Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Problem z Leonem 1.6SR Duze spalanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Problem z Leonem 1.6SR Duze spalanie

Postprzez Hubabuuba » 6 lutego 2007, 14:47

Witam , Leon 1.6SR 105 koni ,strzasnie duzo pali :/ 11-12 w miescie i to przy tak spokojnej jezdzie i kulaniu się do świateł,a podobno miał się zamykać w 8-9. Strasznie wysoko się kreci, a na trasie wcale mniej nie pali :/ , nie wiem nic o tym silniku , podobno jest to wzmocniona wersja? Co oznacza skrót SN ? (Street Racer?) Jakie są prawidłowe wartości spalania w tym aucie?Moj mechanior mowił ,ze wina moze byc po stronie sondy (ze pracuje w trybie awaryjnym) i tego ze robi się zbyt krótkie trasy... i jeszcze pytanko czy np. zmiana skrzyni mogła by ewentualnie pomoc ? od 180konnego Leona 6-biegowa ? Czy to by coś zmieniło ? Prosze o Pomoc i Porady z góry wielkie Dzieki :)
Hubabuuba

Reklama

Re: Problem z Leonem 1.6SR Duze spalanie

Postprzez cebulka » 6 lutego 2007, 14:58

Cześć
Po pirwsze to 1.6SR mają 100KM (105 to ma 16V). Po drugie co to znaczy że się wysoko kręci :?: Bo według mnie to sam się nie kręci, tylko Ty go kręcisz. A jeżeli tak jest, to i spalanie musi być duże. Napisz jak długo masz to auto. Jeżeli masz komputer pokładowy, to poobserwuj jak wygląda spalanie w funkcji obrotów. Te silniki tak mają, że aby mieć max moment i moc, to trzeba je kręcić, a wtedy spalanie to :x Nie wiem co chciałbyć osiągnąć 6-biegową skrzynią.
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Postprzez ali » 6 lutego 2007, 15:47

Hubabuuba, może napisz jak uzytkujesz leonka

jakie robisz trasy - tzn ile km, czy jeździsz więcej po miście czy po trasie, jak to wtedy wygląda z rozkładem kilometrów.

Daj nam jak najwięcej wskazówek i wyjaśnij co to znaczy

Hubabuuba napisał(a):Strasznie wysoko się kreci, a na trasie wcale mniej nie pali :/

sprawdź też dokładnie jaki masz silnik czy 8 czy 16V
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

Postprzez Hubabuuba » 6 lutego 2007, 20:44

Głownie jezdze w miescie, ale powoli i nie daje mu po garach (: Slinik to 1.6SR 100KM 5V , a co do krecenia to chodzi ze juz przy 100Km/h ma 3tys. Obrotów.

[ Dodano: Wto 06 Lut, 2007 ]
Głownie jezdze w miescie, ale powoli i nie daje mu po garach (: Slinik to 1.6SR 100KM 5V , a co do krecenia to chodzi ze juz przy 100Km/h ma 3tys. Obrotów. Co do skrzyni to chodzi o to ze nie krecił by się tak wysoko . Poprostu wydaje się jakby brakowało 6 biegu bo ma jeszcze zapas mocy, a przeciez 100km/h na trasie to mało.

[ Dodano: Wto 06 Lut, 2007 ]
Np. przy na maxa spokojnej jezdzie samochód przejedzie za 50zł 85 km =13.8litra
Hubabuuba

Postprzez michalm » 6 lutego 2007, 20:56

Hubabuuba, daruj sobie skrzynie, bo nic dobrego Ci nie da.
A jezeli chodzi o obroty: benzyna to nie disel i calkiem normalna sprawa jest to, ze przy 100 km/h masz 3 tys.
Ze spalaniem rzeczywiscie cos nie tak.
Pozdrawiam - michalm
michalm
TopSport
TopSport

Auto: eRka
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Hubabuuba » 6 lutego 2007, 20:59

A co mi przyniesie coś dobrego ? Zakładać gaz to 2,5tys. i pali 20% wiecej do tego przy tym spalaniu :/ to gazu tez bedzie po byku złopał
Hubabuuba

Postprzez gajdar » 6 lutego 2007, 21:04

Hubabuuba napisał(a):Np. przy na maxa spokojnej jezdzie samochód przejedzie za 50zł 85 km =13.8litra

skoro za 50 zł przejedziesz 85 km to mnie to wychodizs na spalanie ok 16 l :),a to juz nie lada wynik :x
Podepnij pod kompa i posprawdzaj bo to spalanie jest zabojczo wielkie :| ,znajomy tym silnikiem to 10 na miescie miewal.
A jak sie miewa sonda lambda ??
gajdar
Sympatyk LeonClub

Auto: Altea & 929RR

Postprzez Hubabuuba » 6 lutego 2007, 21:10

50zł :3,60zł/1l=13.8 , sonda nie mam pojęcia auto z 2000r. w 2001r wyjechało z salonu jestem II włascicielem serwisowany w seacie ,auto prawie idealne gdyby nie to spalanie Stan licznika 64tys. a co oznacza 5v w tej wersji ? czy oby napewno ma 100km ?
Hubabuuba

Postprzez michalm » 6 lutego 2007, 21:19

Hubabuuba napisał(a):a co oznacza 5v w tej wersji

nie mam zielonego pojecia co to moze oznaczac ...
Tak jak gajdar, mowi, podepnij pod Vag-a komputer bo to niemozliwe zeby tyle Ci palil - gdzies jest problem ale weryfikacje nalezy zaczac od podpiecia kompa.
Pozdrawiam - michalm
michalm
TopSport
TopSport

Auto: eRka
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Hubabuuba » 6 lutego 2007, 21:26

Ogolnie jak narazie to wtopa z autem, sprobuje jeszcze zatankowac do pełna przejechać 100km i dotankować by mniec dokładniejszy pomiar , bo narazie od rezerwy do rezerwy , a nie wiadomo czy rezerwa ma błedy :/
Hubabuuba

Postprzez gajdar » 6 lutego 2007, 22:04

Hubabuuba napisał(a):50zł :3,60zł/1l=13.8

no zgadza sie ale napisales ze to na 85 km to na 100 wychodzi ok 16 :P

zanim zaczniesz grzebac po kompach to zatankuj do pelna przejedz ze 200km i dotankuj i wtedy bedziesz wiedzial ile pali.Bo spogladanie na kreseczki nie jest za dokladne,ale tak czy owak za duza wychodzi roznica.Co do silniczka to sie nie zrazaj tylko zdiagnozuj i wylecz 8)
gajdar
Sympatyk LeonClub

Auto: Altea & 929RR

Postprzez Hubabuuba » 6 lutego 2007, 22:06

Niop bedzie trza , bo auto jest fajne ,żal by było opchnąć :(
Hubabuuba

Postprzez pilpi » 6 lutego 2007, 22:17

Hubabuuba napisał(a):strzasnie duzo pali :/ 11-12 w miescie

myślę że trochę przesadzasz z tym dużo.
Wg mnie pali tyle ile powinien a juz klika tych VAGów zjezdziłem. Nigdy benzynowce VW nie były ekonomiczne. Golf 1,6 palił mi lekko 10 po mieście.
8 czy 9 litrów to między bajki można sobie włożyć jezdząc po mieście.
Sprawdzić mozna, a nawet trzeba silnik ale zaczął bym od takich rzeczy jak filtr powietrza i sonda lambda. Moze faktycznie podaje fałszywy impuls i cały czas jedziesz na bogatej mieszance.
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez Tonny S » 6 lutego 2007, 22:35

Hubabuuba, jakie odcinki pokonujesz po tym miesie 2 km ?? 5 km ?? 10 km ?? 20 km ??
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Hubabuuba » 6 lutego 2007, 22:38

15-20
Hubabuuba

Postprzez Tonny S » 6 lutego 2007, 22:48

Hubabuuba napisał(a):15-20
Od zapalenia do zgaszenia czy w ciagu dnia gaszac i zapalajac kilkukrotnie ??

1 kwestia VAG - i sprawdzenie bledow potem mozemy wyrokowac bo moze byc to kilka rzeczy jak czujnik temp. sonda itp zwlaszcza przy nizszych tem powodowaly by one zwiekszone zuzycie paliwa ale najpierw VAG u kogos kto sie na tym zna bo jak nie ma pojecia jak obslugiwac to szkoda kasy.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Hubabuuba » 6 lutego 2007, 23:02

Za jednym zamachem tyle km ;] (czyzbym napisał nowego posta ? Bo coś się gubie ostatnio:/)
Hubabuuba

Postprzez pilpi » 6 lutego 2007, 23:07

Hubabuuba, a moze ta fura jest zamulona przez poprzedniego właściciela.
Moze właśnie źle robisz że tak delikatnie jezdzisz. Weż daj w palnik i trochę ostrzej wyjedz jeden zbiornik paliwa. Takie coś już nie jednemu pomogło i nie patrz na zuzycie paliwa bo to może być lekarstwo.
pilpi
Sympatyk LeonClub

Postprzez macieksocho » 6 lutego 2007, 23:29

ja mam 1.6 SN komputer średnio pokazuje mi 10-12 literków, ale mam ciężką noge i jeżdze po mieście, po trasie jadąc delikatnie wskazuje 8. Pozdrawiam
macieksocho
Signo
Signo

Auto: Audi QUATTRO
Silnik: AVF 1.9

Postprzez Cichy » 8 lutego 2007, 20:55

Witam ja mam równiez 1.6 SN i spalanie wynosi mi ok 8:9 litrów cykl mieszany troche miasta troche trasy.
Miałem okazie zagazować go za nie duze pieniądzi i spalanie na gazie wynosi ok 10:11 litrów w cyklu mieszanym.
Cichy
Signo
Signo

Auto: seat leon 1.6

Postprzez lmakar » 9 lutego 2007, 14:54

Witam!

I tu się kłaniają opinie szanownych forumowiczów że 1.6 pali w mieście 8-9!!

Nigdy w to nie uwierzę, fakt są np. toyoty co spalą ok 8,5 - 9 w mieście, ale większość aut przy jeździe normalnej po mieście tzn bez buta z każdych świateł i bez jazdy preferowanej przez dziadka w kapeluszu spali w granicach 10-10,5 po mieście,

Powyzsze piszę w kontekście opini o siliniku 1.6 pisanych w innych wątkach, sugerowałem tam że 1.8 20V jest lepszym wyborem, mój toldi przy normalnej jeździe po mieście na climatronicu pali 10,5, a w szczycie letnim więcej, przy ostrej jeździe 11,5. Uważam że to b. dobry wynik jak na silnik 1.8 20v.

Wracając do Twojego problemu, spalanie 13 -14 to jednak za dużo, proponuje sprawdzić / wymienic:

-świece
-f powietrza
- sprawdzić przepływówke
- sonde
- ew. szyszczenie przepustnicy - u mnie /rok 2000/ robiłem po 95 tyś. poprzednik chyba nie czyścił, różnica jest duża, szczególnie w przyspieszeniu, a to też ma znaczenie, mniej gazu wciskasz, mniej spali.

Pewnie mogą być inne przyczyny, ale specem nie jestem wiec nie będę wnikał w możliwości bardziej skomplikowane,

Pozdrawiam
Lukas

[ Dodano: Pią 09 Lut, 2007 ]
P.s.

Jazdę po mieście mam na myśli:

rano np. do pracy w obrębie warszawy 10-15 km, w trakcie dnia 1 -2 kursy po Warszawie wieczorem powrót 10 -15 km do domu / wszystko w korkach, świtłach itp.

kto inny może mieszkać pod Warszawą, 10 km do granicy po trasie do tego przejazd np. do centrum. To już nie jest typowa jazda po mieście, trza pamiętać że każde światła to nawet 40 l / 100 km - oczywiście chwilowe spalanie.

[ Dodano: Pią 09 Lut, 2007 ]
P.s.

Jazdę po mieście mam na myśli:

rano np. do pracy w obrębie warszawy 10-15 km, w trakcie dnia 1 -2 kursy po Warszawie wieczorem powrót 10 -15 km do domu / wszystko w korkach, świtłach itp.

kto inny może mieszkać pod Warszawą, 10 km do granicy po trasie do tego przejazd np. do centrum. To już nie jest typowa jazda po mieście, trza pamiętać że każde światła to nawet 40 l / 100 km - oczywiście chwilowe spalanie.
lmakar
Stella +
Stella +

Auto: SEAT

Postprzez RosenG » 18 lutego 2007, 09:27

Przed leonem miałem golfa 1.6 8V czyli ten sam silnik, i niestety ale wziął 12 litrów i to nie rzadko taka srednia dla tych silników to 9,5 litra, też nie mogłem w to uwierzyć myślałem ze dlatego ze czasmi mu dawałem kopa ale sprawdziłem raz na spokojnie starając sie nie przekraczać 2tys obrotów i dalej było to samo ale trasa miasto londyn, i zgadzało sie bo do pracy mam 3 km, silnik był jeszcze niedogrzany, korki w których przestałem w cholere czasu robiły swoje takze zalezy od warunków. Nie można pisac w motoryzowanych czasopismach maksymalne spalanie, bo tego nie da sie jednoznacznie stwierdzić
RosenG
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDI 130KM

Postprzez rees » 23 lutego 2007, 15:59

ja mam teraz LeoII wlasnie 1.6 8v i spala dokladnie 10 - 10,5 litra / 1oo km. Ostatnio da razy tankowalem majac 500 km na liczniku, wlalem 52,5 litrow bo wiecej juz nie chcialo, wiec z prostej matematyki wynik potwierdza srednie spalanie miejskie. Taki juz chyba urko benzyniakow 1.6 8v... Ale LeoII sam w sobie super:)
rees
Stella
Stella

Auto: Leo2 1.6 black SIGNO

Postprzez macieksocho » 23 lutego 2007, 22:31

Leon I dyneczka też super sam w sobie;) hehe ale te spalanie to serio mogło by być delikatnie mniejsze. Albo niech benzyna stanieje. Pozdroooo
macieksocho
Signo
Signo

Auto: Audi QUATTRO
Silnik: AVF 1.9

Postprzez pilpi » 24 lutego 2007, 10:18

macieksocho napisał(a):Albo niech benzyna stanieje.

to by rozwiązało wiele problemów
pilpi
Sympatyk LeonClub

Postprzez MichaŁ Ch » 24 lutego 2007, 19:44

Witam wszystkich. Jestem świeżym posiadaczem Leonika SN 2000r i w sumie też mi sporo pali benzyki. Jak chcesz żeby kieszeń nie była pusta to sprofanuj autko jak ja i załóż gaz sekwensje :wink:
MichaŁ Ch

Postprzez Kozak » 25 lutego 2007, 23:34

MichaŁ Ch napisał(a):sprofanuj autko jak ja i załóż gaz

gaz jest dobry do kuchenki
:P

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez MichaŁ Ch » 26 lutego 2007, 08:02

Ale jest ekonomiczny i myśle że nie jest najgorszym rozwiązaniem :) ja tankuje np. Shell i jeździ sie dobrze. :-P
MichaŁ Ch

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna