Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
KeyZet napisał(a):Właśnie mam dylemat pomiędzy Motul 8100 X-MAX 0W-40
Ravenol VMP SAE 5W-30 I Shell HELIX Ultra 0W-40, który też zbiera dobre opinie.
mczelny2401 napisał(a):KeyZet napisał(a):Właśnie mam dylemat pomiędzy Motul 8100 X-MAX 0W-40
Ravenol VMP SAE 5W-30 I Shell HELIX Ultra 0W-40, który też zbiera dobre opinie.
Ravenol
Yamakasi napisał(a):taaa 0w20 ale osiągnięcie czyli mają być tak rzadkie jak się da a ich wytrzymałość (a raczej ich brak) to nawet lepiej bo silnik się rozpadnie i problem z głowy (właszcza z interwałami 30 tys km). 0W20 to wymysł aby spełnić wyśrubowane normy spalin. Dla mnie epickim przykładem jest to że cupry które mają po 300KM fabrycznie zalewają 0W20 - Rewelacja. Czy trzeba coś dodawać?
Bemben133 napisał(a):czy przerost formy nad trescia?
kapi6 napisał(a):Olej - Motul specific 504 507 5W30 4 litry
KeyZet napisał(a):kapi6 napisał(a):Olej - Motul specific 504 507 5W30 4 litry
Zły olej. Przy podanym przez Ciebie interwale olej musi spełniać normę VW 502
Matador napisał(a):KeyZet napisał(a):kapi6 napisał(a):Olej - Motul specific 504 507 5W30 4 litry
Zły olej. Przy podanym przez Ciebie interwale olej musi spełniać normę VW 502
Akurat norma 504 jest kompatybilna wstecznie z 502 i bez problemu można stosować 504 zamiast 502,
czego nie można robić z 508 z rocznikami przed rokiem modelowym 2018.
KeyZet napisał(a): akurat mam rozpiskę z mojego ASO jaki olej mogą wlać a jakiego nie wleją pod rygorem utraty gwarancji.
KeyZet napisał(a):Gdyby normy mogły być stosowane zamiennie to w tabeli, którą wkleiłeś dla stałego okresu wymiany byłoby 502 00 / 504 00 a nie samo 502 00 czyż nie? Sam sobie zaprzeczyłeś.
KeyZet napisał(a):Programowanie to zmiana interwału w komputerze samochodu. Można to sprawdzić w ustawieniach.
Yamakasi napisał(a):ale Ravenol jakoś nie zrobił na mnie wrażenia.
Ustawa chyba nie wejdzie w życie 1 stycznia:Tomektr napisał(a):a co za przepisy?
Madras napisał(a):Witam właśnie kupiłem Cuprę 280 ( zrobiona na 380KM 485Nm ) , czytałem w tym temacie sporo ale już zgłupiałemjaki olej mogę lać , w poprzednich furach ( Civic Typer VII ) lałem Motula 5W40 X- cess , poprzedni właściciel lał jakiegoś milersa , co polecacie do tego silnika - sorry za takie pytania ale to mój pierwszy samochód z Turbo i jestem zielony
, oczywiście wymiana co 8 - 10 tys km
Madras napisał(a):wanraf89, Dzięki za info , zapytałem poprzedniego właściciela i on serwisował w firmie gdzie tuningował i oni lali Millers Oils CFS 5W40 NT+ więc pozostanę przy tym oleju
\Yamakasi napisał(a):Madras napisał(a):wanraf89, Dzięki za info , zapytałem poprzedniego właściciela i on serwisował w firmie gdzie tuningował i oni lali Millers Oils CFS 5W40 NT+ więc pozostanę przy tym oleju
Ważne aby olej zmieniać częstoJa lałem do swojego CZCA (zupełnie inna moc ale zawsze) Motula x-max i zero problemów.
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości