Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Płyn hamulcowy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Płyn hamulcowy

Postprzez KS CUPRA » 9 czerwca 2023, 11:14

Witam, jaki płyn hamulcowy jest zalewany fabrycznie i ile go wchodzi, chciałbym wykonać tę czynność poza ASO. Pacjent Seat Leon Cupra St 4drive 20r. Nie mogę również nigdzie znaleźć, co ile jest wymiana płynu chłodniczego.
KS CUPRA
Stella
Stella

Region: świętokrzyskie
Auto: Leon 3 Cupra St 4 dr
Silnik: CHPA 1.4

Reklama

Re: Płyn hamulcowy

Postprzez Yamakasi » 10 czerwca 2023, 09:43

o ile pamiętam wymiana płynu jest co 3 lata (ja miałem raz wymieniany) i ma to sens bo płyn a hamulcowy jest hydroskopowy (ciągnie wody tym samym tracąc właściwości). Na korku powinno być napisane, że zalany jest DOT4. Ile go wchodzi? Niewiele i zależy czy masz automat czy manuala, bo sprzęgło w ręcznej skrzyni też używa płynu hamulcowego do pracy sprzęgła.

Nie mam napisane ile weszło do mojego auta ale zdziwiłbym się jakby to było więcej jak pół litra ale raczej bliżej mi do stwierdzenia, że 250ml starczy.
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez verton91 » 10 czerwca 2023, 16:29

1.15L w manualu jeśli dobrze pamiętam

-- 10 czerwca 2023, 17:29 --

Obrazek
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Oracle » 10 czerwca 2023, 20:21

verton91 napisał(a):1.15L w manualu jeśli dobrze pamiętam

Zgadza się. 8)

Natomiast instrukcja serwisowa (D3E804FD4C3-Maintenance.pdf) mówi co następuje:

1. Otworzyć zbiorniczek płynu
2. Za pomocą pompki wyssać tyle płynu ze zbiorniczka, ile to możliwe, przy czym nie usuwać sitka (po odessaniu poziom płynu w zbiorniczku powinien być na poziomie dolnej krawędzi sitka)

* uzupełnić zbiorniczek świeżym płynem *

3. W przypadku samochodów z manualną skrzynią biegów w razie potrzeby zdjąć obudowę filtra powietrza
4. Zdjąć zaślepkę (gumową) z odpowietrznika wysprzęglika
5. Podłączyć do odpowietrznika wężyk pompki
6. Odkręcić (otworzyć) odpowietrznik i spuścić około 100ml płynu
7. Zakręcić odpowietrznik
8. Energicznie "przepompować" pedałem sprzęgła naciskając go (od końca do końca) 10 - 15 razy
9. Odkręcić odpowietrznik i spuścić około 50ml płynu
10. Zakręcić odpowietrznik i założyć gumową zaślepkę
11. Nacisnąć pedał sprzęgła kilka razy
12. Jeśli zdjęto - założyć obudowę filtra powietrza

Moment dokręcania śruby odpowietrznika wysprzęglika: 4,5 Nm

Jeżeli zaś chodzi o hamulce, to w przypadku samochodu z kierownicą po lewej stronie (left-hand drive - LHD) spuszczanie płynu należy przeprowadzać w kolejności: Lewy Przód --> Prawy Przód --> Lewy Tył -- Prawy Tył spuszczając płyn hamulcowy w ilościach kolejno: 200ml, 200ml, 300ml, 300ml, co daje 1L płynu na układ hamulcowy + 150ml na wysprzęglik w przypadku samochodów ze skrzynią manualną. W przypadku samochodów z kierownicą po prawej stronie ilość płynu hamulcowego spuszczona z każdego zacisku jest 2x większa (wysprzęglik bez zmian).

Moment dokręcania śrub odpowietrzników zacisków: 10 Nm

Instrukcja serwisowa zaleca po wymianie płynu uruchomienie silnika i sprawdzenie ciśnienia w układzie hamulcowym (poprzez naciśnięcia pedału) oraz jałowy skok pedału, który powinien być równy 1/3 całkowitego skoku. - Dobrze więc przed przystąpieniem do wymiany płynu zapamiętać sobie jak pracowały pedały sprzęgła i hamulca.

8)
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne