Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
trip666 napisał(a):E10-15-021-03-22
Bo trzeba bylo zalozyc Sportline, wtedy bys zauważył różnice i usiadł by na przodzie więcej niz tyl. Po Prokicie to tak jakbyś założył springi z Cupry[emoji6]trip666 napisał(a):I tak powiem: po przejechaniu 2000km nie siadło nic więcej aniżeli od razu po założeniu sprężyn.
W oryginalnym zawieszeniu miałem odległość od osi koła do rantu błotnika:
P: 36,5cm
T: 35,5cm
Na sprężynach Eibach Prokit jest:
P: 35,0cm
T: 33,5cm
Tył siedzi widocznie niżej od przodu co mnie bardzo irytuje.
Poza tym mam wrażenie, że na tyle obniżenie jest już zbyt duże jak na seryjne amortyzatory i pod obciążeniem tył zaczyna podskakiwać na wybojach.
Zamówiłem dziś poduszki pod sprężyny od Audi TT (nr kat. 8J0512149):
Podobno pasują też do do Leonów i Golfów, a są 2x grubsze od tych seryjnie montowanych w naszych autach.
Dam znać jak je odbiorę i uda się zamontować
Ja rok jezdzilem na oryginalnym zawieszeniu[emoji23] reszta ponad 3 lata na sportline i amory sie 3maja do tej pory, a przejechaly na tym setupie ponad 50tys[emoji16][emoji6][emoji106]trip666 napisał(a):nie chcialem sportline bo musial bym od razu zmieniac amortyzatory, a auto ma dopiero rok
szeftig napisał(a):chlorek napisał(a):Znaczy się do góry nogami?.
Z tego co mi wiadomo, nie ma znaczenia jak montujesz sprężynę, czy napis jest prawidłowo czy do góry nogami.
trzepol napisał(a):Panowie testowal ktos z was sprezyny MTS -40/40 ? Biore je jako alternatywa do pro kita. Chcialbym aby moja FRa siadla z jakies 25mm bo obecnie przy 18 225/40 mam przeswit przod jakies 42mm tyl 47mm.
trzepol napisał(a):Na pewno nizej Sebool2006 ale obawiam sie, ze jak zaladuje auto na wakacje to gdzies bedzie przycierac. Na MTSsie wg opisu producenta powinno siasc 25mm, na sportline do konca nie wiem ile siadlo osobom. Moze wrzuccie pomiary miedzy kolem a blotnikiem dla sport line i prokita ?
Duzo twardszy jest sportline od prokita przy seryjnych amorkach FR ?
zauważ, ze te same sprężyny są do kilku wersji silnikowych a każda z wersji zapewne ma inne obciążenia. Wydaje mi się, że Eibach podaje maksymalne obciążenie dopuszczalne co nie oznacza, że każda wersja ma własnie tyle. Masz Belkę, czy wielowahacz? Chyba Belkę, to końcówka numeru 03-22trzepol napisał(a):Rafalo83 dosc fajnie to wyglada - rozsadnie
-- 16 kwi 2020, o 20:22 --
Panowie
Jak dobrac sprezyny ze wzgledu na nacisk. Patrzac np na wersje ST Eibach ma przod 985 a tyl 1075 lub 1050. Na mojej tabliczce na drzwiach pisze obciazenie 910 tyl 980........Ni jak ma sie do do tego co pokazuje Eibach. Pytanie w takim przypadku ktory tyl Eibacha powinnem brac ?
wydaje się jeszcze wysoko siedzieć, jak na sportline porównując do np czerwonego FR, który jest w wątku pokazany, ale świeci się dobrze
johnson napisał(a):Wlasnie nie wiem czemu tak wyglada.
Moze przez et felgi, jak dla mnie brakuje 15mm na strone
Bo tak to siadl ksiazkowo.
1.5cm na przodzie i 1cm na tyle, nawet tak wychodzi jak porownam z Twoimi pomiarami.
trzepol napisał(a):johnson napisał(a):Wlasnie nie wiem czemu tak wyglada.
Moze przez et felgi, jak dla mnie brakuje 15mm na strone
Bo tak to siadl ksiazkowo.
1.5cm na przodzie i 1cm na tyle, nawet tak wychodzi jak porownam z Twoimi pomiarami.
Dzieki za fotk wyglada na luz miedzy kolem a blotnikiem 1.5cm do 2cm ? Kolka 19 235/35 oczywiscie ?
Te 1,5cm na przodie i 1 cm na tyle to tyle ci siadlo na sportline od cuprowego zawiasu ? Tyle to prokit podaje dla cupry z tego co pamietam.
Fado365 napisał(a):Tomektr, Przejrzałem cały temat, ale nie było tam odpowiedzi na to pytanie zadane powyżejJa po prostu chciałbym wiedzieć, czy to ma być faktycznie tak, że jedyne sprężyny, które pasują do mojego auta, to końcówka kodu 01-22 i ten nacisk osi tylnej może być o niemałe 90kg mniejszy na tabliczce niż w katalogu Eibach?
Fiveo napisał(a): Sportline od Deimann'a
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości