Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Można się już dzielić wrażeniami nt nowego Leosia?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Można się już dzielić wrażeniami nt nowego Leosia?

Postprzez weglus » 25 września 2020, 01:01

W przypadku kredytu moc niskich rat trzeba też rozważyć wartość końcową auta, oczywiście jeżeli zakłada się wykup. Jako, że spłaca się tam utratę wartości + oprocentowanie to w przypadku niskiej utraty wartości przez auta koncernu VAG rata będzie rzeczywiście niższa. Sytuacja może sie zmienić gdy dodamy do tego koszt wykupu.
Swoją drogą pojawiły się już ceny i dane techniczne hybrydy. Niestety z tego co słyszałem na Polskę zostały przeznaczone 4 egzemplarze. Czy ma ktoś może doświadczenia z Golfem GTE? Ma to być w zasadzie taka sama hybryda a mam kilka pytań.
weglus
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: 1P
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Postprzez mm.max » 25 września 2020, 08:22

weglus napisał(a):Czy ma ktoś może doświadczenia z Golfem GTE? Ma to być w zasadzie taka sama hybryda a mam kilka pytań.

Trochę bawiłem się hybrydą Superbową :) więc to ten sam zestaw wad i zalet jak w przypadku Leona czy Golfa.
Wg mnie do miasta całkiem OK - jak masz gdzie ładować.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez obek » 28 września 2020, 15:37

Czy ktoś może na forum zakupił Leonka Hybrydowego ? :)
Pamiętam jak kilka lat temu śmiali się z Toyoty i ich hybryd. 2020 rok i prawie wszystkie marki mają silniki hybrydowe :mrgreen:
obek
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: DACA 1.5

Postprzez weglus » 1 października 2020, 15:36

mm.max napisał(a):
weglus napisał(a):Czy ma ktoś może doświadczenia z Golfem GTE? Ma to być w zasadzie taka sama hybryda a mam kilka pytań.

Trochę bawiłem się hybrydą Superbową :) więc to ten sam zestaw wad i zalet jak w przypadku Leona czy Golfa.
Wg mnie do miasta całkiem OK - jak masz gdzie ładować.

Wiesz może jak wygląda tryb hybrydowy? Rozpatruje hybryde z 2 powodów - bardzo duża oszczędność w abonamencie strefy płatnego parkowania + 204KM :D Jednakże nie mam gdzie codziennie ładować auta. Tutaj też moje pytanie - czy w trybie hybrydowym przy kickdownie mamy do dyspozycji 204KM? Przy normalnej jeździe w trybie hybrydowym (czyli raz szybciej raz wolniej) po jakim czasie wyczerpie sie bateria? Spalanie strzelam, że będzie w granicach normalnego 1.5 TSI.
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez Pik » 1 października 2020, 20:15

Jaka jest masa własna tej hybrydy, bo się nie mogę doszukać na stronie Seata? A swoją drogą, to dokładnie 5 lat temu tyle mniej więcej kosztowała nowa Cupra.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mm.max » 2 października 2020, 09:05

weglus napisał(a):Wiesz może jak wygląda tryb hybrydowy? Rozpatruje hybryde z 2 powodów - bardzo duża oszczędność w abonamencie strefy płatnego parkowania + 204KM Jednakże nie mam gdzie codziennie ładować auta. Tutaj też moje pytanie - czy w trybie hybrydowym przy kickdownie mamy do dyspozycji 204KM? Przy normalnej jeździe w trybie hybrydowym (czyli raz szybciej raz wolniej) po jakim czasie wyczerpie sie bateria? Spalanie strzelam, że będzie w granicach normalnego 1.5 TSI.

Doświadczenia opiszę z hybrydy Superbowej.

Mocy 204 KM nie czuć... Jadąc na samym elektryku po kickdownie masz dostępne chyba wszystko co daje fabryka ale mam wrażenie że silnik ospale reaguje. Choć strzał elektryka jest odczuwalny w trybie sport to jednak wydaje mi się że wraz ze wzrostem prędkości masa jaką wozi samochód zabiera mu, w "odczuciach" (może w realnych pomiarach) jakieś kilkanaście koni.

Spalanie w trasie - zapomnij że będzie małe - akumulator ładując się (po dojściu do minimum) mocno obciąża silnik i spalanie będzie bliższe 2.0TSi niż 1.5TSi - bez szaleństw ocierałem się o 9L (z wyładowaną elektrownią ),poganiasz trochę będzie jeszcze więcej.

Tryb czysto elektryczny jest fajny, kolos jakim jest superb naprawdę dynamicznie się przemieszcza, lecz w przypadku Superba (nie wiem jak w Leonie) brakuje porządnej rekuperacji podczas zdjęcia nogi z gazu.
Testując inne elektryki szczególnie fajnie działa rekuperacja np. w Citygo/Up! - można ustawić tam stopień rekuperacji i po jakimś czasie praktycznie przestaje się korzystać z hamulców przy normalnym ruchu miejskim - wymaga to oczywiście treningu, ale wtedy zasięg jesteśmy w stanie kontrolować także podczas hamowania

Realnie superb nie osiąga zakładanego przebiegu na samym elektryku - 30-40km to realne wartości, zimą zapewne mniej. Zależy to zapewne od użytkownika.

Jestem ciekaw doświadczeń z nowej platformy na jakiej jest zbudowany Golf 8 i Leon KL bo była niejako przeprojektowana pod hybrydę i mam nadzieję iż doświadczenia z poprzednich modeli MQB na silę elektryfikowanych przełożą się na większy sens zastanawiania się nad hybrydą.

Ale jak nie masz gdzie systematycznie ładować samochodu to sens wożenia tego całego elektrycznego "badziewia" nie jest ani ekologiczny, ani ekonomiczny. Pluginy mają sens jeżeli zakładamy że w mieście używamy głównie elektryka a to wymaga dostępu do pożywienia dla baterii
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez weglus » 2 października 2020, 14:10

Rozpatruje hybryde ponieważ oszczędność na samym parkowaniu wyniesie 200zł miesięcznie a 1.5 TSI mnie nie porwało na jeździe testowej. Myślałem o jeździe głównie w trybie spalinowy+elektryczny. Ciekawe jaki wtedy jest dystans do przejechania po którym wyczerpie sie bateria i przejdziemy w tryb spalinowy mniejszej mocy i większego zużycia paliwa + ładowania baterii...
Szkoda, że mam czasy rozgległych stref płatnego parkowania z dużą zniżką dla hybryd, ale nie mamy w tych strefach dostatecznie dobrze umiejscowionych ładowarek...
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez mm.max » 2 października 2020, 14:50

weglus napisał(a):Ciekawe jaki wtedy jest dystans do przejechania po którym wyczerpie sie bateria i przejdziemy w tryb spalinowy mniejszej mocy i większego zużycia paliwa + ładowania baterii...

Tego nie wiem... najwyżej znów na testy wezmę :) Ale myślę że zdecydowanie dłuższy niż sam elektryk więc pewnie mógłbyś się otrzeć o jakąś setkę km - zależy jaką charakterystykę bedzie miała jazda miejska. Jeżeli korek to tylko elektryk więc prąd idzie szybko.
Jeżeli chodzi o moc w trybie hybrydowym bez baterii to w przypadku Superba nie jeździłem jeździłem baterią z całkowicie wyładowaną do zera (teoretycznego), ale zakładam iż system wsparcia mocy przez elektryka może być podobny jak w BMW i8 (którego kilka dni testowałem na każdą okoliczność), gdzie mimo iż bateria pokazuje zero to nadwyżka prądu produkowana przez elektrownię z silnika spalinowego daje boosta także dla silnika elektrycznego. Więc utraty mocy przy zerowej baterii nie jest odczuwalna.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Unitra » 17 listopada 2020, 17:43

Widział ktoś Leona w kolorze standardowym Pure Red? Moze macie jakieś fotki jak to wyglada?
Unitra
Stella
Stella

Auto: S60
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez 19dawid91 » 17 listopada 2020, 18:09

Tak na szybko link do ogłoszenia Leona w tym kolorze
https://www.otomoto.pl/oferta/seat-leon ... Dr0Z5.html
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez Unitra » 17 listopada 2020, 20:09

Dzięki za zdjęcia.
Siedziałem dzisiaj w FR i Xcellence. Mimo, że optycznie FR bardziej mi się podoba to ta skaj w środku nie robi dobrego wrażenia. Xcellence ma fajną tapicerkę siedzeń i obicie boczków drzwi.
Kolor
Unitra
Stella
Stella

Postprzez 19dawid91 » 17 listopada 2020, 21:34

O widzisz a mi z kolei nie leży wnętrze xcellence bo takie kanapowe mi się wydaje. Dlatego zdecydowałem się na wersję FR. Xcellence to może tak za 20 lat :mrgreen:
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez Unitra » 18 listopada 2020, 10:13

19dawid91 napisał(a):O widzisz a mi z kolei nie leży wnętrze xcellence bo takie kanapowe mi się wydaje. Dlatego zdecydowałem się na wersję FR. Xcellence to może tak za 20 lat :mrgreen:

:) Optycznie FR jest fajne, może z wyjątkiem materiału na boczkach drzwi nad rączką. Ale ta ilość "skaju", "dermy" robi takie średnie pierwsze wrażenie. @19dawid91 - jeździsz już swoim FR, jeżeli tak to jak wrażenia związane z tapicerką?

Dzisiaj robię drugie podejście. Wczoraj to było tak na szybko.

Mocno zastanawiam się nad standardowym czerwonym kolorem, który jest za 0 zł/Euro. Ciekaw jestem jak będzie wyglądać Sportstourer w takim malowaniu i wersji FR. W miejsce lakieru można wziąć jakieś inne wyposażenie.
Macie może Ambiente light, jakie wrażenia i odczucia? Jak to się użytkuje zwłaszcza w nocy, czy nie za bardzo dekoncentruje?
Unitra
Stella
Stella

Postprzez 19dawid91 » 18 listopada 2020, 11:17

Unitra napisał(a):
19dawid91 napisał(a):O widzisz a mi z kolei nie leży wnętrze xcellence bo takie kanapowe mi się wydaje. Dlatego zdecydowałem się na wersję FR. Xcellence to może tak za 20 lat :mrgreen:

:) Optycznie FR jest fajne, może z wyjątkiem materiału na boczkach drzwi nad rączką. Ale ta ilość "skaju", "dermy" robi takie średnie pierwsze wrażenie. @19dawid91 - jeździsz już swoim FR, jeżeli tak to jak wrażenia związane z tapicerką?

Dzisiaj robię drugie podejście. Wczoraj to było tak na szybko.

Mocno zastanawiam się nad standardowym czerwonym kolorem, który jest za 0 zł/Euro. Ciekaw jestem jak będzie wyglądać Sportstourer w takim malowaniu i wersji FR. W miejsce lakieru można wziąć jakieś inne wyposażenie.
Macie może Ambiente light, jakie wrażenia i odczucia? Jak to się użytkuje zwłaszcza w nocy, czy nie za bardzo dekoncentruje?

Niestety ja jeszcze czekam na mojego Leona ale według obietnic jakoś na dniach powinien się pojawić w salonie. A co do twojego przyszłego Leona to może warto popytać w różnych salonach o samochody z placu lub o takie skierowane już do produkcji. Ja chciałem egzemplarz skonfigurowany pod siebie ale dostałem bardzo dobrą ofertę na znacznie lepiej wyposażony samochód. Dopłata tylko 2000 względem tego co chciałem.
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez Pawel A » 7 grudnia 2020, 19:14

Cześć! Jestem tu nowy, w oczekiwaniu na zamówione auto od miesiąca jeżdżę Leonem w wersji Xcellence, niestety tylko 130KM w manualu. Mogę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony zawieszeniem i wyposażeniem. Wcześniej miałem VW, więc spodziewałem się czegoś "gorszego", a tu miłe zaskoczenie. Może kabina jest minimalnie mniej wygłuszona. Multimedia to jego mocna strona. Zgodzę się z tym, że Lane Assist jest zdecydowanie przewrażliwiony, a jego wyłączanie problematyczne bo resetuje się przy każdym zapłonie. Czekam jednak na moją FR i mam pytanie o Wasze wrażenia gdyż w egzemplarzu, którym jeżdżę teraz co chwilę sypią się różne błędy elektroniki: wyżej wspomniany przewrażliwiony lane assist, który wyrywa kierownicę, przypomina o trzymaniu rąk na kierownicy pomimo, że jest kontrolowana wzorcowo, błędy ACC, okazjonalnie pojawiające się komunikaty o ograniczeniu funkcjonalności asystentów bezpieczeństwa (precrash, Lane, front Assist itp), komunikat o niezapięciu pasów pomimo ich zapięcia i samoistnie włączająca się lampka do czytania tylnej kanapy. Jest to zdecydowanie dużo błędów jak na miesiąc jazdy. Salon twierdzi, że to demo, które nie ma zaktualizowanego oprogramowania, a zamówiony egzemplarz powinien być ich pozbawiony. Rozumiecie jednak moją niepewność... Czy ktoś z Was jeździł dłużej niż kilka dni i jest w stanie się wypowiedzieć?
Pawel A
Stella
Stella

Auto: Leon FR IV
Silnik: benzyna inny

Postprzez Tomektr » 7 grudnia 2020, 19:32

Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Pawel A » 9 grudnia 2020, 10:23

Tomektr napisał(a):https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=1253

Dzięki za linka! Co prawda błędów z filmów nie doświadczyłem, ale ale opisano kilka identycznych z moimi. Cóż... liczę, że zamówiony egzemplarz będzie miał mniej niespodzianek. Będę dawał znać.
Pawel A
Stella
Stella

Postprzez dbls » 13 grudnia 2020, 12:02

U mnie jedyny błąd jaki się pojawił do tej pory to ograniczenie czujnika odległości z przodu, przez co tempomat przestaje działać / frontline assist i parkowanie. Był śnieg, więc to miało zapewne znaczenie.

-- 13 grudnia 2020, 12:02 --

I jeszcze jedno pytanie, w Leonie da się podłączyć bezprzewodowo full link czy nie? W Skodzie działa, u mnie podaje komunikat o konieczności połączenia z BT ale po połączeniu i odłączeniu kabla opcja CarPlay jest nieaktywna.
dbls
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon IV ST

Postprzez 19dawid91 » 13 grudnia 2020, 18:18

Co prawda zrobiłem dopiero ok. 150km Leonem ale jakieś pierwsze wrażenia już są. W porównaniu do 5F jest duża różnica w wygłuszeniu wnętrza na plus dla nowego. Zawieszenie wydaje się być bardziej komfortowe, w obu przypadkach 5f i kl na felgach 18 bez dcc. Fotele chyba też trochę wygodniejsze są ale to będę mógł stwierdzić po dłuższej trasie. Wnętrze ogólnie dobrze spasowane. Co do obsługi to nie jest tak źle jak myślałem, trzeba chwilę poświęcić żeby wiedzieć co i jak ale później jest już łatwo. Co do silnika się nie wypowiadam bo aktualnie jest jeszcze spokojny tryb jazdy :wink:
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez Swatek » 15 grudnia 2020, 09:39

Od prawie 2 tygodni jeżdże demówką (w oczekiwaniu na nowego Leona). W porównaniu do 5f wydaje się lepiej wykonany (chociażby listwy chromowane dookoła okien wreszcie nie są z tandetnego plastiku). Silnik 1.5 eTSI wydaje się naprawdę spoko (choć hamowanie w miękkiej hybrydzie wymaga pewnego przyzwyczajenia). Android Auto wciąż nie działa bezprzewodowo (raczej wina auta, ponieważ telefon ma włączone bezprzewodowe AA).
Swatek
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon KL ST

Postprzez pawelll » 15 grudnia 2020, 09:57

Jest podejrzenie, że 10" infotimenty nie mają wifi 5GHz i dlatego nie działa bezprzewodowo AA. Podobnie jest w Octavii 4. Na Swingu w O4 działa.
pawelll
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Octavia 3

Postprzez dbls » 15 grudnia 2020, 11:02

Teoretycznie w instrukcji oraz w samym systemie pokazuje informacje o możliwości połączenia bezprzewodowego ale jeszcze mi się to nie udało. Wczoraj instalowałem aktualizację ale raczej nic się nie zmieniło. W salonie dostałem informację, że bezprzewodowy fulllink ma wyjść z aktualizacją (?).

Co do samego auta, to może to kwestia nauki ale kessy działa inaczej niż w moim 5f - jest mniej czułe i nie zawsze otwiera od razu. Sam tablet jest tak nabity funkcjami i opcjami personalizacji, że jeszcze się do niego nie przyzwyczaiłem, żeby móc go spokojnie obsługiwać.
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez Jankes_1900 » 15 grudnia 2020, 11:19

Panowie krótka piłka. Jak to jest z tym wyciszeniem? Jest ciszej, trochę ciszej, czy zdecydowanie ciszej w aucie?
Bo kilku mądrych na znanym kanale narzeka.

"kessy działa inaczej" Jeśli jest mniej czuły, to może i lepiej, nie będzie wariował na myjni:)
Jankes_1900
Stella +
Stella +

Auto: Excellence 1.5 TSI

Postprzez dbls » 15 grudnia 2020, 11:25

W mojej opinii jest cicho, nic się nie tłucze itp. Nie mierzyłem tego przyrządem. Felgi 18' to też nie tragedia, jak wiele się naoglądałem i naczytałem wcześniej. W sumie jeździ mi się znacznie bardziej komfortowo na 18stkach, niż na 17stkach w 5f. Wersja excelllence.

Bałkan narzekał na dyskotekę w środku, chociaż sam powiedział, że miał auto na 30 minut. Da się ambiente wyłączyć, da się ściemnić, da się zmienić kolor na ledwo widoczny plus spersonalizować go w kilku strefach kolory/jasność itp.

Na myjni nadal wariuje jak oszalały :boje:
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez Swatek » 15 grudnia 2020, 11:28

Jankes_1900 napisał(a):Panowie krótka piłka. Jak to jest z tym wyciszeniem? Jest ciszej, trochę ciszej, czy zdecydowanie ciszej w aucie?
Bo kilku mądrych na znanym kanale narzeka.

Moim zdaniem jest ciszej. Jeśli chodzi o plastiki to się okaże po czasie. 5F jak był nowy to też nie skrzypiał :-D

Na myjni polecam po prostu wyłączyć KESSY na chwilę ;)
Swatek
Signo
Signo

Postprzez Jankes_1900 » 15 grudnia 2020, 11:33

A bo narobiło się tych pseudo testerów i co jeden to zgrywa mądrzejszego.

-- 15 grudnia 2020, 11:33 --

Поживём увидим jak to się mówi i czekamy na autko:)
Jankes_1900
Stella +
Stella +

Postprzez dbls » 15 grudnia 2020, 13:25

W sumie jak czytam teraz niektóre opinie, nawet z tego wątku to wiele rzeczy mija się z prawdą.
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez Jankes_1900 » 15 grudnia 2020, 13:52

Dlatego dla mnie liczą się opinie osób które posiadają auto i użytkują na co dzień.

-- 15 grudnia 2020, 13:52 --

A tak z ciekawość, to gdzie dają auta na czas oczekiwania na zamówione? :roll:
Jankes_1900
Stella +
Stella +

Postprzez Swatek » 15 grudnia 2020, 14:44

Nie wiem gdzie, ja mam po 'znajomości' ;)
Swatek
Signo
Signo

Postprzez Jankes_1900 » 15 grudnia 2020, 16:17

A świstak siedzi i zawija sreberka.
Jankes_1900
Stella +
Stella +

Postprzez dbls » 15 grudnia 2020, 19:44

Jak wam wyszedł stosunek ceny ostatecznej do tej z konfiguratora?
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez 19dawid91 » 15 grudnia 2020, 20:06

Ja brałem gotowca zamówionego przez salon. Według konfiguratora wychodziło ok 115k a finalnie zapłaciłem 103k i pierwszy serwis za darmo.
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez dbls » 15 grudnia 2020, 20:15

Testowego?
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez 19dawid91 » 15 grudnia 2020, 20:25

Nie, nowy egzemplarz tylko salon zamówił go już wcześniej dla siebie. Dzięki temu czekałem niecałe 2 miesiące na auto.
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez dbls » 15 grudnia 2020, 20:26

Ok, u mnie podobnie ale bez serwisu :)
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez Swatek » 16 grudnia 2020, 09:34

Jankes_1900 napisał(a):A świstak siedzi i zawija sreberka.

cóż... Nie będę udowadniać na siłę ;)

Mój katalogowo ~140000, będzie za ~125000. Odbieram jeszcze w tym tygodniu (auto zamówione na plac)
Swatek
Signo
Signo

Postprzez marcin1ja1 » 16 grudnia 2020, 11:21

W tej chwili salony będą na gwałt chciały sprzedać samochody z placu, ze względu na nową normę. Można liczyć na naprawdę duże upusty. Z drugiej strony ceny katalogowe aut przez ostatni rok poszły mocno w górę, więc będzie można kupić auta po "normalnej" cenie.
marcin1ja1
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Leon III FL ST
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez mm.max » 16 grudnia 2020, 11:39

marcin1ja1 napisał(a):W tej chwili salony będą na gwałt chciały sprzedać samochody z placu, ze względu na nową normę. Można liczyć na naprawdę duże upusty. Z drugiej strony ceny katalogowe aut przez ostatni rok poszły mocno w górę, więc będzie można kupić auta po "normalnej" cenie.

W przypadku Leona KL nie jest to do końca prawdą bo zarówno silniki 1.5TSi jak i 2.0TDi spełniają już nową normę (Euro 6d - obowiązującą od 2021)
A gdyby nawet pojawiły się jakieś pojedyńcze egzemplarze z EURO6d-temp to i tak jest luka w przepisach umożliwiająca ich sprzedaż po 1 stycznia bez rejestracji, a w ostateczności dealer rejestruje samochód na siebie.
Media po raz kolejny rozpętały gównoburzę która nie pokrywa się do końca z realem.
Ceny Leonów IV są jakie są - więc o rabaty NALEŻY walczyć :) ale na pewno dealerzy nie będą się nas prosili aby im place czyścić z modeli z starym euro
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Jankes_1900 » 16 grudnia 2020, 15:32

marcin1ja1 napisał(a):W tej chwili salony będą na gwałt chciały sprzedać samochody z placu, ze względu na nową normę. Można liczyć na naprawdę duże upusty. Z drugiej strony ceny katalogowe aut przez ostatni rok poszły mocno w górę, więc będzie można kupić auta po "normalnej" cenie.

Jaki gwałt. Proszę spróbować się potargować. Wiem co mówię, próbowałem w kilku miejscach, i nikt się nie wyrywa mimo że koniec roku za pasem.
Jankes_1900
Stella +
Stella +

Postprzez Voodoo199 » 16 grudnia 2020, 18:16

Jankes_1900 napisał(a):

Jaki gwałt. Proszę spróbować się potargować. Wiem co mówię, próbowałem w kilku miejscach, i nikt się nie wyrywa mimo że koniec roku za pasem.
Niestety to jest samochód który za mało kosztuje, żeby kupując jedna sztukę wyszarpac jakiś wielki rabat.
A jeśli dostaniemy rabat to taki, że kupimy auto w normalnej cenie
Voodoo199
Stella +
Stella +

Region: zagranica
Auto: LEONIII

Postprzez Pawel A » 17 grudnia 2020, 12:38

Zgadzam się, że jest bardziej cichy - też jeżdżę na 18" (Xcellence) i jest dosyć komfortowo jak na taki rozmiar felg. Ambiente nie przeszkadza w jeździe, a nawet jeśli kogoś dekoncentruje to jak napisano wyżej - można zmniejszyć jasność lub wyłączyć w ogóle.

Akurat mi nie udało wywalczyć się rabatu na 15 tyś (bardziej połowę tej kwoty), ale sam je konfigurowałem. Rabaty dają, ale faktycznie ciężko wynegocjować duże kwoty - dzwoniłem do kilku dealerów.
Pawel A
Stella
Stella

Postprzez Jankes_1900 » 18 grudnia 2020, 16:22

Pawel A napisał
"Cześć! Jestem tu nowy, w oczekiwaniu na zamówione auto od miesiąca jeżdżę Leonem w wersji Xcellence, niestety tylko 130KM w manualu"

Powiedz mi, co znaczy niestety, czy to dla Ciebie aż tak wielka różnica od 150?
Jankes_1900
Stella +
Stella +

Postprzez Pawel A » 28 grudnia 2020, 10:39

Jankes_1900 napisał(a): Powiedz mi, co znaczy niestety, czy to dla Ciebie aż tak wielka różnica od 150?

Jak dla mnie tak. Fakt, że spalanie 130KM w manualu bardzo pozytywnie zaskoczyło, jednak brakuje mi mocy, zwłaszcza w trybach innych niż sport. Leonem 150KM w DSG jeździło się o wiele przyjemniej.

-- 28 grudnia 2020, 10:39 --

Nareszcie odebrałem moją FR. Mogę już teraz napisać, że oprogramowanie zostało zaktualizowane i do teraz nie zauważyłem żadnych problemów z oprogramowaniem, które miała demówka. Widoczne są drobne zmiany graficzne w menu. Zmieniono minimalnie wygląd oświetlenia make-up. Infotainment działa. Jedyny problem jaki mam w tej chwili brak możliwości skonfigurowania bezprzewodowego CarPlay.
Pawel A
Stella
Stella

Postprzez dbls » 2 stycznia 2021, 12:00

Po trochę dłuższym użytkowaniu, przymierzam się do odwiedzin w ASO. Widzę, że błędy które dotykają mojego Leona pokrywają się z aktualizacją do Skody Octavii. Kessy, kamera cofania działają według własnego uznania, a błąd front assista to już codzienność. Jak się mawiało "żółtych kontrolek się nie boimy" ale nie w nowym aucie..

Rozpiska aktualizacji Skody:
Kryterium 01: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika MIB 3 EI.
Kryterium 02: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika MIB 3 OI.
Kryterium 03: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika ESC.
Kryterium 04: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika kamery wielofunkcyjnej.
Kryterium 05: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika systemu Kessy - IO-BOX.
Kryterium 06: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika systemu Kessy - RSAD-BOX.
Kryterium 07: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika przedniego radaru.
Kryterium 08: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika układu klimatyzacji.
Kryterium 09: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika Gateway.
Kryterium 10: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika tylnego radaru.
Kryterium 11: w samochodach objętych akcją należy zaktualizować oprogramowanie sterownika systemu dźwiękowego.
Kryterium 12: w samochodach objętych akcją należy dokręcić śruby przednich reflektorów.
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez Swatek » 2 stycznia 2021, 14:25

Odebrałem swojego nowego Leona 2 tygodnie temu i mogę powiedzieć, że w porównaniu do testowki jest znacznie mniej błędów oprogramowania. Do tej pory tylko raz wyskoczył błąd czujników parkowania, ale po ponownym uruchomieniu auta problem znikł.

Jest za to trochę błędów (a właściwie bardziej niedopracowania) po stronie infotanementu, jak np fakt, że kiedy dzwonię do kogoś z listy kontaktów to na zegarach wyświetla się numer telefonu, a nie nazwa kontaktu. Kiedy ktoś do mnie dzwoni - na zegarach wyświetla się nazwa kontaktu. Dodatkowo obsługa głosowa po polsku po prostu nie działa, a klawiatura dla naszego języka zamiast QWERTY jest w formacie QWERTZ
Swatek
Signo
Signo

Postprzez Jankes_1900 » 5 stycznia 2021, 18:35

Dzień dobry.
Jak to się mówi, cyk cena Leosia 2300 zł w górę.
Na wyposażeniu też cyk:)
Jankes_1900
Stella +
Stella +

Postprzez dbls » 6 stycznia 2021, 10:45

Jaką macie wersje oprogramowania u siebie panowie? Raz kojarzę, ze miałem aktualizacje ale tak to cisza.

Obrazek
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez Swatek » 6 stycznia 2021, 19:45

dbls napisał(a):Jaką macie wersje oprogramowania u siebie panowie? Raz kojarzę, ze miałem aktualizacje ale tak to cisza.

Ja mam wersję 1788.
Swatek
Signo
Signo

Postprzez bodek756 » 6 stycznia 2021, 19:58

U mnie 1666 wersja
bodek756
Signo
Signo

Auto: Passat CC

Postprzez vis » 11 stycznia 2021, 13:17

1664, mimo, że przed Sylwestrem byłem na akcji serwisowej i coś tam miało być też w Infotainment aktualizowane.
Nowsze wypusty mają np. dodatkowy widok w VC i nie zapowiada się, żeby takie aktualizacje trafiły do wszystkich, aczkolwiek ludzie z ASO, nawet w Hiszpanii, jeśli wierzyć tamtejszym forom mają nijakie pojęcie o oprogramowaniu KLa...
vis
Stella +
Stella +

Auto: Leon KL FR
Silnik: benzyna turbo inny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne