Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Poduszka silnika/skrzyni lewa - sprawdzenie czy OK?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Poduszka silnika/skrzyni lewa - sprawdzenie czy OK?

Postprzez Runner79 » 24 marca 2009, 09:07

Hej!

Od dluzszego czasu przy dodawaniu gazu, na wybojach kiwie mi sie lewarek skrzyni biegow. Czytalem, ze to niestety normalka w silnikach 1.6 i raczej nie da sie tego calkowicie wyeliminowac. Kilka dni temu gosc u ktorego robilem adaptacje przepustnicy, zasugerowal zebym wymienil poduszke skrzyni/silnika lewa. Faktycznie jak poruszac silnikiem to potrafi sie on przesuwac w granicach 0,5 cm na tej poduszcze. Dlugo sie nie zastanawiajac uderzylem do sklepu i kupilem poduche firmy LEMFÖRDER. Gosc stwierdzil ze bardzo dobra i niestety zostawilem u niego 200 ... Po zalozeniu okazlo sie, ze nowa poduszka pracuje tak samo jak stara - no moze ciut bardziej "twarda" jest. Pytanie - czy ta poduszka ma sie tak zachowywac, tzn. mozna reka przesuwac silnik w granicach tych 5 mm? Najgorsze jest to, ze gosc oczywiscie juz nie chcial ode mnie odebrac tej poduchy wiec teraz mam dwie:) Ktos chetny ?:)

Czy i kiedy nalezy wymieniac te ciegna mechanizmu zmiany biegow i na ile nowe wyeliminuja ruszajaca sie galke ... Strasznie mnie to wkurza, myslalem ze w tej klasie aut takie rzeczy mnie nie spotkaja juz :)

Pozdr
Runner79
Runner79
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Poduszka silnika/skrzyni lewa - sprawdzenie czy OK?

Postprzez matadorRS » 25 marca 2009, 14:12

Nie przesadzal bym 5mm to zaden przechyl. Przeciez silnik pracuje na tych poduchach. Jak Ci nie pasowalo trzeba bylo je utwardzic silikonem do szyb samochodowych :D
matadorRS
Signo
Signo

Auto: 20VT

Postprzez Runner79 » 26 marca 2009, 09:27

No tak - rozumiem, ze nie jest to montowane na sztywno. Ale zeby uzywajac niewiele sily moc tak przesuwac blok silnika to dla mnie conajmniej dziwne. W mojej starej Fiestce MK3 mocowanie wygladalo na solidniejsze. Caly czas mi sie to nie podoba. Moze z tym 5 mm to troche przesadzilem. Moze jest nawet i 10, ale bardziej mnie zastanawia fakt czemu tak lekko sie to przesuwa. Prawa poducha ani drgnie jakbym chcial porownac prace obu...

PS. Fajnie, ze ktos w koncu podjal temat :)
Runner79
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Postprzez matadorRS » 27 marca 2009, 18:09

Powiem Ci tak. U mnie w 20Vt tez sie gibie lewarek. Tez mialem sprawdzic poduszki i jak bede u mechanika wymienial rorzad to kaze mu sprawdzic. Jak powie ze ok to znaczy ze OK. Jak kaze wymienic to zobacze czy cos sie zmieniilo i dam znac ;)
Ale mysle ze nic to nie da taksamo jak u Ciebie.
matadorRS
Signo
Signo

Auto: 20VT

Postprzez Jarek8x9 » 5 stycznia 2010, 20:03

hmm.. mam maly problem, nie wiem czy to do konca drazek kierowniczy, objawy sa takie ze przy dodawaniu i odejmowaniu gazu slychac stukot, odczuwalny w podlodze, przy zmianie biegu tez czasem sie to pojawia. 2 razy mi sie zdarzylo gdy silnik byl zimniejszy przyspieszylem na 1 do 3 tys i auto wpadlo w wibracje, cale sie trzeslo, gdy dodalem wiecej gazu spowrotem zaczelo auto chodzic normalnie. dzieki za info
"Kobieta w niczym nie wyglada tak pieknie.. Jak w niczym" ;)
Jarek8x9
Stella
Stella

Auto: Leon tdi

Postprzez stashekcn » 6 stycznia 2010, 11:01

No masz poduszke skrzyni walniętą, a nie silnika
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez lolkizz » 9 kwietnia 2011, 10:20

Witajcie, mam też problem z poduszkami, powiedzcie mi czy poduszka skrzyni powinna tak latać ? test zrobiony na zgaszonym silniku i w ruch tak wprawiam silnik bez dużej siły przy użyciu ręki..

http://www.youtube.com/watch?v=wB2PDnVW ... r_embedded

oceńcie

objawy mam takie, ze przy puszczaniu i dodawaniu gazu rzucam mi silnikiem :/
lolkizz
Stella
Stella

Auto: A3 8L

Postprzez misiek73 » 10 kwietnia 2011, 16:43

lolkizz,miałem dokładnie to samo w silniku 1.6.Wymieniłem tą poduszkę(pozostałe były jeszcze dobre) i teraz silnik lata mniej tzn w mniejszym zakresie i żeby nim poruszyć trzeba użyć większej siły niż przed wymianą.Podsumowując trochę to pomogło.Podobno ten typ tak ma.
misiek73
Stella +
Stella +

Auto: toledo 1M

Postprzez lolkizz » 10 kwietnia 2011, 18:12

a jakieś objawy zużycia tej poduszki występowały u Ciebie ?
lolkizz
Stella
Stella

Auto: A3 8L

Postprzez misiek73 » 10 kwietnia 2011, 20:22

lolkizz napisał(a):a jakieś objawy zużycia tej poduszki występowały u Ciebie ?
dokładnie takie same jak u Ciebie!
misiek73
Stella +
Stella +

Auto: toledo 1M

Postprzez Fatum » 4 sierpnia 2012, 13:07

Się podepnę pod temat strasznie huczy w lewo w prawo rzadko , niby drążki po ośce trzą więc mech. dźwignął mi regulowane łączniki stabilizatora i tak jakby przestało ciut ,ale dalej huczy . Dwumasa sprawdzona ,bo przy wyłączaniu silnika trzepie autem. Wczoraj wyciagał skrzynie mech. i przy puszczaniu sprzegła na małych obrotach slychać na końcu takie "puk" przy szybszych ciszej te pukanie jest . Mowi ze poleciała poduszka skrzyni .

Ma racje ? Czy sam zniszczył ?

Dajcie mi jakiś namiar na ta poduszkę 2002 rok. ARL ,bo u mnie najtańsza z Lemfordera 420 zł . Czy to aż takie drogie ma ktoś na sell lub coś bardzo prosze o pomoc i rade ;)
Fatum
Stella +
Stella +

Auto: Leos ARL

Postprzez adii100 » 5 sierpnia 2012, 12:17

Witam!Ja w 1.8t mam podobny objaw tzn. przy dodaniu i odjęciu gazu na niskich obrotach slychac z przodu stuk do tego przy puszczaniu gazu tak miedzy obraotami 2,5-2tys są dziwne wibracie czy to może być poduszka skrzyni?

-- 5 sie 2012, o 13:17 --

adii100 napisał(a):Witam!Ja w 1.8t mam podobny objaw tzn. przy gwałtownym dodaniu i odjęciu gazu na niskich obrotach slychac z przodu stuk , przy zmianie biegu i szybszym puszczeniu sprzęgła również jest słyszalny stuk do tego przy puszczaniu gazu tak miedzy obraotami 2,5-2tys są dziwne wibracie czy to może być poduszka skrzyni?
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Postprzez electric000 » 26 grudnia 2017, 21:32

Witam
W swoim 1.6 BCB tez mam do wymiany poduszkę lewą od skrzyni. Chce kupić Lemfordera tylko są 2 rodzaje poduszek : z hydropodstawą oraz metalowo-gumowe. Jaka powinna byc fabrycznie ta poduszka w silniku benzynowym ?
electric000
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez mat123321 » 4 listopada 2021, 15:14

Witam
Pacjent 1.6 AKL 8V . Możecie zerknąć na poniższe zdjęcia? Czy to normalne czy poduszka od skrzyni do wymiany?

https://ibb.co/WVZjPz3

Poziomica jest położona na tym rancie (uszczelka zdjęta) i jest prawie idealnie.
https://ibb.co/Qrff1Cf

Poziomica na silniku no i o ....
https://ibb.co/VWQg7n9

Dodatkowo w trakcie jazdy podczas dodawania oraz odpuszczania całkiem gaz czuć ze szarpnie 2 razy delikatnie.

Jeżeli to poduszka to jakiej firmy polecacie?
mat123321
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Seat Toledo II
Silnik: AKL 1.6

Postprzez marcin7x5 » 4 listopada 2021, 16:29

Jeśli już to sprawdzić trzeba poduszkę ale pod skrzynią. Tam gdzie przykręcona jest do sanek....jak już to szukaj lemfordera...to oryginalne tylko że mają zeszlifowane numery VW....
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez mat123321 » 4 listopada 2021, 22:55

A jak to wygląda z wymianą? Ta poduszka raczej tylko trzyma spód silnika/skrzyni zeby nie latało to przód/tył więc pewnie nawet nic nie trzeba podkładać pod silnik. Jeszcze nie wchodziłem pod auto ale czy są tam jakieś tuleje do wymiany w sankach jak to jest w golfie 5? Dodatkowo chciałbym spytać od czego jest ta śruba na zdjęciu? Trzeba ją jakoś złapać przez sanki czy kompletnie jej nie dotykać i tylko za uszy przykręcic?

https://ibb.co/7nxLvhP
mat123321
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Seat Toledo II
Silnik: AKL 1.6

Postprzez marcin7x5 » 5 listopada 2021, 13:29

Sanki mocowane są do karoserii poprzez tuleje gumowe. Poduszka pod spodem skrzyni do wymiany jest łatwa. Ta śruba to jest fabrycznie skręcona i jej nie ruszasz. A jak chcesz to przeszukaj forum a znajdziesz tematy o regeneracji poduszkek silnika i skrzyni....trzeba podłożyć kawał gumy o grubości ok 1cm....
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna