Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
mczelny2401 napisał(a):OBD11 po podłączeniu pokazuje dostępne nowsze wersje oprogramowania do sterowników
mczelny2401 napisał(a):Hmm to dziwne . Ja do swojego serwisu jak na razie się nie wybieram to nie mam jak sprawdzić
-- 23 marca 2020, 15:40 --
W jakim ASO pytałeś?
mczelny2401 napisał(a):Ok to ja popytam jak będe w Rzeszowie na miejscu bo telefonicznie to szkoda pytać
Vampire1984 napisał(a):Co do zamulania skrzyni, poproscie ASO przy przegladzie by ja Wam zresetowali, nie wiem czy VAGowskie DSG sa inteligentne i sie ucza ale moja byla zamulona wlasnie przez dotarcie czyli delikatne traktowanie i po dotarciu zrobili reset i inaczej juz sie zachowuje jak przed resetem.
mczelny2401 napisał(a):Co tak szybko już w serwisie robiłeś?
wesol napisał(a):Dealer nie może ci tego wymienić bo trzymają go zasady gwarancyjne. Mógł conajwyzej fundnac rozebranie całego zestawu, wyczyszczenie.
mczelny2401 napisał(a):a nic lepiej nie robią
mczelny2401 napisał(a):Tak wymienili mi radio to porysowali pazurami licznik a przy wymianie dwumasy zagięli mi błotnik taka to gwaracja usługi
krsz napisał(a):Jak ja pojechałem w Ibizie żony zakładać chlapacze to źle podłożyli podnośnik i wgniotło próg . Auto miało 300 km
bzykofm napisał(a):krsz napisał(a):Jak ja pojechałem w Ibizie żony zakładać chlapacze to źle podłożyli podnośnik i wgniotło próg . Auto miało 300 km
I jak się zachowało ASO?
Chyba odbiegliśmy od tematu
mczelny2401 napisał(a):To był sarkazm że po aktualizacji może spali 6
mczelny2401 napisał(a):Wybacz ale gdybym się zastanawiał przed każdym zakupem ile zarabia druga strona i czy się jej to opłaca to by mi brakło życia. Może i nie mają kokosów na nowym samochodzie ale odrobią to na serwisie waląc ceny 400% wyższe jak w normalnym warsztacie a nic lepiej nie robią
Vampire1984 napisał(a):Max 7 to ja mialem przy 1.4 122KM tu spodziewaj sie przy ciezkiej nodze min 12
I sory ze Cie wysmieje ale przy 90/h min to 6/100 a ty oczekujesz max 10 przy ciezkiej nodze
https://www.autocentrum.pl/dane-technic ... 2006-2010/
Zużycie paliwa
Średnie spalanie (cykl mieszany)
7,9 l/100km
Spalanie na trasie (na autostradzie)
6,2 l/100km
Spalanie w mieście
11,0 l/100km
mczelny2401 napisał(a):To przynajmniej wiem z jakiego powodu usługi ASO są na tak "wysokim" poziomie. Wychodzi na to że lepiej kupić auto po gwarancji i naprawiać na swój koszt przynajmniej nikt nie będzię się wyżywał to twoim samochodzie
krsz napisał(a): jak ten same siły będą występować przy większych obrotach to jeszcze bardziej silnik dostaje po dupie.
O kim mówisz?Vampire1984 napisał(a):Z tego co kazdy z Was teoretyzuje i
skąd takie wnioskowanie?Vampire1984 napisał(a): bo tak wnioskujac jazda 90/h na 6-7 bedzie szkodliwa
no to przecież pisałem wyraźnie:Vampire1984 napisał(a):Szkodliwe bedzie wciskanie przy niskich obrotach gazu ( strzelam min 30-40%? )
servo napisał(a):a jazda 1000 RPM z dużym obciążeniem w silniku 4-cylindrowym lub mniejszym - jest proszeniem się o kłopoty
Jaki zakres roboczy obrotów mają silniki autobusów i TIR'ów? Jaki mają układ smarowania i do jakich obciążeń został tam zaprojektowany układ korbowo-tłokowy? Zapewniam cię, że gdyby były tam wały korbowe oraz magistrala olejowa z benzynki 1.4-2.0, to szybko by im silniki padły. Tak samo możemy się zastanawiać, jakim cudem jazda z prędkością obrotową silnika rzedu 4000 RPM jest możliwa, bo w traktorze maksymalne obroty to okolice 1950 RPMVampire1984 napisał(a):Autobusy tiry i inne duze pojazdy jezdza na min 1.0-1.5k rpm wiec tam tez silnik czesto pada?
Hmm.. w jednym z moich aut, kiedy jadę na 6-tym biegu to mam jeszcze 3 biegi zapasu do góryVampire1984 napisał(a):bo tak wnioskujac jazda 90/h na 6-7 bedzie szkodliwa
Mógłbym dać przykład diesla 3.0 z BMW 313KM i 380KM, gdzie sa tylko automaty... i silniki dzielą się na te, którym już zrobili panewki albo te, w których panewki zaraz będą do robienia. Z wielu powodów - również niskiej wydajności samrowania na niskich obrotach (oraz serwisów long-life). Ale tam przy 90kph auto jedzie już na 8-mym biegu, więc 7-my (twój przykład) nie pasujeVampire1984 napisał(a):Jednostajna i powolna jazda nawet na 7biegu przy 90 nie szkodzi silnikowi z automatem jakimkolwiek
servo napisał(a):O kim mówisz?
servo napisał(a):skąd takie wnioskowanie?
servo napisał(a):Hmm.. w jednym z moich aut, kiedy jadę na 6-tym biegu to mam jeszcze 3 biegi zapasu do góry
servo napisał(a): więc 7-my (twój przykład) nie pasuje
Wydaje mi się, że 1400 RPM to są całkiem niezłe obroty. Wcale nie za niskie, jeśli silnik nie pracuje pod dużym obciążeniem.Vampire1984 napisał(a):Przy 90 masz juz 7bieg w DSG w trybie Comfort czy Normal, nie pamietam jak sie to w Seacie zwie, silnik ma 1300-1400? wiec stad ten wniosek
Vampire1984 napisał(a):Serio czepiasz sie "mojego ostatniego" biegu bo nie wypisalem Ci 8 9 i 10 biegowej skrzyni w samochodach zwyklych? Szkoda ze nie napisales ze 7 nie moge zapiac bo DSG6 ma tylko 6 biegow
Nie. Jest dążeniem do spełnienia norm emisji spalin.wesol napisał(a):W autach dzisiejszych z pojemnością do 2 litrów i mocą około 150 koni montowanie przez producentów skrzyń 7 biegowych jest mocnym przerostem firmy nad treścią.
Chwila - skrzynie 7-mio biegowe to już automaty i to nie user decyduje o biegu, tylko komputer. Więc biedny kierowca żadnego nadbiegu nie wbija.wesol napisał(a):Dużo lepiej by się tam sprawowała odpowiednią skrzynia 5 biegowa. Tak żeby user wiedział że ten nadbieg to jest na drogi ekspresowe autostrady. Teraz zaciera się to i bo tych biegów tyle na lewarku że już przy 50-60 km/h potrafią zapinać nadbieg.
Obecne DSG7 ma zbliżone gabaryty do starych 5-cio biegowych manuali.wesol napisał(a):Jak to upchać w tych małych gabarytach?
Yamakasi napisał(a):... mój leon przedliftowy miał Dunlony RT Maxx (też syfne) ale miały one wyższą kulturę pracy i nawet wg etykiety mniejsze opory toczenia...
Pik napisał(a):Dunlop ostro zjechał z jakością ostatnimi czasy i okazuje się, że konkurentem dla SportMaxx to jest np taki Kleber Dynaxer UHP. Można sobie zerknąć np na świeży test letnich 245/45 R18 w Autoświecie (pozycja 14. Dunlopa na 20 modeli w całym teście).
właśnie to jest najczęściej różnica, która odróżnia droższe i tańsze firmy jednego koncernuweuek napisał(a):z tej samej mieszanki
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość