzymaniu. ;) Praktycznie każdy policyjny vw crafter i caddy miały to mieć w pakiecie.
Galad
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez Krzyzak » 7 maja 2019, 16:47

ma16 napisał(a):zaspawac
heh ale zdaje się w tym przypadku trzeba mieć prawe lusterko... też przepis z lat, kiedy obowiązkowe było lewe i wewnętrzne :)
podstawą w przyciemnianiu jest porządna folia termokurczliwa - inna w aucie nie ma racji bytu bo najpierw trzeba dopasować opalarką kształt a dopiero później się nakleja i to często parominutowa formalność vs kształtowanie, które może trwać 2-3h nawet (zależnie od wielkości i skomplikowania krzywizn szyby)
plus czysta, odtłuszczona powierzchnia
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez MarkusD » 7 maja 2019, 17:26

W Astrze miałem oryginalne z GM zasłonki, ja je odkupiłem bo nowe kosztowały 1200 zł, córka była zachwycona, ale teraz w Leonie ST FR, jak jeździmy to prosiła mnie żeby już ich nie kupować, bo wystarczająco już są przyciemnione szyby z tyłu, jak rzeczywiście będzie to wyjdzie w praktyce.
Minusem zasłonek jest to że nie można za dużo okien z tyłu otworzyć podczas jazdy, plusem jest to że żadne robactwo nie wpadnie do samochodu, ale kto jedzie z otwartymi oknami po autostradzie.
Ale to każdy decyduje co sobie założy.
Miałem kolegę który pracował przy oklejaniu szyb, w każdym bądź razie zawsze twierdził że najlepiej wyciągnąć szyby do oklejania lub wypalania czy też napylania tlenków bodajże tytanu, ostatnia metoda jest najlepsza.
Co do foli fotochromatycznej, jeżeli szyby są przezroczyste i pada deszcz to szyby są przezroczyste ale jak świeci słońce efekt robi się piękny - czarne szyby.
I nie oszczędzać na folii i montażu bo przyjeżdżając np do Chorwacji można białej gorączki dostać jak od bardzo mocnego słońca jednak te pęcherze się pokażą, niestety widziałem takie samochody w Chorwacji na Polskich blachach...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez andrzejpredator » 8 maja 2019, 16:58

Sprawdzalem w pracy, cala flota ma 95% i nikt na to nie narzeka przy jeździe. Panowie jak ktos nie ma takiego przyciemnienia to jak moze sie wypowiadac ze kupa itp i ze odradzaja albo coś. Mam fabryczne przyciemnienie i nie jest wystarczajace zona mowi ze dziecko slonce razi, ja tez to widzę czyli chyba nie jest. Jutro jade na przyciemnianie, dostaje dożywotnią gwarancje, firma ma same oceny 5.0 mysle ze bede zadowolony jak 100% ich klientow i to glownie samochody z wyzszej półki jak nasze leony.

-- 8 maja 2019, o 17:58 --

Tak to wygląga godzina 17.
Obrazek
Obrazek

z środka
Obrazek
garaż podziemny
Obrazek
andrzejpredator
Signo
Signo

Postprzez MarkusD » 9 maja 2019, 14:22

Ładnie to wygląda, widzę że Masz jeszcze dach panoramiczny, to przypuszczam że jeszcze bardziej się nagrzewa mimo tej rolety.
Dach również przyciemniałeś ?
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez andrzejpredator » 9 maja 2019, 19:05

Nie, dachu noe przyciemnialem. Szyby w panoramie tez maja gdzies 65%ale jest jeszcze roleta materialowa która mozna zasunac. Ogolnie jestem bardzo zadowolony, a żona jeszcze bardziej. Wiec cały zabieg na mega plus.
andrzejpredator
Signo
Signo

Postprzez MarkusD » 9 maja 2019, 19:23

andrzejpredator napisał(a):Nie, dachu noe przyciemnialem. Szyby w panoramie tez maja gdzies 65%ale jest jeszcze roleta materialowa która mozna zasunac. Ogolnie jestem bardzo zadowolony, a żona jeszcze bardziej. Wiec cały zabieg na mega plus.

Oby, ja jechałem Mazdą 5 od szwagra i miałem makabrę, dwa razy wychodziłem żeby zaparkować tyłem, faktem jest że czujników nie ma, a lusterka boczne to nie wszystko, wjeżdżałem tyłem pomiędzy samochody i coś tam jeszcze było nie pamiętam, ale oświetlenie wsteczne nie dawało rady, ile procent ma? Nie wiem bo się nie pytałem, też folię dokładał do przyciemnianych szyb.
Pozdrawiam i życzę radochy z dokładki...
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez andrzejpredator » 9 maja 2019, 20:26

MarkusD napisał(a):
andrzejpredator napisał(a):Nie, dachu noe przyciemnialem. Szyby w panoramie tez maja gdzies 65%ale jest jeszcze roleta materialowa która mozna zasunac. Ogolnie jestem bardzo zadowolony, a żona jeszcze bardziej. Wiec cały zabieg na mega plus.

Oby, ja jechałem Mazdą 5 od szwagra i miałem makabrę, dwa razy wychodziłem żeby zaparkować tyłem, faktem jest że czujników nie ma, a lusterka boczne to nie wszystko, wjeżdżałem tyłem pomiędzy samochody i coś tam jeszcze było nie pamiętam, ale oświetlenie wsteczne nie dawało rady, ile procent ma? Nie wiem bo się nie pytałem, też folię dokładał do przyciemnianych szyb.
Pozdrawiam i życzę radochy z dokładki...

95 % przyciemnienia tak jak wczesniej pisalem.
Pisze ogolnie do wszystkich komentujacych
Nie czaje w ogóle tego gadania o zbyt ciemnych szybach itp. Może jak sie kupuje folię budzetowa z all.... samemu sie przykleja lub w jakims zakladzie za 250 jest moze w srodku ciemnica i dyskonfort. Ja mam profesionalna folie 95 % tak jak w robocie i ze swojej perspektywy jak i kolegów i koleżanek z pracy nie slyszalem zeby ktokolwiek narzekal na to przyciemnienie.
Moja żona jak to z reguły żony robia drake o jakąkolwiek kase wpompowana dodatkowo w auto. Powiedziala, że dobrze wydane pieniadze i warte kazdej złotówki.
andrzejpredator
Signo
Signo

Postprzez Krzyzak » 10 maja 2019, 17:52

Bardzo dużo zależy od folii - u mnie w innych autach mam robioną przez CarWrapCity z Grudziądza i to jest zdaje się 3M - z zewnątrz mocno ciemna ale od środka bardzo dobry widok.
Jednak jechałem autem, gdzie zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz - czarno :)
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Lasin » 10 maja 2019, 18:31

Andrzej, fajnie to wygląda. Ile zapłaciłeś ? Ściągali boczki lub listwę ? We Wrocławiu mam Wrapstera i chyba ich wybiorę. Na jedną z folii dają dożywotnią gwarancję.

Lasin
Stella +
Stella +

Postprzez andrzejpredator » 11 maja 2019, 06:28

Lasin napisał(a):Andrzej, fajnie to wygląda. Ile zapłaciłeś ? Ściągali boczki lub listwę ? We Wrocławiu mam Wrapstera i chyba ich wybiorę. Na jedną z folii dają dożywotnią gwarancję.

Zaplacilem 550 w promocji wlasnie na dożywotnią. Sciagali boczki bo wyciagali szyby, powiedzieli ze to jedyny sposób zeby dac dozywotnia gwarancje. Zero śladów jakichkolwiek, pelen profesjonalizm.
andrzejpredator
Signo
Signo

Postprzez alehandro » 13 maja 2019, 13:12

W temacie.

Nabyłem siatki do 5d hb i musze przyznać, że cieszę się, że nie poszedłem w folię. siatka ma kilka plusów o których musimy zapomnieć przy folii.
viewtopic.php?f=91&t=61509&p=753695#p753695
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez skip » 26 kwietnia 2020, 09:44

Trochę odkopuję temat, ale pytanie do andrzejpredator, tył przyciemniony folią 95%, a czy przód był cokolwiek ruszany?
skip
Stella
Stella

Auto: Leon 3 ST FR

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat