Standartowa szerokosc.Micz napisał(a):6,5" to 205 będzie za szeroka.
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Standartowa szerokosc.Micz napisał(a):6,5" to 205 będzie za szeroka.
Micz napisał(a):195 to jest optymalny rozmiar opony na zimę
AdamTower napisał(a): i bardzo źle mi się jeździ
Nie pojezdzisz na tym - jedynie snieg, na asfalcie bedzie załamka.nowy napisał(a):na zime chcialem jak najwezsze zakupilem wiec 185/65/15
No i git.nowy napisał(a):ja jednak jestem zwolennikiem na zime waskich ..
Asgaard napisał(a):Z reguły jest tak, że jak posypie śnieg zaskakując drogowców, to leży może ze dwa dni, po czym piaskarki i inne sobie z nim radzą i zostaje mokry, a po jakimś czasie suchy asfalt na którym szeroka opona radzi sobie dużo lepiej od wąskiej.
AdamTower napisał(a):Ja też mam 195 i bardzo źle mi się jeździ Smuteczek
AdamTower napisał(a):i wtedy czy szeroka opona czy wąska nie ma znaczenia.
pilpi napisał(a):Producent przecież po coś przewiduje te opony do samochodu i po coś go tak sprzedaje
problemu nie mam - piszę własne odczucia i tyle.pilpi napisał(a):Adam nie wiem w czym ty masz problem. Ja założyłem teraz swoje zimowe 195 i jeździ się naprawdę super. Moze te twoje zimówki są do bani czy jak ?
pilpi napisał(a):Asgaard, ma całkowitą rację z tymi oponami
Micz napisał(a):no wybacz stary ale to jest jest kompletna bzdura Jechałem z bratem i miał zalożone 205, spadł śnieg i droga hamowania była katastrofalna, tak samo przyczepność i zachowanie samochodu na zakrętach
Micz napisał(a):Jak ktoś miał fizyke w liceum czy to na studiach to powienien to wiedzieć
greg_wrc napisał(a):Witam jakie zimówki sa najlepsze do leona 1.6 16V- 2001r. do jazdy po miescie i krotkich trasach?
Tonny S napisał(a):Łuki, nie przesadzajpo to sa by znikały
po 3 latach i tak juz nie maja swoich własciwości
i nalezało by je wywalić mimo duzej ilości bieznika.
Musisz sobie Mikołajową sponsorke poszukaćŁuki napisał(a):Sam jakoś się do kupna drugich nie rwę
Tonny S napisał(a): po 3 latach i tak juz nie maja swoich własciwości
witam,
mam do wyboru 2 rodzaje opon zimowych do nowego leona 1.9 tdi:
- Firestone Winterhawk
Mam takie w 17' 225/45 i jestem b. zadowolony.leoTDI napisał(a):witam,
i pytanie. Co sądzicie o tych oponach i cenie (?) :
http://www.opony.com/opon...tone_lm25.html#
Czas pomysleć o zakupie, póki nie sezon jeszcze.
Jak masz hebel 312mm zamontowany to 15' odpadają jak seria to zakładasz 15'sleeper napisał(a):A gdzieś mi się rzuciło ostatnio, że felgi 15" do ARL'a są za małe?! To prawda? Bo to zburzyło by mój cały plan EOT
sleeper napisał(a):Jako, że małymi krokami zbliża się zima to czas odgrzebać ten wątek.
Przeczytałem ten temat i mój wybór padł na 195/65/15 (głównie z tego względu, że mało jeżdżę ostatnio - w zimę to już w ogóle od święta pewnie - a różnica w cenie opony 15", 16" czy 17" jest).
Teraz tylko które opony:
Firestone Winterhawk - 196zł,
Bridgestone LM25 - 224zł,
czy GoodYear UG7 - 230zł?
Warto dopłacać do Bridgstone'a lub GoodYeara? Podkreślam, że naprawdę mało jeżdżę ostatnimi czasy - głównie miasto lub krótkie trasy. Może się ktoś wypowiedzieć z własnych doświadczeń?
A gdzieś mi się rzuciło ostatnio, że felgi 15" do ARL'a są za małe?! To prawda? Bo to zburzyło by mój cały planEOT
Powiedz koledze, ze bajki sa dobre dla dziecibelzi napisał(a):to kolega-znajomy oponiarz
odradzal mi Bridgstone'a i namowil mnie na Continental WinterContact,
mowil, ze sklad mieszanki jest optymalny na Polskie warunki, natomiast o Bridgstone
powiedzial, ze mieszanka jest dosc twarda
ARL ma tarcze 288 mmbelzi napisał(a):jak tarcza jest 280, to beda ok
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości