Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

DSG - zbyt wczesna zmiana biegu w górę przy kick down

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

DSG - zbyt wczesna zmiana biegu w górę przy kick down

Postprzez raflo83 » 29 listopada 2019, 20:04

Cześć,
zdarzyło się kilka razy w trybie S, że DSG zmieniło z 2 na 3 przy około 5-6k rpm zamiast ciągnąć wyżej. Nadmieniam, że jest to przy kickdownie i tylko z 2 na 3. Poniższy film uchwycił ten moment (około 4s filmu)
https://www.youtube.com/watch?v=W-LFhCzb30g

Co sądzicie na ten temat?
Mieliście podobnie?

-- 29 listopada 2019, 20:04 --

Dodam jeszcze, ze identycznie mam w trybie D oraz M. Jak jeszcze mogę zrozumieć, ze w S i D skrzynia może zmienić na wyższy bieg wcześniej, tak w trybie M jest to niedopuszczalne przed 6,8-7k rpm. Czekam na jakieś wskazówki :-D
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: DSG - zbyt wczesna zmiana biegu w górę przy kick down

Postprzez mkozak » 29 listopada 2019, 23:08

z tego co pamiętam to właśnie jednym z minusów DSG w Cuprze jest to, że nie da się jej przetrzymać na obrotach nawet w trybie M
Było: 2014 Leon 5F FR 1.4 122KM Pirineos Grey
Jest: 2019 Cupra ST300 4Drive Magnetic Tech
1995 Honda Civic EG4 1.8 260KM Championship White
mkozak
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon Cupra ST 4Drive

Postprzez sql » 30 listopada 2019, 07:44

Nie znam samochodu z automatyczną skrzynią biegów, którym (bez ingerencji w soft) da się jechać czerwonym polem do znudzenia (albo wybuchu silnika) - każdy jeden prędzej czy później wbije wyższy bieg. Akurat tryb ręczny w Cuprze moim zdaniem jest dalece tolerancyjny dla kierowcy - mało który samochód pozwala tak mocno ręcznie zredukować bieg (po zmianie na niższy obroty są bardzo wysokie) - z reguły to sobie można psztykać łopatką i system zrzuci, jak uzna to za stosowne.
Poza dygresją, to autorowi pytania w ogóle nie chodziło o to, tylko o dziwne zachowanie w trybie automatycznym.
Rzadko jeżdżę w trybie sport, ale u siebie takiego zachowania nie zaobserwowałem. Często Ci się to zdarza? Zauważyłeś jakieś dodatkowe okoliczności tej anomalii?
sql
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez raflo83 » 30 listopada 2019, 16:14

Ja nie mówię o braku możliwości przetrzymania biegu przy 7k rpm, tylko o samoistnej zmianie z 2 na 3 przy około 5-6 rpm przy kick downie, czyli o wiele za wcześniej. Przy kickdownie powinien ciągnąć sporo wyżej. No i ja mam stage 3 silnika i skrzyni, więc może to kwestia softu a może nie. Co ciekawe dzieje się to tylko z 2 na 3.

-- 30 listopada 2019, 16:14 --

sql napisał(a):Nie znam samochodu z automatyczną skrzynią biegów, którym (bez ingerencji w soft) da się jechać czerwonym polem do znudzenia (albo wybuchu silnika) - każdy jeden prędzej czy później wbije wyższy bieg. Akurat tryb ręczny w Cuprze moim zdaniem jest dalece tolerancyjny dla kierowcy - mało który samochód pozwala tak mocno ręcznie zredukować bieg (po zmianie na niższy obroty są bardzo wysokie) - z reguły to sobie można psztykać łopatką i system zrzuci, jak uzna to za stosowne.
Poza dygresją, to autorowi pytania w ogóle nie chodziło o to, tylko o dziwne zachowanie w trybie automatycznym.
Rzadko jeżdżę w trybie sport, ale u siebie takiego zachowania nie zaobserwowałem. Często Ci się to zdarza? Zauważyłeś jakieś dodatkowe okoliczności tej anomalii?
nie zauważyłem posta zanim odpisałem na poprzedniego. Jest to sporadyczne, ciężkie to wywołania. Muszę potestować, jak będzie czas. Gdybym wiedział, jak wywolac, to zrobiłbym logi.
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez Dedis » 28 stycznia 2020, 12:25

Zdarza mi się to dość często. Z reguły z 1 na 2, lub z 2 na 3. Nie ważne czy S, czy D czy kick. Robi tak w sytuacji dużego poślizgu kół i to nawet przy wyłączonej kontroli trakcji (nie jestem pewien czy tylko w trybie sport czy w off też)

-- 28 stycznia 2020, 13:25 --

sql napisał(a):Nie znam samochodu z automatyczną skrzynią biegów, którym (bez ingerencji w soft) da się jechać czerwonym polem do znudzenia (albo wybuchu silnika) - każdy jeden prędzej czy później wbije wyższy bieg. Akurat tryb ręczny w Cuprze moim zdaniem jest dalece tolerancyjny dla kierowcy - mało który samochód pozwala tak mocno ręcznie zredukować bieg (po zmianie na niższy obroty są bardzo wysokie) - z reguły to sobie można psztykać łopatką i system zrzuci, jak uzna to za stosowne.

nissanami i infami w automacie da się jeździć na odcince do woli :D
Dedis
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: 5F cupra ST

Postprzez raflo83 » 29 stycznia 2020, 13:03

Przynajmniej nie jestem sam z tematem. Masz serię, czy jakieś zmiany w sofcie?
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez Dedis » 29 stycznia 2020, 15:09

seria.
też zauważyłem że w takiej sytuacji zmienia bieg koło w zakresie 5-6krpm
Dedis