Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

montaz wideorejestratora

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

montaz wideorejestratora

Postprzez ptylek113 » 3 września 2020, 15:51

hej,

udało się komuś z Was zamontować wideo rejestrator tak, żeby ładnie schować kabelki w podsufitce? dzwoniłem dzisiaj do 2 firm i w obu przypadkach dostałem informację, że ciężko zamontować kamerę tak, żeby nic z podsufitki nie wystawało? Mowa o kamerze Viofo A129. Pozdrawiam!
ptylek113
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: 1P
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: montaz wideorejestratora

Postprzez Marcin5 » 3 września 2020, 17:31

Ja mam zamontowany i nic nie widać, kabelek idzie pod słupkiem i jest wsunięty pod podsufitkę do lusterka. Wystarczy trochę się postarać i można ładnie zrobić. Zasilanie mam podpięte pod USB z tunelu środkowego. Są tam dwa wyjścia USB więc jedno może być na stałe zajęte.
Marcin5
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez SCh » 4 września 2020, 06:31

Mam identycznie zrobione jak kolega wyżej, zabrakło mi doslownie 30cm kabla usb ( ale mialem przedłużke ) Wyglada to niezle, wszystko idzie dołem, obok pasazera pod plasitkowa oslona, potem prawy slupek i wychodzi do podsufitki. Działa od roku jest super.

Gorzej było w audi a3 montować. Tam po zaplonie jest napieciece cały czas i trzeba wychodzic od bezpiecznikow. W leonie to zero ingerencji
SCh
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Seat
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez ptylek113 » 4 września 2020, 08:28

W moim przypadku kamera musiałaby być podpięta do bezpieczników, bo chciałbym korzystać z trybu parkingowego. Podłączenie do USB w tunelu środkowym odpada. Z tego co się orientowałem musiałbym dokupić Adapter zasilania Viofo Hardwire Kit ACC HK3. Ok, to trochę mnie uspokoiliście z tą podsufitką. :) Będę szukał kogoś w Krakowie kto to elegancko będzie w stanie zamontować.
ptylek113
Stella
Stella

Postprzez henryk1900 » 4 września 2020, 10:42

jest jeszcze opcja dołem dać kabel pod dywanikami,

1 .Czy moglibyście sie podzielić zdjeciami, szczególnie chodzi o miejsce koło lusterka, słupka i tylna szyba od tylnej kamery?
2. Czy przedni kabel i tylny macie puszczone tym samym słupkiem, zmieści się to przy górnej podsufitce przy lusterku?
henryk1900
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez weuek » 4 września 2020, 11:11

U mnie tyle widać kabla:

Obrazek

Obrazek

Podłączona do bezpieczników (przez bypass). Tylnej nie mam.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Auto: octavia 1Z5 elegance
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez mm.max » 4 września 2020, 12:09

W octavii IV fajny patent się pojawił (w opcji) w postaci portu usb w obudowie kamery line assist. Kabelek do kamery wtedy to dosłownie kilka cm. :)
Wydaje mi się iż jest to także do zrobienia w Leonach 5F w samochodach wyposażonych w dużą obudowę lusterka (line assist itp), pobierając prąd przez przetwornicę 12V=>5V z oświetlenia kabiny - na naszym forum już o tym pisano wcześniej.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez weuek » 4 września 2020, 12:29

Zamiast przetwornicy może też być (tańsze) samochodowe gniazdo 12V. I od razu zasilacz kamerki do tego pasuje.

PS To nie jest "line" assist. Było o tym w innym poście.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Auto: octavia 1Z5 elegance
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez mm.max » 4 września 2020, 12:36

weuek napisał(a):To nie jest "line" assist.

Racja ! :kreci:
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Tomektr » 4 września 2020, 13:22

Przetwornica pierwsza z brzegu. Kable w słupku od bezpiecznikow i przetwornica w lampce głównej
https://allegro.pl/oferta/przetwornica- ... 8844439241
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez henryk1900 » 15 września 2020, 09:30

A po stronie pasażera nie ma nic (bezpieczniki), żeby podpiąć kamerkę?
henryk1900
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez dominicus » 29 listopada 2020, 19:30

Można spokojnie rejestrator zamontować bez widocznych kabli, ja mam w skrzynce bezpieczników zrobiony bypass, zamontowałem na bypassie dodatkowe gniazdo zapalniczki (można dać przetwornicę 12/5V), w którą wpiąłem oryginalną ładowarkę od rejestratora. Kabel lewym słupkiem przy szybie, podsufitką i tyle. Mam rejestrator 70mai Dash Cam Pro, w zestawie jest plastikowa szpatułka którą można spokojnie wcisnąć kabel w podsufitkę. W przypadku słupka to po prostu go zdemontowałem żeby ułatwić sobie robotę ;) Samego kabla wystaje raptem z 5cm z podsufitki do rejestratora ;)

henryk1900 napisał(a):A po stronie pasażera nie ma nic (bezpieczniki), żeby podpiąć kamerkę?

Niestety nie, jeżeli ma być zasilanie z bezpieczników, to tylko z lewej strony.

Obrazek
dominicus
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR
Silnik: diesel inny

Postprzez MichalO » 1 grudnia 2020, 13:42

Panowie, a czy ktoś przepuszczał kabel zasilający przez podsufitkę w przypadku gdy jest duża obudowa lusterka (ta z wersji z asystentem pasa ruchu) z prawej na lewą jego stronę, tak żeby wpiąć się do bypass-u przy bezpiecznikach?
MichalO
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR ST

Postprzez dominicus » 4 grudnia 2020, 10:56

MichalO napisał(a):Panowie, a czy ktoś przepuszczał kabel zasilający przez podsufitkę w przypadku gdy jest duża obudowa lusterka (ta z wersji z asystentem pasa ruchu) z prawej na lewą jego stronę, tak żeby wpiąć się do bypass-u przy bezpiecznikach?

Bez problemu. Wystarczy pchnąć obudowę lusterka zgodnie z kierunkiem zielonej strzałki którą zaznaczyłem na fotce, a następnie w otwór/szparę jaka powstaje wepchnąć kabel (czerwona strzałka) i tyle, obudowę domknąć z powrotem, kabla nie widać, obudowa nie odstaje, bez problemu podsufitką i słupkiem przeciągniesz go do skrzynki ;)

Obrazek
dominicus
Stella +
Stella +

Postprzez MichalO » 4 grudnia 2020, 14:19

dominicus, dzięki za podpowiedź i foto jak to u Ciebie wygląda. Akurat będzie cieplejszy weekend, więc można spokojnie ogarnąć temat.
MichalO
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR ST

Postprzez ptylek113 » 4 grudnia 2020, 17:10

dominicus napisał(a):Można spokojnie rejestrator zamontować bez widocznych kabli, ja mam w skrzynce bezpieczników zrobiony bypass, zamontowałem na bypassie dodatkowe gniazdo zapalniczki (można dać przetwornicę 12/5V), w którą wpiąłem oryginalną ładowarkę od rejestratora. Kabel lewym słupkiem przy szybie, podsufitką i tyle. Mam rejestrator 70mai Dash Cam Pro, w zestawie jest plastikowa szpatułka którą można spokojnie wcisnąć kabel w podsufitkę. W przypadku słupka to po prostu go zdemontowałem żeby ułatwić sobie robotę ;) Samego kabla wystaje raptem z 5cm z podsufitki do rejestratora ;)

henryk1900 napisał(a):A po stronie pasażera nie ma nic (bezpieczniki), żeby podpiąć kamerkę?

Niestety nie, jeżeli ma być zasilanie z bezpieczników, to tylko z lewej strony.

Obrazek

Hej, tak jak pisałem w głównym poście - w moim przypadku mowa o kamerce Viofo A129. Chciałbym zamontować ją do akumulatora, tak, żeby kamera też działała w trybie parkingowym. Zauważyłem też, że porty USB / kamera nie działa poprawnie po kilkukrotnym wyłączeniu i włączeniu zapłonu, dlatego chciałbym ją podłączyć do akumulatora. Nie jestem pewny czy mogę reklamować inne strony z akcesoriami do kamery, ale czy adapter który jest zakończony dwoma przewodami wejściowymi - Battery (czerwony) i GND (czarny) umożliwi mi podłączenie kamery tak jak u Ciebie?

Pozdrawiam.
ptylek113
Stella
Stella

Postprzez dominicus » 4 grudnia 2020, 23:32

ptylek113 napisał(a):Zauważyłem też, że porty USB / kamera nie działa poprawnie po kilkukrotnym wyłączeniu i włączeniu zapłonu

:?:

O jakich portach piszesz? Jak widać na załączonym obrazku, ja mam zrobione przy pomocy bypassa dodatkowe gniazdo zapalniczki, w które wpięta jest oryginalna ładowarka i dalej oryginalnym kablem pociągnięte słupkiem i podsufitką. Wpiąłem się w bezpiecznik od fabrycznego gniazda zapalniczki, który można włożyć na dwa sposoby, czyli odcięcie zasilania po zapłonie lub stałe zasilanie po wyłączeniu zapłonu. Nie wiem natomiast, czy to zasilanie jest faktycznie na stałe, czy jednak po jakimś czasie ono ginie z powodu zabezpieczenia przez rozładowaniem akumulatora, a chodzi dokładnie o poniższy bezpiecznik:

Obrazek

Jak widać, można go dać "nóżkę wyżej" i tym zmienia się sposób zasilania stały lub z odcinką. Sam bypass możesz zakończyć czymkolwiek, ja początkowo miałem dać przetwornicę z 12/5V, ale na dzień dobry przyszła uszkodzona i dałem gniazdo zapalniczki.

Nie wiem o jakim adapterze mówisz, ale większość producentów kamerek ma w sprzedaży tzw. adaptery zasilania ACC, pozwalające na podłączenie kamery bezpośrednio do instalacji elektrycznej samochodu (zakładam że mniej więcej moim sposobem), które mają ochronę przed rozładowaniem aku w samochodzie. Ja czegoś takiego nie montowałem, bo mi akurat tryb parkingowy nie jest niezbędny, dlatego mam zasilanie po zapłonie i tyle. U Ciebie tak na prawdę zostaje kwestia znalezienia stałego plusa i masz po robocie tak po prawdzie ;) W adapterach tego typu masz zazwyczaj trzy przewody, czyli czerwony +, czarny - (masa) i żółty ACC podłączany do obwodu, który aktywny jest po włączeniu zapłonu w samochodzie (przekręceniu kluczyka w stacyjce). W przypadku uniwersalnych adapterów może nie być żółtego przewodu, tylko zasilanie i masa. Zakładając że bezpiecznik o którym wspomniałem od gniazda zapalniczki włożony na "stałe zasilanie" będzie faktycznie spełniał swoją robotę, dajesz bypass, a w niego taki adapter i w sumie tyle.
dominicus
Stella +
Stella +

Postprzez ptylek113 » 5 grudnia 2020, 16:40

dominicus napisał(a):
O jakich portach piszesz?

Chodzi mi o porty USB pod klimatyzacja. Po Kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu zapłonu, porty chwilowo przestają działać. Tak samo mam z wideorejestratorem, czy też z telefonem podłączonym do CarPlay'a. Przykład: włączam samochód pod domem, gasze pod sklepem po bilecik, odpalam znowu po zakupach, gasze pod domem żeby odstawić zakupy i odpalam znowu, żeby jechać w ewentualną dalszą trasę. Muszę wtedy kabel, który zasila kamerę wyciągnąć i włożyć ponownie (nie z kamery, a z portu USB w samochodzie). Głupi przykład, ale tak to wygląda. Na PW wysłałem Ci adapter, wydaje mi się że jest on zgodny z Twoim opisem. Proszę tylko o potwierdzenie i będę działał na dniach z montażem :)
ptylek113
Stella
Stella

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat