Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

klocki hamulcowe - wymiana.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: klocki hamulcowe - wymiana.

Postprzez Yamakasi » 7 grudnia 2023, 21:16

Ja jak zmontowałem zimówki to zauważyłem, że tylne tarcze mają już rant. Oczywiście się spieszyłem i nie miałem suwmiarki więc nie zmierzyłem. U mnie jest nalatane 42 tys km i non stop na AH. Jak trzeba będzie wymienić to trudno. AH jest zbyt fajny w automacie. Jak znam siebie to poleci zestaw Brembo ale jeszcze nawet nie myślałem jaki. Cena nie gra zasadniczo roli, ma być bezpiecznie i dobrze. Ma ktoś może jakeś typy?

@mczelny2401 masz już jakiś pomysł na tył u siebie?
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez exxxile » 8 grudnia 2023, 09:00

Tomektr napisał(a):Na 99% się pewnie je... znaczy pomyliłeś :D oby tak było. Daj znać co i jak. Jak by co to tył na 272mm też jest kierunkowy

Trochę czary wyszły. Miałem jechać do kumpla i ogarnąć temat, ale w środę podjechałem do diagnosty i poprosiłem o wpuszczenie na rolki, żeby przed grzebaniem sprawdzić, czy w ogóle problem dalej występuje. I pokazało 7% różnicy między prawym a lewym przodem, gdzie wcześniej było to 33% (na korzyść większej siły hamowania prawego koła). Pojechałem więc wczoraj rano znów na właściwą poprawkę badania, no i przeszedł, chociaż tam już pokazało 15-20%. Facet twierdzi, że to dlatego, że mokro wczoraj było - nie byłem w stanie zrozumieć teorii dlaczego mokro bardziej wpływa na jedno koło niż na drugie :p Ale no też nie dyskutowałem, bo jednak głównie chciałem pieczątkę w dowodzie i mieć to z bani. Na ten moment wygląda, jakby mogła to być kwestia dotarcia... Wczoraj właśnie była spora plucha, więc odpuściłem ziomkowi i sobie grzebanie przy umorusanym aucie, ale na dniach mimo wszystko zrzucimy koła i upewnimy się, czy klocki są założone kierunkowo jak trzeba.

Niestety też, o ile na iparts przeważały bardzo dobre opinie na temat tych klocków, o tyle na allegro jest ich znacznie mniej, a ludzie narzekają, że klocki piszczą - a ktoś nawet napisał, że mu zjechało tarcze. Ale to myślę może faktycznie coś było uszkodzone lub źle założone, no bo bez przesady :shock: U mnie wczoraj mniej piszczało, ale to akurat mogła być zasługa bardzo dużej ilości wody wszędzie.

A BTW tylne hamulce miałem zrobione w ASO dwa miesiące temu - zostawiłem auto na przegląd gwarancyjny, poszedłem zjeść i zadzwonili, że tył absolutnie wymaga natychmiastowej wymiany i to kwestia bezpieczeństwa, więc się złamałem. Przynajmniej u mnie to było przed wykupem z leasingu, więc jeszcze na FV, ale wciąż spora kasa za taki serwis.. :roll:
exxxile
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez mczelny2401 » 8 grudnia 2023, 12:16

Tak to jest z tymi przeglądami w ASO, musisz sam w domu wcześniej wykonać przegląd bo inaczej wyszukają każdą pierdołę by oskubać cię z kasy. U mnie co roku doliczają mi do przeglądu czyszczenie podszybia gdzie wiem że jest tam czyściutko bo raz że dbam o to by tam nic nie zalegało to i dzień przed przeglądem tam zerkałem i uzupełniałem płyny eksploatacyjne :roll:

-- 8 grudnia 2023, 12:16 --

Yamakasi napisał(a):
@mczelny2401 masz już jakiś pomysł na tył u siebie?

No u mnie też już widać rant ale teraz na tyle mam klocki ATE i jakoś lepiej się trzymają jak fabryczne. Kolejnej zmiany już pewnie u mnie Leon nie doczeka bo myślę w przyszłym roku wraz z końcem gwarancji go upłynnić
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez Yamakasi » 8 grudnia 2023, 13:16

mczelny2401 napisał(a):No u mnie też już widać rant ale teraz na tyle mam klocki ATE i jakoś lepiej się trzymają jak fabryczne. Kolejnej zmiany już pewnie u mnie Leon nie doczeka bo myślę w przyszłym roku wraz z końcem gwarancji go upłynnić

Miętus :-D :-D :-D :-D gdzie twoja żyłka przygody z serwisami poza ASO? :twisted: :twisted: :twisted:
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 8 grudnia 2023, 16:14

Nie uśmiecha mi się na własny koszt pchać w remont skrzyni czy wymieniać przednich reflektorów :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez grabania » 8 grudnia 2023, 18:52

Yamakasi napisał(a):Jak znam siebie to poleci zestaw Brembo ale jeszcze nawet nie myślałem jaki. Cena nie gra zasadniczo roli, ma być bezpiecznie i dobrze. Ma ktoś może jakeś typy?

Nie wiem co tam konkretnie u Ciebie wyjdzie wg kodów PR, ale u mnie (HB, FR, 2017, CZCA) wjechał na tył zestaw 08.B413.11 + P 85 125. Jeżdżę z tym od od kwietnia tego roku i jestem bardzo zadowolony.
grabania
Signo
Signo

Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez Yamakasi » 8 grudnia 2023, 19:56

Nie no ja niby mam mocniejszy silnik ale ważne aby było bezpiecznie i cicho.

W sumie to nigdy jeszcze nie korzystałem z tych kodów PR na stronie Brembo nie ma mojego silnika. Czy ktoś może pomóc jak się zabrać za te kody?
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 8 grudnia 2023, 21:56

Proponuje poczytać tematy o problemach z hamulcami Brembo z jakimi borykają się obecnie Seaty i Cupry :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Yamakasi » 10 grudnia 2023, 23:39

Jakiś link bo mi sie nie obiło o oczy :P
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez grabania » 11 grudnia 2023, 00:07

Yamakasi napisał(a):Jakiś link bo mi sie nie obiło o oczy :P

Myślę że o to może się rozchodzić. Należy jednak pamiętać że tarcza/klocki Brembo do 1.4 o rozmiarze 272 to nie to samo co potwór o rozmiarze 380, dodatkowo nacinany, jakoś pewnie ekstra wentylowany i prawdopodobnie z innych stopów lub innych mieszanek ściernych. U mnie jest cichutko i nic nie piszczy.

Obrazek
grabania
Signo
Signo

Auto: Leon 5F HB

Postprzez Yamakasi » 11 grudnia 2023, 08:18

Nie no. Teoretycznie hamulce (tarcze mniej ale klocki na pewno) należy dotrzeć gdyż są pokryte cienką warstwa ochronną. Ja w motorze to nauczony doświadczeniem (oryginały z Hondy) lekko "ścinam" krawędzie pilniczkiem i jest spokój.

Ja mam zamiar zastosować gładkie tarcze bo są najcichsze. Już miałem nacinane, wentylowane i może troszkę lepiej hamowały ale umiały zawyć.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez lukaszszn » 14 lutego 2024, 08:28

witam przy lekkim nacisniue hamulca cos szoruje..czy to oznaka klockow do wymiany ?
lukaszszn
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: SEAT LEON
Silnik: inny

Postprzez Yamakasi » 14 lutego 2024, 11:23

Jak auto długo stało to mogły pokryć się tarcze rdzą i klock to zbiera. Mam tak samo jak przez tydzień nie ruszam auta. Robię tak, że jadąc na wprost (żeby mi auta gdzieś nie zarzuciło) mocno naciskam hamulce (no ale nie tak aby ABS się załączył). To wyczyści tarcze i klocki. Raz w Fabii miałem tak że dostał się maleńki kamyczek między klocek i tarcze i wbił się klocek i tarł niemożliwie, ale to trzeba mieć mega pecha/szczęście.

Do tego należy dodać, że tarcze i klocki (przynajmniej u mnie) są jakby gumowe. Kolega w Leonie zmienił na zestaw z ATE (taki OEM+) i auto jest zwarte i hamulec działa pięknie.

Nie wykluczam niczego ale warto depnąć auto aby klocki naprawdę docisnęły się do tarcz i "dotarły". Możesz też mieć sknocone tarcze i klocki. Jak na powierzchni tarczy masz fakturę płyty gramofonowej (rowki zamiast gładkiej powierzchni) to tarcze i klocki do wymiany. Ciężko powiedzieć.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez z_marian » 18 lutego 2024, 15:42

Nie wiem co tam konkretnie u Ciebie wyjdzie wg kodów PR, ale u mnie (HB, FR, 2017, CZCA) wjechał na tył zestaw 08.B413.11 + P 85 125. Jeżdżę z tym od od kwietnia tego roku i jestem bardzo zadowolony.

Też się przymierzam do tych tarcz (u mnie akurat klocki P 85 135) na wiosnę, w poprzednim samochodzie innej marki 2 lata temu też zmieniłem tył na zestaw Brembo i przez okres eksploatacji nie było się do czego przyczepić, i uważałem to za bardzo dobry zakup.
z_marian
Stella
Stella

Auto: Leon X-Perience
Silnik: CRLB 2.0

Postprzez Yamakasi » 18 lutego 2024, 18:11

Ja coś czuję w kościach, że u mnie też wjedzie nowy zestaw i myślę o Brembo lub ATE. Żadna wyczynowa jazda.

Z przodu mam 312mm a z tyłu 272mm. Ktoś ma coś do polecenia. Zależy mi żeby było cicho i skutecznie. Cena to drugorzędna sprawa.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez sql » 18 lutego 2024, 21:52

Cicho i skutecznie, a przy okazji czysto na feldze - polecam EBC Redstuff. Do ostrego pałowania są słabe (szybko kończy się chwilowa skuteczność), ale jak o tym pamiętasz i nie masz potrzeby kilkukrotnego hamowania z prędkości 200/250+, to są naprawdę super! No i do tego kosmiczna żywotność - oryginały się skończyły po ~25k, a teraz mam pod 70k i cały czas jeszcze są (a styl jazdy ten sam).
sql
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Yamakasi » 19 lutego 2024, 08:15

sql napisał(a):Cicho i skutecznie, a przy okazji czysto na feldze - polecam EBC Redstuff. Do ostrego pałowania są słabe (szybko kończy się chwilowa skuteczność), ale jak o tym pamiętasz i nie masz potrzeby kilkukrotnego hamowania z prędkości 200/250+, to są naprawdę super! No i do tego kosmiczna żywotność - oryginały się skończyły po ~25k, a teraz mam pod 70k i cały czas jeszcze są (a styl jazdy ten sam).

A tarcze?
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez karolJ » 20 lutego 2024, 22:11

Jeśli pójdziesz w EBC Redstuff to wypadałoby wytrzymalsze tarcze - EBC Standard D1772 lub DBA Street 2814E. Te z miękkiego gównolitu zostaną zjedzone szybko przy twardym klocku.

Ja się przymierzam do takiego zestawu na wiosnę:
Obrazek
Leon 5F FR 190KM/320Nm => 250KM/390Nm
Terramar VZ 265KM/400Nm
karolJ
Stella +
Stella +

Region: świętokrzyskie
Auto: Terramar

Postprzez sql » 22 lutego 2024, 13:10

RedStuff absolutnie nie jest twardym klockiem - konsumuje tarcze znacznie wolniej niż fabryczne klocki!
U mnie od wymiany fabrycznych przy 25k minęło kolejne 45k - wymieniem same klocki (przód+tył), tarcze zostały stare fabryczne i jeszcze jestem ciut ponad limit - zapewne skończą się razem z klockami - pewnie za jakieś 50-10k. Na pewno przez te 45k znacznie mniej znikły, niż przez pierwsze 25k.
Jakie tarcze? Jak pisałem - używałem ich z fabrycznymi tarczami. Pół roku temu zamówiłem sobie DBA (tyle idą z Australii) - lubię eksperymentować - przy kolejnej wymianie (mają jutro dotrzeć) chcę je włożyć razem z YellowStuff'ami.

-- 22 lutego 2024, 13:10 --

Przyjechało DBA - trochę się na nie naczekałem. Nie mogłem znaleźć opinii w Leonie, więc sam postanowiłem zaeksperymentować. Jak już przerzucę (co nie będzie zbyt szybko, to starych jeszcze trochę jest), to na pewno dam znać po ułożeniu.
Obrazek
sql
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mczelny2401 » 24 lutego 2024, 22:15

Ja jeśli zostawię Leona pod domem to pójdę w firmę Textar 8)
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Yamakasi » 7 maja 2024, 17:15

Ok aktualizacja z mojej strony.

Wymieniłem wszystkie tarcze, klocki a nawet płyn hamulcowy (jak szaleć to do końca). Wymiana w autoryzowany serwisie Bosch w Krakowie. Z przodu i z tyłu wleciały oryginalne zestawy Bosch'a (przód 312 mm a tył 272mm). Wszystko do kupy dało efekt rewelacyjny. Zero bicia tarczy, cichutka praca a hamulec jest precyzyjny (musiałem się do niego przyzwyczaić). Stare tarcze były strasznie skatowane a i tak mi facet w Boschu powiedział, że dużo u mnie przeżyły bo pewnie hamuję dużo silnikiem bo widział takie tarcze zhuśtane już po 30 kkm. Nie wiem jakie miałem oryginalne tarcze ale chyba ATE. Klocki na 100% były od ATE. Ja zapłaciłem za cały komplet (łączenie z wymianą całego płynu hamulcowego - Bosch ENV6) 2300 zł brutto. Pewnie dałoby się taniej. Kupując gdzieś całe zestawy na Allegro ale stwierdziłem, że mam to gdzieś niech wszystko będzie kupione i zrobione w jednym miejscu.

Dla zainteresowanych (u mnie jest DKZA):
1. Tarcze hamulcowe przód - 0 986 479 058
2. Klocki hamulcowe przód - 0 986 494 660
3. Klocki hamulcowe tył - 0 986 494 659
4. Tarcze hamulcowe tył - 0 986 479 C20
5 płyn hamulcowy - ENV6 (puszka litrowa)
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 7 maja 2024, 20:08

tak z ciekawości spytam, w moim 1.4 mam tak, że hamulec zaczyna jakkolwiek łapać mniej wiecej w 1/2 - 1/3 wciśnięcia.
pojezdziłem ostatnio trochę świeżym Q3 i tam hamulec łapie praktycznie przy 1/10 wciśnięcia hamulca...
ktoś ma tak jak ja ? zero wycieków, hamulce świeżo po wymianie płynu, świeże klocki i tarcze
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez Yamakasi » 7 maja 2024, 20:59

Płyn wymieniałeś w ASO czy poza ASO. Pytam się bo jeśli wymieniali ci tak jak mi w ASO to problem jest w płynie hamulcowy.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez verton91 » 8 maja 2024, 06:34

Poza aso, ale nie jest to kwestia, że to się zaczeło dziać teraz, tylko u mnie tak jest odkąd pamietam :)
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez Yamakasi » 8 maja 2024, 07:02

U mnie ASO wymieniało płyn tylko w zbiorniczku (szok) i nawet nie pofatygowali się zmienić/spuścić płyn z końcówek przy hamulcach gdzie płyn dostaje najbardziej w d... Po porządnej wyminie wszystko pracuje jak należy.

Co do Twojego problemu to może być wszystko ale jakoś obstawiam wspomaganie hamulca.
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez Karollo » 8 maja 2024, 10:46

U siebie od niecałego roku mam założone tarcze Rotinger T5 (przód i tył) plus klocki Textar (miękkie). Zestaw sprawdza się dużo lepiej niż oryginał, siła hamowania zauważalnie wzrosła, termika na plus, do tego nie wydają absolutnie żadnych pisków itp.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/4cc719ef7be151ec
Karollo
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Tak
Silnik: inny

Postprzez Oracle » 8 maja 2024, 21:54

verton91 napisał(a):tak z ciekawości spytam, w moim 1.4 mam tak, że hamulec zaczyna jakkolwiek łapać mniej wiecej w 1/2 - 1/3 wciśnięcia.

Instrukcja serwisowa (D3E804FD4C3-Maintenance.pdf) - strona 135 (kontrola po wymianie płynu hamulcowego) twierdzi, że ma być tak: "Start the engine and check the run and pressure of the brake pedal. Free play: max. 1/3 of pedal travel."
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez verton91 » 10 maja 2024, 07:23

dzięki za sprawdzenie, to by się w sumie zgadzało, że taka 1/3...
verton91
TopSport
TopSport

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne