Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

184KM - CUPA - wywala płyn chłodniczy przez zbiorniczek

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

184KM - CUPA - wywala płyn chłodniczy przez zbiorniczek

Postprzez marian78 » 6 lipca 2019, 17:32

witam drodzy koledzy jestem tu nowy i nie mam pojecia czy podpiąć się pod tema założyć nowy więc po prostu na piszę tutaj a dokładnie zwracam się do drogich kolegów z prośbą ponieważ mój leon 2.0 CUPA sponiewierał mną już okrutnie i nie mam pojęcia o co mu chodzi w skrócie wywala płyn chłodniczy górą przez zbiorniczek tester głowicy negatywny kanały drożne chłodnica egr również robiłem płukanie i odkamienienie układu lałem do zbiorniczka wodę demineralizowaną a powrót szedł do innego zbiorniczka i wszystko wydawało się dobrze gdy podłączyłem powrót do zbiorniczka wygląda na to że płyna powraca ale nie schodzi ze zbiorniczka w układ i po chwili mały gejzer i płyn efektownie wylewa się za zewnątrz nie mam już pojęcia co z tym pojazdem jest nie tak dlatego zwracam się z prośbą o małe podpowiedzi co jeszcze warto sprawdzić z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich

-- 6 lipca 2019, 18:32 --

zapomniałem dopisać termostat otwiera się normalnie i temperaturę także trzyma odpowiednią na krótkich dystansach niby się nic nie dzieje chyba że trochę go przepędze to odrazu wywali płyn korkiem
marian78
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: leon FR 5f 184km
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: 184KM - CUPA - przerywanie silnika.

Postprzez Tomektr » 6 lipca 2019, 23:13

Pewnie wyplulo uszczelkę pod głowicą. Między tłokiem a kanałem chłodzący. Gazy przedostają się z tłoka do układu chłodzenia. Gdzieś się tworzy poduszka gazowa w układzie chłodzenia a płyn wywala zbiornikiem wyrownawczym. Czyli uszczelka na 99% A temperatura płynu chłodzącego czasem nie rośnie drastycznie bo to też często temu towarzyszy?
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez marian78 » 7 lipca 2019, 16:58

witam dzięki za odp też tak myślałem i wszystko na to wskazuje tylko dziwi mnie negatywny test na co2 który przeprowadzałem kilka razy lecz chyba nie mam wyboru i muszę zdjąć głowice bo pomysły się kończą i zobaczymy pozdrawiam

-- 7 lipca 2019, 17:58 --

dzisiaj przejechałem się kawałek z vcds bez wariacji rekreacyjnie do 120km/h i doszedłem do kolejnych wniosków że problem leży w układzie chłodzenia jakiś leniwy obieg temperatura wahała się od 116 i w pare sekund spadała do 89 i w ten sam magiczny sposób rosła wentylator załączał sie procentowo w zależności od temperatury węże nie były specjalnie twarde ale wodę wywalało górą i zduszało w zbiorniczku cuda się dzieją z tym autem już mi ręce opadają
marian78
Stella
Stella

Postprzez Tomektr » 7 lipca 2019, 17:13

Jak uszczelka jest walnięta to też temperatura potrafi wariować. Poduszka gazowa zrobi się gdzieś przy czujniku temperatury i odczyt momentalnie rośnie. Otworzy się termostat na duży obieg, poduszka z gazami się przesuwa, w to miejsce wpada płyn i wskazania maleją do normalnych i tak wkoło. Ja tak miałem w starej renówce. Płyn wywalało i szalała temperatura. Nie piszę że na 100% uszczelka ale jak czytam to co napisałeś to od razu mi się przypomniała moja renówka
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez mczelny2401 » 7 lipca 2019, 17:38

marian78 napisał(a):witam dzięki za odp też tak myślałem i wszystko na to wskazuje tylko dziwi mnie negatywny test na co2 który przeprowadzałem kilka razy lecz chyba nie mam wyboru i muszę zdjąć głowice bo pomysły się kończą i zobaczymy pozdrawiam

-- 7 lipca 2019, 17:58 --

dzisiaj przejechałem się kawałek z vcds bez wariacji rekreacyjnie do 120km/h i doszedłem do kolejnych wniosków że problem leży w układzie chłodzenia jakiś leniwy obieg temperatura wahała się od 116 i w pare sekund spadała do 89 i w ten sam magiczny sposób rosła wentylator załączał sie procentowo w zależności od temperatury węże nie były specjalnie twarde ale wodę wywalało górą i zduszało w zbiorniczku cuda się dzieją z tym autem już mi ręce opadają

Pompę wody sprawdziłeś? Jest ona sterowana komputerem i na zimnym silniku może ona być całkowicie odłączona ale może szwankuje i dlatego takie cuda się dzieją
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marian78 » 7 lipca 2019, 18:21

do odpowietrzenie pompę odłączałem i sprawdzałem vcds-em że chodzi elektrozawór a tak w ogóle za co on jest odpowiedzialny

-- 7 lipca 2019, 19:21 --

może zacznę jeszcze raz bardziej od początku może pominełem jakieś ważne informacje
auto kupiłem jakieś 5 miesięcy temu i w drodze powrotnej okazało się że nie grzeje i wywaliło płyn niestety jak to bywa po telefonie do sprzedającego usłyszałem że on je tylko sprowadził i jeździł trochę ale jemu się nic takiego nie działo więc zostałem z problemem okazało się że chłodniczka nagrzewnicy była kompletnie zapchana przez kamień piasek lub coś takiego nie mam pojęcia usterka została usunięta ale problem z wodą pozostał żona jeździła krótkie trasy wiec nic specjalnego się nie działo postanowiłem przepłukać układ chłodzenia jakimś preparatem żeby odkamienić i to co wypłynęło poprostu mnie zaskoczyło budyń w kolorze kawy ale niczego to nie zmieniło niestety dlatego też trochę się skłaniałem teorii zapchanego obiegu, robiłem test na obecność co2 sprawdzałem czy chłodnica jest drożna a wracając do pompy powinna być dobra według książki serwisowej była wymieniana w grudniu razem z rozrządem w serwisie seata
marian78
Stella
Stella

Re: 184KM - CUPA - problem z układem chłodzenia

Postprzez mm.max » 8 lipca 2019, 08:59

Przenoszę dyskusję na temat problemu z układem chłodzenia.

A odnosząc się do tematu to rozumiem że samochód mógł mieć jakieś "przygody" w swoim poprzednim życiu bo to co opisujesz w kilkuletnim aucie poprawnie używanym jest szokujące
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Re: 184KM - CUPA - problem z układem chłodzenia

Postprzez alehandro » 8 lipca 2019, 09:35

Wystepuje dymienie na biało przy zimnym silniku np po postoju całonocnym?
W innym temacie wspominasz o przerywaniu.
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: CJXA 2.0

Re: 184KM - CUPA - wywala płyn chłodniczy przez zbiorniczek

Postprzez marian78 » 11 lipca 2019, 19:50

mczelny2401 napisał(a):Pompę wody sprawdziłeś? Jest ona sterowana komputerem i na zimnym silniku może ona być całkowicie odłączona ale może szwankuje i dlatego takie cuda się dzieją

poszedłem za Twoją radą drogi kolego i pompa zatarta w pozycji zamkniętej więc nie było obiegu co idzie za tym gotowanie i wywalanie płynu pompa wymieniona i śmiga jak zły :mrgreen: dzięki wielkie wszystkim za pomoc i koledze wiszę duże piwko :piwo: pozdrawiam
marian78
Stella
Stella

Postprzez mczelny2401 » 11 lipca 2019, 19:55

:brawo: cieszę się że udało się ustalić winowajcę :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marian78 » 20 sierpnia 2019, 19:00

ja też :mrgreen: po ciężkiej walce czas odetchnąć z ulgą jeszcze raz wielkie dzięki

-- 20 lipca 2019, 16:40 --

witam ponownie walki ciąg dalszy. niestety za szybka radość pompa pomogła jest obieg ale i tak wywala płyn korkiem dziś wywaliłem wszystkie chłodnice łącznie z nagrzewnicy i egr przepłukałem mnóstwo kamienia i piasku i dalej nic teraz pozostała już tylko uszczelka płyn wraca do zbiorniczka ale nie schodzi więc w pewnym momencie jest go za dużo wali górą udam się do mechanika i zobaczymy co dalej na chwilę obecną poległem :-(

-- 20 sierpnia 2019, 20:00 --

witam wszystkich po wielkich trudach leonik znów śmiga aż miło jednak winna była uszczelka delikatnie dmuchało między uszczelką a głowicą przy wyższych ciśnieniach uszczelka wymieniona głowica splanowana i płyn stabilnie utrzymuje się w tym samym poziomie ale troszkę nerwów mi zepsuł ale już po wszystkim jedy wniosek z całej tej historii jest taki że testery co2 sa do d...y dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam
marian78
Stella
Stella

Postprzez alehandro » 21 sierpnia 2019, 06:39

Łuuu to grubo powalczyłeś z tematem.

Plus taki, że układ chłodzenia masz solidnie przeserwisowany.

Masz jakieś zdjęcia przy demontażu etc.?

Jakie koszty przy uszczelce i jej wymianie?
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez marian78 » 24 sierpnia 2019, 22:11

witam koszty jakieś uszczelka 160 zł ,głowica 300zł planowanie sprawdzenie szczelności wymiana uszczelniaczy ,olej ,płyn robocizna 800zł łącznie wyszło 1550zł więc tragedi nie było zdjęć niestety nie posiadam pozdrawiam

-- 24 sierpnia 2019, 23:02 --

a i pasek rozrządu odrazu nowy jak już było rozebrane miał przekulane jakieś 20 tyś ale jakieś 150 zł to nie majątek a spokój większy

-- 24 sierpnia 2019, 23:11 --

i pozbyłem się kapsla z pompy wody bo w nowej też się zaciął w pozycji w połowie zamkniętej i obieg był słaby więc następnym razem przy wymianie tylko zamiennik bez tego badziewia całkowicie zbędnego
marian78
Stella
Stella

Postprzez alehandro » 26 sierpnia 2019, 08:48

Dzieki za info.
To chyba jedna z grubszych tego typu napraw w tym silniku na forum, ale fakt kosztowo do przełknięcia.
Wymiana sprzęgła była by droższa.
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez marian78 » 30 sierpnia 2019, 11:04

mam nadzieję że wymiany sprzęgła nie doświadczę na chwilę obecną leonik śmiga aż miło :D pozdrawiam
marian78
Stella
Stella

Postprzez Elni86 » 30 sierpnia 2019, 15:44

Ten kapsel o którym mówisz , da się go zdjąć z pompy?
Seat Leon 5F 1.6tdi 77kW silnik CLHA . Nadwozie Biała Perła
Elni86
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F

Postprzez marian78 » 14 września 2019, 19:26

da ale tylko szlifierką niestety ale za to rozwiązuje problem

-- 14 września 2019, 20:26 --

:-D
marian78
Stella
Stella

Postprzez DarkStar » 19 czerwca 2020, 23:51

marian78 napisał(a):-

witam wszystkich po wielkich trudach leonik znów śmiga aż miło jednak winna była uszczelka delikatnie dmuchało między uszczelką a głowicą przy wyższych ciśnieniach uszczelka wymieniona głowica splanowana i płyn stabilnie utrzymuje się w tym samym poziomie ale troszkę nerwów mi zepsuł ale już po wszystkim jedy wniosek z całej tej historii jest taki że testery co2 sa do d...y dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Wymiana uszczelki pod głowicą zlikwidowała również problem z brakiem ciepłego powietrza z nawiewu czy zlikwidowało to przepłukanie chłodnicy? Jakim preparatem płukałeś tą chłodnice? Aktualnie borykam się z podobnym przypadkiem ale tylko raz wywaliło mi płyn gdy na dworze było 27 stopni a tak to zawsze poziom płynu wzrasta do polowy zbiornika (o wiele wyżej niż kreska max) i z nawiewu nie wieje już ciepłe powietrze. Zastanawiam się czy jest to również uszczelka pod głowicą...
DarkStar
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0TDI CUPA 184

Powrót do Leon 3 - Techniczne Diesel