Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

olej napedowy do 1.6 AKL

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

olej napedowy do 1.6 AKL

Postprzez domagarow » 20 sierpnia 2004, 08:02

witka

wiem, wiem
temat juz obrabiany z tysiac razy :oops:
teraz chcialbym sie zwrocic do posiadaczy 1.6 AKL o opinie na temat oleju silnikowego.
z tego co widze w Waszym klubie i w S-R motul robi oszalamiajaca kariere.
obecnie jezdze na shell helix ultra racing 10w 60 i jestem zadowolony. z racji tego, ze moja ibizka ma dopiero 32 kkm, chce sie zorientowac czy zalanie innego oleju moze poprawic lub korzystnie wplynac na prace silnika.

za wszystkie opinie i porady z gory dziekuje

PS nie denerwujcie sie za podgrzewanie tematu ale w zadnym z postow nie znalazlem opinii co do silnika 1.6 AKL (wiekszosc opinii pochodzila od 1.8 t i tdi) :wink:
Czy droga mokra, czy droga sucha,
zawsze Cię może dopaść kostucha :(
Czy jedziesz szybko, czy jedziesz wolno,
Zawsze ktoś w Ciebie może pier........:(
domagarow
Stella +
Stella +

Auto: Ibiza Sport

Reklama

Re: olej napedowy do 1.6 AKL

Postprzez Tonny S » 20 sierpnia 2004, 08:05

Nie wiem czy ktoś z 1.6 ma ten olej zalany.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez oczkolek » 20 sierpnia 2004, 09:35

W takiej sytuacji wg. mnie (jeżeli będą jakieś zmiany przy zmianie oleju o zbliżonych lub takich samych parametrach) nie będzie to moim zdaniem zauważalne dla Ciebie jako użytkownika auta.
Ja jeżdżę na Mobilu 1 5W50 i nie narzekam.

Masz też jeszcze do dyspozycji Castrola (chyba 10W60) i inne produkty lepsze lub gorsze.

Jeżeli zastosujesz produkt dobry i markowy (podobnie jak olej Shell'a) to nie powinienieś odczuć żadnej różnicy.
No chyba, że zalejesz auto jakimś szajsem.

Nie wierzcie w cudotwórcze reklamy typu wzrost mocy o 5%, spadek zuzycia paliwa o 3%.

Jedyne co sie da zuważyć to może być łatwiejszy rozruch silnika przy zastosowaniu lepszego oleju, ale i to nie koniecznie.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Tonny S » 20 sierpnia 2004, 10:13

oczkolek, to ty chyba nie wiesz co mówisz, fakt zadnego wzrostu mocy czy spadku spalania nie bedzie ale kultura pracy itp itd zwłaszcza w silnikach Tdi jest zdecydowanie lepsza na Motulu niż na jakimkolwiek innym oleju.

BTW - Shell jest kiepski, Castrol jest totalnym szajsem - jak nie Motul to Mobil1
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez oczkolek » 20 sierpnia 2004, 10:20

Tonny, ale Domagarow pisze chyba o silniku benzynowym (jeśłi się nie mylę).

Znaczącej poprawy kultury pracy silnika przy zastosowaniu Shela czy Castrola czy Mobila Domagarow nie zauważy. No chyba, że któryś z olejów będzie podróbą.

Co do TDI to się nie wypowiadam ponieważ nie mam tak wielkich doświadczeń

W poprzednim aucie używałem Castrola i Mobila i nie zauważełem większych różnic

W dziesiejszych silnikach wydaje mi się powinien być stosowany przedewszystkim dobry markowy sysntetyk.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez domagarow » 20 sierpnia 2004, 10:22

no wlasnie :wink:

[ Dodano: Pią 20 Sie, 2004 ]
tak jak juz napisalem, wiem, ze motul staje sie coraz popularniejszy. niestety nie ma jeszcze zorganizowanej sieci sprzedazy, a pol polski nie bede jechal za 5 l oleju.
dlatego chcialbym zeby "benzynowicze" wypowiedzieli sie w tym temacie. moze zamiast shella cos lepszego??
domagarow
Stella +
Stella +

Postprzez oczkolek » 20 sierpnia 2004, 10:40

domagarow napisał(a):moze zamiast shella cos lepszego??

Spróbuj Mobila. Chyba tańszy i lepszy.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez Pośpiech » 20 sierpnia 2004, 10:42

domagarow, ja jeżdżę na Mobil1 i jest git. Czy jest lepiej w stosunku do Shella (bo taki miałem zalany poprzednio), tego nie wiem i nie czuję. Auto spala tyle samo, jeździ również tak samo.
Być moze żywotność silnika będzie wieksza na Mobilu, ale to też chyba trudno ocenić.
Motula nigdy nie lałem, więc się nie wypowiadam.
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez saszi » 20 sierpnia 2004, 11:04

jezdze na ori Shellu i tez jestem zadowolony mysle ze przy naszych silnikach olej nie jest az tak wazny jak w TDI-kach mysle ze ori oliwa w zupelnosci wystarczy...
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez domagarow » 20 sierpnia 2004, 11:20

przepraszam :oops:
w temacie napisalem "olej napedowy" a ma byc "olej silnikowy"
za wyrazowke przepraszam :oops: :oops:

[ Dodano: Pią 20 Sie, 2004 ]
przepraszam :oops:
w temacie napisalem "olej napedowy" a ma byc "olej silnikowy"
za wyrazowke przepraszam :oops: :oops:
ale z tego co widze wszyscy zrozumieli o co mi chodzi :wink:
domagarow
Stella +
Stella +

Postprzez ali » 20 sierpnia 2004, 13:03

saszi napisał(a):jezdze na ori Shellu i tez jestem zadowolony mysle ze przy naszych silnikach olej nie jest az tak wazny jak w TDI-kach mysle ze ori oliwa w zupelnosci wystarczy...

ja mam tez taki ja ty, ale zamierzam zalać mobil1 (już za 5kkm)
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

Postprzez Coogar » 20 sierpnia 2004, 13:18

Mam w AKL-u Shella (jeszcze po poprzednim wlascicielu) ktorego bankowo wywalam bo tez slyszalem przecietne opinie nt tego oleju, za jakis miesiac mam przeglad i jesli nie zaleje Motula to w ostatecznosci bedzie Mobil1 wszystko syntetyczne oczywiscie.
Coogar

Postprzez domagarow » 20 sierpnia 2004, 13:42

@Coogar:
a co konkretnie slyszales?? sprawdzilo sie to u Ciebie?? na co zwracac uwage??
szczerze powiem, ze ja jestem zadowolony z pracy silnika. nie zaobserwowalem jakichs dziwnych rzeczy...nie wiem na co zwracac szczegolna uwage
domagarow
Stella +
Stella +

Postprzez Coogar » 20 sierpnia 2004, 16:59

Powiem ci tak, kiedy mialem Shella w 2litrowym 8V w fordzie sierra, jak zmienilem na mobila silnik od razu zaczal pracowac ciszej i moim zdaniem szybciej odpalal - moze to subiektywne wrazenia ale roznice odczulem. O shellu jakos czesto slysze ze hmm jakby to dobrze ujac - sa lepsze oleje. A ja od 5 lat leje non stop mobila i nigdy nie mialem problemow z zadnym silnikiem a leon to juz moje czwarte auto w tym czasie takze i tutaj naleje ten olej. Jedyne co mnie powstrzymuje to te rewelacyjne opinie nt. Motula chociaz tak sobie mysle ze warto by bylo w niego zainwestowac gdybym mial T albo ktoregos diesla, bo wolnossacy i niewysilony AKL w sumie superoleju nie musi miec. Wiec stanie chyba znowu na Mobilu i pewnie znowu zaleje 0W40.

ale sie rozpisalem :roll:
Coogar

Postprzez BeePee » 20 sierpnia 2004, 23:54

saszi napisał(a):jezdze na ori Shellu i tez jestem zadowolony mysle ze przy naszych silnikach olej nie jest az tak wazny jak w TDI-kach mysle ze ori oliwa w zupelnosci wystarczy...

pierwsza uwaga to to ze nie masz 100 % pewnosci ze jezdzisz na oryginalnym oleju :D (przyklad ponizej)

po drugie nie znam MOTUL'a wiec sie nie wypowiem ale MOBIL 1 jest niewatpliwie najlepszym olejem tyle ze jest bardzo wazna uwaga co do MOBIL'a. Ostatnio trafilo na rynek baaardzo duzo podrabianego MOBIL'a. Jest to sprawdzona informacja. Jest kilka naprawde drobnych szczegolow ktorymi mozna odroznic podrobe od oryginalu
BeePee

Postprzez saszi » 21 sierpnia 2004, 02:34

nigdy nie masz pewnosci... trosze zaufania trzeba jednak miec bo inaczej to byla by paranoja :roll: a jesli chodzi o ori to mialem namysli to ze zalewaja mi to w ASO i na tym oleju autko wyjechalo z salonu
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Walus12 » 21 sierpnia 2004, 08:54

Powiem ci tak jezeli chcesz byc zadowolony to zalej bo Mobilem a reszta to kwestia przekonania... :-P

Pozdrawiam
Walus12
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez olin » 22 sierpnia 2004, 19:28

a ja tez glowkowalem dlugo i w sumie zalalem se elf evolution SXR 5w30 i jestem bardzo zadowolony auto pieknie odpala , cicho i rowno pracuje i spalanie tez sie poprawilo :-D
Only one mandarynka :>
olin
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Do znawców OLEJU SILNIKOWEGO

Postprzez qxp » 24 sierpnia 2004, 13:17

:-D
Dyskutując jaki olej jest lepszy, należy wiedzić jak powstaje olej silnikowy.
Generalnie, zeby olej mógł być zastosowany w danej marce samochodu musi mieć aprobatę producenta samochodu. Najbardziej liczący się w Europie to Mercedes, BMW, Grupa VW (w tym Porshe), z ciężarowych MAN i reszta - podobny układ jest na świecie.

Olej powstaje na podstawie tzw. bazy oraz dodatków kupowanych przez wszystkich producentów olejów od trzech producentów - tylko oni licza się na świecie i dają jednakową jakość dodatku. W zależnosci od parametrów olej oznaczany jest symbolem 5w/40 etc.

I teraz mały suprise :mrgreen: Nie ma znaczenia jakim olejem zalejesz swoje benzynowe 1.6 8 lub 16V. 5w/40 z Shella, Mobila, Castrola, Lotosu da taki sam efekt. I nie znajdzie sie na tym forum osoba, która poda parametry techniczne, które dadzą przewagę jakiejś marce. Różnica to cena i odbiór marki.
Tak jak pisałem kiedyś i nie chcę mi się gadać o Vpower racining z rafinerii z Płocka lub Gdańska. Chcesz to płać więcej bo coś sie nazywa inaczej, ale na różnice nie czekaj bo się nie doczekasz.

Do niedowiarków: rafineria z Gdańska do pewnego czasu produkowała oleje dla shella, castrola, mobila. Aprobaty na oleje z Orlenu są we wszytkich prawie markach samochodu, serwisy mercedesa leją lotos, subaru reklamuje lotos. Tzn, że inzynierowie chcą zaorać silniki tych samochodów :?:

Kupując wiele rzeccy kieruje się marketigiem, też tak robię (to są niestety emocje, w ptrzypadku Leona zadziałał designe), ale na sprawach, na których się znam kieruje sie wiedzą.

Pozdrawiam i zyczę rozsądnych wyborów.
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.6 Signo

Postprzez ali » 24 sierpnia 2004, 13:32

qxp,
jest to dość przełomowy i zaskakujący post :shock: no nie powiem :roll:

może podasz więcej szczegółow?
ali
Sympatyk LeonClub

przełom

Postprzez qxp » 24 sierpnia 2004, 14:01

Ali,
W którym miejscu tego postu widzisz przełom. W tym, że piszę o równorzędnej jakości olejów oznaczonych tą sama symboliką np 5w/40 (full syntetic). Czy to co piszę o vpower - nie tankuje tam - zbyt dużo kasują.
Spytaj bardziej szczegółowo, a z przyjemnością udzielę ci rzetelnej informacji.
Pozdrawiam
:-P
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Postprzez ali » 24 sierpnia 2004, 14:33

qxp, może użyłem niewłaściwego słowa. chodziło mi o oleje. wczesniej wiele się naczytałem o wyższości motula, mobila że shell to do d..y itd. a ty tu piszesz że to wsio radno.
Czyli wg ciebie jeśli olej ma te same oznaczenia to niezależnoie co wybiorę to i tak bedzie dobrze,a to że płacąć za olej np mobila płace dwa razy wiecej czy ileś tam to zawdzieczam tylko dobremu marketingowi?
Nie do końca chce mi się wierzyć żeby ta cena, a co z nia idzie jakość, zalezn a była tylko od marketingu.
No ale ty pracujesz w rafinerii i masz z tego co zdążyłem zauważyc większą wiedze na ten temat.
Ja i tak podczas nastepnego przeglądu zdecyduję się na olej z "górnej półki". a niech tam, przynajmniej moje marketingowe podejście do sprawy czy jak to zwał pochłonięte przez mój umysł reklamy i na nich zbudowany pewein wizerunek i wymagania zostaną zaspokojone zakupem.
ali
Sympatyk LeonClub

olej do silników - c.d.

Postprzez qxp » 24 sierpnia 2004, 20:24

Ali, tak jak piszesz pracuję w rafinerii i wiem troszkę więcej nt kuchni powstawania olejów silnikowych.
Tak jak pisałem:
olej to baza oraz dodatki. taki lotos sprzedaje swoje bazy do mobila, shella, sam robi swoje oleje na tych samych bazach i dodatkach kupowanych z tych samych firm. Uzyskanie aprobaty przez renomowanego producenta silników to długa i ciernista oraz kosztowna droga. Nie będę pisał w jaki sposób bada się te próbki, powiem tylko, że przez następne lata trzyma się kopie próbek oddanych do aprobaty(do badań) i nie zdarzyło sie w ostatnich pietnastu latach od kiedy polscy producenci olejów silnikowych maja aprobaty, żeby dostawcy silników o których rozpisujemy się na forum oraz konkurencja (bo ona też czuwa) mieli uwagi.
O indolencji warsztatów oraz ASO niech świadczy przypadek mojego znajomego, który proponując wymiane oleju w samochodzie usłyszał, że ten zaproponowany jest zły, że lepszy jest zachodni shell (ta sama klasa). Na to kolega pokazał mu na beczce shella małą naklejkę, że ten "fantastyczny olej" został wykonany w rafinerii w Gdańsku.
Na to tamten już nic nie odpowiedział :oops:
Jak nie ma różnicy to należy pograć na odczuciach. Shumacher z F1 reklamował Seicento- prawda, nie Mercedesa ani BMW. Jeżeli szukasz oleju o konkretnych właściwościach to pamiętej jest pewna średnia cena, która mówi o bazie i dodatkach mających utrzymać silnik w dobrych warunkach przy konkretnych obciążeniach, ale różnica kilkudziesięciu a nawet kilkuset złotych to marketing
Tak jak powiedziałem nie ma warsztu ani ASO w Polsce, które powie, że jakiś olej jest lepszy. Dobry jest ten, który oni sprzedają bo mają z tego kasę. A olej musi spełniać aprobate dostawcy silnika w tym wypadku VW - koniec dyskusji.
Już raz wyśmiałem jednego fachowca z serwisu Hondy (oni zalewają silniki olejem - Honda 8) 8) ). Spytałem go o szczegółowe parametry oleju, jeżeli będę zmuszony do dolewki 8) , a na stacjach nie widziałem takiego oleju. To powiedział mi, ze muszę wtedy udać się do warsztatu Hondy :D Generalnie mam dosyć dyskusji z kolesiami, którzy wiedzę czerpią ze spotów reklamowych oraz broszur przysłąnych z centrali. Zresztą wasza wiedza nt Seatów niejednokrotnie przewyższa wiedzę pracowników ASO Seata, tak samo jest z wiedzą nt olejów.
Z tego cowiem o Motul'u to olej do silników motocykli, ale kolesie szukaja nowych rynków zbytu - u nas jeszcze jest mało motocykli :wink:
Pozdrawiam
PS. Ale się rozpisałem, jak ktoś uważa, że truję to sorry.
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Postprzez domagarow » 24 sierpnia 2004, 20:43

@gxp
z tego co zrozumialem to wszystkie oleje sa produkowane na tej samej bazie , roznia sie tylko dodatkami. to moze wlasnie te dodatki sprwawiaja, ze jeden jest lepszy od drugiego?? czy dodatki tez sa takie same tylko inaczej sie nazywaja w zaleznosci od firmy produkujacej olej??
musze przyznac, ze Twoja opinia zamaiast wyjasnic to troche zaciemnila temat wyboru oleju silnikowego. czy wybor oleju zostawic w takim razie tylko opinii o danej firmie i ewentualnej sympatii do niej??
domagarow
Stella +
Stella +

olej-c.d.

Postprzez qxp » 25 sierpnia 2004, 06:46

Niestety bazy i dodatki są te same ponieważ to one powoduja, że olej posiada dana klasę i otrzymuje aprobatę (nie ma mozliwosci manewru). To producenci silników daja aprobaty i dodatkowo (poza wytwórcami) analizuja zachowanie oleju podczas pracy silnika. Tak jak pisałeś - bazy te same (piosałęm o produkcji Lotosa dla wielu renomowanych firm) nie ma różnicy w dodatkach, produkuja je trzy renomowane firmy na świecie. Możesz sie z tym zgodzić lub nie patrząc na ceny oleju, ale tak jest. A jeżeli ktos uważ inacej to prosze o dowody, nie odczucia.
Wybierz klasę oleju (ja do swojego 1.6 16V lej 5w/40 syntetic - i tak moim zdaniem za dobry) dla twojego silnika, a markę wybierz wg uznania. ja wybieram pośród trzech,: Mobil, Shell, Lotos. I pamiętaj:
Jeżeli chcesz rzetelnych danych, pytaj inzynierów technologów, marketingowcy pracuja nad naszymi odczuciami i wrażenia, a wykresy, które oglądaja to są to tylko słupki sprzedaży i rozpoznawalność marki, a nie informacje o zmianie rozkładu temperatur w silniku, dane zmiany lepkosci, okres starzenia sie oleju etc.
Średnio ww. olej kosztuje 150 - 190 PLN/4l i to za dużo, a nie daj sobie wmówić, że potrzebujesz oleju za 300 - 400 PLN :D bo to bzdura i naciąganie ludzi, a nie walory techniczne. Zarabia sie na sprzedaży, nie na produkcji, dokładajac do tego wartość w postaci marki, a z samochodami tak nie jest ??

Pozdrawiam
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Re: olej-c.d.

Postprzez Walus12 » 26 sierpnia 2004, 16:14

qxp napisał(a):Niestety bazy i dodatki są te same ponieważ to one powoduja, że olej posiada dana klasę i otrzymuje aprobatę (nie ma mozliwosci manewru). To producenci silników daja aprobaty i dodatkowo (poza wytwórcami) analizuja zachowanie oleju podczas pracy silnika. Tak jak pisałeś - bazy te same (piosałęm o produkcji Lotosa dla wielu renomowanych firm) nie ma różnicy w dodatkach, produkuja je trzy renomowane firmy na świecie. Możesz sie z tym zgodzić lub nie patrząc na ceny oleju, ale tak jest. A jeżeli ktos uważ inacej to prosze o dowody, nie odczucia.
Wybierz klasę oleju (ja do swojego 1.6 16V lej 5w/40 syntetic - i tak moim zdaniem za dobry) dla twojego silnika, a markę wybierz wg uznania. ja wybieram pośród trzech,: Mobil, Shell, Lotos. I pamiętaj:
Jeżeli chcesz rzetelnych danych, pytaj inzynierów technologów, marketingowcy pracuja nad naszymi odczuciami i wrażenia, a wykresy, które oglądaja to są to tylko słupki sprzedaży i rozpoznawalność marki, a nie informacje o zmianie rozkładu temperatur w silniku, dane zmiany lepkosci, okres starzenia sie oleju etc.
Średnio ww. olej kosztuje 150 - 190 PLN/4l i to za dużo, a nie daj sobie wmówić, że potrzebujesz oleju za 300 - 400 PLN :D bo to bzdura i naciąganie ludzi, a nie walory techniczne. Zarabia sie na sprzedaży, nie na produkcji, dokładajac do tego wartość w postaci marki, a z samochodami tak nie jest ??

Pozdrawiam

Dokładnie tak jest jak piszesz tylko jest jedno ale są rozlewnie w Polsce ktore nie dokonca stosuja sie do odpowiedniej ilosci dodatkow czyli uszlachetniaczy...i tu juz jest problem. Cena nie zawsze swiadczy o jakosci...

Pozdrawiam
Walus12
Signo
Signo

Re: olej do silników - c.d.

Postprzez MOTUL MOTOR OIL » 27 sierpnia 2004, 06:43

qxp napisał(a):Z tego cowiem o Motul'u to olej do silników motocykli, ale kolesie szukaja nowych rynków zbytu - u nas jeszcze jest mało motocykli :wink:
Pozdrawiam
PS. Ale się rozpisałem, jak ktoś uważa, że truję to sorry.

Witam,

Przeczytalem dyskusje i opinie qxp i swoje opinie zachowam dla siebie.
Jedynie chcialbym sprostowac jedna rzecz majac na uwadze, ze sa tu na forum osoby, ktore oleje MOTUL stosuja.

MOTUL to nie sa tylko oleje do silników motocykli. Owszem MOTUL ma bardzo mocna pozycje na rynku produktow motocyklowych. Mozna powiedziec, ze na tym rynku jest numerem 1. Ale MOTUL to takze produkty do samochodow, zupelnie oddzielna gama produktow tak silnikowych, jak przekladniowych. Oleje do motocykli i samochodow sa zupelnie inne, choc stosuje sie w nich podobne oznaczenia lepkosciowe i jakosciowe.

Te oleje MOTUL, o ktorych byla mowa tutaj na forum, i ktore niektore osoby z tego forum uzywaja sa z pewnoscia olejami tylko i wylacznie do silnikow samochodowych. To nie jest tak, ze

kolesie szukaja nowych rynkow zbytu

bo u nas za malo jest motocykli. Oleje oferowane przez nas jako oleje do samochodow sa olejami do samochodow.

Pozdrawiam
Michal Jaskolski
MOTUL MOTOR OIL ... szybciej, dalej, bezpieczniej
MOTUL MOTOR OIL
Stella
Stella

Re: olej do silników - c.d.

Postprzez Pośpiech » 27 sierpnia 2004, 09:49

MOTUL MOTOR OIL napisał(a): Przeczytalem dyskusje i opinie qxp i swoje opinie zachowam dla siebie.

A dlaczego? Bardzo chetnie dowiedziałbym się opinii innej osoby, która zapewne również zna się na rzeczy. Póki co mamy wypowiedź tylko jednej osoby, a sądzę, że większosć ludzi woli mieć wyważoną opinię.
Po to jest forum dyskusyjne, żeby dyskutować poprzez wypowiadanie własnych opinii na jakiś temat.
W przypadku qxp jak i Twoim Michale, podejrzewam, ze mozecie poprzeć swoje wypowiedzi jakimiś konkretami (nie wiem - moze wykresy, dane liczbowe ... cokolwiek), a to już coś.
Zatem czekamy na Twoją opnię :)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

olej do silnika c.d.

Postprzez qxp » 27 sierpnia 2004, 09:58

Koledzy zacytowali mnie na forum dwa razy, pozostaje tylko odpowiedzieć (ostatni raz).

Pospiech: bardzo dobrze, oczekuj wykresów, danych, nie folderów speców od marketingu.

Pan Michał z Motula:
Panie Michale, wypowiedź o poszukiwaniach rynków zbytu była żartobliwa, ale przypominam, że dyskusja dotyczyła doboru oleju do popularnych silników benzynowych stosowanych w Leonach 1.6 l, 1.8 l. Nie dyskutujemy o specjalnych olejach stosowanych do mocno wyżyłowanych silników. Ja podpowiedziałem koledze, że nie musi stosować super drogiego oleju do silnika 1.6 - szkoda kasy.
Pan stawia na produkty Motul’a i bardzo dobrze. Powinien Pan to robić pracując w takiej firmie. Ja przedstawiając trochę kuchnię produkcji olejów, chciałem zauważyć, że nie ma znaczenia wybór, ważna jest klasa oleju, silnik i wiedza techniczna, a nie jak zapisał:

kolega Walus12:
„Dokładnie tak jest jak piszesz tylko jest jedno ale są rozlewnie w Polsce ktore nie dokonca stosuja sie do odpowiedniej ilości dodatków czyli uszlachetniaczy...i tu już jest problem. Cena nie zawsze świadczy o jakości...”

Proszę nie pisz takich rzeczy, bo to tak mówią taksówkarze, że on słyszał od Franka, że do jego samochodu najlepszy jest taki olej….bo tamci cos nie tak mieszają. Nie wiem, o jakich olejach piszesz, ale nie o takich dyskutujemy.

Produkcja oleju przez znaną firmę (w tym polski ORLEN i LOTOS) to nie mieszanie bimbru w lesie, tylko bardzo kosztowny proces. Poprzedzony opracowaniem receptury przy współpracy czołowych światowych producentów dodatków uszlachetniających, dodatkowo olej musi być testowany w niezależnych akredytowanych laboratoriach badawczych. Olej to baza (syntetyczna, mineralna, mieszana) i dodatki (przez wszystkich kupowane z tych samych trzech firm). Np. bazy z Lotosa lub Orlenu (ale głównie z Gdańska) używane są przez opisywanych wyżej producentów oleju. Każda poważna firma stara się posiadać pełna gamę olejów. Od tych tanich (mineralnych) do mało wymagających silników do najnowszych silników – oleje syntetyczne. Badania nad nowymi dodatkami to koszty milionów (Euro lub USD). Najczęściej podzielone są pomiędzy dostawcę dodatku i wytwórcę oleju, jednocześnie o tym wszystkim wie producent silnika wydający aprobatę.
Koszt można pokryć z innej działalności (dlatego robia to najwięksi) lub przenieść na klientów. Ostateczna cena związana jest głównie z promocja i możliwości poniesienia wyżej ww. kosztów, a także tego jak chce być postrzegana dana firma. Nikt nie chce być leader price.

To co ktoś mówi, a nie jest poparte informacja techniczną to „opowieści z mchu i paproci”. Tak jak koledzy dyskutując o zmianach w silniku (chip, zmiany software) analizują wykresy przebiegu momentu w funkcji obrotów, wartości przyspieszeń, a nie to, co ktoś usłyszał lub odczuwa.

Na produkowane oleje cały czas odnawia się również ważność posiadanych aprobat producentów silników takich jak np: VW, Mercedes, BMW, Porsche. Koszt odnawiania aprobat jest dosyć duży. Kończy się ważność aprobat na dany olej jest, więc okazja by podnieść jakość oleju do nowej specyfikacji SL i ponowne wystąpienie o przedłużenie aprobat itd.

I jeszcze raz do Pana Michała:
Jeżeli ma Pan czas, to proszę napisać kolegom, czym różni się olej (dane ze strony Motul’a):
MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 (może być mieszany z innymi olejami syntetycznymi i mineralnymi) o specyfikacji:
STANDARDY: ACEA A3/B3/B4 - API SL/CF
APROBATY: VW 502.00 - VW 505.00 - BMW Long-Life 98 - Porsche - Mercedes Benz 229.3 - OPEL/GM Diesel LL B-025

Od oleju (5w/40-synetic) innego producenta o specyfikacji:
STANDARDY: ACEA A3-98 / B3-98 /B4-98, API SL/SJ/CF/CD,
Klasa lepkości SAE 5W/40,
APROBATY:, MB 229.3, PORSCHE, VW 502.00/505.00, OPEL GM-LL-B-025, BMW Longlife-98 Oils.
Ja tych danych nie potrzebuję. Proszę tylko nie pisać, że Motul działa od 1853r. bo to marketing. Użytkownicy Motul’a na pewno będą zadowoleni, bo to dobra firma, będą również zadowoleni z olejów innych producentów tej samej klasy. Ja jeszcze raz podpowiadam, proszę kierować się wiedzą techniczna a nie plotkami. Tak samo należy się zastanowić nad stosowaniem super olejów do typowych silników – 1.6, 1.8 – benzyna i diesli – 90 – 150 KM). Poza większymi kosztami nic nie zyskacie

Może zbytnio się rozwinąłem, ale to ostatni post nt. temat
Pozdrawiam
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Postprzez Walus12 » 27 sierpnia 2004, 13:55

qxq mozesz mi mowic ja i tak wiem swoje mam hurtownie olei i akumulatorow:Petro OIL, Płońsk, orlen, Rafineria G. a kto jak robi i ile daje uszlachetniaczy to wiesz...
Walus12
Signo
Signo

olej silnikowy-niestety nie ostatni post

Postprzez qxp » 27 sierpnia 2004, 20:17

Walus12:

Mam rozumieć, że jest to przepis na biznes. Młody refiner zamieni olej transformatorowy na formula racing do silników wolnossących :?:
My nie dyskutujemy o doświadczeniach użytkowników silników benzynowych, którzy tankują benzynę wymieszaną z rozpuszczalnikiem. Albo o pracy silnika Leona tdi 150 KM zalanego "rzepakiem" i spalającego olej grzewczy. To dział dla bandytów na tym rynku, którzy wprowadzają ogromne zamieszanie i wpędzając w koszty wielu kierowców. Jednocześnie kreują fatalną opinię wielu dobrym markom.

Myślałem, że dyskusja przesunie się raczej w kierunku, czy warto zalewać zwykłe silniki (takich jest większość) wyrafinowanymi olejami i czy są z tego jakieś korzyści (techniczne, finansowe), pokazując trochę "od kuchni produkcję" olejów. A ty piszesz o doświadzceniach z jakiejś tam hurtowni.
Blendujesz oleje, zmieniasz ich klasę, zdobywasz aprobaty, sam dobierasz dodatki.....?
Na taką dyskusję szkoda tego forum to się raczej nadaje na
www.refiner_przewalacz.pl 8)

Pozdrawiam i życzę sukcesów w biznesie
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Postprzez ali » 27 sierpnia 2004, 20:53

qxp,
a ja chciałem powiedzieć że z ciekawością czytałem twoje posty. lubię przeczytać coś konkretnego i lubię jeśli na dane tematy wypowiadaja się fachowcy lub np ludie którzy posiadają wiedzę w danym temacie.

Motul, spróbuj, jeśli mas czas, jak to napisał qxp, wytłumaczyć te różnice dwóch olejów.

W każdym razie myslę tak. Jeśli wiele olejów ma te same właściwości to: jeśli ktoś ma więcej kasy to najprawdopodobniej wybierze olej z tazw "górnej półki" - pewnie bedzie to jakiś olej zachodni lub z zachodnią nazwą, może nawet olej dajmy na to motul, o którym wiele ludzi nawet nie słyszało i który może "robić wrażenie" na rozmówcy że ktoś ma tak dobry olej. Jesli natomiast komuś się nie przelewa to wybierze olej tańszy (oczywicie nie zapominajć o odpowiednich oparametrach) i pewnie też bedzie zadowolony. tylko nie bedie się się tym chwalić lub porzeciwnie - bedzie bo stwierdzi że dany (tańszy ) olej nie spowodował jego zdaniem żadnych odczuwalnych zmian i różnicę pomiędzy olejem drogim a tanim przeznaczy np na bak paliwa lub piwko na wieczór.

mam nadzieje że pojawi się tu jeszcze kulka postów które napiszą fachowcy i dowoemy się czegoś więcej o olejach. a musimy je co jakiś czas zalać do naszych samochodów.

pozdrw
ali
Sympatyk LeonClub

olej-c.d

Postprzez qxp » 29 sierpnia 2004, 08:26

dziekuję ali,

o oto właśnie chodzi, żeby rozumieć co się czyta.
a wymiana rzetelnej informacji może być tylko dla wszystkich korzystna.
po to jest forum tego fajnego samochodu.

pozdrawiam
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Re: olej silnikowy-niestety nie ostatni post

Postprzez Walus12 » 29 sierpnia 2004, 11:46

qxp napisał(a):Walus12:

Mam rozumieć, że jest to przepis na biznes. Młody refiner zamieni olej transformatorowy na formula racing do silników wolnossących :?:
My nie dyskutujemy o doświadczeniach użytkowników silników benzynowych, którzy tankują benzynę wymieszaną z rozpuszczalnikiem. Albo o pracy silnika Leona tdi 150 KM zalanego "rzepakiem" i spalającego olej grzewczy. To dział dla bandytów na tym rynku, którzy wprowadzają ogromne zamieszanie i wpędzając w koszty wielu kierowców. Jednocześnie kreują fatalną opinię wielu dobrym markom.

Myślałem, że dyskusja przesunie się raczej w kierunku, czy warto zalewać zwykłe silniki (takich jest większość) wyrafinowanymi olejami i czy są z tego jakieś korzyści (techniczne, finansowe), pokazując trochę "od kuchni produkcję" olejów. A ty piszesz o doświadzceniach z jakiejś tam hurtowni.
Blendujesz oleje, zmieniasz ich klasę, zdobywasz aprobaty, sam dobierasz dodatki.....?
Na taką dyskusję szkoda tego forum to się raczej nadaje na
www.refiner_przewalacz.pl 8)

Pozdrawiam i życzę sukcesów w biznesie

Tak tak na biznes tylko ja mam hurtownie a nie rozlewnie olei... weic ten biznes to nie umnie...
Walus12
Signo
Signo

Postprzez domagarow » 6 września 2004, 13:08

a oto co odpowiedzieli mi specjalisci z VW :

Herrn Pawel Domagala
Ref. Nr.: VW-2004/08-044460

Sehr geehrter Herr Domagala,

vielen Dank für Ihre Anfrage.

Sollten Sie bei Ihrem Fahrzeug (Benzin, 4 Zylinder) die
Wartungsintervallverlängerung vorziehen, muss das Longlife Öl mit der Norm
50300 verwendet werden.

Wenn Sie sich für ein verkürztes Intervall entscheiden, benutzen Sie bitte
Öl mit den Normen 50000/50101/50200.

Anbei erhalten Sie die Liste der von uns freigegebenen Öl-Marken.

Mit freundlichen Grüßen
i.V. Michelina Lauriola Maenza i.V. Solen Troadec

Volkswagen AG
38436 Wolfsburg
Tel+49 (0) 1805 865579*
Fax+49 (0) 1805 329865*
Mail tokundenbetreuung@volkswagen.de
Homepagehttp://www.volkswagen.de
* 12 Cent/Min. aus dem Netz der Dt. Telekom

dla nie "wniemczonych" powiem tylko, ze zalecaja oleje longlife o klasie jakosciowej 503.00 a jak zdecyduje sie na czestsze wymiany oleju to moga byc oleje klas : 500.00 , 501.01 lub 502.00
szkoda tylko, ze nie polecili konkretnej marki :-(
Załączniki
str.3.JPG
str.3.JPG (61.24 KiB) Przeglądane 7275 razy
str.2.JPG
str.2.JPG (222.63 KiB) Przeglądane 7275 razy
TIF1.jpg
TIF1.jpg (132.12 KiB) Przeglądane 7279 razy