Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Fotelik Isofix do Leona

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Fotelik Isofix do Leona

Postprzez Zzz » 28 lutego 2016, 09:20

Witajcie,

Nie znalazlam tematu odnosnie fotelikow a chcialem sie dowiedziec jakich uzywacie. My jestesmy aktualnie na etapie kupowania pierwszego i duze bylo moje zdziwienie gdy przymierzylem baze isofix firmy Maxi Cosi. Okazuje sie, ze w Leonie ona zwyczajnie przesuwa sie na boki a tak byc podobno nie powinno bo to juz nie zapewnia bezpieczenstwa.

To jakis idiotyzm bo po co robic jeden uniwersalny system (obowiazkowo w kazdym nowym samochodzie od tego roku) skoro okazuje sie ze dostepny na rynku sprzet i tak pozniej nie pasuje.

Czego Wy uzywacie?
Zzz
Stella
Stella

Auto: brak
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Fotelik Isofix do Leona

Postprzez PrzemcioDz » 28 lutego 2016, 10:23

witam,
Używamy już fotelika PROTECTOR firmy Casual Play (15-36kg), który przekładamy. W Leonie pasuje idealnie. Wiem, że Ty pytasz pewnie o fotelik dla maluszka :-D Niemniej jednak zaczepy działają dobrze.
pozdrawiam
PrzemcioDz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.2
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez niziol » 28 lutego 2016, 10:40

Witam,

Ja używam bazy bazy Maxi Cosi 2wayFix w Leon 1P oraz VW UP i nic na boki się nie przesuwa. Zaczepy do isofix powinny być mocno wciśnięte.

Pozdrawiam
niziol
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Postprzez facet01 » 28 lutego 2016, 10:53

Zzz Tutaj masz topic o fotelikach. Ja już jestem na etapie brudnych przednich siedzeń( z tyłu) i już zapomniałem o sprawach "pieluchowych"
viewtopic.php?f=14&t=13740&start=50&hilit=bezpiecze%C5%84stwo+fotelik
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez Zzz » 28 lutego 2016, 11:28

Dziekuje za odpowiedzi. Wskazana strona omawia raczej poprzednie modele Leona. Tutaj jedna z wypowiedzi tez dotyczy 1 Leona a z tego wynika ze te mocowania moga byc inne...
Zzz
Stella
Stella

Auto: brak

Postprzez Arson » 28 lutego 2016, 15:46

Witam.

Zastanawiałem się nad RECARO, ale kupowaliśmy kompletny zestaw z wózkiem i spacerówką, więc postawiliśmy na firmę Peg Perego. Stąd też kupiliśmy fotelik Primo Vaggio SL + baza ISOFIX. Ogólnie jesteśmy zadowoleni, jeździmy sporo tras ( 900km w jedną stronę) i syn nie narzeka;).

Co do samej bazy. Po wpięciu "lekko" bazy do samochodu też bujała się na boki, ale gdy wcisnąłem ją do końca problem zniknął.

Pozdrawiam.
Arson
Stella
Stella

Auto: ST FR
Silnik: diesel inny

Postprzez esde » 28 lutego 2016, 16:02

Maxi Cosi Pebble Plus + baza 2wayfix. Wszystko działa jak należy + zestaw chyba najbezpieczniejszy na rynku.
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez esde » 28 lutego 2016, 16:12

Jeszcze dodam tylko, że tak jak niziol napisal - baza musi być mocno dociśnięta do fotela. Jeżeli ruszała ci się na boki, to znaczy, że źle ją zamontowałeś.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez ajej87 » 28 lutego 2016, 16:17

esde napisał(a):Maxi Cosi Pebble Plus + baza 2wayfix. Wszystko działa jak należy + zestaw chyba najbezpieczniejszy na rynku.

Jest coś tańszego? Widziałem w smyku nosidełko Maxi Cosi za 550zł. Zgłębiał ktoś temat?
ajej87
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez esde » 28 lutego 2016, 16:24

Maxi Cosi ma sporo fotelików, zależy o którym mówisz. Ja postanowiłem akurat tu nie oszczędzać i padło na Pebble Plus jako że bezpieczny. Kupiłem za to wózek tańszy ;) A co do smyka - trzeba uważać, bo na ogół najdrożej ;) Ja kupiłem w lokalnym sklepie z rabatem bodajże 20%.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez ajej87 » 28 lutego 2016, 19:58

Rozumiem, że tą bazę wykorzystam potem do większych fotelików również?
ajej87
Signo
Signo

Postprzez esde » 28 lutego 2016, 20:37

Tylko do jednego, konkretnie do tego modelu: http://www.maxi-cosi.com/pl-pl/foteliki ... pearl.aspx, który wystarczy do ok 4 lat. Potem kupujesz foteliki, które nie montuje się na bazę w ogóle.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez ajej87 » 28 lutego 2016, 21:33

esde napisał(a):Tylko do jednego, konkretnie do tego modelu: http://www.maxi-cosi.com/pl-pl/foteliki ... pearl.aspx, który wystarczy do ok 4 lat. Potem kupujesz foteliki, które nie montuje się na bazę w ogóle.

Dzięki! To już wszystko wiem. Za miesiąc wypróbuje :wink:
ajej87
Signo
Signo

Postprzez Maksimx » 29 lutego 2016, 12:21

Hej.

Ja sprawiłem małemu Recaro Privia z bazą RecaroFix (0-13kg). Ma całkiem sensowne rekomendacje (http://fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13 ... index.html) i pasuje świetnie. Duży plus za łatwość wpięcia i wypięcia fotelika.
Dodatkowo teraz masz fotelik Optia (9 - 18kg) na tą samą bazę - przy czym dopiero planuje ten fotelik sprawdzić.
Maksimx
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 5F 1.2 TSI

Postprzez esde » 29 lutego 2016, 13:40

Też oglądałem ten fotelik, jednak adaptery nie działały tak płynnie z połączeniu z testowanymi przeze mnie wózkami. Zacinały się i nie rzadko podnosiłem cały wózek (!!) jak chciałem wyjąć fotelik. Dałem sobie spokój.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez Maksimx » 1 marca 2016, 18:51

Ja mam xlander i fakt adaptery trzymają dosyć mocno, ale nie jest to duży problem. Moja żona sobie z tym radzi. Radzę jednak sprawdzić pod siebie, jednemu będzie to pasować a drugiemu nie.
Maksimx
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 5F 1.2 TSI

Re: Odp: Fotelik Isofix do Leona

Postprzez swierg » 1 marca 2016, 19:32

Ja używam i polecam w Leonie 2 Peg Perego Primo Viaggio SL z bazą isofix. Rzeczwiście fotelik siedzi najsztywniej po dociśnięciu do oparcia kanapy. Następny będzie też Peg Perego Primo Viaggio 1 Duo-fix z tą samą bazą.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Morano » 6 marca 2016, 17:58

ja do świeżo odebranej Cupry zakupiłem córce nowy fotelik. Oczywiście przy kubełkowych fotelach w cuprze wybór mógł paść tylko na Recaro Monza w kolorze czarnym :mrgreen: Wygląda naprawdę fachowo , ma pompowany zagłówek i zestaw słuchawkowy pod mp3. Co do gwiazdek , to nie wiem ile ich posiada :oops: Natomiast idealnie się wpina w mocowania isofix i ani drgnie na boki. Polecam.
CUPRA 290 - 314 KM 397 Nm. Teraz : 355 KM 460 Nm.
Mercedes GLC 43 AMG - 425 KM 606 Nm.
Morano
Sport
Sport

Auto: Cupra ST 290

Postprzez Arson » 29 grudnia 2016, 20:59

Witam.

Z racji, że Młody wyrasta już z Peg Perego Primo Vaggio SL, postanowiliśmy kupić kolejny fotelik. Kupiliśmy dzisiaj Recaro Zero.1 i-Size. Fotelik jest drogi, ale wart swojej ceny. Młody przejechał w nim już ok. 200km bez żadnych problemów. Nam zależało na możliwości zamontowania fotelika przodem i tyłem do kierunku jazdy, ponieważ jeździmy sporo tras, o czym pisałem wyżej. Nie ukrywam, że gdyby ten fotelik wyszedł zanim kupiliśmy Peg Perego, kupilibyśmy go na początek, ponieważ jest on w kategorii 0-18kg.

Poza tym mała niespodzianka w tym temacie:

Recaro Polska - zniżki na foteliki dla dzieci ;)

Pozdrawiam.

Arson.
Arson
Stella
Stella

Auto: ST FR
Silnik: diesel inny

Postprzez sdss » 21 stycznia 2019, 09:30

Ma ktoś może fotelik kiddy z isofix? Mieści się w Leonie?
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez alehandro » 21 stycznia 2019, 09:48

Mieści się na pewno pep perego i cybex na isofixie.
Ogladałem kiddy i uważam, że wejdzie.

Podjedź przmieryć. Najprostsze rozwiązanie.
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez Galad » 22 stycznia 2019, 13:51

sdss, poszukaj sklepu Osiem gwiazdek najbliżej swojego miejsca zamieszkania i ich odwiedź. Będziesz mógł przymierzyć każdy z dostępnych fotelików.
Galad
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez piorun » 29 kwietnia 2019, 08:59

A czy koś woził w Leon'ie malucha z przodu? Po ostatniej imprezie okazuje się, iż znów muszę odkopać na strychu pierwszy fotelik. Do Maxi Cosi Cabrio Fix mam dwie bazy Easy Fix, które również można przymocować za pomocą pasów na przednim siedzeniu. Żona zawsze jak kręciła się wkoło komina to bobas jeżdził z przodu. Niestety takiego zestawu do Leon'a FR czy teź Xcellence nie da się stabilnie zamontować, przedni fotel to taki nieco kubełek a samo zapięcie pasa jest mocno wyciągnięte w górę przez co nie dociska bazy do siedziska. Sam fotelik bez bazy przypięty samym pasem również jest mało stabilny na takim fotelu.

Także główne pytanie - czy ktoś umocował stabilnie jakiś fotelik 0-13 na przednim siedzeniu w Leonie? Ewentualnie jakikolwiek fotelik z grupy 9-18 czy 18-36, bo jakby nie patrzeć któryś z paszczaków na tym fotelu będzie musiał na początku pojechać. 3 fotelików za Chiny nie da rady niestety zapiąć na tylnej kanapie w Leon'ie, a przed narodzinami "autobusu" raczej już nie kupię...
piorun
Signo
Signo

Postprzez Albert1988 » 29 kwietnia 2019, 10:32

Ja czasami jak jeżdżę więcej sam z córką to montuje z przodu PEG PEREGO VIAGGIO 1 DUO FIX K (9-18 kg) i jest bardzo stabilny.
Albert1988
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 fr

Postprzez kamivil » 29 kwietnia 2019, 11:10

piorun napisał(a):zapięcie pasa jest mocno wyciągnięte w górę przez co nie dociska bazy do siedziska.

Podnieś fotel do góry to mocowanie - zapięcie pasa będzie niżej (mocowanie jest montowane na stałe)
kamivil
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 300 4Drive

Postprzez Kanisz » 1 maja 2019, 08:57

piorun napisał(a):... Ewentualnie jakikolwiek fotelik z grupy 9-18 czy 18-36, bo jakby nie patrzeć któryś z paszczaków na tym fotelu będzie musiał na początku pojechać. 3 fotelików za Chiny nie da rady niestety zapiąć na tylnej kanapie w Leon'ie, a przed narodzinami "autobusu" raczej już nie kupię...

Smart Kid Belt, urządzenie przytrzymujące, 15-36 kg, nie jest to fotelik ale można trójkę dzieci posadzic z tyłu, nawet w Ibizie:)
Link:
https://www.smyk.com/catalog/product/vi ... gIGp_D_BwE

A tu info z obiektywnym spostrzeżeniem, że urządzenie nie zastępuje fotelika, ponieważ trzeba zwracać uwagę, żeby dziecko nie zsuwało się z siedzenia tzn nie nurkowało...
...krytyczna opnia urządzenia:
Link:
https://youtu.be/aF4ekdnig30
-
=== Cogito ergo sum ... Kanisz ... Errare humanum est ===
-
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi

Postprzez sql » 1 maja 2019, 17:31

sql
Sport
Sport

Postprzez sdss » 1 maja 2019, 17:41

Smart Kid Belt nie wiem czy dobre czy złe, po tych linkach i filmach widzę sprzedawców fotelików którym to urządzenie psuje biznes :D :mrgreen:
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Postprzez Kanisz » 1 maja 2019, 18:25

Na pewno jest tak, że lepsze to Smart Kid Belt, niż nic lub jakby dzieci miały jechać bez pasów. Zgodnie z prawem jak w aucie na tylnym siedzeniu nie mieszczą się 3 foteliki to jedno z trojga dzieci może jechać bez fotelika.

Może to być nagonka producentów fotelików, bo faktycznie dużo osob zamiast kupic fotelik za kilkaset PLN kupiło ten zestaw za 70PLN.

W przypadku Smart Kid Beld trzeba zwrócić tylko, żeby dzieci nie zsuwały się tj nie nurkowały na siedzeniu i będzie Ok, maluchy szybko rosną i niedługo same będą chciały... kierować:)
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez sql » 1 maja 2019, 20:15

Generalnie jestem wyczulony na różnego rodzaju nagonki i zakulisowe działania, ale tutaj podane są konkrety i te konkrety do mnie przemawiają.
I żeby nie było - całe dzieciństwo przejeździłem w kombiaku na pace i żyję, ale swojego dzieciaka bym już tak nie woził.
Nawiasem mówiąc ciekawym świata polecam zapoznać się ze szczegółami technicznymi i-size - to jest faktycznie straszna ściema.
sql
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 1 maja 2019, 20:23

Kanisz - człowieku, piszesz, że trzecie dziecko może jechać bez fotelika. Puknij się w ten kaniszy łeb i nie pisz rzeczy, które mogą być tragiczne w skutkach.
W żadnym przypadku, bez wyjątku, nie wolno wozić dziecka na tylnym siedzeniu bez fotelika jeśli nie ma trzech lat.
Jesteś spamerem na tym forum i powieneś być ignorowany przez kolegów.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Kanisz » 1 maja 2019, 21:20

marekwar napisał(a):Kanisz - człowieku, piszesz, że trzecie dziecko może jechać bez fotelika. Puknij się w ten kaniszy łeb i nie pisz rzeczy, które mogą być tragiczne w skutkach.
W żadnym przypadku, bez wyjątku, nie wolno wozić dziecka na tylnym siedzeniu bez fotelika jeśli nie ma trzech lat.
Jesteś spamerem na tym forum i powieneś być ignorowany przez kolegów.

Grzeczniej proszę prosty człowieczku, a nieznajomość prawa nie zwalnia Cię z jego przestrzegania, co Ci poradzę, że te prawa wymyślają tak mądrzy jak Ty

I NIGDZIE NIE NAPISAŁEM ŻE PONIŻEJ 3LAT WIĘC JUŻ CI PISAŁEM WEŹ NIE PIER...
LINK
https://youtu.be/M6wRnouGZFQ

Na forum temat dotyczy do 36kg, wiec jest to dziecko powyżej 3lat

Masz tu link doucz się:
https://autokult.pl/25524,od-jutra-mozn ... ikow?amp=1

Cytat:
Najbardziej kontrowersyjną zmianą jest zezwolenie na przewożenie dziecka na tylnej kanapie bez fotelika pod warunkiem, że ukończyło 3 lata, a na kanapie są już zainstalowane dwa foteliki i trzeciego nie da się zamontować. W rzeczywistości wyglądałoby to w ten sposób, że na skrajnych miejscach kanapy są zapięte foteliki, a trzecie dziecko zapięte w pasy jedzie pomiędzy nimi
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez piorun » 1 maja 2019, 21:21

Akurat w tym przypadku kolega Kanisz ma rację, zgodnie z przepisami mógłbym najstarszego wcisnąć do tyłu pomiędzy foteliki i przypiąć jedynie pasem. Aczkolwiek ani to wygodne, ani bezpieczne, więc zaraz i tak była by awantura w samochodzie.
Co do Smart Kid Belt to znajomi to używają, ale do mnie osobiście jakoś to nie przemawia. Mimo wszystko wolę jak dziecko ma pełną stabailizację odcinka szyjnego a to zapewnia jedynie fotelik, dodatkowo jak zaśnie to w foteliku głowa stabilnie sobie leży w zagłówku i nie lata na boki. O uderzeniu bocznym to nawet nie wspominam bo wtedy fotelik zdecydowanie zapewni więcej bezpieczeństwa.

Dziś trochę poprzymierzałem i kombinowałem z różnymi konfiguracjami ale coby nie zrobić to rzeczywistości się nie przeskoczy, 3 foteliki od biedy można upchnąć na tylniej kanapie (jeden z nich to nosidło 0-13kg, więc tyłem do kierunku jazdy), ale żaden z nich nie będzie wpięty w iso-fix, o stabilności nawet nie wspominam bo drzwi trzeba wręcz dopychać. Także kolejna opcja "ani to wygodne, ani bezpieczne".
Jeżeli jeden paszczak przejdzie do przodu a z tyłu zostaną dwa foteliki to i tak żona się w środek nie wciśnie. Jakby więc nie patrzeć, zawsze wychodzi :dokitu:
Także jeden Leon zostanie jako paszczakowóz (2 foteliki z tyłu, 1 z przodu i kierowca), ale drugiego niestety będę musiał wymienić na jakiś autobus :cry:
piorun
Signo
Signo

Postprzez Kanisz » 1 maja 2019, 21:29

Nie na autobus tylko na Seata Tarraco 7osobowego SUVa ...
-
-
Kanisz
Sport
Sport

Postprzez dudek_jd » 10 sierpnia 2020, 11:10

dotarłem tu i odgrzebuje bo szukałem rozwiązania problemu ruszającej się bazy wpiętej w isofix. Pacjent baza BeSafe izi go modular w Leonie 5f. Wydaje mi się że isofix w 5F jest tak bardzo na wierzchu że bazy nie da się wepchnąć wystarczająco w siedzisko co skutkuje suwaniem się bazy w poziomie o kilka mm. W drugim aucie (Alfa Romeo) problem nie występuje. Jakby znalazł się ktoś kto wie jak temu zaradzić byłbym wdzięczny :)
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez ST_Leon » 10 sierpnia 2020, 20:59

Zzz napisał(a):Witajcie,

Nie znalazlam tematu odnosnie fotelikow a chcialem sie dowiedziec jakich uzywacie. My jestesmy aktualnie na etapie kupowania pierwszego i duze bylo moje zdziwienie gdy przymierzylem baze isofix firmy Maxi Cosi. Okazuje sie, ze w Leonie ona zwyczajnie przesuwa sie na boki a tak byc podobno nie powinno bo to juz nie zapewnia bezpieczenstwa.

To jakis idiotyzm bo po co robic jeden uniwersalny system (obowiazkowo w kazdym nowym samochodzie od tego roku) skoro okazuje sie ze dostepny na rynku sprzet i tak pozniej nie pasuje.

Czego Wy uzywacie?

Miałem to samo. Przeniosłem bazę Cybexa - Z z Leona hatchbacka do st. Niby to samo auto a baza latała na boki i strach było fotelik wpiąć. Myślałem, że to przez inny profil siedzeń ale wyjąłem bazę i jeszcze raz na spokojnie ją wpiąłem i dociągnąłem. Nie wiem jak jest z bazami innych firm ale pewnie podobnie. Po zapięciu isofixa trzeba podociągać bazę na boki i dopiero wtedy postawić stopę bazy na podłodze. Teraz trzyma się jak przyspawane.
ST_Leon
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon 1.5 TSI
Silnik: benzyna inny

Postprzez m1chal_p » 11 sierpnia 2020, 15:34

Rzeczywiście trzeba trochę bazą popracować na boki, by uchwyty dobrze się dociągnęły. Moja baza Maxi-Cosi po takim zabiegu nawet nie drgnie.
m1chal_p
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon Cupra ST

Postprzez flasz » 11 sierpnia 2020, 22:20

Potwierdzam - u mnie baza akurat od Avionaut - nawet w instrukcji była mowa o dociągnięciu z lewej/prawej strony.
flasz
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon 5F ST FR 1.4

Postprzez Kyniu1309 » 19 sierpnia 2020, 12:03

Ja ostatnio miałem przyjemność dobierać fotelik samochodowy wraz z bazą dla niemowlaka do mojego samochodu w jednej z Krakowskich firm. Nie podaję nazwy bo nie chcę robić reklamy. Dowiedziałem się paru rzeczy:
1. Chciałem kupić Avionaut Pixel (z racji że polski produkt) okazało się ze nie pasuje... w sensie wszystko się mieści ale jest zły kąt oparcia dla malucha, a co podobno jest istotne.
2. Zestaw Graco Snugride też nie pasował - zły kąt oparcia po zamontowaniu.
3. Idealnie pasował zestaw z Maxi-Cosi Pebble Plus + baza Famili Fix2, do której w przyszłości można dokupić fotelik dla starszego dziecka: Pearl Pro lub Two-Way Pearl.

Żeby zamocować porządnie bazę należy po dociśnięciu poruszać ją na boki. Ale przed zamocowaniem polecam wyjąć plastik który jest na około mocowania Isofix. Jak wyjmie się te plastiki i porusza się mocno bazę na boki to będzie się ona trzymać mega mocno. Jak ruszam bazą na boki to cały samochód się buja, a baza ani drgnie.
Plastik jest mocowany na taki ślimak. Chyba należy go nacisnąć w dół i pociągnąć.
Kyniu1309
Stella
Stella

Region: małopolskie

Postprzez flasz » 19 sierpnia 2020, 19:41

Kyniu1309 napisał(a):1. Chciałem kupić Avionaut Pixel (z racji że polski produkt) okazało się ze nie pasuje... w sensie wszystko się mieści ale jest zły kąt oparcia dla malucha, a co podobno jest istotne.

A to ciekawe, bo ostatnio kupiłem dokładnie ten sam model fotelika w jednym z wrocławskich sklepów - po przymiarkach w aucie, o ile dobrze pamiętam, uzyskaliśmy 43 stopnie (w modelowym zakresie 30-45 stopni) czyli wynik raczej OK :) Może w wersji ST inne kąty?
flasz
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon 5F ST FR 1.4

Postprzez sql » 20 sierpnia 2020, 05:49

To wynika raczej z gównianej metody pomiaru komórką przez tzw. ekspertów. Też się tym interesowałem rok temu, jak kupowałem fotelik - telefon jest na tyle krótki, że przy dobrych chęciach można mierząc (dociskając do fotelika odpowiednią stronę) uzyskać w zasadzie dowolny kąt :/.
Do tego poczytałem głębiej trochę dokumentacji technicznej (np. dotyczącej I-Size) - to jest dopiero dramat - w tej "normie" w zasadzie nic nie ma:
a) zalecenie, żeby jak najdłużej jeździć RWD,
b) zamiana skali z wiekowej na kilogramową,
c) testy zderzenia bocznego przy... 27 km/h - chyba żeby było bezpiecznie, jak pieszy z boku wbiegnie w samochód,
sql
Sport
Sport

Postprzez Kyniu1309 » 20 sierpnia 2020, 07:14

Mi dobierali fotelik w Fotelikinfo, i rzeczywiście pomiar był robiony telefonem. Teraz jak się tak zastanowię to rzeczywiście sposób pomiaru pozostaje dużo do życzenia, bo w zależności jak się dociśnie telefon taki kąt pokaże...Więc jeżeli dobór fotelika dla niech jest taki waży czemu robią to zwykłym telefonem (a każdy telefon jest przecież inny) hymm...
flasz mi powiedziano że oparcie powinno być pod kątem od 40-45 stopni. wyniki poniżej 40 (w Avionaut miałem ok 38) podobno był zły.
Ciekawe muszę o tym poczytać o tym I-Size.
Kyniu1309
Stella
Stella

Region: małopolskie

Postprzez pablo83 » 20 sierpnia 2020, 20:07

Mam w ST avionaut pixel z bazą i jest wszystko ok, a przynajmniej nie widzę żadnych problemów. Zaleta tego fotelika to mała waga, no i rodzima produkcja
pablo83
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST

Postprzez sql » 21 sierpnia 2020, 06:00

Kyniu1309 napisał(a):więc jeżeli dobór fotelika dla niech jest taki waży czemu robią to zwykłym telefonem (a każdy telefon jest przecież inny) hymm

bo... to tylko marketingowy bełkot?
sql
Sport
Sport

Postprzez sawer » 22 sierpnia 2020, 20:27

U mnie siedzą w Leonie ST nawet 2 takie foteliki i tez 0 problemów. Kąty u obu sprawdzone i są ok. Nic nie trzeszczy. Jeden fotelik z tylu wpięty w bazie, drugi z przodu. Zgadzam się z @pablo83, foteliki rewelacyjne pod względem wagi i nie ustępują wykonaniem droższych, bardziej znanych marek. Waga fotelika przy dwójce maluchów, dla mnie dość istotne kryterium.
sawer
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR 180KM
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez dudek_jd » 24 sierpnia 2020, 09:55

Kyniu1309 napisał(a):Żeby zamocować porządnie bazę należy po dociśnięciu poruszać ją na boki. Ale przed zamocowaniem polecam wyjąć plastik który jest na około mocowania Isofix. Jak wyjmie się te plastiki i porusza się mocno bazę na boki to będzie się ona trzymać mega mocno. Jak ruszam bazą na boki to cały samochód się buja, a baza ani drgnie.
Plastik jest mocowany na taki ślimak. Chyba należy go nacisnąć w dół i pociągnąć.

to też zależy od bazy. W besafe baza dociągnięta maxa i jeszcze pare mm by się przydało wepchnąć, ale wystarczy wcisnąć np kawałek jakiegoś koca miedzy bazę i oparcie i baza siedzi jak beton.

sawer napisał(a):foteliki rewelacyjne pod względem wagi i nie ustępują wykonaniem droższych, bardziej znanych marek. Waga fotelika przy dwójce maluchów, dla mnie dość istotne kryterium.
a to jest kunszt marketingu Avionauta, bo niska waga nie bierze się znikąd, w Pixelu dzieciak prawie nie ma ochrony z boku to nawet na zdjęciach reklamowych widać. Mój młody ma już 4msc i jest i słusznej wagi i rozmiarów. Jakbym zrobił zdjęcie z boku fotelika to byś głowy i ciała dziecka nie zobaczył, a w pixelu wszystko widać. Po za tym, różnica wagi się zaciera jak masz dziecko w środku bo kilogram różnicy w masie nosidła czuć na pusto ale jak dzieciak ma 9 kg to czy niesiesz 11,5 czy 13 kg to dla mnie żadna różnica :) Co do jakości to nie ma co dyskutować tylko zobaczyć se inne foteliki. Ja też byłem napalony na Avionauta ale jak go pooglądałem dokładniej to stwierdziłem że wole na dziecku nie eksperymentować w taki sposób, bo wydaje mi się że to produkt z rodzaju jest dobrze jak jest dobrze, ale po ewentualnym wypadku później mieć tą świadomość że się przyoszczędziło kilka stówek bo lżejszy i wszędzie w necie piszą że taki dobry...
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez sawer » 24 sierpnia 2020, 11:10

@dudek_jd to jakich fotelików używacie ?
Czeka mnie już zmiana na większe i zastanawiałem się nad jakimiś 9-25kg, żeby nie kupować jeszcze kolejnego..
U mnie też słuszna waga.. a mają już 11 miesięcy..
Uwierz mi, że jak masz wierzgające się 11 kg w każdej ręce do podniesienia czasami na 3-cie piętro po wąskich schodach (u teściów) to walka o każdy kilogram ma znaczenie..
sawer
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR 180KM
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez ST_Leon » 24 sierpnia 2020, 21:27

Ja używam Cybex Cloud Z i-Size z bazą Z. Wybrałem taki z dwóch powodów:
1. fotelik jest rozkładany co w przypadku niemowlęcia ma duże znaczenie, noworodek i parumiesięczne dziecko nie może zbyt długo przebywać w takiej pozycji. A jak się rozłoży to pozycja jest prawie leżąca i można wpiąć do stelaża od wózka i np. wjechać tak do sklepu jak ze zwykłym wózkiem.
2. do tej samej bazy jest Sirona Z i-Size a więc jedna baza i dwa foteliki wystarczą do 4 roku życia. Ten fotelik też jest odchylany.
Baza jest obrotowa co ułatwia pakowanie malucha.
Moim zdaniem fotelik wygląda solidnie. Nie jest najlżejszy ale coś za coś. Wolę ponosić nieco cięższy ale nie drżeć o bezpieczeństwo dziecka. Dziecko mam spore więc i siłki nie potrzeba jak się takie foteliki trochę ponosi co w dobie pandemii ma swoje plusy.
ST_Leon
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Leon 1.5 TSI

Postprzez taczi » 25 sierpnia 2020, 08:56

ST_Leon napisał(a):Ja używam Cybex Cloud Z i-Size z bazą Z. Wybrałem taki z dwóch powodów:
1. fotelik jest rozkładany co w przypadku niemowlęcia ma duże znaczenie, noworodek i parumiesięczne dziecko nie może zbyt długo przebywać w takiej pozycji. A jak się rozłoży to pozycja jest prawie leżąca i można wpiąć do stelaża od wózka i np. wjechać tak do sklepu jak ze zwykłym wózkiem.
2. do tej samej bazy jest Sirona Z i-Size a więc jedna baza i dwa foteliki wystarczą do 4 roku życia. Ten fotelik też jest odchylany.
Baza jest obrotowa co ułatwia pakowanie malucha.
Moim zdaniem fotelik wygląda solidnie. Nie jest najlżejszy ale coś za coś. Wolę ponosić nieco cięższy ale nie drżeć o bezpieczeństwo dziecka. Dziecko mam spore więc i siłki nie potrzeba jak się takie foteliki trochę ponosi co w dobie pandemii ma swoje plusy.

Też to mam, i niestety fotelik Sirona w leonie ST ma za bardzo pionowy kąt. Zwróciłem ją i teraz szukam innego fotelika obrotowego z bazą.
Na razie pasuje tylko Besafe izi-turn
taczi
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez Grexon » 25 sierpnia 2020, 09:36

Jakie foteliki macie u siebie w przedziale 9-18 lub 9-25? Leon st

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka
Grexon