Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Parujące reflektory LED

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Parowanie reflektora przedniego

Postprzez 19dawid91 » 1 września 2021, 09:53

Jeśli faktycznie są widoczne krople wodya njd tylko lekka mgiełka to zgłoś to do ASO.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Reklama

Re: Parujące reflektory LED

Postprzez jackonda » 10 października 2022, 20:44

U mnie problem powrócił, ponownie pękł lewy reflektor. Także dobra wola sprzedawcy z wymianą na inną używaną lampę pomogłą na około 3 lata. Teraz zauważyłem tylko jedno pęknięcie od spodu ale gdy popada to reflektor już paruje ...
Czy ktokolwiek z Was zna jakąś firmę, która skutecznie naprawiła taki reflektor, tak żeby nie parował?
Jak Wy poradziliście sobie z tymi pękniętymi reflektorami?
Widziałem na forach Skody, że Karoq ma modobą przypadłość z pękającymi reflektorami.
jackonda
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez mm.max » 11 października 2022, 12:39

jackonda napisał(a):Teraz zauważyłem tylko jedno pęknięcie od spodu ale gdy popada to reflektor już paruje ...

Pokaż fotkę pęknięcia
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez mczelny2401 » 11 października 2022, 12:46

Przy okazji wstawię i moje :wink:
Obrazek
Obrazek
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez jackonda » 12 października 2022, 08:01

Wygląda to tak :?
Obrazek
Obrazek

mczelny2401 mój poprzedni reflektor był bardzo podobnie popękany od góry.

Wracając do pytania, czy ktoś ma jakiś patent na naprawienie takiego pęknięcia :-) ?
jackonda
Stella
Stella

Postprzez mczelny2401 » 12 października 2022, 08:45

Ja w ASO usłyszałem że to od zbyt mocnego trzaskania pokrywą silnika więc nic nie robię bo akurat u mnie parowanie nie występuje :wink: :roll:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mm.max » 12 października 2022, 09:06

mczelny2401 napisał(a):Ja w ASO usłyszałem że to od zbyt mocnego trzaskania pokrywą silnika

VW broniąc swojej dupy wydał taki komunikat techniczny (TPI) mówiący że z 20cm maskę można zamykać.

jackonda, bez wyjęcia reflektora i tak nic nie zrobisz.
Proponuję dwie opcje do rozważenia:
a) firma zewnętrzna która rozklei obecny reflektor i przeszczepi ci szkło reflektora z dawcy np. zakupionego na allegro (może być uszkodzony tył reflektora)
b) próba uszczelnienia uszkodzenia - np. zalanie klejem uszkodzenia plus do tego uszczelnienie np. butylem (tylko nie sylikonem)

W naszych reflektorach oprócz pękania jest jeszcze inna historia którą próbuję rozkminić - a mianowicie błędnie zaprojektowane (w mojej ocenie) odpowietrzniki reflektora.... mam wrażenie że wraz z czasem i temperaturą pod maską i zimą guma z której są zbudowane traci swój kształt (zapewne w minimalnym stopniu) i sposób wentylacji reflektora jest na tyle zły że zasysa za dużo mokrego powietrza z otoczenia co na skutek różnic temperatur powoduje parowania a nawet skraplanie wilgoci od wewnątrz.

Na czym opieram tą wstępną teorię - mój lekko pęknięty reflektor (podobne uszkodzenie jak u mczelny2401 cały uszczelniłem od zewnątrz bardzo grubą warstwą kleju butylowego (elastyczna masa butylowa). Nie ma najmniejszych szans na to aby ten brzydko wyglądający uszczelniacz przepuścił choć trochę wilgoci. Testowane na myjni, podczas porządnego deszczu.
Ale po zatrzymaniu samochodu (w mojej ocenie) odpowietrzniki zasysają dużą ilość wilgotnego powietrze z otoczenia w na tyle dużej ilości iż po jakimś czasie występuje parowanie.
Przyjrzałem się w katalogu części zamiennych i w necie dziesiątkom odpowietrzników w grupie VW w reflektorach FULL LED i takie gówno jakie jest w reflektorach po FL nigdzie nie występuje (no chyba tylko w Karoqu lub Kodiaku jest coś podobnego).
Co więcej reflektor LED przed FL nie ma wymiennych odpowietrzników a jego odpowietrzniki są w kształcie litery odwróconej litery U z bardzo ograniczonym i minimalnym przepływem powietrza.
Reflektor po FL natomiast ma wymienne odpowietrzniki (nr katalogowy częsci zamiennej) !! Niektóre zaś reflektory np. Octavia III FL LED mają odpowietrzniki w formie przypominającej membranę - która wypuszcza nadmiar nagrzanego powietrza z wnętrza reflektora a nie koniecznie wpuszcza wilgotne powietrze z otoczenia.
Więc problem pękania reflektorów to jedna kwestia.
Problem nadmiernego parowania nawet nie popękanych reflektorów do druga kwestia.
Sumą tego jest :bije: wkuxxxxxxx użytkowników gdyż przez błędy producenta mimo "gwarancji" musimy bawić się w jakieś ultra rzeźby.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez hoozgo » 13 października 2022, 20:00

To mi popsuliście humor - mam identyczne pęknięcia co @mczelny2401 ..
Auto ma 50tys km przebiegu i niecałe 4 lata..

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
hoozgo
Signo
Signo

Region: śląskie
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez jackonda » 13 października 2022, 22:34

mm.max masz może jakieś zdjęcia, jak u Ciebie to uszczelnienie butylem wygląda?
Najchętniej to tylko uszczelniłbym ten reflektor, skoro mam już drugi przedliftowy a widzę że pękają też poliftowe. Zakładam, że jakbym nawet kupił nowy to i tak samoczynnie pęknie ... :evil:

Podczas rozmów z serwisem też słyszałem, że pewnie stosowałem zbyt agresywny płyn do spryskiwaczy, ktoś mi stuknął auto i odjechał albo zbyt mocno zamykam maskę ...

Odnośnie tłumaczenia serwisu, że "to moja wina" to zauważyłem też rdzę na klapie bagażnika na styku z uszczelką (od wewnątrz), niestety auto miało już ponad 3 lata (byłem przekonany że 4 letnia gwarancja jest też na powłokę lakierniczą) naprędce wymyślono, że przytrzasnąłem sobie parasol klapą od bagażnika i pojawił się purchel :cfaniak:
jackonda
Stella
Stella

Postprzez mm.max » 14 października 2022, 08:51

hoozgo napisał(a):Auto ma 50tys km przebiegu i niecałe 4 lata..

To już odpowiedni czas na pęknięcia :D :D :D :D :D Co ty chciałeś autem jeździć bezawaryjnie do końca gwarancji :D :D

jackonda napisał(a):m.max masz może jakieś zdjęcia, jak u Ciebie to uszczelnienie butylem wygląda?

Zdjęcie cyknę przy okazji ale może być to wygląd odstraszający bo na tą chwilę grubo i brzydko jest zrobione.... docelowo nadmiar butylu usunę lub można stosować taśmę butylową cieńszą niż moja ja miałem 6mm dla przykładu aukcja:

https://allegro.pl/oferta/butyl-sznur-b ... 1999854860

Rozmowa z serwisem nie ma sensu - bo jakby oni widzieli możliwość wymiany reflektora to od razu by to zrobili bo przecież na tym zarabiają bo całość imprezy finansuje importer. Jak importer daje BANA na wymiany bo odkrył że jest wada fabryczna/jakościowa i trzeba siedzieć cicho to serwis nic nie może zrobić :evil: :evil:
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team