Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Zamówiłeś bezpośrednio, czy u dealera?sebkoch napisał(a):Ja również myślałem o zakupie Cupry ST 300 ale ostatecznie padło na 2019 Audi S3 Limousine. Samochód, prowadzenie i silnik super. Natomiast skrzynia DQ381 ma chyba wrzucony zrobiony jakoś na szybko soft żeby tylko spełniał wymogi WLTP. Efekt taki że mam 5 bieg przy 40 km/h a 7 wrzuca już przy 60 km/h i 1100 RPM. Jednym słowem tragedia, nawet dziadki nie wrzucają tak szybko biegów w górę. Wcześniej miałem 2016 Octavię RS230 na DQ250 i myślałem, że to ona muliła silnik... W S3 na trybie S też się nie da jeździć bo na siłę wrzuca wyższy bieg przy 3200 RPM nawet jak jadę bardzo delikatnie i bez szarpania. O muleniu skrzyni w serwisie mówią, że to jej normalna praca a jak mi bardzo to prxesxkadza to mogę zmienić soft u tunera. Ręce opadają.
Koniec końcem po przeczytaniu wielu ang języcznych forów zdecydowałem się na modyfikację softu skrzyni w TVS Engineering w Holandii. Wybrałem opcję Personal Flasher i oprogramowanie Drivability dla DQ381 gdzie sam sobie wgrywam soft od nich i w każdej chwili mogę przywrócić fabryczny program od Audi. Wiele ludzi mających np Golfa R już z GPF i softem WLTP miało dokładnie taką samą pracę skrzyni i po sofcie od TVS wreszcie działa tak jak powinna w sportowym aucie. Mam nadzieję, że też będę zadowolony.
sebkoch napisał(a):Wziąłem tylko soft do DQ381 na razie mam 3 lata gwarancji na auto
KriSSo napisał(a):sebkoch napisał(a):Wziąłem tylko soft do DQ381 na razie mam 3 lata gwarancji na auto
Chcesz programować sterownik i zachować gwarancję producenta zarazem? O kurdę, grubo.
Yamakasi napisał(a):Dodatkowo VAG porównuje datę ostatniego programowania kompa z tą zapisaną na serwerach. Jak jest niezgodna - sajonara. Żadna wiedza tajemna.
Albo popatrzeć w stronę ABT - oni jako oficjalny tuner mogą (nie muszą) mieć sposób na zmianę softu w TCU i utrzymanie gwarancji. (w końcu to oni robili chiptuning wersji Carbon sprzedawanej w salonach, z gwarancją)KriSSo napisał(a):Pozostaje albo zrobić normalny soft ECU i TCU i cieszyć się szybszym autem i fajną pracą DSG przy okazji dać sobie spokój z gwarancją, albo odpuścić jakikolwiek programowanie sterownika, jeśli tę gwarancję chcesz mieć.
servo napisał(a):Albo popatrzeć w stronę ABT - oni jako oficjalny tuner mogą (nie muszą) mieć sposób na zmianę softu w TCU i utrzymanie gwarancji. (w końcu to oni robili chiptuning wersji Carbon sprzedawanej w salonach, z gwarancją)
Clip napisał(a):przymierzam się do zakupu cupry 4x4.
W grę wchodzi używka (DQ250 no GPF) lub stara nówka (DQ381 + GPF)
W ubydwu przypadkach wjedzie minimum chip / box. Po poprawionym 1.8 różnica nie powala i na pewno szybko się znudzi.
Jeździłem leonem i atecą z DQ381 i to co mi się nie podobało to straszne zamulanie skrzyn przy redukcjach (w leonie było chyba minimalnie lepiej ale nadal słabo).
Przy programie usuwa się lagi w skrzyni przy boxie i zachowaniu gwarancji zostaje zmulona redukcja.
Więc jakbym miał zaorać na dzień dobry gwarancję to słaby sens dopłacania 30-40k za nówkę ...
Czy pod względem szybkości działania jest jakaś różnica między DQ250 a 381? Niestety ale tą starszą jeździłem tylko w ośce w golfie 5 (notabene też była ospała)
Jak wyglądają przełożenia autostradowe? Ile jest obrotów w obydwu wersjach przy 140 na szóstce / siódemce?
Jak jest z trwałością? Nie zakładam modów na więcej niż 480-500Nm (w dalszej przyszłości) chociaż jak to mówią nigdy nie mów nigdy.
No i ostatnia sprawa czy GPF w czymś przeszkadza? Ogranicza jakoś mody? Jest problem z ewentualnym wycięciem?
A na końcu jest jeszcze pytanie o nową cuprę, wiadomo coś na temat cen / zmian mechanicznych? Na stronie są ładne zdjecia i formularz kontaktowy ...
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości