mczelny2401 napisał(a):Ja w ASO usłyszałem że to od zbyt mocnego trzaskania pokrywą silnika
VW broniąc swojej dupy wydał taki komunikat techniczny (TPI) mówiący że z 20cm maskę można zamykać.
jackonda, bez wyjęcia reflektora i tak nic nie zrobisz.
Proponuję dwie opcje do rozważenia:
a) firma zewnętrzna która rozklei obecny reflektor i przeszczepi ci szkło reflektora z dawcy np. zakupionego na allegro (może być uszkodzony tył reflektora)
b) próba uszczelnienia uszkodzenia - np. zalanie klejem uszkodzenia plus do tego uszczelnienie np. butylem (tylko nie sylikonem)
W naszych reflektorach oprócz pękania jest jeszcze inna historia którą próbuję rozkminić - a mianowicie błędnie zaprojektowane (w mojej ocenie) odpowietrzniki reflektora.... mam wrażenie że wraz z czasem i temperaturą pod maską i zimą guma z której są zbudowane traci swój kształt (zapewne w minimalnym stopniu) i sposób wentylacji reflektora jest na tyle zły że zasysa za dużo mokrego powietrza z otoczenia co na skutek różnic temperatur powoduje parowania a nawet skraplanie wilgoci od wewnątrz.
Na czym opieram tą wstępną teorię - mój lekko pęknięty reflektor (podobne uszkodzenie jak u mczelny2401 cały uszczelniłem od zewnątrz bardzo grubą warstwą kleju butylowego (elastyczna masa butylowa). Nie ma najmniejszych szans na to aby ten brzydko wyglądający uszczelniacz przepuścił choć trochę wilgoci. Testowane na myjni, podczas porządnego deszczu.
Ale po zatrzymaniu samochodu (w mojej ocenie) odpowietrzniki zasysają dużą ilość wilgotnego powietrze z otoczenia w na tyle dużej ilości iż po jakimś czasie występuje parowanie.
Przyjrzałem się w katalogu części zamiennych i w necie dziesiątkom odpowietrzników w grupie VW w reflektorach FULL LED i takie gówno jakie jest w reflektorach po FL nigdzie nie występuje (no chyba tylko w Karoqu lub Kodiaku jest coś podobnego).
Co więcej reflektor LED przed FL nie ma wymiennych odpowietrzników a jego odpowietrzniki są w kształcie litery odwróconej litery U z bardzo ograniczonym i minimalnym przepływem powietrza.
Reflektor po FL natomiast ma wymienne odpowietrzniki (nr katalogowy częsci zamiennej)

Niektóre zaś reflektory np. Octavia III FL LED mają odpowietrzniki w formie przypominającej membranę - która wypuszcza nadmiar nagrzanego powietrza z wnętrza reflektora a nie koniecznie wpuszcza wilgotne powietrze z otoczenia.
Więc problem pękania reflektorów to jedna kwestia.
Problem nadmiernego parowania nawet nie popękanych reflektorów do druga kwestia.
Sumą tego jest

wkuxxxxxxx użytkowników gdyż przez błędy producenta mimo "gwarancji" musimy bawić się w jakieś ultra rzeźby.