Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
rybsztein napisał(a):kkarol93 napisał(a):
po 2 latach jak wymieniałem olej, dalej wziąłem long life więc wymiana oleju mi nie grozi.
dzięki za odpowiedź
Biedny silnik. Olej co 2 lata ... wiesz, że Long Life to czysty marketing?
Pojszło z mojego Szajsunga eS10e
Dzięki.Tomektr napisał(a):Ogólnie nie ale fabrycznie jest czarny filtr oleju a w ASO jest szary oraz śruba spustowa z fabryki jest inna (nie wymienna podkładka uszczelniające) niż z ASO. O ile śrubę wkrecisz starą i będzie ok to z filtrem będzie problem. Dlatego tą wymianę lepiej zrobić w ASO a później co 10-15kkm zmieniasz sam bez obaw, tylko na 30 i 60kkm w ASO
nie mam teraz faktury by sprawdzić, ale robiłem rok temu w tym samym ASO - na pewno było taniejmichu87 napisał(a):W Plichcie w Gdańsku krzyknęli 300 zł z moim olejem...
To jest mój plan [emoji6]Tomektr napisał(a):30kkm w kompie, LL, co 10kkm na kanale, co 30kkm ASO
michu87 napisał(a):Ciekawa sprawa, ponieważ podczas wymiany oleju (Motul 8100 x-clean+) serwisant zwrócił mi uwagę, że olej ma specyfikacje 504 i w związku z tym będę miał problem na badaniu technicznym z normą emisji spalin. Rekomendował nie zalewanie tego oleju.
Potraktowałem to jak próbę naciągnięcia mnie na ich olej, ale pytanie do Was jaka jest Wasze perspektywa?
Silnik 1.5 TSI 150 km.
Tomektr napisał(a):30kkm w kompie, LL, co 10kkm na kanale, co 30kkm ASO
klu16 napisał(a):Hej. Pytanie początkującego![]()
Mój Leon skończy na początku sierpnia rok. Przejechane ma mało, bo lekko ponad 6000 km
Użytkowane głownie w mieście i raz/dwa razy na miesiąc trasa po 300 km w jedną stronę.
Czy po roku powinno się jechać na przegląd gwarancyjny? Wymienić olej (tu przy okazji pytanie gdzie znaleźć jaki olej jest wlany, bo w książce nie widzę tego info)? Pakiet filtrów (powietrza, oleju, kabinowy itd.)?
pablo83 napisał(a):klu16 napisał(a):Hej. Pytanie początkującego![]()
Mój Leon skończy na początku sierpnia rok. Przejechane ma mało, bo lekko ponad 6000 km
Użytkowane głownie w mieście i raz/dwa razy na miesiąc trasa po 300 km w jedną stronę.
Czy po roku powinno się jechać na przegląd gwarancyjny? Wymienić olej (tu przy okazji pytanie gdzie znaleźć jaki olej jest wlany, bo w książce nie widzę tego info)? Pakiet filtrów (powietrza, oleju, kabinowy itd.)?
Pierwszy przegląd gwarancyjny jest po 2 latach/30.000 km w zależności co prędzej nastąpi.
Filtry powietrza i kabinowy to według ASO chyba dopiero po 60.000.
Według mnie jak chcesz dbać o auto to zrób po roku samą wymianę oleju z filtrem oleju w ASO lub na własną rękę.
Rodzaj oleju to zadzwoń do ASO to Ci powiedzą jaki, a kup na własną rekę za 1/3 ceny z ASO.
Ciekawe - ja zauważyłem "odwrotnie". Dotąd zmieniałem olej w ASO na własny - Motul 8100 i temperatura była ok (tak do 95C). Ostatnim razem nie dałem własnego oleju i zalali mi ich olej. Jako, że to żona częściej jeździ Leonem - dopiero niedawno zauważyłem zmianę: temperatura oleju trzyma się w okolicach 104-105 stopni C - i to przy spokojnej jeździe! Tyle to mam w swoim drugim, 450-konnym aucie po niezłym "pałowaniu"...michu87 napisał(a):Drugi temat zauważyłem, że po wymianie przy utrzymywaniu tych samych warunków jezdnych (zbliżona pogoda na zewnątrz, prędkości, obciążenie co przy wcześniejszych testach) temperatura oleju nie przekracza 92 stopnii. Ciekawe czy będzie to regułą....
Wcześniej regularnie miałem między 100-105.
logan79 napisał(a):Wczoraj wymieniałem olej w swoim Leonie 5F ST 2019r. Miałem swój olej Castrol EDGE 5W30 (504.00 507.00). Aso w Gdyni policzyło za usługę, filtr, pierścień uszcz., korek - 271 zł. Pierwsza wymiana przy 3 tyś km, a teraz przy 15 tyś km (olej dokładnie ten sam).
logan79 napisał(a):Myślę, że jednak z troski. Kolega, który właśnie tam pracuje polecił mi ten olej i podpowiedział żeby wymieniać co 12-15 tyś. km. Nie przykładam jakiejś większej uwagi do nazwy firmy, czy to Castrol, Lotos, Shell, Motul, Valvoline czy inny. Każdy wybiera to co chce, co lubi. Mamy takie czasy, że w "internetach" pisze się o wszystkim, raz dobrze, a raz źle. Każdy wyrabia sobie własną opinie. Nie znalazłem żadnych badań, dowodów na to, że Castrol jest najgorszym olejem...
mczelny2401 napisał(a):https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=100&start=660
Zerknij sobie może wyciągniesz jakieś wnioski
mczelny2401 napisał(a):Zapomniał dodać że oleje silnikowe firmy Castrol "były" stosowane przez grupę VW
Twój silnik i twoja decyzja
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Karol_W i 0 gości