przez lmakar » 9 lutego 2007, 14:54
Witam!
I tu się kłaniają opinie szanownych forumowiczów że 1.6 pali w mieście 8-9!!
Nigdy w to nie uwierzę, fakt są np. toyoty co spalą ok 8,5 - 9 w mieście, ale większość aut przy jeździe normalnej po mieście tzn bez buta z każdych świateł i bez jazdy preferowanej przez dziadka w kapeluszu spali w granicach 10-10,5 po mieście,
Powyzsze piszę w kontekście opini o siliniku 1.6 pisanych w innych wątkach, sugerowałem tam że 1.8 20V jest lepszym wyborem, mój toldi przy normalnej jeździe po mieście na climatronicu pali 10,5, a w szczycie letnim więcej, przy ostrej jeździe 11,5. Uważam że to b. dobry wynik jak na silnik 1.8 20v.
Wracając do Twojego problemu, spalanie 13 -14 to jednak za dużo, proponuje sprawdzić / wymienic:
-świece
-f powietrza
- sprawdzić przepływówke
- sonde
- ew. szyszczenie przepustnicy - u mnie /rok 2000/ robiłem po 95 tyś. poprzednik chyba nie czyścił, różnica jest duża, szczególnie w przyspieszeniu, a to też ma znaczenie, mniej gazu wciskasz, mniej spali.
Pewnie mogą być inne przyczyny, ale specem nie jestem wiec nie będę wnikał w możliwości bardziej skomplikowane,
Pozdrawiam
Lukas
[ Dodano: Pią 09 Lut, 2007 ]
P.s.
Jazdę po mieście mam na myśli:
rano np. do pracy w obrębie warszawy 10-15 km, w trakcie dnia 1 -2 kursy po Warszawie wieczorem powrót 10 -15 km do domu / wszystko w korkach, świtłach itp.
kto inny może mieszkać pod Warszawą, 10 km do granicy po trasie do tego przejazd np. do centrum. To już nie jest typowa jazda po mieście, trza pamiętać że każde światła to nawet 40 l / 100 km - oczywiście chwilowe spalanie.
[ Dodano: Pią 09 Lut, 2007 ]
P.s.
Jazdę po mieście mam na myśli:
rano np. do pracy w obrębie warszawy 10-15 km, w trakcie dnia 1 -2 kursy po Warszawie wieczorem powrót 10 -15 km do domu / wszystko w korkach, świtłach itp.
kto inny może mieszkać pod Warszawą, 10 km do granicy po trasie do tego przejazd np. do centrum. To już nie jest typowa jazda po mieście, trza pamiętać że każde światła to nawet 40 l / 100 km - oczywiście chwilowe spalanie.