Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[KL] Dołożenie DAB+ do navi plus

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[KL] Dołożenie DAB+ do navi plus

Postprzez witek_77 » 13 lipca 2023, 19:13

Hej. Jako, że mój Leon nie posiada fabrycznie DAB+ postanowiłem go dołożyć. Wersja Hardware to H56. Oczywiście jak się da. Podobno od sierpnia 2020 już każdy miał. Ja mam z czerwca 2020 :( Zrobiłem mały research i już wiem, że w module 5F wystarczy załączyć antenę z funkcją DAB+ oraz wybrać region EU. Po tym zabiegu pojawiła mi się opcja wybrania DAB/FM, ale oczywiście jest błąd braku anteny. Znalazłem, że są 2 wzmacniacze antenowe umieszczone na klapie bagażnika i dostęp do nich jest bajecznie prosty. Obie moje anteny są FM. Niestety wg katalogu do wyboru mamy 4 modele anteny. Dwie na stronę prawą i 2 na stronę lewą. Czy jest ktoś odważny kto ma DAB+ i zdejmie plastik i zrobi zdjęcia modułów jakie ma u siebie ? Niestety internety milczą na ten temat. Poniżej fotki moich modułów.

Obrazek

Obrazek

strona kierowcy wtyczka żółta

Obrazek

strona pasażera wtyczka fioletowo-różowa

Obrazek
witek_77
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon IV Sportstourer
Silnik: DFYA 1.5

Reklama

Re: Dołożenie DAB+ do navi plus

Postprzez grabania » 14 lipca 2023, 09:27

Anteny zaczynające się na 5FE są dla kodu wyposażenia K8D, a te na 5FA dla kodu K8G. Szybkie sprawdzenie w internecie i masz odpowiedź ;)
Obrazek
Obrazek
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez witek_77 » 14 lipca 2023, 18:55

@grabania Dzięki. Zastanawia mnie tylko jedno. Moduł online w obu samochodach jest taki sam. Wzmacniacze antenowe są różne. O ile dla K8G są pojedyńcze wtyczki z obu stron to dla K8D (moje kombi) prawy moduł DAB ma 2 wyjścia. Gdzie powinien iść ten drugi którego nie mam i którego nie potrzebuje hatchback. Dlatego fajnie by było jakby ktoś z kombiaka mógł to zobaczyć. Albo czy ktoś ma dojście do schematu jak to wszystko jest pospinane. Znalazłem jedną różnicę. Antena 5WA035507B ma 3 wejścia a 5WA035507A ma 2 wyjścia. Czyżby jeden z dodatkowych wyjść modulu antenowego ma iść do anteny którą też muszę zmieniać?
witek_77
Stella
Stella

Postprzez grabania » 15 lipca 2023, 10:48

Załączam schemat który udało mi się znaleźć w internecie

Obrazek
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez witek_77 » 15 lipca 2023, 21:35

Dzięki. Też udało mi się to znaleźć (cały wiring diagram do MK4)i zacząłem drążyć temat dalej. Tak jak pisałeś wcześniej powinny być niby oba moduły zmienione, ale wg kodowania tylko antena nr1 jest do dab i pokrywa się to ze schematem który który pokazałeś. Dzisiaj zerknalem lusterkiem przez schowek i faktycznie mam gniazdo wolne. Co ciekawe to gniazdo w Leon 3 odpowiedzialne jest za GPS i nie szukałem w innym miejscu. Człowiek jaki Stary taki głupi. Teraz tylko trzeba załatwić kabel, moduł i coś żeby przerobić wtyczkę z FM. Ewentualnie jakaś uniwersalna antena do dab i podjechac na testy blisko nadajnika czy coś znajdzie. Jak znajdzie to kupie oryginały żeby druciarstwa nie robić.

-- 15 lipca 2023, 21:35 --

Nie wiem czemu nie mam opcji edycji posta. Chyba skuszę się na testy na tą https://pl.aliexpress.com/item/32662795299.html?. Ma w sobie wzmacniacz i odpowiednią wtyczkę fakra typu A. Jeżeli złapię coś (sygnał) to pociągnę ją do tylnej klapy w miejsce oryginałów. Jeżeli będzie działać i nie będzie błędu to zostawię, albo wykorzystam ten kabel, zakuję na nim wtyczkę podwójną ( oznaczoną tutaj t4bi) i podłącze do zakupionego oryginalnego wzmacniacza. Wtyczki żenśkie fakra są dostępne na allegro także luz. Moja zakuwarka chyba ogarnie ten rozmiar.
witek_77
Stella
Stella

Re: [KL] Dołożenie DAB+ do navi plus

Postprzez Woytasio » 24 lipca 2023, 20:41

LEON II 1P STYLE 2.0 TDI
............Obrazek.............
Woytasio
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: Leon II
Silnik: turbo diesel inny

Re: [KL] Dołożenie DAB+ do navi plus

Postprzez witek_77 » 13 sierpnia 2023, 22:04

Moja antena jest tylko do GPS. Anteny radia są na szybie. Antena już po odprawie także za kilka dni dam znać czy działa. Jeżeli sprzęt pozwoli tzn jednostka będzie wszystko miała i ruszy dab to albo zostawię tak na chińczyku albo kupie oryginały. Dajcie parę dni i dam znać

-- 25 lipca 2023, 20:01 --

Dobra panowie. Prawie sukces. Tzn jest sukces, ale nie całkiem zgodny ze sztuką. DAB wykrywa stacje, działają poprawnie, wzmacniacz z anteny jest wykrywany, ale jest błąd braku anteny. Jeżeli ktoś chce zrobić działającego DABa po taniości (40zł) to można bez problemu. Jak wygląda proces dokładania DABa

1. Otwieramy schowek samochodu do pozycji takiej w której można wyjąć filtr kabinowy. Przy pomocy lusterka szukamy złącza do anteny DAB. Jest to czarne złącze FAKRA typ A. Patrząc na jednostkę, jest po prawej stronie na dole. Ja wyciągnąłem filtr żeby był lepszy dostęp i przy okazji go przedmuchałem trochę, dlatego jest dziura. Jeżeli jest takie coś wolnego to przechodzimy do punktu 2

Obrazek

2. Zamawiamy antenę DAB+ ze złączem FAKRA typ A czyli czarnym na standard europejski czyli Częstotliwość pracy:

170MHz ~ 240MHz (zespół III)

1452MHz ~ 1492MHz (pasmo L)

Ja zamówiłem ten model poniżej. Są też inne. Kabel mojej ma 3m i ledwo sięga za tylne drzwi. Niestety nie mogłem jej umieścić na szybie klapy z tego tytułu. Wersja z 4m starczy ledwo co, ale do ogarnięcia i też takiej bym szukał. Póki co mam za schowek rzuconą, ale przykleję ją na szybę. Jeżeli starczy to na tę boczną tylną małą szybkę z bagażnika (to żółte to zabezpieczenie taśmy z drutkiem która jest przezroczysta).

Obrazek

3. Jak przyjdzie to odkręcamy schowek. Wyjmujemy boczek z wyłącznikiem do poduszki, odkręcamy z dołu przy samych zawiasach 2 śruby, otwieramy schowek i w nim są 3 śrubki od góry i jedna wewnątrz tej wąskiej wnęki.

4. Podpinamy wtyczkę z anteny i nie składamy póki co bo trzeba wytestować

Obrazek
Obrazek

5. Przechodzimy do kodowania. Otwieramy maskę, zaciągamy ręczny, wchodzimy w moduł 5F czyli multimedia, zdejmujemy blokadę SFD i działamy.

a) Wchodzimy w adaptacje/function configuration radio i zmieniamy band settings dab tuner band 1 na EU_BAND_III-N
Obrazek

b) W tym samym miejscu zmieniamy jeszcze DAB MODE ANTENNA MODE 1 na AKTYWOWANO
Obrazek

6. Restartujemy multimedia naciskając dotykowy przycisk wyłączania radia i trzymamy około 40 sekund. Tyle trwa pełny reboot. Teraz w radiach mamy widoczne FM/DAB. Czekamy kilka minut i powinno pojawić się stacje z dopiskiem DAB

Obrazek

7. Jeżeli wszystko jest ok to montujemy gdzieś antenę, składamy schowek i :piwko:

-- 13 sierpnia 2023, 22:01 --

Dobra. Jako, że nie dawało mi to spokoju to postanowiłem iść w oryginał. Żeby mieć wszystko jak fabryka chciała to musimy nabyć 3 rzeczy. Pierwsza rzecz to moduł 5FE035225B. Wyszedł mnie 30e na eBayu. Musimy szukać. Druga rzecz to przewód antenowy zakończony fakra A czarnymi żeńskimi. Ja mam 5m. Ja kupiłem na masterantena.pl bo najtaniej było. Wtyczkę również.
Obrazek
Trzecia to wtyczka podwójna fakra typ Z zielona. Obrazek
Wtyczki są rozbieralne i możemy przełożyć konektor między różnymi rodzajami wtyczek fakra.

1. Montujemy wzmacniacz antenowy
2. Wyciągamy konektor z wtyczki fioletowej.
Obrazek

3. Konektor starej anteny FM wkładamy do dolnego wejścia wzmacniacza
Obrazek

4. Odginamy podsufitkę i szukamy zaczepów. Wystarczy 2 odczepić.
5. Demontujemy wtyczkę tj wyciągamy konektor z czarnej wtyczki fakra z naszego przewodu i przeciągamy przez gumę.
6. Podłączamy konektor do górnego gniazda wtyczki podwójnej i zabezpieczamy.
Obrazek

7. Przeciągamy kabel do schowka. Ja zrobiłem to podsufitka. Przykleiłem taśma kabel do zaślepki z listwy przypodłogowej panelowej bo to chude i długie. Tak prawa strona wcisnalem aż do prawego przedniego słupka. Tam już do schowka gładko poszło. Przy okazji chińska zdemontowalem.
8. Cieszymy się DABem. Oczywiście jak ktoś nie zakodował sobie w 5F to w poście wyżej jest napisane co i jak.
witek_77
Stella
Stella

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja