Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zmiana podświetlenia przycisków na białe

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zmiana podświetlenia przycisków na białe

Postprzez grabania » 9 marca 2024, 19:55

Lift Leona 5F dodał obsługę wielokolorowych ambientów w drzwiach. W połączeniu z lampkami nóg z Audi i paroma innymi lampkami można zrealizować fajny projekt wielokolorowego podświetlenia ambientnego (nóg, schowków w drzwiach itd)

Obrazek

Jednak ja nie o tym ;) O ile czerwone ambienty współgrają z resztą oświetlenia o tyle pozostałe kolory dosyć mocno się gryzą z czerwonymi guzikami. Dodatkowo podgrzewana kierownica z Leona 4 ma białe podświetlenie i straszny misz-masz robi się w samochodzie po wykonaniu tego retrofitu (zdjęcie zrobione w samochodzie znajomego, dobrze obrazuje "problem").

Obrazek

Jak dla mnie to dostępne są tylko trzy rozwiązania tej sytuacji:

• przelutować diody w kierownicy na czerwone żeby wszystko się zgadzało (niestety nie istnieją przyciski z czerwonym podświetleniem)
  • zmienić wszystkie panele, guziki i przełączniki we wnętrzu na takie, które mają białe podświetlenie
  • zignorować to

Jak można domyśleć się po nazwie tego tematu - postanowiłem wymienić całe oświetlenie wnętrza na białe. Okazuje się, że Ateca to taki Leon na szczudłach i bardzo dużo części wygląda i/lub jest identycznych. W przedlifcie podświetlenie było czerwone, ale polift ma już wszystko na biało.

Między Atecą a Leonem jest jedna różnica - wiele elementów ma wykończenie "aluminiowe" zamiast "chromowanego". Pokrętła na panelu klimy, przełączniki szyb, elektryczny ręczny itd. Wnętrza większości części jednak da się przekładać aby zachować część oryginalnego wykończenia Leona.

Panel klimatyzacji

Wybór jest dosyć obfity, bo elektronika panelu (podobno) jest taka sama w każdej wersji panelu z innych samochodów grupy VAG z tej samej generacji. Wszystkie panele z Golfa mają białe podświetlenie, wiec jak ktoś nie boi się zaryzykować to można spróbować zrobić przeszczep. Osobiście mogę potwierdzić, że elektronika panelu z Ateci jest identyczna jak w Leonie.

• 5F0907044AR lub 5F0907044AT - Ateca, bez podgrzewanych foteli
  • 5F0907044AS - Ateca, z podgrzewanymi fotelami
  • 5G0907044BC, 5G0907044BK, 5G0907044CE, 5G0907044CE, 5G0907044CT, 5G0907044FC, 5G0907044FP, 5G0907044FS - Golf, bez podgrzewanych fotelu
  • 5G0907044BD, 5G0907044BL, 5G0907044CF, 5G0907044CF, 5G0907044DA, 5G0907044FD, 5G0907044FQ, 5G0907044FT - Golf, z podgrzewanymi fotelami

Wersje z Webasto pominąłem z wiadomych względów. Gdyby jednak ktoś potrzebował to pomogę ;)

Obrazek
Obrazek

Przyciski nad panelem klimatyzacji

Temat jest nieco skomplikowany, bo jest dużo kombinacji które występowały w Leonie - można mieć lub nie mieć trybów jazdy, start-stopa i wizualizacji czujników parkowania. Inne samochody grupy VAG niestety nie odstępują na krok i jest dużo różnych, innych wersji, które potencjalnie nadają się na przeszczep (ponad 50).

W Leonie każdy z przycisków na lewo od przycisku świateł awaryjnych posiada obsługę dwóch kolorów (czerwony + pomarańczowy) i dla uproszczenia podam numery przycisków z Ateci, które spełniają to kryterium:

• 575927137H - start-stop
  • 575927137J - start-stop + wizualizacja czujników parkowania
  • 575927137K - wizualizacja czujników parkowania
  • 575927137L lub 575927137N - tryby jazdy + wizualizacja czujników parkowania
  • 575927137M lub 575927137P - tryby jazdy + start-stop + wizualizacja czujników parkowania

Jedyne co trzeba zrobić to przełożyć plastikową część przycisków z ikonkami, aby były zgodne z wyposażeniem Leona.

Jeśli posiada ktoś przycisk do wyłączania ESP to nada się część o numerze 575927143D lub 575927143E.

Obrazek

Elektryczny ręczny

Sprawa prosta, bo są wyłącznie dwa numery części zależne od kodu wyposażenia: UH1 lub UH2. W Leonie też występowały te dwa kody, więc należy dopasować do swojego wyposażenie. Elektronika nadaje się do przeszczepu.

• 575927225A - dla kodu PR UH2
  • 575927225C - dla kody PR UH1
  • 3G0927225 - czysto teoretycznie wnętrze z tego przycisku również powinno pasować, ale nie testowałem

Pokrętło regulacji lusterek

Ateca posiada część o numerze 575959565B, która ma kształt i mocowania identyczne co w Leonie. Część wydaje się być zgrzewana, więc nie szukałem tańszych alternatyw umożliwiających przeszczep.

Przycisk centralnego zamka

Ateca posiada część o numerze 576962125, która ma kształt i mocowania identyczne co w Leonie. Ja jednak poszedłem na tańszą opcję i kupiłem część z Golfa o numerze 5G0962125A - elektronika nadawała się do przeszczepu.

Przełącznik szyb kierowcy

Są dwa numery części w zależności od rodzaju wykończenia przycisków:

• 5G0959857D - bez dekorów
  • 5G0959857E - z "aluminiowymi" dekorami

Z pomocą igły lub innego cienkiego narzędzia da się przełożyć dekory.

!! UWAGA !! Wnętrze przycisków nie nadaje się do przeszczepu. Niezależnie od tego czy kupicie wersję z dekorami czy bez, wnętrze panelu z białym podświetleniem jest nieco inne od tego z czerwonym.

Obrazek

Pozostałe przełączniki szyb

Tutaj również jest podział w zależności od rodzaju wykończenia:

• 5G0959855K lub 5G0959855M - bez dekorów
  • 5G0959855L lub 5G0959855N - z "aluminiowymi" dekorami

Podobnie jak w panelu kierowcy tutaj również dekory da się przełożyć. Fabrycznie Leon posiada złączę skierowane do dołu (tak jak w 5G0959855K i 5G0959855L), jednak w boczkach drzwi jest wystarczająco dużo miejsca, żeby zamontować przełączniki ze złączem skierowanym do tyłu (5G0959855M i 5G0959855N). Niestety przełączniki ze złączem skierowanym do tyłu wymagają "drobnej modyfikacji" mocowania (trzeba wyłamać 2 plastikowe elementy). Wspominam o tym, bo złącza M i N są o wiele popularniejsze i tańsze, i z takiej opcji też skorzystałem.

Obrazek

!! UWAGA !! Wnętrze przycisków nie nadaje się do przeszczepu. Niezależnie od tego czy kupicie wersję z dekorami czy bez, wnętrze panelu z białym podświetleniem jest nieco inne od tego z czerwonym.

Jest znacznie więcej wersji tych przycisków (np bez ikonki strzałek), jednak postanowiłem ograniczyć poradnik do takich części, które będą wyglądać identycznie jak w Leonie. Załączam zdjęcie porównujące różne rodzaje wykończenia i ikon ("aluminium", bez dekorów i strzałek, "chrom").

Obrazek

Pokrętło świateł

Przyznam szczerze, że nie robiłem głębszego rozeznania w tym temacie. Wiem, że część o numerze 5G0941431BD ma białe podświetlenie, przednie przeciwmgłowe, tryb automatyczny i chyba nie ma dostępnej nowszej wersji spełniającej te kryteria. Jeśli posiadacie takie wyposażenie to ta część sprawdzi się idealnie.

Lampka oświetlenia wnętrza

Podobnie jak przy pokrętle od świateł tutaj również nie notowałem swoich poszukiwań. Ważne dla mnie było aby lampka była z alarmem i 575947105J spełnia ten wymóg, a przy okazji posiada wbudowane LEDy od oświetlenia. Musiałem jedynie usunąć przycisk SOS i przełożyć maskownicę ze swojej lampki. Zainteresowanym mogę pomóc w poszukiwaniu innych wersji.

Słowem podsumowania...

Nie posiadam u siebie Kessy, więc nie musiałem zmieniać przycisku od uruchamiania silnika. Nie posiadam DSG, więc nie musiałem zmieniać podświetlenia "PRNDLa". Jedyne co zostało z czerwonym podświetleniem to dwa guziki i pokrętło głośności obok ekranu, a to brzmi jak powrót do punktu wyjścia ;) Mam już na to plan w postaci dobrania odpowiednich diod i przelutowania ich.

Obrazek

Cenowo wyszło, cóż... drogo:

• panel klimatyzacji + przyciski nad panelem - 450zł
  • elektryczny ręczny - 50zł
  • przełącznik szyb kierowcy - 65zł
  • pozostałe przełączniki szyb - 3x 35zł
  • pokrętło świateł - 95zł
  • pokrętło regulacji lusterek- 90zł
  • przycisk centralnego zamka 25zł
  • lampka oświetlenia wnętrza - 200zł

Większość z tego jest jednak do odzyskania. Szacuję, że finalnie koszt tej modyfikacji powinien mnie wynieść w okolicy 200-300zł. Wszystko zależy od tego ile stracę na dostawach i na wystawianiu części ciut taniej aby je sprzedać, a nie sprzedawać.

A jakie jest moje zdanie na temat tej modyfikacji? PETARDA! Wnętrze nabrało nowocześniejszego wyglądu, a ambienty w kolorze innym niż czerwony w końcu są akceptowalne. Jedyne czego (chyba) trochę żałuję to że zostawiłem "chromy" zamiast iść w "aluminium". Taka modyfikacja wymaga jednak wymiany dodatkowych elementów, które niekoniecznie by się udało przełożyć. Wewnętrzne klamki i nawiewy z Ateci może by pasowały, ale ramka konsoli środkowej czy ekranu na pewno są inne.

Dodatkowe zdjęcia prezentujące modyfikację "z bliska":

Obrazek
Obrazek
Obrazek
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Reklama

Re: Zmiana podświetlenia przycisków na białe

Postprzez Tomektr » 9 marca 2024, 23:13

Co za świr :brawo: ale znam to, to jest zaraźliwe i nie wyleczalne :mrgreen: Ja na 20 marca jestem umówiony na wymianę przedniej szyby z kamerą. Na tym pewnie się nie skończy :D
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez grabania » 10 marca 2024, 09:09

Tomektr napisał(a):Co za świr :brawo: ale znam to, to jest zaraźliwe i nie wyleczalne :mrgreen: Ja na 20 marca jestem umówiony na wymianę przedniej szyby z kamerą. Na tym pewnie się nie skończy :D

No nareszcie! Z niecierpliwością czekam na efekty zmiany, musisz się pochwalić jak wyszło ;)
grabania
Signo
Signo

Postprzez bzykofm » 10 marca 2024, 10:17

grabania napisał(a):Jedyne czego (chyba) trochę żałuję to że zostawiłem "chromy" zamiast iść w "aluminium". Taka modyfikacja wymaga jednak wymiany dodatkowych elementów, które niekoniecznie by się udało przełożyć. Wewnętrzne klamki i nawiewy z Ateci może by pasowały, ale ramka konsoli środkowej czy ekranu na pewno są inne.

Jeśli nie pasują to zawsze można "zafarbować". Osobiście polecam hydrografikę. Wiele elementów dałem już do takiej obróbki i zawsze efekt był rewelacyjny.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez mm.max » 18 marca 2024, 10:30

grabania, mówiłeś mi że będzie obszerna relacja .... no i tak jak myślałem że będzie nie tyle obszerna ale mocno szeczegółowa.
W realu efekt jest świetny. Fakt że w pełnej ciemności tego nie widziałem ale domyślam się że jest jeszcze lepiej.

No i teraz czekam na ambiente :)
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez grabania » 18 marca 2024, 19:20

mm.max napisał(a):Fakt że w pełnej ciemności tego nie widziałem ale domyślam się że jest jeszcze lepiej.

Mam nadzieję, że za niedługo będziemy grzebać przy moim samochodzie to powinna być okazja ;)

---

Ze względu na posiadanie przycisku do Park Assista w miejscu standardowego przycisku do wyłączania ESP z Cupry postanowiłem coś z nim podziałać żeby również świecił się na biało. Wiele godzin spędziłem na poszukiwanie modułu, którego płytka elektroniczna zajmowałaby wyłącznie jeden przycisk i zawierała biało-pomarańczowe diody. Niestety "najmniejszy" moduł jaki udało mi się znaleźć pochodzi z T-Roca i jego płytka zajmuje 2 miejsca.

Obrazek
Obrazek

Postanowiłem więc zaryzykować i kupiłem moduł 575927137M - posiada 3 zestawy biało-pomarańczowych diod (Park Assist, Start-Stop i czujniki parkowania). W mojej wyobraźni zakładałem, że skoro moduł ma zarówno wszystkie białe jak i pomarańczowe diody to uda mi się to jakoś zmontować, żeby biały i pomarańczowy był dostępny dla Park Assista i żeby 2 diody airbagów korzystały wyłącznie z pomarańczowych diod.

Zamówiłem moduł w Motorpolu, sprowadzali go na zamówienie z Czech i kosztował mnie 120zł. Po przeanalizowaniu multimetrem przejść między nóżkami modułu a diodami oraz stykami przycisków a następnie po przekładaniu przewodów w przeróżne piny doszedłem niestety do wniosku, że nie można wykorzystać płytki tego modułu jako przekładka na prawą stronę.

Diody informujące o statusie airbagów muszą mieć jeden wspólny plus (15a) i dwa osobne minusy (w sumie 3 przewody) i na dodatek są zabezpieczone diodą (żeby nie podpiąć na odwrót i nie spalić modułu airbagów?)

Obrazek

W module 575927137M wszystkie diody oraz styki przycisków mają wspólny minus i to już na starcie dyskwalifikuje wykorzystanie tego modułu. Załączam schemat z Leona 3, ale dotyczy bardzo podobnego modułu

Obrazek

Przycisk od Park Assista działał wyśmienicie, ale diody od status airbagów były "martwe". Dodatkowo na zegarach cały czas widniał komunikat z błędem airbagów. Przepiąłem piny w swoje stare miejsca, złożyłem wszystko i niestety muszę narazie żyć z niekompletną modyfikacją (przycisk od Park Assista aktualnie też nie działa, ale już pomijam tą kwestię ;)).

Jest to kolejna nauczka na przyszłość (po ostatniej, nieco droższej...) i tym razem brzmi: prześledzić schematy zanim zacznę składać zamówienia.

A na koniec klasycznie zdjęcie pamiątkowe z kolejnych nieudanych przygód :-D

Obrazek
grabania
Signo
Signo

Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat